Android Basics: Τι είναι οι custom ROM και ποια να επιλέξω για τη συσκευή μου;


Για να αναλύσουμε τον όρο "custom ROM" πρέπει πρώτα να μάθουμε, τι είναι μια ROM. Με τον όρο "ROM" στο Android λοιπόν, περιγράφουμε το λειτουργικό μας σύστημα, αυτό που βλέπουμε δηλαδή όταν ανοίγουμε τη συσκευή μας. Το αντίστοιχο του όρου "ROΜ" στο Linux είναι ο όρος "διανομή". Το Ubuntu, το Mint, το Suse, είναι διανομές του Linux, όπως η MIUI, η Oxygen και η Cyanogen είναι ROM του Android. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο αλλά είναι πολύ κοντά σε αυτή την περιγραφή.

"Custom" σημαίνει προσαρμοσμένος, μεταποιημένος, πειραγμένος. Όταν λοιπόν μιλάμε για custom ROM, μιλάμε για ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι βασισμένο στο Android, αλλά περιέχει προσθήκες ή ελλείψεις από την κανονική του έκδοση.

Εδώ λοιπόν συναντάμε και ένα παράδοξο. Υπάρχουν κάποιες ROM οι οποίες λέμε οτι είναι "καθαρό" Android. Είναι αυτές που προέρχονται από τον κώδικα του Android Open Source Project (AOSP) και τις βρίσκουμε εγκατεστημένες στις συσκευές της Google, τα λεγόμενα Nexus. Οι εταιρίες παραγωγής, παίρνουν αυτό τον κώδικα και κάνουν τις δικές τους προσθήκες όπως το HTC Sense ή το Touchwiz της Samsung. Γιατί λοιπόν τις παραποιημένες ROM των εταιριών, δεν τις χαρακτηρίζουμε ως custom ROM; Αυτό θα ήταν το σωστό αλλά ο όρος είναι έμπνευση της κοινότητας του Android και όχι των εταιριών.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, Custom ROM είναι η παραλλαγή κάθε επίσημης ROM του Android ή η κατασκευή της από το AOSP, η οποία έχει φτιαχτεί από την κοινότητα και όχι από επίσημο κατασκευαστή.



Γιατί custom και όχι επίσημη;

Εδώ λοιπόν γεννάται το ερώτημα, γιατί να διαγράψει κάποιος το λειτουργικό σύστημα του κατασκευαστή και να βάλει ένα ανεπίσημο από κάποιον ερασιτέχνη; Συγκεκριμένη απάντηση δεν υπάρχει καθώς όλες οι ROM έχουν τα συν και τα πλην τους και είναι καθαρά θέμα γούστου. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν υψηλές επιδόσεις στη συσκευή τους και άλλοι που λατρεύουν π.χ. το HTC Sense και δεν μπορούν χωρίς αυτό.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα των custom ROM είναι τα εξής:

  • Είναι πάρα πολλές: Μπορούμε να βρούμε πολλών ειδών ROM για τη συσκευή μας. Άλλες στοχεύουν στις επιδόσεις, άλλες στη χαμηλή κατανάλωση και άλλες σε χαρακτηριστικά. Ότι τύπος και να είμαστε δηλαδή, θα βρούμε σίγουρα κάτι που να μας αρέσει, αρκεί να ψάξουμε. 
  • Αναβαθμίζουν τη συσκευή μας: Οι περισσότερες custom ROM είναι φτιαγμένες με γνώμονα τις επιδόσεις. Μπορεί δηλαδή να έχουμε μια μέτρια συσκευή και με την εγκατάσταση μιας custom ROM, να αυξήσουμε κατακόρυφα τις επιδόσεις της και να κάνουμε τη χρήση της ακόμα καλύτερη. 
  • Διορθώνουν κενά ασφαλείας: Κάθε έκδοση Android εκτός από νέα χαρακτηριστικά, κλείνει και τρύπες ασφαλείας που έχουν βρεθεί σε παλαιότερες. Οι κατασκευαστές λόγω κόστους δε θέλουν να ασχοληθούν με αναβαθμίσεις και αφήνουν τις συσκευές μας σε παλιές εκδόσεις ενώ μπορούν να αντέξουν το βάρος μιας αναβάθμισης. Οι custom ROM είναι σχεδόν πάντα ενημερωμένες στην τελευταία έκδοση Android εκτός και αν δεν τη σηκώνει η συσκευή μας.
  • Είναι δωρεάν: Οι χρήστες του Android συμπεριφέρονται ως πραγματική κοινότητα, για αυτό λοιπόν οι περισσότερες αν όχι όλες οι ROM, είναι δωρεάν για να τις κατεβάσουμε και να τις εγκαταστήσουμε.
  • Έχουμε επιλογή: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα να επιλέξουμε. Μπορεί να μας αρέσει μια συσκευή εξωτερικά ή να μας αρέσουν τα χαρακτηριστικά της, αλλά να μη μας αρέσει η παρέμβαση που έχει κάνει ο κατασκευαστής πχ. Motoblur. Μπορούμε να την αγοράσουμε και να αντικαταστήσουμε αυτό που δε μας αρέσει με την επιλογή μιας custom ROM.

Φυσικά υπάρχουν και πολλές ROM οι οποίες δεν είναι έτοιμες ή είναι μισοτελειωμένες. Όσο και αν δε μας αρέσουν οι επίσημες ROM είναι 100% σταθερές σε αντίθεση με πολλές ROM που κυκλοφορούν εκεί έξω οπότε θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα ποια βάζουμε και πώς, στη συσκευή μας.

Έχουν όμως και ένα μεγάλο μειονέκτημα:

  • Χάνουμε την εγγύηση: Η εγκατάσταση μιας custom ROM προϋποθέτει να έχουμε κάνει root. Κάνοντας root όμως χάνουμε την εγγύηση της συσκευής μας οπότε αν πάθει κάτι δεν ευθύνεται ο κατασκευαστής.

Ποια να επιλέξω;

Όλα αυτά τα χρόνια, είναι φυσιολογικό κάποιες από αυτές να διακριθούν περισσότερο από άλλες. Μερικές λόγω επιδόσεων, μερικές λόγω χαρακτηριστικών και άλλες λόγω σταθερότητας. Ας δούμε μερικές πολύ γνωστές ROM:

  • CyanogenMod: Είναι η πιο γνωστή custom ROM για το Android. Είναι φτιαγμένη απ' ευθείας από τον κώδικα του Android και υποστηρίζει περίπου 70 γνωστές συσκευές. Ο ιδρυτής της μάλιστα (Steve Kondik), έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του νέου Android 4!
  • MIUI: Η πιο όμορφη και πιο αμφιλεγόμενη ROM. Κατασκευασμένη από Κινέζους δημιουργούς, μοιάζει πάρα πολύ με το iOS που φοράνε τα iPhone, διαθέτει όμως όλα τα χαρακτηριστικά του Android. Είναι πολύ γρήγορη και διατίθεται για σχεδόν 25 συσκευές.
  • Oxygen: Είναι μία ROM, βασισμένη στον κώδικα του Android. Εξαιρετικά σταθερή και γρήγορη, την αναφέρουμε γιατί απευθύνεται κυρίως στο HTC Desire μια πολύ πετυχημένη συσκευή στην Ελλάδα.
  • VillainROM: Πιθανότατα η πρώτη σταθερή custom ROM που υπήρξε ποτέ! Φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του HTC Hero, όμως από τότε δεν έχει ακουστεί ξανά και την αναφέρουμε τιμής ένεκεν.

Υπάρχουν χιλιάδες άλλες custom ROM (Paranoid Android, AOKP, PAC-ROM) που αξίζουν τον κόπο να τις δοκιμάσουμε και βρίσκονται όλες στην ιστοσελίδα XDA-Developers, αρκεί να αναζητήσετε τη συσκευή σας. Το αν θα αλλάξετε ROM ή θα παραμείνετε σε επίσημη είναι καθαρά θέμα γούστου και τίποτε άλλο. Όλες έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Ψάξτε λοιπόν, δοκιμάστε και αποφασίστε!

Σχόλια

  1. Καλημέρα και συγχαρητήρια για την καλή δουλειά που κάνετε!!!!!!
    Μια ερώτηση…..
    Έχω το xperia s εργοστασιακό απείραχτο. Ένας φίλος μου πήρε το htc one s και μου άρεσε πολύ το περιβάλλον του sence
    Μπορώ να το βάλω στο xperia ??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το original όχι. Μπορείς να βρεις theme που το μιμούνται όμως.

      Διαγραφή
  2. Συγνώμη που θέτω ένα τόσο ειδικό ερώτημα κάτω από ένα γενικό post ωστόσο το κάνω γιατί με βοήθησαν πολύ τα άρθρα σας να κάνω πρώτη φορά στη ζωή μου root (το x8 μου) και να του βάλω μία νέα rom (τη floyo 0.2), επομένως ελπίζω να μπορείτε να με βοηθήσετε και σ'αυτό.
    Πριν κάνω root και οτιδήποτε έκανα backup τις επαφές μου, κάποια μηνύματα και λίγες applications με τον "παραδοσιακό τρόπο", δηλαδή από το "backup&επαναφορά" πιστεύοντας ότι το .sbf αρχειάκι που δημιουργείται στην sd μου θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω και στη rootαρισμένη -και με custom rom- συσκευή μου, για να μην χάσω καμία από τις επαφές κτλ. Δυστυχώς δεν είχα συγχρονισμένο το κιν μου με το gmail κι έτσι δεν υπάρχει κάποιο άλλου είδους backup (τουλάχιστον των επαφών μου).
    Από μία σύντομη έρευνα στο internet δεν έβγαλα άκρη οπότε σκέφτηκα να ρωτήσω εσάς αν υπάρχει κάποια λύση. Το άλλο που μου'ρθε είναι να βρω μία unrooted SE συσκευή, να βάλω την sd μου, να κάνω επαναφορά, να συγχρονίσω το κιν με το gmail μου και μετά να δοκιμάσω να επαναφέρω τις επαφές στο rooted κινητό μου. Γίνεται λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν λες οτι έκανες backup με τον "παραδοσιακό τρόπο", τι εννοείς; Με το Titanium; Μέσω Recovery; Με άλλη εφαρμογή;

      Αν κατάλαβα καλά, μέσω recovery. Κάνε λοιπόν επαναφορά αυτό το backup, και θα δεις οτι όλα έχουν επανέλθει, μαζί με την παλιά σου ROM. Συγχρόνισε τις επαφές με το Gmail, ή κάνε τις backup με το Titanium, ξαναπέρνα τη νέα ROM και θα συγχρονίσουν αυτόματα (αν είναι στο Gmail) ή κάνεις επαναφορά από το backup του Titanium.

      Διαγραφή
  3. Έκανα backup με την προεγκατεστημένη στο x8 εφαρμογή(;) "backup&επαναφορά" -μ'αυτή δηλαδή που έκανα backup και παλιότερα όταν μου ερχόταν ενημέρωση να κάνω update το android-. Για να κάνω βέβαια το root, έκανα και backup της παλιάς ROM στο xrecovery, οπότε όντως μπορώ να κάνω restore την παλιά rom, να συγχρονίσω τις επαφές με το gmail και να ξαναπεράσω τη νέα rom... Αφού ήδη τα κατάφερα μια φορά να περάσω την custom rom, λογικά δεν ρισκάρω να κάνω αυτή τη διαδικασία, έτσι;
    Ευχαριστώ πάρα πολύ!
    Κατατοπιστικότατος και γρήγορος! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άρα το backup μπορείς να το επαναφέρεις μόνο αν βρεις την παλιά εφαρμογή.

      Μη με ρωτάς αν ρισκάρεις. Πάντα ρισκάρεις όταν χακάρεις (έκανα και ρίμα!). Χαχαχα!

      Διαγραφή
  4. Όλα ok!
    Έκανα restore την παλιά rom μέσω του xrecovery, κατέβασα από το market το "super backup" (γιατί είναι πιο απλό από το titanium) έκανα backup τις επαφές, μετά έκανα backup τη νέα rom, ξανακατέβασα το "super user" από το google play αυτή τη φορά (!) και έκανα restore τις επαφές μου που είχαν σωθεί στην sd μου στο φάκελο του super backup!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kalhspera paidia egw allaxa ROM ebala auti edw http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1920207 kanw oti lene oi odigies bazw ton KERNEL pou leei to paidi stous XDA auton diladi http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1838916 Flasharw tin ROM kai meta apo to REBOOT kollaei sto sima tis SONY...Giati?Mou exei spasei ta neura auto to pragma!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά μπορεί να φταίνε, από τον πυρήνα μέχρι ένα απλό wipe. Σου εμφανίζει τον Aroma μετά την εγκατάσταση για να κάνεις τις επιλογές σου;

      Δοκίμασε ξανά δίνοντας μεγάλη προσοχή στα wipe.

      Διαγραφή
    2. Και εγω επαθα το ιδιο οταν εγκατεστησα custom rom.Παρολο που εκανα wipe data/factory και wipe dalvin στο advance πριν βαλω το rom.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα στο Alcatel OT-908 τι rom να βάλω? Καταρχήν για να το κάνω αυτό πρέπει να έχω κάνει από πριν ροοτ? Μέσα από αυτό το site http://alcatelmove.blogspot.gr/2012/11/how-to-install-clockworkmod-recovery.html κατάφερα να μπω με τα πλήκτρα της συσκευής στην Recovery δηλ ClockworkMod Recovery, όπως στο βίντεο http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HAZQDLcnNCk#! ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις εγκαταστήσει την CWM όπως δείχνει στο λινκ, τότε απλά χρειάζεσαι να φλασάρεις μέσω αυτής μία ROM.

      Με ένα γρήγορο ψάξιμο στο XDA βρήκα δύο ROM:

      http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1890240

      http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1634906

      σίγουρα θα βρεις και άλλες.

      Διαγραφή
    2. Στο box.com θα έχει ένα αρχείο για να κατεβάσεις. Επίσης, αυτή η ROM δεν έχει ελληνικά, είσαι σίγουρος ότι θέλεις να τη βάλεις;

      Διαγραφή
  7. Γεια σου Chris K το ξέρω ότι δεν είναι στην ελληνική γλώσσα δεν πειράζει ας ανοίξει μόνο το κινητό βρήκα από το [ DOWNLOAD ]το πρώτο και το κατεβάζω, θέλει και το δεύτερο?
    Alcatel OT908 ICS Tentative: http://runamux.net/search/view/zip/eMo13l7O/Alcatel_OT908_ICS_Tentative.html .

    Το κινητό είναι ενός φίλου μου και όταν πατάει το power για ανοίξει κολλάει σε ένα σημείο δηλ δε φτάνει μέχρι να δώσει το κωδικό PIN.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από ότι καταλαβαίνω από τα λινκ, η ROM είναι αυτή:

      http://runamux.net/search/download/zip/eMo13l7O/Alcatel_OT908_ICS_Tentative.zip?tsid=20130221-113620-b8ca22e3&dsid=3ohbqa.19372d95000dcb63e46994a153646ab9

      Διαγραφή
  8. Και εγώ αυτό πιστεύω και ελπίζω να πετύχει για την εγκατάσταση να ακολουθήσω αυτά
    [ HOW TO INSTALL ]
    -enter "recovery mod" by pressing POWER and then press VOL UP+HOME over 10s
    -wipe cache
    -wipe data
    -install zip from sd: Alcatel OT908/OT908F/S/S ICS Tentative.zip
    -reboot system now

    ή το βίντεο που έχεις στο youtube?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά Chris K τα κατάφερα άνοιξε το κινητό με τη νέα ROM και είναι στην αγγλική γλώσσα. Δεν μπορώ τώρα να σβήσω τη ROM που έβαλα και να βάλω το παλιό και να είναι στα ελληνικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την ίδια διαδικασία μπορείς να φλασάρεις όσες ROM θέλεις.

      Διαγραφή
  10. Επίσης να αναφέρω ότι είχε ένα πρόβλημα με το wi-fi δηλ δεν έβρισκε δίκτυα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλαδή τώρα για να βάλω το ελληνικό πρέπει να βρω τη ROM?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Chris K σε ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξερει μηπως καποιος πως μπορω να το επαναφερω sτο κανονικο android;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείς στην εργοστασιακή ROM ή στο καθαρό Android; Ποια συσκευή έχεις;

      Διαγραφή
    2. εχω το nexus και θελω να βγαλω την rom που του εχω βαλει και να το επαναφερω στο κανονικο android..

      Διαγραφή
    3. Έτσι γίνεται:

      http://www.doctorandroid.gr/2012/07/fully-unroot-nexus-devices.html

      Διαγραφή

    4. Ποιο rom ειναι καλο για sony xperia u 4 ics?

      Διαγραφή
    5. Εδώ θα βρεις όλες τις ROM: http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=1728

      Ξεκίνα τις δοκιμές.

      Διαγραφή
  14. Καμια καλη ROM για το LG OPTIMUS L3 E400 εκτος απο την Cyanogen9 ( ή οπως γραφεται τελος παντων )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι είναι θα το βρεις εδώ: http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=2135

      Διαγραφή
  15. Εχω Xperia u με ξεκλειδωμενο bootloader και ουταριδμενο me android 4 ics.Ομως οταν εγκατεστησα custom rom επαθε brick.Ομως το εφτιαξα κανοντας restore με flashtool.Τωρα ομως δυσκολευομαι να βαλω custom rom.Καμια βοηθεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείς δυσκολεύεσαι; Πού είναι το πρόβλημα;

      Διαγραφή
  16. Δεν το είχα ποτέ το Galaxy S3 φίλε μου για να σου πω. Δοκίμασε αν θέλεις την Omega η οποία από ότι μου έχουν πει είναι πολύ ποιοτική (και ελληνική).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Chris k πλςς βοηθαμε να ροοταρω το vodafon smart II πια βηματα να ακολουθησω δεν θελω custom rom να το ροοταρω θελω το email μου [email protected]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα Νίκο:

      http://www.doctorandroid.gr/2013/06/root-vodafone-smart-2-alcatel-v860.html

      Διαγραφή
  18. Μια ερωτηση κι απο μενα,απο την μακρινη Αυστραλια..Εχω το HTC ONE και το εχω κανει unlock και root ολα ενταξει κανονικα..εχω περασει το Αndroid Revolution HD.Θελω να περασω τωρα το cyanogenmod για να δω πως ειναι.Ξερω ομως πως δεν θα εχω το blink feed και το htc sense.
    Αν περασω την cm 10.1 θα μπορω να γυρισω πισω και να ειναι το κινητο οπως πριν? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κώστα. Αν κάνεις ένα backup μέσω recovery στη ROM που έχεις τώρα, μπορείς να επιστρέψεις σε αυτή κάνοντας restore όποτε θέλεις. Όταν το κάνεις σιγουρέψου ότι έχει αποθηκευτεί σωστά, γιατί καμιά φορά δημιουργεί κενούς φακέλους.

      Διαγραφή
  19. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΕ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ...ΕΧΩ XPERIA NEOV ΞΕΚΛΗΔΩΣΑ ΤΟ BOOTLOADER ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΒΑΛΑ ΕΚΔΟΣΗ ANDROID 2.3.4 ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΕ EMMA....ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΣΤΗΝ ORIGINAL ΕΚΔΟΣΗ Η ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΣΗ ....ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ 2,3,4
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου. Εγκατέστησε την clockworkmod recovery και μπορείς να φλασαρεις οποία ROM θέλεις που να έχει φτιαχτεί για τη συσκευή σου.

      Διαγραφή
  20. καλησπερα αγορασα το sony xperia go πριν μια βδομάδα,εργοστασιακα ειχε την εκδοση ice cream και την 3η ημερα καθως με ρωτουσε καθε φορα που το εβαλα να φορτιζει στον υπολογιστη αν θελω να κανω αναβθμιση.πηρει την sony και μου ειπαν να κανω και οτι ειναι καλυτερη η jelly bean το αποτελεσμα να εχει αργοτερη αποκριση και ειδικοτερα στις πιο βασικες εφαρμογες και γενικοτερα δεν μου αρεσει.μπορω να γυρησω με καποιο τροπο στην προηγούμενη;απο την sony μου ειπαν οτι δεν γίνεται.ευχαριστω εκ τον προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να κάνεις root και να πας σε μια άλλη ROM αλλά εφόσον είναι καινούριο, δώσ'το στη Sony να στο κάνουν.

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα!!! πριν μερικές μέρες πήρα το tablet MANTA MID1005 DUO POWER HD TABLET 10'' 16GB που έχει τα ANDROID 4.1. Δεν το βρίσκω όμως πουθενά για να βάλω custom rom, τι κάνω; βάζω κάποια custom που πάει σε tablet με παρόμοια χαρακτηριστικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αλλάζεις ROM και σε καμία περίπτωση δε βάζεις κάποια από άλλο tablet.

      Ρίξε μια ματιά εδώ μήπως έχει τίποτα: needrom.com

      Διαγραφή
  22. Καλησπερα,εχω το samsung ace duos και θελω να το κανω root γιατι βασικα μου την σπανε οι προεγκατηστιμενες εφαρμογες.Αλλα δεν βρηκα καπου συγκεκριμενα για το κινητο μου καποια rom :S καμια προταση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν και πολλές αλλά όλο και κάτι θα βρεις στο forum.xda-developers.com

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Δεν κάνεις λάθος, απλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο thread για τη συσκευή σου. Υπάρχουν όμως διάσπαρτες ROM.

      Διαγραφή
    4. Ναι ναι οκ ευχαριστω τις βρηκα αν και φοβαμαι λιγο να τις χρησιμοποιησω λογω του οτι μαλλον ειναι ακομα σε "εμβρυακο" σταδιο.

      Στο δικο μου το τηλ δηλαδη δεν θα μπαινει η cyanogen?

      Διαγραφή
    5. Επίσημα δεν υπάρχει CyanogenMod για το Ace Duos, αλλά υπάρχει για το Ace. Δεν ξέρω όμως αν ταιριάζει.

      http://wiki.cyanogenmod.org/w/Cooper_Info

      Διαγραφή
    6. Μπα δεν νομιζω,ισως εχουν ενα θεμα με τη διπλη σιμ,δεν το ρισκαρω :P

      Ευχαριστω για τη βοηθεια γενικα αλλα μηπως μπορεις να μου δωσεις καποιο email για λιγη περισσοτερη βοηθεια?

      Διαγραφή
    7. Το email είναι το [email protected]. Μπορείς αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις και τη φόρμα επικοινωνίας.

      Διαγραφή
  23. Καλησπέρα.
    Έκανα μάλλον κάποια βλακεία έχω πρόβλημα με το κινητό μου και χρειάζομαι την βοήθεια σας.
    Πέρασα σε ένα T-Mobile Galaxy S2 T989 μια custom (rom) I9100_Omega_v24_XWLSW_md5
    όλα πήγαν καλά κατά την εγκατάσταση αλλά όταν έκανα επανεκκίνηση το κινητό δεν άνοιξε ποτέ ούτε κανονικά ούτε σε recovery mode
    Είναι σαν να <>.
    Περιμένω τις απαντήσεις σας, ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανότατα η ROM που έβαλες δεν ήταν φτιαγμένη για το κινητό σου ή όταν την πέρασες δεν έκανες wipe στη recovery. Στείλε μου ένα email με περισσότερες πληροφορίες για να το δούμε.

      Διαγραφή
  24. Καλησπέρα και συγχαρητηρια για το site. Eχω πρόβλημα σην εγκατασταση του ClockworkMod recovery. Καταρχας μεσω της εφαρμογης ROM Manager δεν μπορει να γινει εγκατασταση γτ δεν υποστηριζεται η συσκευη απο τι μου γραφει(SAMSUNG S ADVANCE). Προσπαθησα λοιπον manually διαβαζοντας διαφορα site οπως αυτο http://www.androidnectar.c...advance-i9070/. Εχω το ιδιο προβλημα με τον τυπο που γραφει στο τελος του site, δλδ καθως φλασαρω το αρχειο zip η διαδικασια σταματα και κλεινει το τηλεφωνο. Το δοκιμασα ποσες φορες ... Φανταζομαι οτι μπορω να περασω αλλη rom και χωρις custom recovery αλλα κανεις δεν το ακολουθει ετσι ωστε να εχει back up(αν κανω λαθος διορθωστε με).... Σκεφτομαι να βαλω τη rom toy nexus 4 οπως τα λεει εδω http://www.roms4galaxy.com/2013/04/jb-pure-vanilla-aosp-custom-rom-for.html?m=1. Οταν αλλαξω ρομ θα αλλαξει και ο κερνελ? ή θα διατηρηθει αυτος που εχω τωρα στην επισημη 4.1.2 ? Η διαδικασια αλλαγης κερνελ μ μοιαζει δυσκολη αλλα απο τι καταλαβα ειναι σημαντικο να "κουμπωνει" καλα με τη ρομ. Ευχαριστω προκαταβολικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στείλε μου ένα email ([email protected]) γιατί το λινκ που δίνεις είναι λάθος και η υπόθεσή σου θέλει κουβέντα.

      Διαγραφή
  25. εχω κανει το root ,περναω κ το zip της rom στο κινητο..αλλα δεν μ βγαζει το install στο recovery...
    τι κανω λαθος ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαίνεις σε recovery mode για να την εγκαταστήσεις; Έχεις εγκαταστήσει την CWM recovery;

      Διαγραφή
  26. ναι ,μου βγαζει ολες τις αλλες επιλογες εκτος απο install

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις την CWM τότε. Αλλιώς θα σου έβγαζε το install zip from sdcard.

      Διαγραφή
    2. το ξαναεκανα απο την αρχη και ηταν ενταξει ,περασα την rom CM10...και τωρα εχουμε αλλα προβληματα..δεν υπαρχει πουθενα το play store..

      Διαγραφή
    3. Πρέπει να φλασαρεις τα Google apps. Κατέβασε τα από εδώ: http://goo.im

      Διαγραφή
    4. ψαχνω ψαχνω δεν καταλαβαινω τίποτα,τοσα χρονια στο iphone μ φαινεται βουνο ολο αυτό,τα νευρα μ!!!! :)

      Διαγραφή
    5. Το iPhone δεν είχε τέτοιες επιλογές φίλε μου.

      Διαγραφή
  27. Γειά σου φίλε μου! Έχω το x8 το έχω κάνει root μπορώ να μπώ στο xrecovery αλλά δεν μπορω να βάλω την 4.1 έκδοση! Θα ήθελα αν μπορείς να με βοηθήσεις αλλάξω kernel και να βρω μια rom της προκοπής!Σε ευχαριστώ Γιάννης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου και σε σένα. Ο μόνος τρόπος για να βρεις καλή ROM είναι να αρχίσεις τις δοκιμές. Μπες εδώ και ξεκινά το φλασαρισμα:

      http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=921652

      Όσον αφορά την εγκατάσταση πυρήνα, γίνεται με τον ίδιο τρόπο που εγκαθιστάς μια ROM, μέσω recovery δηλαδή.

      Διαγραφή
    2. Chris Και κάτι τελευταίο χρειάζεται να αλλαξω πυρηνα για να βάλω μια καινούρια έκδοση android οπως η 4.1? Ευχαριστώ για το link Γιάννης..

      Διαγραφή
    3. Όχι. Η κάθε ROM διαθέτει το δικό της πυρήνα.

      Διαγραφή
  28. gia sas .. exw to galaxy s3 tu evala thn 4.2.2 meso odin kai mu kolage.apofasisa na valo thn 4.2.1 kai molis teliose mu kolaei sto samsung kai dn anigi ti simveni??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορείς να πας πίσω σε έκδοση χωρίς να κάνεις wipe μέσω recovery.

      Διαγραφή
  29. diladi kanw wipe data ..cache kai meta download mode gia na valw ali??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, κάνε όλα τα wipe και μετά εγκαταστησε όποια ROM θέλεις.

      Διαγραφή
  30. molis kanw ta wipe tha prepi na vgalo thn bataria h reboot?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι. Κάνεις τα wipe και αμέσως πας install zip from sdcard για να την εγκαταστήσεις.

      Διαγραφή
  31. Απαντήσεις
    1. Sdcard είναι ένα partition στη συσκευή σου, δεν είναι πραγματική κάρτα.

      Διαγραφή
  32. na sas rwtisw ... an to kanw apla wipe kai meta reboot tha kolaei kai pali diladi xriazete oposdipote nea rom?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, αν κάνεις wipe θα λειτουργήσει. Δοκίμασε το και πες μου.

      Διαγραφή
  33. to kinito mu anikse sthn 4.2.1 twra gia na tu valw thn official apo to sammobile ti tha prepi na tu kanw ?? (den tu exo kanei root gia na katevasw triangle away)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατεβάζεις τη νέα αναβάθμιση από το Sammobile και κάνεις την ίδια διαδικασία μέσω Odin (κάνε και wipe καλού κακού).

      Διαγραφή
    2. se efxaristo kai pali mu dulepse kai anikse sta elinika !!

      Διαγραφή
  34. γεια και χαρά! γιατρέ chris: αγόρασα το philips w8510 και η ρομ που έχει δεν έχει ούτε google play! ποια ρομ θα πρότεινες να (προσπαθήσω να) βάλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου καμία ROM δεν έχει προεγκατεστημένα τα Google apps άρα και το Play Store. Πρέπει να κάνεις root και να εγκαταστήσεις απλώς αυτά.

      Πάντως δύσκολα θα βρεις μια από τις γνωστές ROM να υποστηρίζουν τη συσκευή σου.

      Διαγραφή
  35. Λίγο βοηθεια εχω το desire με 2.2 θέλω να του κάνω αναβάθμιση αλλα δεν ξέρω τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω.ποια rom να βάλω και που το βρίσκω.ποιο ραδιο? υπαρχει αναλυτικώς οδηγός για αρχαριους?πρεπει να γινει πρωτα ext3 partition? τα εχω μπερδεψει ολα μεταξι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου πρώτα πρέπει να κάνεις root (έχουμε ένα σωρό οδηγούς για το Desire) και μετά να εγκαταστήσεις μια custom recovery. Από αυτή θα εγκαταστήσεις ύστερα τη ROM που θέλεις.

      Διαγραφή
    2. custom recovery μπορείς να δόσεις
      ενα link?όπως επίσης ποια rom προτείνεις εσύ?

      Διαγραφή
    3. Εδώ είναι: http://www.clockworkmod.com/rommanager

      Αφού κάνεις root χρησιμοποίησε το ROM Manager για να το εγκαταστήσεις.

      Διαγραφή
  36. Καλημέρα να ρωτήσω κάτι εχω το s3 και μου ήρθε η 4.3 την εγκατέστησα και συνεχώς κολλάει , δεν ξεκλειδώνει , κάποιες φορές δεν χτυπάει όταν με καλούν και άλλα πολλά προβλήματα. Τι μπορώ να κάνω γιατί το κντ υπό λειτουργεί. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αναβάθμιση του S3 είναι προβληματική, το έχουν αναφέρει σε πολλά site. Δοκίμασε μια επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και βλέπουμε.

      Διαγραφή
  37. Καλησπέρα! Έκανα root το galaxy s3 μου πέρασα recovery και πριν περασω την cm10.2 έκανα backup. Έπειτα πέρασα την νέα rom. Τώρα τις εφαρμογές τα μνματα επαφές βιντεο πως τις βάζω στην νέα rom? Ευχαριστώ προκαταβολικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου. Τα βάζεις με τη βοήθεια της εφαρμογής που χρησιμοποίησες. Αν το έκανες μέσω recovery τότε θα πρέπει να κάνεις restore την παλιά ROM, να κάνεις ξανά backup με το Titanium ας πούμε και να εγκαταστήσεις τη νέα ROM στην οποία θα κάνεις επαναφορά.

      Διαγραφή
  38. Καλησπερα στο φορουμ.Εχω στην κατοχη μου ενα Lenovo P770,το οποιο μου ηρθε ρουταρισμενο.Μετα απο αλλαγη Rom μεσω recovery τσεκαρα και ειδα οτι δεν ειναι πλεον ρουτινγκ.Τι μπορω να κανω για να μην χασω και τις ρυθμησεις που εχω κανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλεις να ξανακάνεις root, εγκατέστησε το SuperSU μέσω recovery. Δε θα χάσεις τα δεδομένα σου.

      Θα το βρεις εδώ:

      http://download.chainfire.eu/370/SuperSU/UPDATE-SuperSU-v1.80.zip

      Διαγραφή
  39. καλησπερα. εβαλα μια νεα ROM σε Χperia8 και κολησε στο σημερα sony ericsson μαυρη οθονη.. νεκρο ..τα δοκιμασα ολα..και δεν μπορω ουτε να το βγαλω . Τι μπορω να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπες σε recovery mode, κάνε όλα τα Wipe και μετά επανεκκίνηση.

      Διαγραφή
  40. Χρόνια πολλά. Έχω το Sony XPERIA Sola MT27 και είχα την έκδοση Android 4.0.4 - firmware 6.1.1.B.1.54 και επειδή είχα κουραστεί να βλέπω συνέχεια την ίδια Rom αποφάσισα να το κάνω Jelly Bean 4.1.2, ακολουθόντας τις οδηγίες από το βίντεο (http://www.youtube.com/watch?v=2a7mno96JfE). Το ερώτημα είναι πως μπορώ να το κάνω 4.2 ή 4.3 ή 4.4 ? Επίσης, όταν αλλάζω την rom και ξεκλειδώνω τον bootloader δεν γίνεται και παράλληλα root?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να βρεις μία νέα ROM για τη συσκευή σου (αν η υπάρχουσα δε αναβαθμίζεται αυτόματα) και να την εγκαταστήσεις.

      Όταν ξεκλειδώνεις τον bootloader, αποκτάς το δικαίωμα να αντικαταστήσεις τη recovery από όπου στο τέλος θα κάνεις root.

      Διαγραφή
  41. Όταν κάποιος κάνει μέσω της CWM τα παρακάτω βήματα τι ακριβώς διαγράφει

    1. Wipe data / factory reset
    2. Wipe the cache partition
    3. Wipe dalvik

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Το data partition
      2. Το cache partition
      3. Το dalvic cache

      Από τα τρία σε ενδιαφέρει μόνο το πρώτο το οποίο διαγράφει ότι έχεις κάνει στη συσκευή σου από τη μέρα που την πήρες.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα και καλή χρονιά να έρθει. Στη συσκευή σου κάνεις μέσω recovery wipe για να την καθαρίσεις;

      Διαγραφή
    3. Καλή χρονιά. Ακριβώς. Το wipe είναι επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

      Διαγραφή
  42. Γεια σου Chris καλη χρονια, θελω την βιηθεια σου αν μπορεις βεβαια. εχω το galaxy s4 mini i9195 και θελω να μαθω πως μπορω να κανω την αναβαθμιση σε 4.3 απο 4.2. Στην ενημερωση λογισμικου που παταω μου λεει οτι εχει οι πιο προσφατες ενημερωσεις εχουν ηδη εγκατασταθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά. Από όσο γνωρίζω το GS4 Mini θα πάει απευθείας σε Android 4.4 KitKat αλλά δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα γίνει αυτό.

      Μπορείς να ενημερώνεσαι για τις αναβαθμίσεις στο αρχείο που κρατάμε εδώ: http://www.doctorandroid.gr/p/android.html

      Διαγραφή
  43. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΤΟ ΝΟΤΕ 3 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΕ 4.4.2 ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ REC ΤΙΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως ήταν feature της Samsung αυτό το οποίο αφαιρέθηκε στη νέα έκδοση;

      Διαγραφή
  44. Γεια σου έχω το newman η1 και μετά από εργοστασιακές ρυθμισεις έχω χάσει το imei και για τις δυο sim
    Εδώ και δυο εβδομάδες ψάχνοντας στο net δοκίμασα όλους του γνωστούς τρόπους για να επαναφέρω το imei όμως χωρίς αποτέλεσμα,με τόσες δοκιμες που έκανα είπα να αλλάξω την rom μπας γίνει τίποτα όπως και δεν έγινε τίποτα φυσικά η rom πέρασε αλλα δεν έγινε τίποτα με το imei,είπα να ασχοληθώ με το φλασαριμα το recovery και ότι γίνει κίνηση απελπισίας φυσικά αλλα βαρέθηκα
    Ξέρεις να μου προτείνεις κάποιο τρόπο η κάποιον οδηγό για το πως φλασαρουμε ο κινητό από τον υπολογιστή δεν ξέρω αν τα λέω καλά είμαι και ολίγον άσχετος γιάυτο δείξε και κάποια επιείκεια με αυτά που γράφω χαιρετώ και να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου έχει συμβεί και εμένα φίλε μου και το έλυσα με τον δεύτερο τρόπο από εδώ:

      http://skyneel.blogspot.com/2013/08/How-to-write-or-change-your-lost-IMEI-no-in-Micromax-and-other-MTK-phone.html

      Διαγραφή
  45. Φιλε τα έχω δοκιμάσει όλα και δεν γίνετε τίποτα
    Κάποιος άλλος τρόπος υπάρχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είσαι ο ίδιος τύπος με το Newman, δυστυχώς όχι. Δε γνωρίζω άλλον τρόπο.

      Διαγραφή
  46. Καλημέρα. Πήρα χτες το πρώτο μου tab (MLS IQTAB), αλλά δε μου αρέσει καθόλου η rom που έχει. Μπορώ να φλασάρω κάποια άλλη? Έχετε καμία πρόταση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ROM για τα MLS. Προτείνω να δοκιμάσεις έναν launcher και να απενεργοποιήσεις τις εφαρμογές που δε χρειάζεσαι.

      Διαγραφή
    2. Ξετετε μηπως πώς γινονται root αυτα τα ταμπλετακια της mls? Εχω το iqtab 3g και δε βρισκω κατι σχετικο.Να δοκιμασω αραγε το OneClickRoot?

      Διαγραφή
    3. Δοκίμασε πρώτα τα εύκολα Root Genius, Towelroot, Framaroot και μετά κάτι άλλο.

      Διαγραφή
  47. εχω ενα PIPO M9 3G(του εχω κανει root)και του εχω βαλει δυο προγραμματα εκτος των αλλων το novago και ενα για μετρησεις ζαχαρου(υποψιαζομαι αυτα τα δυο η το ενα) και απο τοτε κολαει και κανει τρελλα πραγματα,καμια βοηθεια? εχω και το tablet MTK6572A topspeed dual core 7 lcd το οποιο δεν εχω καταφερει να κανω root αλλα αυτο κανει αλλα τρελλα ,δεν μπορω να μεταφερω στην καρτα εφαρμογες,και η εφαρμογη για το ζαχαρο εχει κολησει στο 84% και δειχνει συνεχεια οτι κατεβαινει ακομα και οταν δεν ειναι στο ιντερνετ,παρακαλω μια βοηθεια,ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον η ίδια εφαρμογή δημιουργεί πρόβλημα και στις δύο συσκευές σου τότε η λύση είναι να την απεγκαταστήσεις τελείως.

      Για να μεταφέρεις στην κάρτα εφαρμογές θα πρέπει να κάνεις αυτό: http://www.doctorandroid.gr/2013/10/increase-internal-space-on-android.html

      Διαγραφή
  48. Ευχαριστω στο tablet MTK6572A topspeed dual core 7 lcd η εφαρμογη για το ζαχαρο εχει κολησει στο 84% και δειχνει συνεχεια οτι κατεβαινει ακομα και οταν δεν ειναι στο ιντερνετ,παρακαλω μια βοηθεια,προσπαθω 5 ημερες αλλα τιποτα ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό φίλε πρέπει να το ρωτήσεις στο δημιουργό της εφαρμογής.

      Διαγραφή
  49. ευχαριστω ποια ειναι η καλλιτερη custom rom για το pipo m9 3g και που θα βρω εναν τυφλοσουρτη να διαβασω πως την βαζω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να έχεις τη συσκευή και να δοκιμάσεις διάφορες ROM για να βρεις την καλύτερη. Με μια πρόχειρη αναζήτηση βρήκα αυτές:

      http://www.arctablet.com/blog/forum/pipo-max-m9/rom-pipo-m9-pro-3g-model-custom-root-android-4-2-2-firmware-20131011-sms/

      http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2325397

      http://www.freaktab.com/showthread.php?7517-Pipo-M9-Pro-RileyROM-1-8

      Διαγραφή
  50. Ευχαριστω εσυ ποια θα μου προτεινες?και που θα βρω οδηγιες για το πως μπαινουν?και παλυ ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δεν το έχω το tablet για να δοκιμάσω κάποια και να σου προτείνω. Όλες οι ROM έχουν οδηγίες στις σελίδες από όπου θα τις κατεβάσεις.

      Διαγραφή
  51. Hi . H8ela na rothso exo to s4 active 8elo na valo rom custom alla me endia8erei an kati den mou aresei an boro na 3ana epana8ero ta ergostasiako system
    ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς με αυτό τον τρόπο:

      http://www.doctorandroid.gr/2013/11/unroot-downgrade-bootloop-official.html

      Διαγραφή
  52. Γεια σου φίλε Χρίστο.Έχω ένα Vero a8826 με android 4.1.1.Θέλω να μου προτίνεις μια rom όπου να υποστηρίζει την συσκευή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχουν.γνωστές Rom για τα tablet της Vero φίλε μου. Κάνε μια ερώτηση στο forum της Oktabit.

      Διαγραφή
  53. Γεια σου doc εχω το a moi a862w και δεν εχει ελληνικα τι μπορω να κανω γιαυτο ειμαι λιγο ασχετος με αυτα αλλα πιστευω να τα καταφερω αν μου δωσεις καποια λυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλε. Εγκατέστησε το MoreLocale2 το οποίο θα σου μεταφράσει όλες τις εφαρμογές που περιέχουν ελληνικά, αλλά όχι τα μενού. Είναι η μόνη λύση.

      Διαγραφή
  54. paidia geia sas.. exw ena kainourgio kinhto kineziko kai den exei ellhnika mesa katholou.... pws ginete na valw thn glwssa sto logismiko mou??? android 4.2.1 einai to logismiko mou... pleaseeeee mia apanthsh grhgora an ginete...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το MoreLocale2 θα μεταφραστούν αυτόματα οι εφαρμογές που περιέχουν τα Ελληνικά. Για τα μενού χρειάζεται πολλή δουλειά.

      Διαγραφή
  55. Kαλησπέρα από μένα.Μετά την ανάγνωση του καλογραμμένου άρθρου έρχομαι να ρωτήσω.Μόλις απέκτησα ενα galaxy s3,οπότε είμαι αρχαριος.Μετά από πολύ διάβασμα αποφάσια να το κάνω root και να εγκαταστήσω την custom rom για kit kat cyanogenMod 11.Ποια είναι η γνώμη σου πάνω σ αυτό?Επίσης η βασική ερώτηση μου είναι αν θα υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιώ τα ελλληνικά στα μνματα μου ξάνα.Δε με ενδιαφέρει να είναι μεταφρασμένες οι εφαρμογές ή τα μενού παρα μόνο να έχω ελληνικά στα μνματα ή στα ονόματα των επαφών.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Φανούρη. Προσωπικά αν είχα συσκευή της Samsung το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να αλλάξω ROM, οπότε στο προτείνω. Σε όποια ROM και να είσαι μπορείς να γράφεις ελληνικά χωρίς κανένα πρόβλημα.

      Διαγραφή
  56. "Custom" σημαίνει παραποιημένος, μεταποιημένος, πειραγμένος
    νομίζω ότι το Custom εμπεριέχει κυρίως την έννοια της παραμετροποίησης δηλαδή την προσωπική πινελιά του χρήστη. Αδικείται η λέξη με την μετάφραση που κάνεις και που παραπέμπει σε κάτι ενοχικό. Στην παραμετροποίηση δεν πειράζω, δεν παραποιώ. Βάζω ψυχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Προσαρμοσμενο/η ισως η καλυτερη εννοια του custom κατα την αποψη μου παιδια
    Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ευχαριστώ για τις διορθώσεις. Έχετε δίκιο ότι η μετάφραση δεν ήταν σαφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Θέλω απεγνωσμένα μια βοήθεια και φαίνεσαι αρκετά σχετικός οπότε θα στείλω σε εσένα. Αγόρασα πρόσφατα μια συσκευή android jelly bean 4.1.1 από Γαλλία, εκεί είναι γνωστή μάρκα είναι το Wiko Cink Slim, όλες οι συσκευές των Wiko, ή όσες έχω χρησιμοποιήσει δέχονται στα language&input την Ελληνική γλώσσα αλλάζοντας και το μενού και τα settings κλπ. Έχω δοκιμάσει όλα τα set locale και morelocale και απλά αλλάζει μερικών εφαρμογών η γλώσσα σε Ελληνικά. Έχω ψάξει σε πολλά forums και τα περισσότερα προτείνουν φλασάρισμα και αλλαγή rom κλπ κλπ κλπ.. Μήπως έχεις να προτείνεις κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο εκτός από το να μεταφράσεις μόνος σου τη ROM αλλά είναι μεγααααααλος μπελάς.

      Διαγραφή
  60. Γεια σας έχω ένα galaxy s4 και θέλω να βάλω μια custom rom. Θα ήθελα να ρωτήσω πια custom rom να βάλω σύμφωνα με την εμπειρία σου η οποία να είναι απόλυτα συμβατή σταθερή και με τα λιγότερα προβλήματα και να είναι στα ελληνικά. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Για το αποπανω.Να συμπληρώσω το ακριβές μοντέλο είναι Ι9505 LTE και αν μπορείς κάποιο link για download και οδηγίες πώς να την περάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πω τόσα ζητάς θα τα βρεις στη CyanogenMod:

      http://wiki.cyanogenmod.org/w/Jfltexx_Info

      Διαγραφή
  62. ΕΧΩ ΕΝΑ ΝΟ ΝΑΜΕ ΤΑΒΛΕΤ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΕΝΑ ΝΕΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ !!ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΑΥΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι No Name δύσκολα θα βρεις συμβατή ROM. Ποιο έχεις;

      Διαγραφή
  63. Γεια σας εχω αγορασει το


    Unlocked 3.5 inch Lenovo A269i SIM Wifi 3G Android 2.3 Dual Core Smartphone
    και δεν εχει ελληνικο μενου παρα μονο αγγλικο και κινεζικο,μπορειτε να μου πειτε πως θα αλλαξω το μενου στα ελληνικα με απλες οδηγιες γιατι ειμαι εντελως ασχετος απο smartphone και γενικως.
    Ευχαριστω,Θοδωρος Ζουλιανιτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να κάνεις root και να αλλάξεις τη γλώσσα με την εφαρμογή MoreLocale2. Δυστυχώς όμως θα μεταφραστούν μόνο οι εφαρμογές που περιλαμβάνουν την ελληνική γλώσσα και όχι τα μενού.

      Διαγραφή
  64. kalispera exw mia erwtisi...exw to s4 kai exei spasei i othoni....thelw na svisw ta panta prin t dwsw g episkeui g einai kai kapoia...proswpika...mporw na ta svisw kapws mesw pc?mesw kies3 isws?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το είχες ενεργοποιήσει μπορείς μέσα από το Android Device Manager: https://www.google.com/android/devicemanager?hl=el

      Διαγραφή
  65. Εχω το zopo zp998 εχεις να προτείνεις μια καλη roms

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν το έχω για να δοκιμάσω ROM αλλά εδώ θα βρεις πολύ πράμα:

      http://www.needrom.com/phone-roms/zopo/zp998/

      Διαγραφή
  66. γεια και χαρα...να ρωτησω κατι αλλα επειδη ειμαι λιγο ασχετος ισως να ειναι και χαζη ερωτηση...η rom ακολουθει την συσκευη η την αρχιτεκτονικη του πυρηνα?εννοω πως εχω κινητο κινεζικο και δεν βρισκω ρομ βαση της συσκευης....μπορω να βαλω ρομ βαση του hardware?π.χ. ΜΤ 6589?

    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται αλλά δε θα δουλεύουν άλλες συσκευές όπως το WiFi, το Bluetooth, η κάμερα. Δε θα το συνιστούσα πάντως. Εδώ υπάρχουν ROM συγκεκριμένα για κάποιες συσκευές και είναι χάλια, φαντάσου να βάλεις μία από άλλο τηλέφωνο.

      Στο needrom δεν έχει τίποτα;

      Διαγραφή
  67. γεια σας εχω το lenovo s 650 μου ζητηθηκε να κανω update και εχω χασει ολο το λογισμικο της android υπαρχει κατι που μπορω να κανω? μου τα βγαζει στα κινεζικα και αγγλικα!!!!!σας παρακαλω βοηθηστε με!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλασική παπαριά της Lenovo. Νομίζω η μόνη λύση είναι η εγκατάσταση ενός firmware που περιλαμβάνει ελληνικά. Εδώ θα βρεις πολλά:

      http://www.needrom.com/phone-roms/lenovo/serial-s/s650/

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter