ΗΠΑ εναντίον Huawei | Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει στο νέο τεχνολογικό / πολιτικό πόλεμο;

Huawei USA

Στον τεχνολογικό τομέα όπου ο σκοπός θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη και η καινοτομία για το καλό της ανθρωπότητας, έρχεται η πολιτική για να καταστρέψει τις όποιες προσπάθειες συνεργασίας έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Μιλάμε φυσικά για την υπόθεση "ΗΠΑ εναντίον Huawei" και την πρόσφατη ανακοίνωση της Google, σχετικά με την άρση της άδειας χρήσης των εφαρμογών της από τον κινεζικό κολοσσό, κάτι που θα επηρεάσει τις Android συσκευές της. Βαρύ το χτύπημα για τη Huawei ή... μήπως όχι;

Κατ' αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η Huawei θα χάσει (αν τελικά παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν) την άδεια χρήσης των Google Apps και όχι του Android, όπως λανθασμένα ακούγεται στα ελληνικά κανάλια. Το Android είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και μπορεί να το χρησιμοποιεί ελεύθερα και δωρεάν σε όλες του τις εκδόσεις, ακόμη και στο Android 10 Q. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία μπορεί κανονικά να μας προσφέρει συσκευές στην τελευταία έκδοση και να τις αναβαθμίζει χωρίς να πάρει άδεια από την Google.

Αυτό που θα χάσει στην ουσία η εταιρία, είναι η πρόσβαση στις Google εφαρμογές, δηλαδή το Πλαίσιο Υπηρεσιών Google που βρίσκεται προεγκατεστημένο στις συσκευές μας, χωρίς το οποίο δε λειτουργούν το Play Store, το Google Maps, το Gmail και άλλα. Μπορεί όμως να φερθεί έξυπνα και να μας προσφέρει εναλλακτικές εφαρμογές όπως το Aurora Store και το microG ή να φτιάξει τις δικές της παραλλαγές, οι οποίες δε θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον τελικό καταναλωτή.

Διαφήμιση

Το πρόβλημα της Huawei


Μαζί με τη Google υπάρχουν και άλλες σημαντικές εταιρίες οι οποίες θα σταματήσουν να την προμηθεύουν, όπως η Intel και η Qualcomm με τους Snapdragon επεξεργαστές. Μάλλον όμως οι Αμερικάνοι υποτιμούν τη δύναμη της μεγαλύτερης κινεζική εταιρίας του κόσμου. Πέρα από το γεγονός ότι όλα τα εργοστάσια παραγωγής βρίσκονται στην Κίνα, οπότε δε θα έχει ποτέ πρόβλημα με τη δική της παραγωγή, η Huawei εδώ και καιρό δεν έχει ανάγκη τους άλλους κατασκευαστές επεξεργαστών, καθώς βγάζει τον δικό της HiSilicon Kirin. Για όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα μπορεί να απευθυνθεί στους Κορεάτες της LG και της Samsung.

Ακόμη και αν απαγορευτεί στη Huawei να πουλάει τα smartphone της στις ΗΠΑ, οι αγορές της Ασίας (λόγω ποσότητας) και της Ευρώπης (λόγω ποιότητας καταναλωτών) φτάνουν και περισσεύουν για να συνεχίσει να βγάζει τα κέρδη της.

Μπορεί επίσης η Huawei να είναι αυτή τη στιγμή ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον κόσμο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο πρώτος σε συσκευές δικτύων. Σε όποιο router και να κοιτάξεις από κάτω, υπάρχει η στάμπα της και αν δεν τη βρεις τότε θα δεις αυτή της ZTE, στην οποία επιτέθηκαν επίσης οι ΗΠΑ πριν από μερικούς μήνες. Εκτός από αυτό, το περίφημο 5G δίκτυο που ακούμε τους τελευταίους μήνες, βασίζεται κατά κύριο λόγο στην υποδομή της Huawei, η οποία βρίσκεται δύο με τρία έτη μπροστά από οποιαδήποτε άλλη εταιρία στον τομέα. Δε θα χαθεί λοιπόν η εταιρία από μια τέτοια απόφαση.

Οπότε το πραγματικό πρόβλημα της Huawei είναι μόνο η δυσφήμιση και τίποτε άλλο. Το γεγονός ότι έχει πάρει έκταση το θέμα και ο μέσος καταναλωτής βομβαρδίζεται από τη λανθασμένη φράση "δε θα αναβαθμίζεται πλέον η συσκευή σου", μπορεί να χαλάσει την πολύ καλή παγκόσμια εικόνα της εταιρίας.

Διαφήμιση

Η "βλακεία" των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας


Προς τιμήν της η Google προσπάθησε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην προχωρήσει σε αυτή την πράξη, καθώς γνωρίζει ότι η Huawei δεν είναι απλά μία κινέζικη εταιρία, αλλά η μεγαλύτερη κινέζικη εταιρία του κόσμου. Για την Google η "χασούρα" θα είναι σημαντική, καθώς ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής Android smartphone του κόσμου, δε θα έχει τις Google εφαρμογές, άρα δε θα μπορεί να πουλήσει διαφημίσεις στους αντίστοιχους χρήστες.

Σημαντικά θα είναι όμως τα προβλήματα και άλλων αμερικανικών εταιριών, όχι απλά επειδή ο κόσμος της Κίνας θα αντιδράσει αγοράζοντας μόνο κινεζικά προϊόντα και έτσι θα χάσουν ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς, αλλά επειδή όλα τα εργοστάσια παραγωγής βρίσκονται στην Κίνα. Μπορεί λοιπόν αντίστοιχα να πει η κυβέρνηση της Κίνας στη Foxconn (το μεγαλύτερο εργοστάσιο του κόσμου, το οποίο φτιάχνει από τα iPhone μέχρι έξυπνες πρίζες) να σταματήσει να παίρνει παραγγελίες από αμερικάνικες εταιρίες. Ποιος θα είναι λοιπόν ο πραγματικά χαμένος της υπόθεσης;

China USA and Huawei in the middle

ΗΠΑ εναντίον Κίνας και το πρόγραμμα "Made in China 2025"


Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν να κάνουν με τις εταιρίες, οι οποίες συνεργάζονται για να βγάζουν τα κέρδη τους. Το θέμα είναι πολιτικό και αποτελεί ένα ακόμη κεφάλαιο στην υπόθεση "ΗΠΑ εναντίον Κίνας". Αυτό που θέλουν να κάνουν στην ουσία οι ΗΠΑ είναι να σταματήσουν το πρόγραμμα "Made in China 2025", με το οποίο οι Κινέζοι πριν από πέντε χρόνια αποφάσισαν να αναβαθμίσουν την παραγωγή τους, από φθηνά και ευτελή προϊόντα (τις λεγόμενες "κινεζιές") σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

Το πρόγραμμα πετυχαίνει και φαίνεται από τις πωλήσεις και τις συσκευές της Xiaomi, της OnePlus, της Huawei, της Oppo και της Vivo, οι οποίες στον τομέα των smartphone ανταγωνίζονται άνετα τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Δυστυχώς όμως οι ΗΠΑ αντί να λάβουν σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του προγράμματος, όπως τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής εντός των συνόρων τους, αντιδρούν με τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις.

Το πιθανότερο είναι βέβαια ότι δε θα γίνει τίποτα σε αυτή την υπόθεση γιατί... "Είναι πολλά τα λεφτά Άρη". Η άδεια χρήσης θα επιστρέψει στη Huawei και οι αμερικανικές εταιρίες θα συνεχίζουν να την προμηθεύουν με τα προϊόντα τους. Το πιθανότερο όμως είναι να απαγορευτεί στη Huawei η πώληση των συσκευών τους εντός ΗΠΑ, κάτι που θα εξυπηρετήσει επικοινωνιακά την κυβέρνησή τους.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter