Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

PDroid: Μια εφαρμογή για εύκολη προστασία προσωπικών δεδομένων στο Android


Μεγάλη κουβέντα γίνεται τελευταία για την υπόθεση της Carrier IQ και τα προσωπικά μας δεδομένα. Ειλικρινά πιστεύω πως δεν έχει αξία να μιλάμε για την προστασία μας, παρά μόνο να συζητάμε τέτοιου είδους θέματα ως φιλολογικές συζητήσεις, απλά για να ενημερωνόμαστε. Όλα αυτά γιατί κάθε μέρα έρχονται στο φως τρόποι με τους οποίους αποδεδειγμένα μας παρακολουθούν και όπως φαίνεται δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, εκτός και αν πετάξουμε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές από το σπίτι μας.

Στο δια ταύτα (και μετά την κρίση απαισιοδοξίας), βρήκαμε σήμερα στο XDA μία νέα μέθοδο προστασίας από τις εφαρμογές που μας “κλέβουν”. Πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία λέγεται PDroid και αυτό που κάνει είναι να αποκλείει την ανάγνωση ευαίσθητων πληροφοριών από τις εκάστοτε εφαρμογές μας.Πώς λειτουργεί;
Θα έχετε προσέξει όταν εγκαθιστάτε μια εφαρμογή από το Android Market (ή όχι) οτι σας εμφανίζει κάποιες “άδειες χρήσης” προσωπικών πληροφοριών, τις οποίες μπορεί η εφαρμογή να διαβάσει. Εκεί λοιπόν επεμβαίνει το PDroid και βάζει περιορισμούς στις εφαρμογές χωρίς να επηρεάζει την ομαλή λειτουργία τους. Για παράδειγμα ανοίγοντας μια εφαρμογή μέσα από το PDroid θα μας εμφανίσει τα δεδομένα στα οποία έχει πρόσβαση. Αν υποθέσουμε οτι διαβάζει το IMEI μας, αλλά εμείς δε θέλουμε να το μοιραστούμε, μπορούμε να το μπλοκάρουμε απλά με ένα tap! Ιδιαίτερα χρήσιμο για εφαρμογές που χρειάζονται root, τις οποίες μπορούμε πια να περιορίσουμε καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες.


Τρόπος εγκατάστασης:
Η εφαρμογή μπορεί να βρεθεί δωρεάν στο Android Market και να εγκατασταθεί χωρίς να έχετε πρόσβαση στο root φάκελο της συσκευής σας όμως ενδέχεται να μη λειτουργήσει. Για αυτό το λόγο ο δημιουργός έχει φτιάξει ένα patch για κάθε συσκευή και κάθε ROM ξεχωριστά. Αν διαθέτετε συσκευή HTC θα πρέπει να έχετε και S-OFF.

Οι οδηγίες λοιπόν είναι:
  • Κατεβάζετε το patch για τη συσκευή σας (είναι σε μορφή zip) από το “Download”. Αν δεν υπάρχει, μπορείτε να το ζητήσετε με pm στο δημιουργό και υπόσχεται να σας το ετοιμάσει σύντομα (όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε εδώ).
  • To βάζετε στην sd κάρτα σας και το φλασάρετε όπως κάθε zip αρχείο (οδηγίες).
  • Αφού κάνετε reboot τη συσκευή σας, κατεβάζετε την εφαρμογή από το Android Market.
  • Είστε έτοιμοι να πάρετε κεφάλια... εχμ... δικαιώματα εννοώ.
Όλες οι πληροφορίες για το PDroid, στο νήμα του στο XDA.

2 στο: "PDroid: Μια εφαρμογή για εύκολη προστασία προσωπικών δεδομένων στο Android"