Google I/O: Τα σημαντικότερα της πρώτης μέρας και τι σημαίνουν για εμάς


Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων στην πρώτη μέρα του Google IO με highlight το δώρο 5000 Galaxy Tab 10.1 (δε θα θέλατε να είστε εκεί;;;). Ας δούμε όμως τι μας είπανε και τί σημαίνουν για μας οι ειδήσεις τους.


Android 3.1
Ανακοινώθηκε χθες και ήδη σήμερα το φοράει το Motorola Xoom. Οι πρώτες εντυπώσεις από την Αμερική (άντε να δούμε πότε θα το φέρουν τα σαΐνια στην Ελλάδα) είναι η ταχύτερη ανταπόκριση, η υποστήριξη USB συσκευών (όπως πληκτρολόγια, gamepads κλπ.) και η δυνατότητα αυξομείωσης του μεγέθους των widget (υπήρχε ήδη στον HeLauncher). Επίσης ανακοινώθηκε οτι θα φορεθεί και στο Google TV.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς στην Ελλάδα: Μέσα στο μήνα Μάιο θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα σοβαρά tablet. Φυσικά όλα θα αναβαθμιστούν σε 3.1 (είπαμε τα σοβαρά tablet) άρα συνυπολογίζουμε πια και τη δυνατότητα πληκτρολογίων σε αυτό που θα επιλέξουμε. Η επιπλέον ταχύτητα και η καλύτερη χρήση των widget θεωρείται κάτι αυτονόητο οπότε δε χρειάζεται να το σχολιάσουμε περαιτέρω. Τέλος το Google TV δεν πρόκειται να το δούμε στην Ελλάδα ούτε με κυβέρνηση της Google οπότε το αφήνουμε για όταν έρθει (μη μας τρέχουν και τα σάλια τσάμπα).

Android Ice Cream Sandwich
Είναι το όνομα της νέας έκδοσης του Android που θα κυκλοφορήσει το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Το σημαντικό στην όλη υπόθεση είναι η έκδοση ενιαίου κώδικα για tablet και smartphone. Η όλη υπόθεση ακούγεται λίγο περίεργη. Γιατί η Google έβγαλε δύο εκδόσεις εξ’αρχής αν είναι να τις ενώσει τώρα και γιατί οι εκδόσεις 3.0 & 3.1 είναι κατά το ήμισυ ανοιχτού κώδικα ενώ η νέα θα είναι πάλι open source;

Τι σημαίνει αυτό για εμάς στην Ελλάδα: Όσοι φοράνε custom ROM στα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες θα πάρουν το update σχετικά άμεσα (προσωπικά φόρεσα το 2.3.4 μέρες πριν τα Nexus στο Desire), οι υπόλοιποι 2-3 μήνες μετά (εμπειρικά και βλέποντας το τι συμβαίνει σήμερα) εκτός αν διαθέτετε το Nexus S ή το Motorola Xoom.

ADK
Πάμε στα σοβαρά θέματα τώρα. Χθες ανακοινώθηκε επίσης το Android Open Accessory Development Kit (ADK). Για να το πούμε απλά, μας έδειξαν μια πλακέτα βασισμένη στο Arduino την οποία προτείνουν στους κατασκευαστές περιφερειακών για να έχουν καλύτερη συμβατότητα με το Android. Έτσι από αύριο θα μπορείτε να έχετε ένα ποδήλατο γυμναστικής με dock station για το κινητό σας, ή μια σκούπα που θα τη χειρίζεστε μέσω bluetooth. Επίσης η Google έριξε και το τυράκι του Android@Home το οποίο δεν είναι τίποτα παραπάνω από ιδέες για την εφαρμογή του ADK (άντε να δούμε ποιο θα το φάνε).

Τι σημαίνει αυτό για εμάς στην Ελλάδα: Φυσικά αυτά τα πράγματα θα αργήσουν να γίνουν παγκοσμίως, πόσο μάλλον στην Ελλάδα. Η Google λέει στο κόσμο “Βαριέμαι να φτιάξω hardware, κάντε το εσείς αλλά έτσι” και μας δείχνει το ADK. Μια ματιά στη σελίδα του Arduino μας δείχνει πόσο εύκολο είναι να το κατασκευάσουμε και μόνοι μας. Επίσης με το App Inventor μπορούμε εδώ και καιρό να γράψουμε τις δικές μας εφαρμογές που θα συνοδεύουν την πλακέτα. Αρχίστε λοιπόν το διάβασμα και τις δοκιμές!

Google Music
Απλά το GMail της μουσικής μας. Το Google Music ακολουθεί καθαρά τις αρχές του GMail με όλη τη μουσική βιβλιοθήκη μας (έως 20.000 κομμάτια) στο cloud. Θα μπορείτε να επιλέξετε ποια κομμάτια θέλετε μόνιμα στη συσκευή σας και αυτό θα σας τα στείλει. Από κει και πέρα κάθε νέο κομμάτι που θα ακούτε θα το κατεβάζει μόνο την πρώτη φορά και θα υπάρχει διαθέσιμο στην cache (όπως ακριβώς γίνεται και στο GMail με τα μηνύματά μας).

Τι σημαίνει αυτό για εμάς στην Ελλάδα: Αυτή τη στιγμή δε σημαίνει τίποτα διότι το Music λειτουργεί με πρόσκληση και δεν είμαστε στη λίστα, είναι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορείτε αρχικά να κατεβάσετε το νέο Music από το Market, αλλά θα έχετε απλά ένα player παραπάνω στη συσκευή σας. Εν αναμονή της διάθεσης παγκοσμίως λοιπόν.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες