Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

AppExtractor: Τα recovery backup δεν είναι πια άχρηστα στο Android


Κάθε φορά που αλλάζουμε ROM υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε:
  • Backup των εφαρμογών και των δεδομένων μας (πιθανότατα με το Titanium)
  • Reboot στη recovery
  • Backup μέσω recovery (σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά)
  • Wipe, Flash, Reboot

Το backup μέσω recovery είναι στην ουσία μια “εικόνα” του λειτουργικού μας, τη στιγμή που το επιχειρήσαμε. Αν δηλαδή το επανεγκαταστήσουμε (restore), θα έχουμε τη ROM, τις εφαρμογές, τις ρυθμίσεις και τα δεδομένα εκείνης της στιγμής που το κάναμε. Αυτό το backup, αν όλα πάνε καλά στο flashάρισμα δε θα το χρειαστούμε ποτέ.

Η εφαρμογή AppExtractor, μας εισάγει στη νοοτροπία να μην παίρνουμε κανένα άλλο backup πέρα από αυτό της recovery και κατ’ επέκτασιν να το καθιστά χρήσιμο αλλά και να μας γλιτώνει χώρο στη συσκευή μας. Αυτό που κάνει (προς το παρόν) είναι να βρίσκει μέσα στην “εικόνα” όλες τις εφαρμογές, τα δεδομένα, τα SMS/MMS και τις ρυθμίσεις WiFi, να τα ξεπακετάρει σε ένα φάκελο της συσκευής μας και από κει να τα εγκαθιστούμε όλα ή όσα θέλουμε στη νέα μας ROM. Έτσι μπορούμε να μεταφέρουμε και τις εφαρμογές συστήματος τις οποίες έχουμε συνηθίσει και θα θέλαμε στη νέα μας ROM (π.χ. κάποια κομμάτια του Sense UI), αρκεί να τις εγκαταστήσουμε σωστά (δηλαδή ως εφαρμογές συστήματος πάλι). Αυτή η διαδικασία κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και ενδέχεται να μην είναι επιτυχής όμως με την επιλογή "Fix Permissions" που υπάρχει μέσα στην εφαρμογή, κάποιες ασυμβατότητες ενδέχεται να λυθούν.

Σχόλιο:
Από προσωπικής χρήσης έχω να πω οτι η εφαρμογή βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, με νέα χαρακτηριστικά να προστίθενται κάθε εβδομάδα. Βρίσκει και ξεπακετάρει με επιτυχία εφαρμογές χρήστη και συστήματος από το αρχείο .img, τα οποία εγκατέστησα αργότερα με το χέρι. Όσο για την επαναφορά των μηνυμάτων, απλά δε δουλεύει στη MIUI που “φοράω” αυτή τη στιγμή. Το AppExtractor έχει επίσης ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με το Titanium καθώς όταν κάνεις restore σου φέρνει τις εφαρμογές και τα δεδομένα που είχες, ακριβώς πριν περάσεις τη ROM, όταν δηλαδή έκανες το Backup. Στο Titanium αν δε θυμηθείς να διαγράψεις τα προηγούμενα backup η λίστα που θα σου προβάλει θα περιέχει ακόμα και εφαρμογές που έχεις απεγκαταστήσει παλιότερα.

Θα το βρείτε δωρεάν στο Android Market.

3 στο: "AppExtractor: Τα recovery backup δεν είναι πια άχρηστα στο Android"