Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2011

Android 4 ICS και πανοραμικές φωτογραφίες


Αφού ήρθε η νέα αναβάθμιση του Android, αρχίσαμε να εξερευνούμε τα νέα χαρακτηριστικά του. Ένα από αυτά που περιμέναμε πώς και πώς, είναι η λειτουργία της κάμερας. Ξεχάστε κατ’ αρχάς τις ταχύτατες φωτογραφίες χωρίς καθυστέρηση, όπως είδαμε στην παρουσίαση του Galaxy Nexus. Μάλλον αυτό το χαρακτηριστικό ισχύει μόνο για το εν λόγω τηλέφωνο. Μια πραγματικά εξαιρετική προσθήκη πάντως είναι η λειτουργία πανοραμικών φωτογραφιών.


Δοκίμασα πάρα πολλά προγράμματα και κατέληξα οτι τα κορυφαία είναι το Photaf και ίσως το Pano. Πέραν του ότι είναι επί πληρωμή, αυτά τα προγράμματα έχουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Για να δημιουργηθεί ένα πανόραμα, πρέπει να βγάλεις συνεχόμενες φωτογραφίες. Αν υποθέσουμε οτι έχουμε πολύ σταθερό χέρι (πράγμα που δε συμβαίνει με εμένα) και το “ράψιμο” των φωτογραφιών γίνει τέλειο, η κάμερα κάνει διαφορετικό focus σε κάθε φωτογραφία. Το αποτέλεσμα είναι οτι σε μια φωτεινή φωτογραφία (παράδειγμα κοντά στον ήλιο) να χρησιμοποιείται άλλο φίλτρο και όσο προχωράμε σε σκοτεινότερο μέρος, ένα διαφορετικό φίλτρο και τελική φωτογραφία δε είναι αυτό που θα περιμέναμε τελικά.

Η πανοραμική λειτουργία της κάμερας του Android 4 έρχεται λοιπόν να λύσει το πρόβλημα. Στο 100% των φωτογραφιών το “ράψιμο” είναι τέλειο, εκτός και αν κάποιος από τους φωτογραφιζόμενους κουνηθεί αρκετά κατά τη διάρκεια της λήψης. Όσο για τα φίλτρα και το focus που λέγαμε προηγουμένως, η κάμερα το κάνει μια φορά στην αρχή και τέλος. Οι φωτογραφίες βέβαια δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές αν τις ζουμάρουμε αρκετά, αλλά σε λήψη τοπίων είναι καταπληκτικές.

Δείτε μερικά παραδείγματα:5 στο: "Android 4 ICS και πανοραμικές φωτογραφίες"