Asus Transformer: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Πέρασε λοιπόν ένας μήνας αφότου παρέλαβα το δικό μου Asus Transformer και οι εντυπώσεις που είχα στην αρχή ήταν ολίγον απογοητευτικές, όμως τώρα τείνουν προς το καλύτερο!!! Το πήρα μαζί μου στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, στην καφετέρια, στην παραλία, με WiFi και 3G και παρακάτω θα δείτε όλη την ιστορία απόκτησης όπως και τα καλά και τα άσχημα της ταμπλέτας μέχρι στιγμής.

Φάση Πρώτη - Παραγγελία:
Επειδή δεν το έβλεπα να έρχεται σύντομα στην Ελλάδα, έκανα την παραγγελία μου από το εξωτερικό. Από την Ιταλία συγκεκριμένα, από γνωστό μαγαζί στην τιμή των €500 (tabet + dock). Ένας δικός μου άνθρωπος θα το αγόραζε και θα μου το έστελνε οδικώς. Μετά από 20 μέρες πήγαινε-έλα στο κατάστημα το οποίο δεν είχε στοκ και τον παραμύθιαζε συνεχώς, έφεραν το πακέτο tablet και όχι το tablet+dock. Του είπαν λοιπόν “Ή πάρ'το, ή φύγε” και το αγόρασε στα €400 με δώρο την αυθεντική θήκη της Asus.

Στην ελληνική αγορά πωλείται από γνωστό κατάστημα στα €450, τιμή  η οποία είναι λογικότατη καθώς συμπεριλαμβάνει το αυξημένο ΦΠΑ και τους επιπλέον φόρους της χώρας μας, οπότε τα συν €50 θεωρούνται λογικά.

Φάση Δεύτερη - Παραλαβή και άνοιγμα κουτιού:
Φτάνει λοιπόν στα χεράκια μου και κατενθουσιασμένος ανοίγω το κουτί. Σε μια μινιμάλ συσκευασία (όπως συνηθίσαμε και στα smartphone) τα περιεχόμενα ήταν:
  • Η ταμπλέτα
  • Το καλώδιο φόρτισης και σύνδεσης με υπολογιστή
  • Ένας φάκελος με την εγγύηση και τα σχετικά
  • Η θήκη του
Εκ πρώτης όψεως δίνει την εντύπωση μιας στιβαρής και δεμένης κατασκευής, ελαφριά και με ένα πολύ όμορφο οπίσθιο κάλυμμα. Κατά το καθιερωμένο πρώτο φόρτισμα μπορούσα μόνο να το δω εξωτερικά και να αποκτήσω μια οικειότητα με τα κουμπιά (τα χάιδευα δηλαδή σαν άρρωστος σεξομανής!). Τις θύρες και τα κουμπιά του μπορείτε να τις δείτε και στο σχήμα παραπάνω.

Φάση Τρίτη και καθοριστική - Χρήση της ταμπλέτας


Οθόνη:
Μετά τη χαρά του πρώτου ανοίγματος, τις εντυπώσεις κερδίζει η οθόνη του! Πρόκειται για μια LED 10 ιντσών με φοβερή λεπτομέρεια και καταπληκτική ευκρίνεια και φωτεινότητα.
Η θέαση HD video από το YouTube ή ταινιών που μπόρεσα να δω ήταν απλά μαγική με τη βοήθεια και των στέρεο ηχείων του στο πλάι.
Τα χρώματα είναι ζωηρά (ιδιαίτερα στα παιχνίδια και στο διάβασμα κόμικς) και ακολουθούν την ταινία χωρίς να  σβήνουν το ένα μέσα στο άλλο όταν κινείται το πλάνο, ούτε αφήνουν είδωλα πίσω τους.
Η φωτεινότητά της, τέλος,  πιστεύω πως είναι ισάξια (δε λέω καλύτερη), αυτής του iPad2, που είναι και το μεγάλο του προσόν.

Ταχύτητα:
Το δεύτερο πράγμα που εστίασα ήταν η ταχύτητα απόκρισης με πρώτο τεστ τη μετάβαση από οθόνη σε οθόνη. Απλά ΑΘΛΙΟ! Τεράστιο lag στο εφέ και φοβερά κολλήματα στο πιο απλό πράγμα. Η Google όμως μου επεφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη την αναβάθμιση του Android σε 3.1, κάτι που έλυσε όλα τα προβλήματα ταχύτητας και φόρτωσης εφαρμογών. Από την αναβάθμιση και μετά όλα λειτουργούν όπως πρέπει σε θέμα ταχύτητας, επίσης πρόσεξα πως μειώθηκε και η αύξηση θερμοκρασίας της συσκευής μετά από συνεχή χρήση.

Android Browser vs Dolphin Browser:
O Android Browser μοιάζει όλο και περισσότερο με τον Chrome εξωτερικά, όμως έχει πολλά να μάθει από αυτόν ακόμα. Χωρίς Addons, δε γίνεται τίποτα, το χειρότερο προσόν του όμως είναι η ταχύτητα. Όταν φορτώνεις μια σελίδα σου φαίνεται λες και η συσκευή έκανε το γύρο του κόσμου σε ένα δευτερόλεπτο για να τη φέρει και όταν τη δίνει στον browser, αυτός την υφαίνει με ταχύτητα αργαλειού.

Προσπάθησα επίσης να αφήσω ένα σχόλιο στη σελίδα. Το αποτέλεσμα ήταν να πληκτρολογώ και οι λέξεις να εμφανίζονται μετά από 2-3 δευτερόλεπτα. Τη λύση έφερε ο Dolphin. Συμπαγής, γρήγορος, με καρτέλες και addons, άλλαξε για πάντα τον τρόπο που μπαίνω στο ίντερνετ. Λόγω Dolphin (και της οθόνης αφής βεβαίως) δε θέλω πια να ανοίξω το laptop μου για περιήγηση στο ίντερνετ!

Πληκτρολόγιο:
Σας αφήνω να δείτε τη διαφορά μόνοι σας:

Android keyboard (Κάλυψη μεγαλύτερου μέρους της οθόνης και έλλειψη ελληνικής γλώσσας):

Asus keyboard (Κάλυψη μεγαλύτερου μέρους της οθόνης και ένα μικρό bug):

Multiling keyboard (Δωρεάν στο Market με ελληνική γλώσσα και λεξικό):

Asus apps και άλλες προεγκαταστημένες:
Πληθώρα από προεγκαταστημένες εφαρμογές βάλθηκε να με εκνευρίσει καθώς ως λάτρης του λιτού δεν τις ήθελα. Τουλάχιστον η επιλογή να τις απεγκαταστήσω θα ήταν φανταστική όμως δεν υπάρχει. Πέρα από τις Google apps υπάρχουν και οι:
  • Zinio - Για αγορά και ανάγνωση περιοδικών και εφημερίδων
  • Layar - Η πετυχημένη AR εφαρμογή που ταιριάζει μάλλον πιο πολύ σε τηλέφωνο και όχι σε ταμπλέτα
  • Amazon Kindle - Για αγορά βιβλίων
  • Asus Apps

Θα σταθώ λίγο στις εφαρμογές της Asus οι οποίες είναι οι:
Διαχειριστής αρχείων - Ένας απλός και όμορφος διαχειριστής αρχείων χωρίς πολλά πολλά. Copy, Cut, Paste. Πολύ καλός και γρήγορος.

Polaris Office- Πλήρης εφαρμογή γραφείου αλλά είναι αδύνατο να τη χρησιμοποιήσεις χωρίς το dock-πληκτρολόγιο του Transformer. Μόλις αποκτηθεί θα επανέλθω.

MyCloud - Με ένα χρόνο δωρεάν χρήση προσφέρει άπλετο χώρο για αποθήκευση στο cloud, χειρισμό του υπολογιστή σας μέσω του Splashtop (Win, Mac) και υπηρεσία internet radio, music & video. Δεν έχω κάνει καν register στην εφαρμογή αυτή καθώς υπάρχει η Google που μου προσφέρει ήδη τα παραπάνω, με εξαίρεση το Splashtop για το οποίο δυστυχώς δε διαθέτω ούτε PC αλλά ούτε Mac (Ubuntu user).

MyNet - Είναι μια εφαρμογή που μας επιτρέπει να παίξουμε ασύρματα στο PC, το PS3 ή τη DLNA τηλεόρασή μας, βίντεο, μουσική και εικόνες που έχουμε αποθηκευμένα στην ταμπλέτα και να τα χειριστούμε από αυτήν. Πολύ καλή εφαρμογή και σταθερή, κάνει ακριβώς αυτό που λέει.

MyLibrary - Για να διαβάζουμε τα βιβλία μας και τις εφημερίδες που θα κατεβάσουμε μέσα από αυτήν. Η δεύτερη λειτουργία δεν δουλεύει καθώς σε αφήνει σε ένα αέναο "Loading..." όταν ζητάς να σου φέρει τη λίστα με τις εφημερίδες. Όσο για τα βιβλία, είναι πολύ καλή εκτός και αν προσθέσετε 999+ βιβλία που κολλάει τρελά (το κατάφερα και αυτό). Κατά τα άλλα είναι πλήρης με flip screen εφέ και απαγγελία των βιβλίων παρακαλώ, με το πάτημα ενός κουμπιού!!!

Να σημειώσω πως οι παραπάνω εφαρμογές της Asus ήρθαν με πολλά bug και προβλήματα, πράγμα που βελτιώθηκε με πρόσφατο update της Asus.

Συνδεσιμότητα (Το καυτό θέμα):
Ο λόγος που επέμενα να αγοράσω και το dock-πληκτρολόγιο (+€100) είναι επειδή ήξερα πως η ταμπλέτα δε διαθέτει θύρα USB (ούτε καν miniUSB) και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα προς το παρόν. Άσχημο πράγμα να μη μπορείς να βάλεις ένα USB stick αλλά τέλος πάντων το φορτώνω με περιεχόμενο συνδέοντάς το με τον υπολογιστή.
Αυτό βέβαια είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο καθώς το Asus Transformer (μια Linux ταμπλέτα), δεν είναι συμβατό με το Ubuntu (και κατ’ επέκτασιν με το ίδιο το Linux)!!! Συνδέοντας το μέσω USB στον υπολογιστή, το Ubuntu δεν το αναγνώριζε καν. Χρειάστηκε να τρέξω ένα script (το οποίο βρήκα στο XDA και θα σας το παρουσιάσω σε επερχόμενο άρθρο) για να μπορέσω να μπω στο χώρο αποθήκευσής του. Επίσης όλες οι εφαρμογές συνδεσιμότητας της Asus είναι συμβατές μόνο με Win & Mac. Εδώ θα δούμε τα αντανακλαστικά του XDA το οποίο κινείται ήδη προς τη σωστή κατεύθυνση με διάφορες λύσεις για τις οποίες θα σας κρατήσουμε ενήμερους.
Το miniHDMI είναι μια χαρά. Σύνδεση με την τηλεόραση με παιχνίδια και ταινίες σε μεγάλη οθόνη! Ευτυχώς είχα ένα περίσσιο καλώδιο βέβαια γιατί δεν υπήρχε στο κουτί.
Κατά τα άλλα όλα τα γνωστά (WiFi, BT κλπ) λειτουργούν όπως έχουμε συνηθίσει στο Android τηλέφωνό μας.

Asus updates Android 3.2 & 4.0:
Η Asus δείχνει οτι δε θα αφήσει τη μοίρα της συγκεκριμένης ταμπλέτας στην τύχη. Με ταχύτατο update στην έκδοση 3.1 (ενώ η επίσημα λανσαρισμένη ως Google ταμπλέτα, το Xoom, θα αναβαθμιστεί στην Ευρώπη τον Αύγουστο) και ανακοίνωση της αναβάθμισης σε 3.2 σήμερα 28/07/2011 (δείτε σχετικά), δίνει αυτή την εντύπωση. Τα προβλήματα στις δικές της εφαρμογές λύθηκαν με δική της μικρή αναβάθμιση κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι οτι σε προσέχουν και σε υπολογίζουν ως καταναλωτή. Ελπίζω τα πράγματα να πάνε όπως τα φαντάζομαι, δηλαδή αναβάθμιση σε ένα ολικό Android 4.0 για ταμπλέτες και κινητά πράγμα που θα λύσει για πάντα το πρόβλημα του fragmentation, ένας τομέας που είναι το κλειδί για κυριαρχία στην αγορά.

Η γνώμη μου για το Android 3.x:
Όσο όμορφο και αν φαίνεται στα διάφορα βιντεάκια, προσωπικά μου άφησε την εντύπωση πως είναι ημιτελές. Το αντιμετωπίζω ως ένα beta λειτουργικό λοιπόν. Ο λόγος που η Google κρατάει κάποια κομμάτια του κώδικά του κλειστά είναι διότι το Android 3.x είναι το Google Labs του Android. Δόθηκε στον κόσμο μέσω επιλεγμένων συσκευών για να τεσταριστεί και τα καλύτερα κομμάτια του να μπουν στο “ανοιχτό” και επερχόμενο Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) το οποίο θα είναι συμβατό με όλες τις συσκευές (τηλέφωνα & ταμπλέτες). Όταν οι ανταγωνιστές σου πατεντάρουν ακόμα και το σήμα στην πλάτη της συσκευής πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου. Γι’ αυτό δεν κακίζω τη Google στο θέμα αυτό. Δηλαδή αν πάω και παίξω κιθάρα στην Τσιμισκή, μπορώ να το πατεντάρω (αφού δικιά μου ιδέα ήτανε και το έκανα πρώτος) και όποιος παίζει κιθάρα μετά από μένα στην ίδια οδό να με πληρώνει; Δεν είναι λογικά αυτά τα πράγματα.

Η τελική εντύπωση:
Εν κατακλείδι είναι μια συσκευή που μαζί με το dock μπορεί άνετα να αντικαταστήσει τον υπολογιστή μας. Έρχεται με το 99% των εφαρμογών που θα χρειαστούμε, προεγκαταστημένο με bonus το Android Market, αν χρειαστούμε κάτι επιπλέον. Είναι μια στιβαρή κατασκευή, πολύ ελαφριά που δε δίνει την εντύπωση οτι κρατάτε μια πλαστικούρα στα χέρια σας.
Η τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό (Xoom, iPad2) είναι από τις πιο ελκυστικές, συνυπολογίζοντας και οτι αγοράζετε μια ταμπλέτα από τις σοβαρότερες εταιρίες στο χώρο, η οποία όπως ανέφερα και παραπάνω δεν θα αφεθεί στην τύχη της.
Σε επίπεδο hacking το XDA κινείται ήδη και έχει λύσει πολλά προβλήματα που έχουν προκύψει και νομίζω πως θα δούμε και πολλές custom ROM (ήδη υπάρχουν δύο αξιόλογες), αν και δε συνιστώ να το rootάρετε αν το αποκτήσετε φέτος καθώς μέχρι τον Οκτώβριο θα δούμε αρκετά updates με την έλευση των Android 3.2 & 4.0.

Τέλος, το τεράστιο προσόν του είναι η μπαταρία με σχεδόν 10 ώρες μέγιστη χρήση (το τεστ έγινε με συνεχή αναπαραγωγή βίντεο στα 720p), συν 8 ώρες η μπαταρία μέσα στο dock του.


Σχόλια

  1. Δυστυχώς το dock δεν το βρίσκω πουθενά και όπου υπάρχει χτυπάνε την τιμή του, οπότε θα περιμένω λίγο καιρό να πέσει.

    Νομίζω οτι το Transformer θα πάρει τη μερίδα του λέοντος στο θέμα hacking. Μαζί με το Xoom και ίσως το Galaxy Tab 10.1 θα πρωταγωνιστήσουν στο XDA.

    Το Transformer έρχεται φορτωμένο με τα πάντα! Ότι λείπει βρίσκεται εύκολα στο Market. Φυσικά δεν είναι 100% η εμπειρία χρήσης υπολογιστή όμως είναι πολύ κοντά στο να το πετύχει.

    Συγκεκριμένα τώρα για video editing έχει προεγκαταστημένο το Movie Studio και για έγγραφα το Polaris Office. Είναι και τα δύο πολύ καλά. Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο που θα έκανα στο laptop το οποίο δεν μπορώ να κάνω μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρήστο διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση σου καθώς κι εγώ ψάχνομαι αυτόν το καιρό για ένα tablet. Χωρίς να έχω πιάσει κάτι στα χέρια μου καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα, πως δηλαδή Motorola Xoom και Asus Transformer (άντε και το Galaxy Tab 10.1) θα πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον. Δυστυχώς οι τιμές είναι αρκετά τσιμπημένες ακόμα (αν και το Transformer κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτό). Αυτό που με απασχολεί κυρίως αν τελικά αποφασίσω να αγοράσω ένα tablet είναι το community που θα υπάρχει από πίσω. Για παράδειγμα, το Desire έχει φοβερό community και ως αποτέλεσμα, 18 μήνες μετά την κυκλοφορία του, κάθε νέα έκδοση του Android περνάει σε χρόνο dt στο Desire. Θα ήθελα να γίνει το ίδιο και με το Tablet μου καθώς είμαι σίγουρος πως θα δούμε πολλά καλούδια από την Google στο άμεσο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέτοια εποχή περίπου πήρα το htc Desire και δεν έχω σκοπό να το αλλάξω για τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο μιας και με καλύπτει τόσο στην απόδοση όσο και στο support από custom Roms.

    To tranformer πιστεύεις ότι είναι ένα τέτοιο tablet (με ή χωρίς dock, σκέφτομαι "με")?

    Επίσης αναλογιζόμενος και αυτό που είπες για το Honeycomp, πως σε έχει βολέψει ως αντικαταστάτης του Laptop σου? Δηλαδή πέραν από feeds/surfing και γενικά κατανάλωση multimedia πως τα πάει με video editing, δημιουργία εγγράφων κ.τ.λ.?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για αυτό το λόγο αγόρασα περσινό τηλέφωνο (Desire) και νομίζω οτι το ίδιο θα γίνει και με το Transformer.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι παρόμοια περίπτωση και το είχα στα υπόψιν μου.

    Πολύ καλό και αυτό όμως δεν μπορείς να ξεφορτωθείς το πληκτρολόγιο. Θα το κάνει βαρύτερο και παχύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετική παρουσίαση μιας πολύ ενδιαφέρουσας ταμπλέτας Android από την Asus.

    Iδιαιτέρως διεισδυτική η ματιά: 
    'Όσο όμορφο και αν φαίνεται στα διάφορα βιντεάκια, προσωπικά μου άφησε την εντύπωση πως είναι ημιτελές. Το αντιμετωπίζω ως ένα beta λειτουργικό λοιπόν. Ο λόγος που η Google κρατάει κάποια κομμάτια του κώδικά του κλειστά είναι διότι το Android 3.x είναι το Google Labs του Android. Δόθηκε στον κόσμο μέσω επιλεγμένων συσκευών για να τεσταριστεί και τα καλύτερα κομμάτια του να μπουν στο “ανοιχτό” και επερχόμενο Android 2.4 (Ice Cream Sandwich) το οποίο θα είναι συμβατό με όλες τις συσκευές (τηλέφωνα & ταμπλέτες). "
    που θίγει τη γνωστή τακτική του κολοσσού του Mountain View.

    Aγαπητέ  Chris K,
      καλό κουράγιο για να μας κρατάς ενήμερους για την ταμπλέτα που νομίζω
    πως λόγω και της έξυπνης ιδέας του πρόσθετου πληκτρολογίου [dock]
    θα είναι δημοφιλής και στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Chris!
    Ευχαριστούμε για το κατατοπιστικό review!

    Το ζαχαρώνω καιρό τώρα το Transformer, από τότε που πληροφορήθηκα την κυκλοφορία του.

    Το πιο γαργαλιστικό για μένα είναι η δυνατότητα να εγκατασταθεί Ubuntu σε αυτό!
    Έτσι, χωρίς βέβαια να έχω εμπειρία από Android, πιστεύω πως ο όποιος περιορισμός του σε δυνατότητες
    ξεπερνιέται αυτόματα μετατρέποντας το Transformer σε πλήρες εργαλείο.
    Υπάρχουν (αρκετά) προβλήματα βέβαια στη λειτουργία του Ubuntu στο Transformer, αλλά ελπίζω να ξεπεραστούν άμεσα.

    Θα το επισκεφτώ σύντομα σε γνωστή αλυσίδα που το διαθέτει για να το εξετάσω και από κοντά!

    Ευχαριστώ,
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Κώστα,
    δύο σχόλια θα ήθελα να κάνω πάνω στο σχόλιό σου:

    1. Μόνο που διάβασα τις οδηγίες για εγκατάσταση του ubuntu με έπιασε πονοκέφαλος. Εκ πείρας θέλω να πω οτι είναι πολύ επικίνδυνος ο τρόπος και το ubuntu δε λειτουργεί απλά bootάρει.

    2. Επειδή ενδέχεται να σέρνεται με το ubuntu, σκέψου να αγοράσεις μια tegra3 συσκευή του χρόνου που θα πετάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. [...] στο 2.3 ή στο 3.x; Όπως έχω πει και σε παλιότερο άρθρο (δείτε σχετικά) το Android 3.x δίνει την εντύπωση ενός beta λειτουργικού. [...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. [...] H Asus βλέποντας την επιτυχία του EeePad της, αποφάσισε να το προωθήσει με καθημερινά όπως λέει, σποτάκια, τα οποία είναι παρωδία της δημοφιλούς geek σειράς του BBC, του BingBang Theory (δείτε ένα από τα επεισόδια όπου αναφέρεται το Ubuntu). Έξυπνη ιδέα και μόνο οι μεταμφιέσεις των ηθοποιών στους ηρωες της σειράς βγάζει γέλιο! (το Asus EeePAD Transformer, το review μας) [...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες