Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

Nokia: Concept και πραγματικότητα


Η Nokia προσπαθούσε πάντα να μας εκπλήξει με τις φοβερές έρευνες που έκανε πάνω στη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων. Δεν έχανε την ευκαιρία να μας βομβαρδίσει με βιντεάκια “εξωγήινης τεχνολογίας” για τα οποία μας έτρεχαν τα σάλια. Αν ρωτάτε τη γνώμη μου, ήταν ένας πολύ καλός τρόπος διαφήμισης της εταιρίας, με την οποία μας θύμιζε τι μπορούσε να κάνει... αλλά δεν έκανε ποτέ!


Λόγω αυτών των βίντεο έχει συνδυαστεί στο μυαλό μου η λέξη “καινοτομία” με το brand της Nokia, μια λέξη που έχει τραβηχτεί από τα μαλλιά μετά την έλευση της Apple στο προσκήνιο, οπότε ίσως να μην μπορείτε να το νιώσετε. Τόσα χρόνια ερευνών, τι προσέφεραν όμως στον καταναλωτή; Είδαμε ποτέ έστω μία συσκευή να μοιάζει με αυτές τις φαντασμαγορικές προτάσεις που θα μας άλλαζαν τη ζωή; Όλη η αλήθεια παρακάτω:


Η φαντασία
Την ονομάζω “φαντασία” γιατί απλά δεν υπάρχει. Σε αυτή την κατηγορία θα δούμε όλες αυτές τις προτάσεις που θα μας άλλαζαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Θαυμάστε λοιπόν:

Nokia 888 - Το τηλέφωνο ετικέτα

Το τηλέφωνο αυτό αποφασίστηκε τελικά να μη βγει στην αγορά καθότι φορώντας το στο χέρι θα μοιάζαμε με δραπέτη ψυχιατρικής κλινικής. Επίσης παρατηρήθηκε στους άνδρες οτι αν το είχαν στην τσέπη τους και άρχιζε να κουνιέται έτσι μόνο του, θα είχαμε μηνύσεις από το γυναικείο φύλο, για σεξουαλική παρενόχληση.

Nokia Gem - Το τηλέφωνο πετράδι (ή μάλλον κοτρώνα)

 Αυτό θα ήταν μάλλον το πιο παχύ τηλέφωνο στην αγορά! Αν είναι έτσι το concept, φανταστείτε την πραγματικότητα. Φυσικά θα είχε προηγμένη νοημοσύνη καθώς στο βίντεο επιλέγει μόνο του ποιο δάχτυλο να υπακούει. Τέλος, αν υπήρχε, θα καταλάβαινε πότε έχουμε τα νεύρα μας όπως φαίνεται και στο βίντεο. Φανταστείτε αυτό σε συνδυασμό με το Siri της Apple: “Έλα βρε κουτσουνάκι μου, δεν ήθελε να σε βρίσει. Μην τα παίρνεις στο κρανίο. Έχει στα 200 μέτρα δεξιά φαρμακείο να πάρεις ένα ηρεμηστικό. Άντε, μη με στενοχωρείς... γούτσου γούτσου.”

Nokia Morph - Το τηλέφωνο ζωντανός οργανισμός

 Το Morph κατ’αρχάς θα ήταν αντιγραφάρα! Αυτά τα διπλώματα τα είδαμε και στο Nokia 888. Κατά τα άλλα έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά όπως να αναγνωρίσει ένα μήλο με τη φοβερή νανοτεχνολογία του. Αν είσαι τυφλός και έχεις κάψει τη γλώσσα σου με τσάι είναι πολύ χρήσιμο.  Τέλος μπορεί και φορτίζεται από τον ήλιο, κάτι που ούτε στα πιο τρελλά μας όνειρά μας δεν έχουμε δει.

Nokia HumanForm - Το τηλέφωνο με “ανθρώπινη μορφή”

 Όσο είδατε εσείς “ανθρώπινη μορφή”, τόσο είδα και εγώ. Αλλά επειδή ξέρω που το πάνε, εννοούν οτι η συσκευή έχει μια καθημερινή μορφή οικεία για το χέρι μας. Συγνώμη αλλά εγώ δεν κυκλοφορώ όλη μέρα με θερμόμετρα και δονητές στα χέρια μου. Ένα άλλο φοβερό πλεονέκτημα είναι οτι μπορείς άνετα να θαυμάσεις τις φωτογραφίες που έχεις αποθηκευμένες. Το σχήμα του βοηθάει σε αυτό. Το τελευταίο φοβερό χαρακτηριστικό όμως είναι οτι μπορείς να αισθανθείς τις φωτογραφίες χαϊδεύοντάς τες. Φανταστείτε  δηλαδή τον πιτσιρικά του μέλλοντος, να πηγαίνει στο περίπτερο και να φωτογραφίζει το εφώφυλλο του Penthouse. Απόλαυση!


Η πραγματικότητα
Τα φοβερά μυαλά που σκέφτηκαν όλα τα παραπάνω, που ξόδεψαν  εργατοώρες και φαιά ουσία για να τα φανταστούν, τα κατάφεραν! Δείτε λοιπόν τι μας προτείνουν με βάση αυτά που είδαμε:

Nokia 9000 Communicator - Το τηλέφωνο - σάντουιτς

Θαυμάστε το λεπτεπίλεπτο σχεδιασμό του. Κλειστό, μοιάζει με "βρώμικο" από καντίνα στην εθνική οδό.

Nokia 5510 - Το τηλέφωνο - παντόφλα

Πιθανότατα από εδώ βγήκε ο όρος “παντόφλα” στην τηλεφωνία

Nokia N-Gage - Το τηλέφωνο παιχνιδομηχανή (θα 'θελε)

Αν σταματούσε να λειτουργεί το χρησιμοποιούσες και ως μπούμερανγκ!

Nokia 7600 - Το τηλέφωνο - τυροπιτάκι

Συγκρίνοντάς το με το HumanForm καταλαβαίνεις πως οι ερευνητές της Nokia έχουν κατασταλάξει στο τι θέλει να κρατάει το χέρι μας.

Nokia 7280 - Το τηλέφωνο - κραγιόν

Πολύ λειτουργική συσκευή, δοκίμασε να γράψεις μήνυμα με αυτό. Η ιδέα σχεδίασής του όμως προέρχεται από τις φυλακές. Μπορείτε πανεύκολα να την κρύψετε... κάπου, αν ποτέ σας συλλάβουν και σας οδηγήσουν σε σωφρονιστικό ίδρυμα.

Nokia E90 Communicator - Το σάντουιτς έχει και sequel

Πόσα κουμπιά έχει αυτό το πράγμα; Αφού αποφάσισαν να το ξαναβγάλουν στην αγορά, δεν άλλαξαν καθόλου σχεδόν την εμφάνισή του. Κυκλοφόρησε μετά την έλευση του iPhone!

και για το τέλος, το τηλέφωνο που τα κατάφερε!

Nokia Kinetic - Το τηλέφωνο που ψιλοκουνιέται (λίγο όμως)

Όλα αυτά τα λεφτά για έρευνες απέδωσαν τελικά καρπούς. Ορίστε το Kinetic, ένα τηλέφωνο που μπορείς… απλά να το λυγίσεις. Προφανώς δεν είναι καν τηλέφωνο γιατί σε όλα τα βίντεο φαίνεται απλά να ζουμάρει φωτογραφίες, οπότε μιλάμε για μια ωραιότατη ψηφιακή κορνίζα.

Τόσα ωραία πράγματα και τόσες μπαρούφες από μια εταιρία που κατέκτησε τον κόσμο αλλά δε θα υπάρχει ως brand name το 2012. Ευχαριστούμε Microsoft για δύο λόγους:
  • Μας γλίτωσες από τις μπαρούφες
  • Μας γλίτωσες από τα concept video γιατί κατά τα άλλα δε θα τα βλέπαμε ποτέ στην πραγματικότητα.

Για να μην τους αδικήσουμε όμως, μπορούμε να πούμε οτι τόλμησαν να αλλάξουν σχήματα, χρώματα, πλήκτρα και να κινηθούν πέρα από το συμβατικό, όχι σαν κάποιους άλλους που βαδίζουν στα σίγουρα με την πέμπτη συσκευή τους φέτος, ίδια και απαράλλαχτη με την πρώτη πριν από τέσσερα χρόνια.

14 στο: "Nokia: Concept και πραγματικότητα"