DataSync: Ξεκινήστε ένα παιχνίδι στο κινητό σας και συνεχίστε το σε άλλη Android συσκευή!


Ως γνήσιος gamer και με την είσοδο του Android στη ζωή μου, ξεκίνησα και εκεί να παίζω τα αγαπημένα μου παιχνίδια. Αφού απέκτησα πάνω από δύο συσκευές όμως, προέκυψε ένα πρόβλημα το οποίο δεν είχα φανταστεί, όμως είναι λογικό. Παίζοντας για παράδειγμα το αγαπημένο μου Minecraft στο κινητό, ήθελα κάποια στιγμή να το συνεχίσω στην ταμπλέτα μου, όμως όχι να το ξεκινήσω από την αρχή.

Αναρωτήθηκα λοιπόν αν υπάρχει κάποια εφαρμογή να μου συγχρονίζει τα savegame αρχεία και όχι μόνο τις εφαρμογές. Και όμως υπάρχει, λέγεται DataSync και είναι πανεύκολο στη χρήση του!

Το DataSync λειτουργεί μόνο σε rooted συσκευές και μπορεί να κάνει ένα απλό backup των ρυθμίσεών των εφαρμογών μας, σε τοπικό φάκελο της κάρτας SD αλλά μπορεί και να συγχρονίσει όλα τα παραπάνω μεταξύ δύο ή περισσότερων συσκευών με αρκετούς τρόπους για να επιλέξουμε αυτόν που μας βολεύει, μεταξύ των οποίων:
  • το Dropbox,
  • το Box,
  • το συγχρονισμό μέσω Bluetooth
  • και το συγχρονισμό μέσω FTP server.


Ο τρόπος λειτουργίας του είναι εξαιρετικά απλός, αρκεί να το ρυθμίσουμε σωστά. Διαθέτει τέσσερις καρτέλες από τις οποίες η δεύτερη και η τρίτη εξυπηρετούν την επιλογή εφαρμογών ή φακέλων που θέλουμε να συγχρονίσουμε. Στη δεύτερη καρτέλα (Applications) λοιπόν εμφανίζονται οι ρυθμίσεις των εφαρμογών που θέλουμε να συγχρονίσουμε. Επιλέγουμε αυτές που θέλουμε και πηγαίνουμε στην τρίτη καρτέλα (Files) όπου αν θέλουμε συγχρονίζουμε και ολόκληρους φακέλους. Όλα όσα επιλέξαμε προσθέτονται στην ουρά (queue) την οποία μπορούμε να δούμε σέρνοντας τη μαύρη μπάρα από κάτω προς τα πάνω (το αντίστροφο της μπάρας ειδοποιήσεων δηλαδή).


Πάμε τώρα να επιλέξουμε τον τρόπο που θέλουμε να μεταφέρουμε τα δεδομένα. Στην πρώτη καρτέλα (Locations) βρίσκονται οι επιλογές αποστολής που προείπαμε. Αν επιλέξουμε μία από τις cloud υπηρεσίες (Dropbox και Box), τις ρυθμίζουμε και απλώς τις επιλέγουμε για να αρχίσει ο συγχρονισμός, ενώ αν συνδέσουμε μία άλλη συσκευή μέσω Bluetooth ή FTP, την επιλέγουμε από τη λίστα και ξεκινάει ο συγχρονισμός.


Εάν επιλέξουμε συγχρονισμό μέσω δικτύων, η διαδικασία γίνεται αυτόματα κατά τη σύνδεση, εάν όμως συγχρονίσουμε μέσω cloud υπηρεσιών θα χρειαστεί να κάνουμε άλλο ένα βήμα στην δεύτερη συσκευή μας. Θα πρέπει λοιπόν να ανοίξουμε το DataSync και να πάμε στην τέταρτη καρτέλα (Cloud), όπου θα επιλέξουμε το "Application Data". εκεί θα μας εμφανίσει μια λίστα με όλα τα δεδομένα που βρίσκονται στο cloud. Αρκεί να επιλέξουμε ποια από αυτά θέλουμε να κατεβάσουμε στη συσκευή μας και να επιλέξουμε στην πρώτη καρτέλα πάλι την υπηρεσία συγχρονισμού που βρίσκονται (π.χ. Dropbox).

Γενικά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όποτε παίζουμε ένα παιχνίδι, αμέσως μετά να ανοίγουμε το DataSync για να στέλνουμε τα νέα savegame στο cloud. Επίσης στη δεύτερη συσκευή μας, πριν αρχίσουμε ένα παιχνίδι, να ανοίγουμε το DataSync για να πάρουμε τυχόν ενημερωμένα save. Αν αυτή η διαδικασία σας φαίνεται μπελάς, διατίθεται και μια έκδοση με πληρωμή η οποία την αυτοματοποιεί και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Μπορείτε να τη βρείτε σε δύο εκδόσεις όπως είπαμε:
  • DataSync, δωρεάν στο Play Store και
  • DataSync+, με κόστος 1,99€ επίσης στο Play Store.

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να καταλάβετε καλύτερα τη λειτουργία της:

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;