Η Sony κάνει το ''μπαμ'' με το Xperia Z5 Premium το πρώτο 4K τηλέφωνο παγκοσμίως! [Ανανέωση]


Η πρόσφατη φήμη πως η Sony εγκαταλείπει σιγά σιγά το χώρο των smartphone πάει περίπατο, μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Xperia Z5 και ιδιαίτερα του Xperia Z5 Premium που είναι το πρώτο smartphone με οθόνη ανάλυσης 4K! Ο κολοσσός από την Ιαπωνία επανέρχεται δυναμικά με μία ναυαρχίδα "όλα τα λεφτά" δίνοντας επίσης ιδιαίτερη βάση και στη βασική κάμερα, η οποία έχει επανασχεδιαστεί.

Xperia Z5 Premium

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 810 @ 1.5GHz (A53) & 2.0GHz (A57)
  • GPU: Adreno 430
  • Μνήμη: 3GB RAM - 32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.5" @ 3840 x 2160p (806ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 23MP (f/2.0, HDR, autofocus, LED flash) - Μπροστά 5.1MP (HDR)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.1, GPS (Glonass, Beidou), NFC, FM radio, microUSB 2.0 (MHL 3, Host)
  • Μπαταρία: 3430mAh (Quick charge 2.0 - 60% σε 30 min)
  • Διαστάσεις: 154.4 x 75.8 x 7.8mm - 180g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1.1 Lollipop

Έχουμε λοιπόν μία συσκευή στις 5.5 ίντσες με την τρελή πυκνότητα των 806 pixel ανά ίντσα, που όπως είναι φυσικό μας προσφέρει εξαιρετικά λεπτομερή προβολή εικόνων, βίντεο αλλά και παιχνιδιών. Σε συνδυασμό με τα κλασικά πλέον Triluminos Display και X-Reality Engine που προσθέτουν στην οθόνη ακόμα καλύτερο contrast και ποιότητα χρωμάτων, δε χωράει αμφιβολία ότι η Sony μας έφερε ότι καλύτερο έχει από την κατηγορία της τηλεόρασης όπου για πολλά χρόνια πρωτοπορεί.


Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη είναι ο νέος φακός Exmor στα 23MP, ο οποίος είναι στην ουσία ο πρώτος που σχεδιάζεται από την αρχή μετά από αυτόν του Xperia Z1 που στην εποχή του ήταν εξίσου αξιόλογος. Η Sony μας ενημερώνει ότι πέρα από την ανάλυση, εστίασε κυρίως στην ταχύτητα των φωτογραφιών, οι οποίες βγαίνουν πλέον σε μόλις 0.3 δευτερόλεπτα από το πάτημα του πλήκτρου, ενώ ο μεγάλος φακός προσφέρει καλύτερη ποιότητα φωτογραφιών σε πολύ χαμηλή φωτεινότητα για όσους λατρεύουν το ηλιοβασίλεμα και την ανατολή του ηλίου. Τρέμε LG G4 και Moto X Style.


Τρίτο στη σειρά φαινόμενο είναι η επιλογή του καλύτερου επεξεργαστή της αγοράς (Snapdragon 810), η οποία συνοδεύεται από 3GB RAM και 32GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ η θύρα microSD μπορεί να "σηκώσει" κάρτες χωρητικότητας έως και 200GB για όσους θέλουν να έχουν τα πάντα μαζί τους. Πραγματικά με αυτές τις επιλογές δεν τίθεται θέμα επιδόσεων και χώρου στη συσκευή.

Τέταρτη σημαντική αλλαγή βάζουμε το design το οποίο παραμένει μεν σχεδόν ίδιο με αυτό που μας έχει συνηθίσει η Sony τα τελευταία χρόνια, αλλά η πίσω όψη της χρωμιομένης έκδοσης που μοιάζει με καθρέφτη μας τρέλανε!


Στο design περιλαμβάνεται μία ακόμη πρωτοπορία, καθώς ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται επάνω στο πλήκτρο "Power", επιτρέποντας την ενεργοποίηση και το ξεκλείδωμα της συσκευής να γίνονται με μία κίνηση, ενώ η Sony εγκαταλείπει και το custom UI της για χάρη του "καθαρού" Android με δικά της όμως εικονίδια. Έξυπνη κίνηση σε στυλ Motorola η οποία ελπίζουμε να συνοδευτεί και με ταχύτατες αναβαθμίσεις.


Από άποψη συνδεσιμότητας έχουμε "τα πάντα όλα",  ενώ αν και θα περίμενε κανείς με τέτοια ανάλυση οθόνης η μπαταρία να "κλατάρει" πολύ σύντομα, η Sony επιμένει στο moto της μπαταρίας δύο ημερών για όλες τις συσκευές της (smartphone, tablet, smartwatch), κάτι αποδεικνύεται ότι καταφέρνει. Η συσκευή είναι επίσης αδιάβροχη (IP68) όπως το Xperia M4 Aqua, ενώ διαθέτει επίσης και την εφαρμογή PS4 Remote Play, για να παίρνουμε μαζί μας τα παιχνίδια του PlayStation.

Η υπόλοιπη σειρά και άλλες πληροφορίες

To Z5 Premium αποτελεί όμως τη "Max" έκδοση του κανονικού Xperia Z5, το οποίο διαφέρει μόνο στο μέγεθος και την ανάλυση της οθόνης (5.2" στα 1080p), αλλά και στην μπαταρία των 2900mAh, ενώ ανακοινώθηκε και το Xperia Z5 compact το οποίο είναι ακόμη μικρότερο (στις 4.7 ίντσες) με 2GB RAM, μπαταρία στα 2700mAh και ανάλυση οθόνης από άλλη εποχή στα 720p. Αξίζει να πούμε ότι η Sony είναι η μοναδική εταιρία που κατασκευάζει ναυαρχίδες σε μικρό μέγεθος και εννοούμε το μοντέλο compact, καθώς διαθέτει την ίδια κάμερα και τον ίδιο επεξεργαστή με τα άλλα δύο μεγαλύτερα αδερφάκια του.

Το Xperia Z5 και το Z5 compact θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο του 2015, ενώ το Premium το Νοέμβριο που μας έρχεται και οι δύο μεγαλύτερες συσκευές θα έρθουν και σε dualSIM.

[Ανανέωση] Οι επίσημες τιμές για την Ευρώπη:

  • Xperia Z5 compact: 550€
  • Xperia Z5: 700€
  • Xperia Z5 Premium: 800€


Η άποψη του Doctor

Η Sony είχε βαλτώσει και η απόδειξη είναι το Xperia Z4 / Z3+ που κράτησε το στέμμα της ναυαρχίδας για μόλις τέσσερις μήνες! Βλέπουμε όμως όλοι ότι έρχονται μεγάλες αλλαγές και σε σημαντικούς τομείς όπως η κάμερα και οι αναβαθμίσεις και αν υποθέσουμε ότι η Sony προσπαθεί να ανταγωνιστεί την LG και τη Motorola, τότε σίγουρα θα δούμε τις τρεις συσκευές σε σχετικά χαμηλές τιμές. Λίγο να "πειράξει" και το desing η Sony και θα μας πείσει ακόμη περισσότερο.

Προσωπικά θα προτιμούσα το απλό Z5 που το θεωρώ μία από τις top 3 συσκευές φέτος, βάσει χαρακτηριστικών αλλά και ποιότητας κατασκευής που την έχουμε δει και σε παλιότερα μοντέλα, ενώ αν το Z5 compact κυκλοφορήσει κάτω από τα 350 ευρώ, τότε θα είναι σίγουρα το best seller της χρονιάς.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter