Μείωσε δραστικά την παρακολούθηση από τη Google με αυτές τις επτά ρυθμίσεις


Το αν και πώς η Google μας παρακολουθεί, είναι ένα θέμα που σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Το σίγουρο είναι ότι χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες της, γίνεται συλλογή των δεδομένων μας για να μας προσφερθούν πιο προσωποποιημένα αποτελέσματα. Σε αντίθεση με άλλες εταιρίες όμως, η Google μας ενημερώνει και μας δίνει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε τις επιλογές που θεωρούμε ύποπτες. Παρακάτω θα δούμε επτά από αυτές, οι οποίες μειώνουν δραστικά τη συλλογή δεδομένων από το λογαριασμό μας.

Κατ' αρχάς πρέπει να μείνουμε λίγο στη σύγκριση με τις άλλες εταιρίες. Μπορεί να μιλάμε μονίμως για τη Google, αλλά σε αυτήν τουλάχιστον υπάρχει ασφάλεια και ένα είδος διαφάνειας. Για παράδειγμα όσον αφορά την ασφάλεια, προτιμώ να έχω τα δεδομένα μου στη Google, παρά στους server της Apple μετά το συμβάν του "The fappening" ή στο Dropbox το οποίο έχει χακαριστεί δύο φορές στο παρελθόν. Όσο για τη διαφάνεια, ρίξτε μια ματιά στην πολιτική απορρήτου της Microsoft για τo Windows 10, το οποίο μετά από κάθε αναβάθμιση ενεργοποιεί ξανά κάποιες ρυθμίσεις και επαναφέρει εφαρμογές που έχουμε διαγράψει.

Δε λέμε φυσικά ότι η Google είναι αγία, απλά τονίζουμε ότι πρέπει να προσέχουμε με όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε στο ίντερνετ.


Επτά ρυθμίσεις για Android με λιγότερη Google

Υπάρχουν λοιπόν επτά ρυθμίσεις οι οποίες αποθηκεύουν τη δραστηριότητά μας και οι έξι από αυτές βρίσκονται στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Google > Προσωπικά στοιχεία και απόρρητο > Στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας". Αυτή είναι και η μεγάλη πλειοψηφία των υπηρεσιών παρακολούθησης της εταιρίας, την οποία αν απενεργοποιήσουμε, έχουμε αυτομάτως κλείσει ένα μεγάλο κομμάτι της αποστολής των δεδομένων μας στη Google.

Οι ρυθμίσεις είναι:

  • η δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών, όπου αποθηκεύονται όλες οι αναζητήσεις που κάνουμε σε προϊόντα στης Google, αλλά και μία αναφορά της δραστηριότητας των εφαρμογών που ανοίγουμε στο κινητό μας.
  • οι πληροφορίες συσκευής, οι οποίες συγχρονίζουν με το λογαριασμό μας τις επαφές, το ημερολόγιο, τη μουσική και άλλα δεδομένα με σκοπό την καλύτερη αναζήτησή τους στη συσκευή,
  • η δραστηριότητα φωνής και ήχου, στην οποία αποθηκεύονται οι φωνητικές πληκτρολογήσεις που κάνουμε κι έτσι η Google εκπαιδεύεται για να μας αναγνωρίζει ευκολότερα,
  • το ιστορικό αναζήτησης / παρακολούθησης YouTube, το οποίο βοηθάει τη Google να μας προτείνει βίντεο που ίσως μας ενδιαφέρουν και τέλος
  • το ιστορικό τοποθεσίας, το οποίο δημιουργεί για εμάς ένα timeline με όλα τα μέρη που έχουμε επισκεφτεί, για όσο καιρό το έχουμε ενεργό.

Η έβδομη επιλογή βρίσκεται στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Google > Προσωπικά στοιχεία και απόρρητο > Ρυθμίσεις διαφημίσεων" και εκεί μπορούμε να πούμε στη Google ότι δε θέλουμε να χρησιμοποιεί τα δεδομένα μας στις διαφημίσεις. Απενεργοποιώντας την "Εξατομίκευση διαφημίσεων" θα συνεχίσουμε να βλέπουμε διαφημίσεις στα site που επισκεπτόμαστε, αλλά αυτές δε θα είναι σχετικές με τις αναζητήσεις που έχουμε κάνει νωρίτερα.


Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα παράδειγμα

Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει κατά κόρον όλες τις υπηρεσίες της Google και έχω πλέον μία άποψη για το ποιες χρειάζομαι και ποιες όχι, αυτή τη στιγμή στη ζωή μου. Για παράδειγμα η δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών δε μου προσέφερε ποτέ τίποτα στην πράξη, οπότε την έχω απενεργοποιημένη. Αντίθετα οι πληροφορίες συσκευής είναι κάτι που με βολεύει, γιατί θέλω να έχω ένα αντίγραφο των επαφών και των ημερολογίων σε περίπτωση που χαλάσει η συσκευή μου.

Η δραστηριότητα φωνής η οποία κρατάει δείγματα της φωνής μου και σύμφωνα με τη Google διευκολύνει τη διαδικασία αναγνώρισης της ομιλίας μου, είναι κάτι εντελώς άχρηστο αυτή τη στιγμή για όλους μας. Μια χαρά λειτουργεί και χωρίς αυτό η φωνητική πληκτρολόγηση στο Android. Όσον αφορά το YouTube τώρα, θέλω η Google να ξέρει τι παρακολουθώ για να μου προτείνει παρόμοια βίντεο που ίσως δεν έχουν πέσει στην αντίληψή μου, αλλά δε θέλω να γνωρίζει τις αναζητήσεις μου. Για αυτό η μία επιλογή είναι κλειστή και η άλλη ανοιχτή στη συσκευή μου. Οι διαφημίσεις τέλος δε με ενδιαφέρει καθόλου να είναι προσωποποιημένες, γιατί πολύ απλά όταν θέλω να αγοράσω κάτι, ξέρω πού να ψάξω για να το πάρω φθηνά ή γρήγορα.

Προσοχή στο ιστορικό τοποθεσίας

Αφήσαμε το ιστορικό τοποθεσίας τελευταίο γιατί είναι το πιο επικίνδυνο για την ιδιωτική μας ζωή. Εδώ υπάρχει μια παγίδα καθώς η Google μας αναγκάζει να το ενεργοποιήσουμε για πολλές από τις υπηρεσίες της, όπου φαινομενικά δεν έχει σχέση με αυτές. Για παράδειγμα στο Google Now πρέπει να έχεις ανοιχτό το ιστορικό, ακόμη και αν δεν ενδιαφέρεσαι να σου δείχνει προτάσεις για τοποθεσίες ή μέσα μεταφοράς.

Δε με ενοχλεί να βλέπει στιγμιαία την τοποθεσία μου η Google για να μου δώσει χρήσιμες πληροφορίες για το σημείο που βρίσκομαι, αλλά η αποθήκευση ενός χάρτη στον οποίο εγγράφεται κάθε δέκα λεπτά το στίγμα μου είναι απαράδεκτη. Δε λέω βέβαια ότι η εταιρία το χρησιμοποιεί για... περίεργους σκοπούς, αλλά αν από δικό μου σφάλμα πέσει σε λάθος χέρια αυτή η πληροφορία, χάνοντας για παράδειγμα το κινητό μου, οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες.

Σκεφτείτε αν δώσετε ας πούμε ένα κινητό για σέρβις σε κάποιο κατάστημα, έχοντας επάνω το Google λογαριασμό σας. Την εβδομάδα που θα μείνει εκεί, μπορεί αυτός που θα το έχει να μάθει πού είναι το σπίτι και η δουλειά σας, πότε πηγαίνετε ή έρχεστε και πού βρίσκεστε αυτή τη στιγμή!


Ευτυχώς βοηθάει και η Google

Για να επιστρέψουμε σε αυτό που λέγαμε στην αρχή, ευτυχώς για εμάς η Google διαθέτει ένα είδος διαφάνειας και έχει δημιουργήσει σελίδες διαχείρισης του απορρήτου, στις οποίες μπορείς με μία κίνηση να απενεργοποιήσει τα πάντα. Επίσης όταν η εταιρία απαιτεί την ενεργοποίηση μιας από αυτές τις υπηρεσίες για να χρησιμοποιήσουμε μία εφαρμογή της, μας το αναφέρει κάθε φορά απλά και κατανοητά. Δεν μπορείς λοιπόν να χρησιμοποιήσεις την κλασική δικαιολογία του...

... ποιος διαβάζει ένα κατεβατό ολόκληρο με όρους χρήσης;

Περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς συλλέγει η Google και για ποιο λόγο, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα απορρήτου.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter