Οι κάμερες των smartphone έφτασαν φέτος σε νέα υψηλά επίπεδα, με αποκορύφωμα το Huawei Mate 20 Pro και το Google Pixel 3, τα οποία βγάζουν πραγματικά εκπληκτικές φωτογραφίες, ιδίως το βράδυ. Οι δύο αυτές συσκευές όμως κοστίζουν κοντά στα χίλια ευρώ κι έτσι μας γεννήθηκε το ερώτημα:
Χρειάζεται να ξοδέψεις τόσα χρήματα για να βγάζεις καλές νυχτερινές φωτογραφίες με το κινητό σου;
Από τις συζητήσεις που κάνουμε καθημερινά στα forum, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος των smartphone παίζει μεγάλο ρόλο. Όλοι θέλουμε μία μεγάλη οθόνη για να μη βγάζουμε τα μάτια μας όταν το χρησιμοποιούμε, αλλά παράλληλα ζητάμε όσο πιο μικρό μέγεθος γίνεται για να χωράει στην τσέπη μας και να το κρατάμε καλύτερα. Αυτό φυσικά το γνωρίζουν και οι εταιρίες, όμως μόνο η Sharp μέχρι σήμερα έκανε το μεγάλο βήμα για να μας το προσφέρει.
Το 2018 φτάνει στο τέλος του και ήρθε η στιγμή να κάνουμε την ανασκόπησή μας όσον αφορά το Android. Η αλήθεια είναι ότι το 2018 ήταν μία... βαρετή χρονιά για το Android, χωρίς τρομερές καινοτομίες, παρά μόνο τις αναμενόμενες βελτιώσεις σε software και hardware. Δεν ήταν όμως μια κακή χρονιά για εμάς τους καταναλωτές, αφού φέτος οι εταιρίες μας προσέφεραν άπειρες αξιόλογες συσκευές, σε όλες τις κατηγορίες και για όλες τις τσέπες.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ξεχνούν κατά καιρούς το PIN ή το Μοτίβο που έχουν βάλει στη συσκευή τους και κλειδώνονται απ' έξω. Σε πολλές συσκευές επίσης έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και αν επιλέξεις έναν από τους υπάρχοντες τρόπους ακύρωσης της ασφάλειας, αυτός δε λειτουργεί (μιλάμε για bug-άρα ολκής). Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις; Σας έχουμε πέντε τρόπους για να καταφέρετε να την ξεκλειδώσετε και πάλι.
Με τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, έχουμε πάρει μια πολύ καλή γεύση για το τί μπορεί να μας προσφέρει το μικρό και φθηνό Raspberry Pi. Σήμερα θα δούμε ένα project το οποίο από μόνο του είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να αποκτήσεις τη συγκεκριμένη συσκευή. Θα εγκαταστήσουμε το Nextcloud και θα δημιουργήσουμε την προσωπική μας cloud υπηρεσία, η οποία είναι ανώτερη από το Dropbox, το Google Drive και όλες τις αντίστοιχες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ.
Οι λόγοι για να φύγεις από τη Google είναι αρκετοί, με έναν από τους σημαντικότερους να είναι η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων. Στοιχειοθετήσαμε την προσπάθεια που θα κάνουμε για να βρούμε εναλλακτικές στο εισαγωγικό μας άρθρο και πλέον ήρθε η ώρα να δούμε ποιες είναι αυτές. Σήμερα ξεκινάμε με δύο από τις κυριότερες υπηρεσίες της εταιρίας, τον Chrome και το Google Search, οι οποίες αποτελούν στην ουσία την... πόρτα για να μπούμε στο internet.
Εκτός από το iPhone, όλα τα υπόλοιπα smartphone σήμερα τρέχουν Android. To Android όμως έρχεται σε πολλές "γεύσεις", καθώς άλλο είναι αυτό που μας προσφέρει η Samsung με τη Sony και άλλο αυτό που συναντάμε στη Xiaomi και τη Huawei. Η κανονική, η "καθαρή έκδοση" που λέμε είναι μόνο μία και τη βρίσκουμε αποκλειστικά στα Pixel της Google. Τι γίνεται λοιπόν με αυτούς που θέλουν καθαρό Android αλλά δε γουστάρουν τις συσκευές της Google; Για αυτούς υπάρχει το πρόγραμμα Android One, που προσφέρει το ίδιο software, σε ακόμη περισσότερα smartphone.
Στον πλανήτη μας υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είτε δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν το πρώτο τους smartphone, είτε θέλουν απλά τα βασικά, οπότε βολεύονται με οτιδήποτε. Για αυτούς η Google δημιούργησε το Android Go, την ελαφριά έκδοση του λειτουργικού συστήματος, η οποία φοριέται σε πολύ φθηνές συσκευές, που εξυπηρετούν το σκοπό τους. Το Redmi Go είναι το πρώτο smartphone για αυτή την κατηγορία από τη Xiaomi και σήμερα θα εξετάσουμε κατά πόσον αξίζει να το αποκτήσουμε.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές εστιάζουν φέτος στην εξάλειψη του
"notch", ετοιμάζοντας συσκευές με τρύπα στην οθόνη, ενώ λίγοι αλλά
ηρωϊκοι προσπαθούν να μας φέρουν τα πρώτα αναδιπλούμενα smartphone. Η
γνωστή μας Meizu δε συγκινείται από αυτές τις δύο προσπάθειες και στο
δικό της όραμα, φαντάζεται συσκευές χωρίς καμία θύρα και κανένα φυσικό
πλήκτρο! Γέννημα αυτού του οράματος είναι το Meizu Zero, το ερώτημα όμως
είναι αν αυτό είναι το μέλλον ή αν πρόκειται για μία κίνηση
εντυπωσιασμού.
Το Raspberry Pi δημιουργήθηκε όπως είπαμε και στο εισαγωγικό μας άρθρο, για να φέρει τον υπολογιστή στα πιο φτωχά μέρη του πλανήτη. Σκοπός του είναι να εισάγει όλα τα παιδιά του κόσμου (μεγάλα και μικρά) στις νέες τεχνολογίες και τον προγραμματισμό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και με το συμβατικό τρόπο. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσουμε έναν κανονικό υπολογιστή με μόλις 50 ευρώ και να τον χρησιμοποιήσουμε για όλες τις καθημερινές μας εργασίες!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου