Gadget review: Δημιούργησε το δικό σου προσωπικό cloud με το Nextcloud Box


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι το cloud; Πού πηγαίνουν τα αρχεία μας όταν τα αποθηκεύουμε στο Google Drive ή στο Dropbox; Ε, λοιπόν για να το πούμε απλά δεν υπάρχει "σύννεφο" και όλες αυτές οι φωτογραφίες και τα βίντεό μας, αποθηκεύονται στον υπολογιστή κάποιου άλλου. Άσχετα αν είναι κρυπτογραφημένα και δε χρησιμοποιούνται άμεσα από την εταιρία που τα φιλοξενεί, πολύς κόσμος φοβάται ότι θα του συμβεί ένα ανάλογο... Fappening!

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν υπηρεσίες που μπορούν να μας προφέρουν ένα προσωπικό "Dropbox", το οποίο φιλοξενείται σε δικό μας υπολογιστή και μας προσφέρει ακριβώς την ίδια εμπειρία, με τη διαφορά ότι ο χώρος του είναι απεριόριστος! Μία από τις ηγέτιδες εταιρίες στο χώρο είναι η Nextcloud, η οποία δημιούργησε για εμάς το ομώνυμο Box, το οποίο τσεκάρουμε σήμερα.

Τι είναι το Nextcloud Box;

Πρόκειται για ένα project των εταιριών Nextcloud, Western Digital Labs και Canonical, οι οποίες στην ουσία θέλουν να διαφημίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους μέσα από τη συγκεκριμένη συσκευή. Η Western Digital παρέχει το σκληρό δίσκο, η Canonical το λειτουργικό σύστημα και η Nextcloud την υπηρεσία προσωπικού cloud.

Το κουτί και κατ' επέκταση η υπηρεσία, σου δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύσεις όλα σου τα αρχεία σε ένα δικό σου server, ο οποίος είναι προσβάσιμος από οποιοδήποτε μέρος και οποιαδήποτε συσκευή, όπως ακριβώς το Dropbox και το Google Drive. Μας επιτρέπει να συγχρονίσουμε αυτόματα ολόκληρους φακέλους από τον υπολογιστή ή το κινητό μας, ενώ ειδικά για το Android υπάρχει η επιλογή να ανeβαίνουν στο server μας, όλες οι φωτογραφίες που βγάζουμε με την κάμερα της συσκευής.

Η είσοδος γίνεται κάνοντας login με το λογαριασμό μας, ενώ μπορούμε να δημιουργήσουμε και άλλους λογαριασμούς τους οποίους θα χρησιμοποιούν οι φίλοι και οι συνεργάτες μας. Τέλος ο διαθέσιμος χώρος είναι κυριολεκτικά απεριόριστος, αφού εξαρτάται από τους σκληρούς δίσκους που θα συνδέσουμε πάνω του.

Αν και το Nextcloud είναι μια υπηρεσία την οποία μπορείς να εγκαταστήσεις σε οποιοδήποτε υπολογιστή, η ιδέα του Box είναι εξαιρετική, αφού χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή χαμηλής κατανάλωσης, τον οποίο μπορούμε να έχουμε συνέχεια ανοιχτό.

Το Nextcloud Box αποτελείται από:

  • ένα δίσκο στις 2,5 ίντσες με μέγεθος 1TerraByte,
  • το κουτί το οποίο εκτός από το δίσκο έχει ελεύθερο χώρο για να προσθέσουμε ένα single-board computer της επιλογής μας, όπως το Raspberry Pi ή το ODROID και
  • μία microSD κάρτα στα 4GB με προεγκατεστημένο το Ubuntu Core, ένα πανάλαφρο λειτουργικό σύστημα το οποίο έχει δημιουργηθεί ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και το Nextcloud το οποίο μας παρέχει τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Όλο αυτό το σετ κοστίζει 70 ευρώ και μπορείτε να το προμηθευτείτε από την επίσημη σελίδα του Nextcloud.


Πώς το σετάρουμε;

Όλα όσα χρειαζόμαστε βρίσκονται στο κουτί του, εκτός φυσικά από το Raspeberry Pi. Αφού το προσθέσουμε, το μόνο που μένει είναι να συνδέσουμε το σκληρό δίσκο με αυτό, να το βάλουμε στο δίκτυο μέσω ενός καλωδίου ethernet και να το βάλουμε στην πρίζα. Η πρώτη εκκίνηση διαρκεί σχεδόν 10 λεπτά και από έναν υπολογιστή, ο οποίος είναι συνδεδεμένος στο ίδιο δίκτυο, μπαίνουμε στη διεύθυνση:

http://ubuntu-standard.local

Εκεί θα δούμε την κεντρική σελίδα του Nextcloud στην οποία δημιουργούμε τον προσωπικό μας λογαριασμό και είμαστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουμε.


Πώς λειτουργεί;

Τι εννοείς πώς λειτουργεί; Απλά κατεβάζεις την εφαρμογή από το Play Store και συνδέεσαι με το λογαριασμό σου, όπως ακριβώς κάνεις τόσα χρόνια σε όλες τις διαθέσιμες cloud υπηρεσίες. Η διαφορά είναι ότι προς το παρόν το δικό μας cloud, εκτείνεται μέχρι τα όρια του οικιακού (ή εταιρικού) δικτύου. Για να έχουμε πρόσβαση από όπου θέλουμε, αρκεί να δημιουργήσουμε και να σετάρουμε μία static IP, κάτι που γίνεται πανεύκολα και δωρεάν, μέσω της υπηρεσίας NO-IP.

Γιατί αξίζει;

Πέρα από την αξία της υπηρεσίας η οποία είναι δεδομένη για κάποιον που δε θέλει να έχει τα προσωπικά του αρχεία σε έναν υπολογιστή που ούτε καν γνωρίζει την τοποθεσία και την ασφάλειά του, το Nextcloud Box αξίζει σαν συσκευή γιατί:

  • έρχεται χωρίς το Raspberry Pi, οπότε δε σε χρεώνει αναγκαστικά για αυτό σε περίπτωση που το έχεις ήδη αποκτήσει,
  • είναι επισκευάσιμο και επεκτάσιμο, αφού το καπάκι του δε βιδώνεται αλλά κλείνει με μαγνήτες για να μπορούμε να το ανοίγουμε εύκολα για να προσθέσουμε δίσκους ή να αντικαταστήσουμε το Pi μας.

Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι ότι έχουμε χάσει πλέον την ιδιοκτησία των δεδομένων μας, τα οποία ανεβάζουμε χωρίς ενοχές στο Facebook και τη Google και το Nextcloud Box μας επιτρέπει να ανακτήσουμε αυτή την ιδιοκτησία, με ακριβώς τις ίδιες παροχές.


Σημείωση:
Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται και στο Cerebrux.net.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter