LG V30 | Με φακό διαφράγματος f/1.6 θα βγάζει τρομερές φωτογραφίες ή μήπως όχι;


Σε 15 μέρες περίπου θα γνωρίσουμε το LG V30 και η LG φροντίζει να ανεβάσει το hype, καθώς οι πωλήσεις του καλύτερού της smarpthone αυτή τη στιγμή, του G6, δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι το V30 θα είναι το smartphone με το μεγαλύτερο διάφραγμα μέχρι σήμερα, για ακόμη καλύτερες φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό. Μόνο αυτό όμως δε φτάνει, καθώς υπάρχουν ένα σωρό ακόμη παράμετροι που αν τους αγνοήσει, τότε δε θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η αλήθεια είναι ότι με μια καλή βάση μπορείς να κάνεις παπάδες, αλλά πρέπει να χτίσεις και άλλα πράγματα πάνω σε αυτή. Το LG V30 λοιπόν ξεκινάει πολύ καλά, με το διάφραγμα να πέφτει για πρώτη φορά κάτω από το f/1.7 που έχουν αυτή τη στιγμή δύο από τα καλύτερα smartphone στον τομέα της φωτογραφίας, το Samsung Galaxy S8 και το HTC U11. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνάει περισσότερο φως στο φακό (κατά 25%) κι έτσι να λαμβάνουμε πιο φωτεινές φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό. Η LG το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και προσθέτει τον "Crystal Clear" φακό, όπως τον έχει ονομάσει, ο οποίος θα αποτυπώνει ακόμη πιο ζωντανά τα χρώματα στις φωτογραφίες.


Ο φακός όμως δε φτάνει για να μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα πρέπει για παράδειγμα να έχει οπτικό σταθεροποιητή εικόνας (OIS) για να βγαίνουν καθαρές και όχι θολές οι φωτογραφίες μας. Θα πρέπει επίσης να έχει περισσότερα από 12MP, όπως συνηθίζεται φέτος, για να αποτυπώνονται ακόμη πιο πολλές λεπτομέρειες στις φωτογραφίες μας. Τέλος θα πρέπει να μπορεί να ηχογραφήσει σωστά τον ήχο γιατί την κάμερα τη χρησιμοποιούμε για να τραβήξουμε και βίντεο, στα οποία αν ο ήχος είναι χάλια, δεν πα' να 'χεις και την καλύτερη κάμερα στον κόσμο; Θα ξενερώσεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι το λεγόμενο "post processing", η διαδικασία δηλαδή που συμβαίνει αμέσως μόλις πατήσουμε το κουμπί και πριν αποθηκευτεί η φωτογραφία μας. Είναι οι διεργασίες που βάζουν στη θέση τους όλα τα στοιχεία μιας φωτογραφίας, για να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Την καλύτερη δουλειά σε αυτό τον τομέα την κάνει το Google Pixel, το οποίο με ένα φακό μετρίου διαφράγματος f/2.0, καταφέρνει να είναι το δεύτερο καλύτερο smartphone στον κόσμο σύμφωνα με το DxOmark. Αν δηλαδή η LG δε δώσει την ανάλογη σημασία στο "post-processing", το V30 ενδέχεται να είναι απλά ένα smartphone με καλή κάμερα και όχι αυτό που θα κάνει τη διαφορά.

Πάντως η ιστορία μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι η LG δεν μπορεί. Ούτε το V20, αλλά ούτε και το G6 κατάφεραν να πιάσουν πρώτες θέσεις στο benchmark του DxOmark, το οποίο καλώς ή κακώς είναι το μόνο αυτή τη στιγμή που μας δίνει μία γενική εικόνα σύγκρισης των smartphone που κυκλοφορούν εκεί έξω. 

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter