Android 2.4/4.0: Τι θα φέρει μαζί του;


Όσο πλησιάζει ο καιρός τόσο πιο μεγάλη ανυπομονησία με πιάνει. Μιλάω για την έλευση του Android 2.4 / 4.0 Ice Cream Sandwich η οποία και θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες (Σεπτέμβριο; αρχές Οκτωβρίου; τέλος του χρόνου;) με την επίσημη παρουσίασή της. Πολλά έχουν ακουστεί όλον αυτό τον καιρό. Από τον αριθμό έκδοσης μέχρι τα χαρακτηριστικά και την ονομασία.

Εμείς ξεχωρίσαμε τα σημαντικότερα και αυτά που καταλήξαμε οτι θα περιέχει και σας τα παρουσιάζουμε:


Ονομασία και αριθμός έκδοσης
Όλοι συμφωνούν πια στην ονομασία “Ice Cream Sandwich”, αφού το επιβεβαίωσε και η ίδια η Google. Η ονομασία των εκδόσεων για όσους δεν το γνωρίζουν είναι βασισμένη σε γλυκίσματα και γίνεται με βάση αλφαβητικής σειράς, χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί τα γράμματα “A” & “B” (Cupcake, Donut, Eclair, FroYo, Gingerbread, Honeycomb και τώρα Ice cream sandwich). Έχουμε λοιπόν την ονομασία, αλλά μπορούμε να μαντέψουμε και την επόμενη, που θα ξεκινάει από “J” (αν μου επιτρέπετε να μαντέψω πιστεύω οτι θα είναι “Jellybeans”, αγαπημένες καραμελίτσες στην Αμερική).

Πάμε λοιπόν στην έκδοση. Όλος ο κόσμος πια συμφωνεί οτι θα είναι η έκδοση 2.4, καθώς είδαμε και μερικές συσκευές στη CES 2011 με αυτό το νούμερο. Πολλοί όμως πιστεύουν οτι η Google δε θα κάνει πισογύρισμα στην αρίθμησή της (καθώς η Honeycomb είναι η έκδοση 3.x) και οτι θα την παρουσιάσει ως 4.0, πράγμα που μου φαίνεται απολύτως λογικό καθώς πρόκειται για μεγάλη και σημαντική αναβάθμιση (συνηθίζεται στους κύκλους των developers να αριθμούν κατά αυτό τον τρόπο τις αναβαθμίσεις τους).

Η αλήθεια όμως βρίσκεται στην εξίσωση “2.3 + 3.x = 2.4” ή αλλιώς “Gingerbread + Honeycomb = Ice Cream Sandwich” εννοώντας οτι η 2.4 θα είναι βασισμένη στη 2.3 με την προσθήκη μερικών κομματιών από την έκδοση 3.x για την υποστήριξη ταμπλετών.

Ως γνήσιος ιντριγκαδόρος λοιπόν, θα πάω με την άποψη των λίγων και θα πω οτι θα ήθελα (αλλά δεν πιστεύω) η έκδοση να είναι η 4.0.


Μία έκδοση για όλες τις συσκευές
Η μεγαλύτερη προσθήκη από όλες είναι η υποστήριξη πάσης φύσεως συσκευών. Κινητά, ταμπλέτες και Google TV θα λάβουν την αναβάθμιση και αυτά είναι μόνο τα επίσημα, καθώς εφόσον το λειτουργικό θα αναγνωρίζει σχεδόν όλα τα υλικά αλλά και την ανάλυση οθόνης, θα το δούμε και σε laptop, οθόνες αυτοκινήτων, ρολόγια (να μια ωραία ιδέα), οθόνες ψυγείων και ότι μπορεί να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους.

Τι μας θυμίζει αυτό άραγε; Μα φυσικά το Linux! Το Android λοιπόν, θα βγάλει το Linux χαρακτήρα από μέσα του και όπως τα αδερφάκια του (π.χ. Ubuntu) μπορούν μέσα από ένα live-cd να τρέξουν και να αναγνωρίσουν το 99% των συσκευών, έτσι και αυτό θα φοριέται σε (μάλλον) οποιαδήποτε συσκευή το φορτώσετε.

Τέλος στις ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος
Σίγουρα έχετε ακούσει οτι “το Linux κάνει κάθε παλιό μηχάνημα σαν καινούριο”. Tο Android λοιπόν, ως γνήσια Linux διανομή, θα δοκιμάσει να μοιάσει και σε αυτό στα αδερφάκια του. Αυτό για μας σημαίνει οτι θεωρητικά όποια συσκευή και να διαθέτετε, θα μπορεί να εγκατασταθεί πάνω της το 2.4. Το κατά πόσον οι εταιρίες (HTC, Samsung κλπ.) θα ασχοληθούν με παλιότερες συσκευές τους για να σας το φέρουν δεν το γνωρίζουμε (μάλλον ασύμφορο ακούγεται).

Επίσης δεν ξέρουμε και αν θα διατίθεται ένα αρχείο εικόνας (.img), το οποίο θα μπορούν να το κατεβάσουν όλοι ανεξαρτήτως συσκευής και να το εγκαταστήσουν όπου θέλουν, όπως δηλαδή συμβαίνει με τις άλλες διανομές του Linux. Αυτό θα επέτρεπε πραγματικά, εγκατάσταση σε όλες τις υπάρχουσες συσκευές χωρίς την ανάγκη των εταιριών.

Το 2.4 θα είναι... γρήγορο
Η είδηση θα ήταν αν μας λέγανε οτι η νέα αναβάθμιση θα είναι πιο αργή! Πόσο γρήγορο δεν ξέρουμε αλλά σίγουρα γρηγορότερο από τους προκατόχους του, όπως λέει η Google. Εκτός από τη γρηγορότερη εκκίνηση εφαρμογών (άντε να δούμε!), εκεί που φαίνεται να εστιάζουν είναι  στην “ένα προς ένα” αλλαγή οθόνης στη συσκευή. Θα έχετε παρατηρήσει μια πολύ μικρή καθυστέρηση στην οθόνη κατά την κίνηση των δαχτύλων μας, όταν πηγαίνουμε από τη μια οθόνη στην άλλη, δεξιά και αριστερά.

Προσπαθούν λοιπόν, να δώσουν αυτή την αίσθηση της άμεσης ανταπόκρισης της συσκευής, η οποία θα εξαρτάται φυσικά και από το ποια συσκευή κρατάμε στα χέρια μας και τι είναι ικανή να κάνει.

Θα μοιάζει στο 2.3 ή στο 3.x;
Όπως έχω πει και σε παλιότερο άρθρο (δείτε σχετικά) το Android 3.x δίνει την εντύπωση ενός beta λειτουργικού. Φαίνεται πως το τεστ ήταν επιτυχές για τη Google και τα καλύτερα κομμάτια του, θα τα ενσωματώσει στο 2.4.

Το μοναδικό από αυτά, που έχει ακουστεί προς το παρόν είναι το ‘’Action bar”, η μπάρα λειτουργιών δηλαδή που εμφανίζεται ψηλά, όταν ανοίγουμε κάθε εφαρμογή στο Honeycomb, η οποία θα παραμείνει και θα επιτρέπει στο χρήστη να παρεμβαίνει πάνω της και να προσθέτει ότι του αρέσει.

Επίσης λέγεται πως κομμάτια της όψης και των εφέ θα παραμείνουν και αυτά, καθώς έχουν δημιουργηθεί από την αρχή με σκοπό να εξυπηρετήσουν την ταχύτητα της συσκευής που λέγαμε παραπάνω.

Θα έχει λοιπόν ως βάση το 2.3 και ως όψη το 3.x; Αυτό δεν το ξέρει κανείς καθώς ούτε μια εικόνα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα έως σήμερα (ή τουλάχιστον δε βρήκα εγώ).

Υποστήριξη USB συσκευών
Στον κώδικα του Android έχει προστεθεί η λειτουργία USB hosting, με σκοπό οποιαδήποτε συσκευή με USB θύρα να αναγνωρίζει εξωτερικούς σκληρούς, στικάκια, πληκτρολόγια, ποντίκια, γάτες και το καλύτερο... χειριστήρια PS3, Xbox κλπ.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, οτι η συσκευή σας θα μπορέσει πια να γίνει κανονική παιχνιδοκονσόλα, αφού οι νεότερες συνδέονται πια και με τηλεοράσεις.

Αναγνώριση προσώπου και παρελκόμενα
Η Google ήδη ανακοίνωσε οτι θα υποστηρίζεται αναγνώριση προσώπου. Είμαι σίγουρος λοιπόν, οτι θα δούμε διάφορες εφαρμογές (ξεκλειδώματος συσκευής;) και παιχνίδια που θα εκμεταλευτούν το νέο αυτό χαρακτηριστικό.

Δε θα μείνει όμως εκεί καθώς η κάμερα θα μπορεί να ακολουθήσει το πρόσωπό μας (τουλάχιστον σε επίπεδο focus) αλλά θα εισαχθεί και η λειτουργία που χρησιμοποιείται στο Hangout εντός του G+, να προβάλλεται δηλαδή το πρόσωπο που μιλάει πιο δυνατά σε μια συνομιλία.

Νέα API για τους developers
Πολύ καλά νέα και για τους κατασκευαστές εφαρμογών οι οποίοι θα έχουν πια στα χέρια τους κοινά API για ταμπλέτες και κινητά και δε θα χρειάζεται να φτιάχνουν δύο και τρεις εκδόσεις της κάθε εφαρμογής, ούτως ώστε να καλύπτουν όλο το εύρος των συσκευών. Αυτό σημαίνει γρηγορότερες αναβαθμίσεις και ευκολότερο κάλυψη των bug, άρα ποιοτικότερες εφαρμογές στο Market.

Υποχρεωτικές αναβαθμίσεις
Η Google ήρθε σε συμφωνία με τους επίσημους κατασκευαστές, από την έκδοσή αυτή και μετά,  να υποστηρίζουν τις συσκευές τους με αναβαθμίσεις λογισμικού για 18 μήνες. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί οτι η αναβάθμιση πρέπει να γίνει το αργότερο ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του κώδικα από τη Google. Κατά πόσον θα τηρηθεί η συμφωνία θα το δούμε στην πράξη λοιπόν...

Πώς βλέπετε αυτές τις κινήσεις; Είναι αρκετές; Θέλετε κάτι περισσότερο από τη Google;
Αφήστε τα σχόλιά σας.

Υ.Γ. Θα ήθελα πάρα πολύ να γεμίσω το άρθρο με ωραία screenshot αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα και πουθενά!

Σχόλια

  1. Πάντα με μια εικόνα στην τσέπη είσαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2.  Καλογραμμενο το αρθρο και πολυ ενθαρρυντικα τα οσα αναφερει.Μπορω να πω πως με επεισε να περιμενς την καινουργια εκδοση πριν αλλαξω και παλι κινητο...
     Μεγα τρολαδουρε @tr3quart1sta:disqus  σου χω συνταγη 15λεπτου για απιστευτο σπιτικο παγωτο σαντουιτς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για το Asus Eee Pad Transformer ξέρουμε πότε θα βγει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για το Asus Eee Pad Transformer ξέρουμε πότε θα βγει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ψυγείο...

    http://techblog.gr/gadgets/clever-refrigerator-android-7565/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Πετρο. Θα το παρει μεσα σε 30 μερες απο την ανακοινωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες