Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Ο Linux πυρήνας 3.3 περιλαμβάνει πλέον και τον κώδικα του Android. Γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρει αυτό όμως;


Η είδηση οτι ο νέος πυρήνας του Linux υπ' αριθμόν 3.3 θα περιλαμβάνει και τον κώδικα του Android μόνο χαμόγελα θα μπορούσε να φέρει και αυτό γιατί  θα κερδίσουν από αυτό και οι δύο. Παρακάτω θα κάνουμε μια ανάλυση για το τι συμβαίνει μέχρι σήμερα αλλά και θα προσπαθήσουμε να μαντέψουμε το μέλλον για την πλατφόρμα του Android.

Η σχέση του Linux με το Android
Όπως πιθανότατα θα ξέρετε ο πυρήνας του Android βασίζεται στον πυρήνα του Linux τον οποίο μπορεί να βρει οποιοσδήποτε ελεύθερα στο ίντερνετ. Αυτό που συνέβαινε μέχρι σήμερα είναι το εξής. Όποτε έβγαινε μια νέα έκδοση του πυρήνα του Linux, οι άνθρωποι του Android την έπαιρναν και έχτιζαν επάνω της όλα αυτά τα module (αρθρώματα) τα οποία χρειάζεται το Android για να λειτουργήσει. Ο κώδικας μετά δίνονταν στις εταιρίες για να φτιάξουν τις συσκευές τους και στο τέλος εμφανίζονταν και στο Android Open Source Project (AOSP) για να μπορέσει και η κοινότητα να "παίξει" μαζί του. Ο τρόπος που γίνεται λοιπόν η διαδικασία καθιστά το Android ως fork του Linux, δηλαδή δεν προσέφερε τίποτα πίσω στον κώδικα του, παρά μόνον έπαιρνε από αυτόν.

Τι αλλάζει από εδώ και πέρα;
Οι δυο πλευρές λοιπόν συμφώνησαν, όλα τα πρόσθετα του Android να συμπεριληφθούν στον κώδικα του Linux ο οποίος ούτως ή άλλως περιλαμβάνει υποστήριξη για άπειρες συσκευές (επεξεργαστές, μνήμες, εκτυπωτές, σαρωτές, USB συσκευές και άλλα), άρα γιατί όχι και αυτές που "τρέχουν" Android. Οι χρήστες λοιπόν του Linux θα έχουν στα χέρια τους νέα εργαλεία για να μπορέσουν να "τρέξουν" εφαρμογές του Android στον υπολογιστή τους, γιατί όχι και το ίδιο το λειτουργικό σύστημα. Αντιστρόφως οι developer του Android θα μπορέσουν ευκολότερα να μεταφέρουν εφαρμογές του Linux στο Android. Ακόμα καλύτερα το Linux και το Android θα ανταλλάξουν τα καλύτερα στοιχεία τους με σκοπό τη βελτιστοποίηση και των δύο.

Τι μπορεί αν κερδίσουμε από αυτό στο μέλλον;
Ένα πρόβλημα του Linux ήταν η κατανάλωση (μέχρι την έκδοση 3.2). Ήταν τόσο εμφανής η διαφορά που το ίδιο laptop με Windows λειτουργούσε για 3-4 ώρες ενώ με Linux για 1,5-2 ώρες!!! Ως γνωστόν το Android έχει φτάσει μέχρι την έκδοση 3.0.8 του Linux πυρήνα, μήπως λοιπόν με την υιοθέτηση πυρήνα άνω του 3.2 θα δούμε καλύτερες επιδόσεις στις συσκευές μας; Ίσως! Μπορεί να γίνει και το αντίστροφο και να δούμε Linux υπολογιστές με καλύτερη διαχείριση ενέργειας από ότι σήμερα.

Ακόμα καλύτερα, είναι πλέον σίγουρο οτι θα δούμε σταθερότατες εκδόσεις Android για υπολογιστές και laptop οι οποίες θα είναι άκρως συμβατές με μεγάλο μέρος των συσκευών που κυκλοφορούν σήμερα. Συγκεκριμένα ένα netbook με Android 4 το οποίο έπιασα πρόσφατα στα χέρια μου, κυριολεκτικά "πετούσε", το μόνο του πρόβλημα ήταν οτι δεν αναγνώριζε την κάρτα δικτύου, πρόβλημα το οποίο έχει λύσει το Linux εδώ και τέσσερα χρόνια τουλάχιστον. 

Πλησιάζει λοιπόν η μέρα που θα συνδέουμε τα κινητά μας σε μια απλή οθόνη και θα τρέχει ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα με πρόσφατο παράδειγμα το Ubuntu for Android της Canonical. Το μέλλον κρύβει πολύ Android σε υπολογιστές αλλά και τρομερές βελτιώσεις από τη σημαντικότερη ελεύθερη κοινότητα στο χώρο των υπολογιστών, το Linux.

Η γνώμη σας;

6 στο: "Ο Linux πυρήνας 3.3 περιλαμβάνει πλέον και τον κώδικα του Android. Γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρει αυτό όμως;"