Xiaomi Yi Dome Camera review | Το έξυπνο σπίτι έχει τα δικά του μάτια και μας δίνει εικόνα από όπου κι αν βρισκόμαστε


To "έξυπνο σπίτι" δε σταματάει μόνο στην αυτοματοποίηση των συσκευών μας, αλλά θα πρέπει να καλύπτει και την ασφάλειά μας. Γιατί τι να την κάνεις την αυτόματη καφετιέρα, όταν μπορεί πολύ εύκολα κάποιος να μπει στο χώρο σου και να την κλέψει; Είδαμε παλιότερα πώς με το συναγερμό της Xiaomi μπορούμε να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για παραβιάσεις στην πόρτα και τα παράθυρα και σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε με τα δικά μας μάτια το χώρο, με τη βοήθεια της Yi Dome Camera.

Το σκεπτικό είναι πάρα πολύ απλό. Χρησιμοποιείς το συναγερμό ως πρώτο και βασικό βήμα ασφάλειας και αν σε ειδοποιήσει, μπαίνεις από την κάμερα για να δεις τι συμβαίνει. Πέρα όμως από την ασφάλεια, η κάμερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα για να παρακολουθούμε τα κατοικίδιά μας όταν λείπουμε ή να βλέπουμε αν κοιμάται το μωρό στο διπλανό δωμάτιο.

Με το σκεπτικό της πολυ-λειτουργικότητας λοιπόν η Xiaomi έχει δημιουργήσει μία αρκετά μεγάλη γκάμα με κάμερες ασφαλείας, αλλά υπάρχουν κάποια μοντέλα που μας προσφέρουν περισσότερες λειτουργίες και πραγματικά αξίζουν τα χρήματά μας. Ένα από αυτά είναι η Yi Dome Camera, το προσόν της οποίας είναι ότι μας προσφέρει πλήρη κάλυψη 360 μοιρών στο χώρο μας. Με την έξυπνη τοποθέτησή της λοιπόν μπορούμε να καλύψουμε μεγαλύτερο μέρος του χώρου και να γλιτώσουμε τα έξοδα αγοράς δεύτερης και τρίτης κάμερας.


Τι διαθέτει η Yi Dome Camera;

Η Yi Dome Camera βγαίνει σε δύο μοντέλα με ανάλυση 1080p και 720p. Επιλέξαμε το δεύτερο γιατί  είναι φθηνότερο και επειδή ο χώρος που θέλουμε να καλύψουμε είναι το κεντρικό δωμάτιο ενός σπιτιού, οπότε η μικρότερη ανάλυση φτάνει και περισσεύει για να βλέπουμε καθαρά.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της είναι ότι περιστρέφεται 345 μοίρες στον οριζόντιο άξονα και 115 στον κάθετο, δίνοντάς μας πλήρη κάλυψη 360 μοιρών. Αυτό σημαίνει ότι δε θα πρέπει να την τοποθετήσουμε σε κάποια γωνία, γιατί χάνεται το πλεονέκτημα της περιστροφής. Πριν λοιπόν αποφασίσουμε αν αυτό είναι το μοντέλο που χρειαζόμαστε, θα πρέπει πρώτα να βρούμε ένα κεντρικό σημείο για να τη βάλουμε, ιδανικά στο ταβάνι.


Ο φακός που διαθέτει υποστηρίζει νυχτερινή λειτουργία, για να βλέπουμε ακόμη και με ελάχιστο φως στο χώρο, ενώ είναι ευρείας λήψης 112 μοιρών, οπότε δε χρειάζεται και πολύ να τη μετακινείς για να δεις αυτό που θέλεις. Συνδέεται όπως είναι φυσικό στο Wi-Fi και διαθέτει θύρα για microSD κάρτα, η οποία μπορεί να αποθηκεύσει έως και 80 ώρες βίντεο σε 32GB.

Όλα τέλος μπορούμε να τα διαχειριστούμε από την εφαρμογή της Xiaomi, η οποία είναι υπέρ πλήρης και μας βοηθάει με απλό και εύκολο τρόπο να τη χειριστούμε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τι μπορεί να κάνει η Yi Dome Camera;

Οι περισσότερες κάμερες του είδους έχουν πάνω κάτω τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε, οπότε γιατί να πάρεις συγκεκριμένα αυτή; Ο λόγος είναι οι ακόλουθες ιδιαίτερες λειτουργίες της, οι οποίες την κάνουν να ξεχωρίζει και συμπληρώνουν την πολύ καλή εμπειρία χρήσης.

Μπορούμε κατ' αρχάς να τη μετακινήσουμε χειροκίνητα και να κοιτάξουμε σε όποιο σημείο του χώρου θέλουμε. Μπορούμε επίσης να αποθηκεύσουμε οκτώ συγκεκριμένες θέσεις για να μην παιδευόμαστε, αλλά το κορυφαίο του χαρακτηριστικό είναι το "Auto Cruise", με το οποίο η κάμερα περιστρέφεται αυτόνομα τσεκάροντας όλο το χώρο σα να είναι... ζωντανή! Σε αυτή τη λειτουργία μπορούμε να προσθέσουμε επίσης και το "Motion Tracking", με το οποίο η κάμερα θα ακολουθήσει όποιο αντικείμενο πιάσει να κινείται! Εδώ πρέπει να πούμε όμως ότι η αυτόματη περιστροφή γίνεται μόνο στον οριζόντιο άξονα, άρα θα πρέπει να τσεκάρουμε αν καλύπτει όλο το χώρο μας, πριν τη βιδώσουμε σε κάποιο τοίχο.


Σε περίπτωση τώρα που συλλάβει κάποια κίνηση, θα μας στείλει μία ειδοποίηση με ένα κλιπ 10 δευτερολέπτων, στο οποίο μπορούμε να δούμε ακριβώς τι συμβαίνει στο χώρο. Ενδεχομένως όμως το κλιπ αυτό να μην αρκεί για να δούμε για παράδειγμα το πρόσωπο του ανθρώπου που βρίσκεται εκεί. Για αυτό το σκοπό υπάρχει το timeline στο κέντρο της εφαρμογής, με το οποίο μπορούμε να... ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο. Το βίντεο που αποθηκεύεται εκεί εξαρτάται από το μέγεθος της κάρτας microSD που έχουμε προσθέσει και αν αυτή η κάρτα γεμίσει, απλά διαγράφονται τα παλιότερα δεδομένα. Οπότε μιλάμε και για ένα κανονικό DVR στο οποίο μπορούμε να ανατρέξουμε ανά πάσα στιγμή.

Ας πούμε λοιπόν ότι ένας κλέφτης έχει μπει στο σπίτι μας, έχουμε καταγράψει το πρόσωπό του και έχουμε καλέσει την αστυνομία. Μέχρι να έρθει θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι δε θα αλωνίζει στο χώρο, παίρνοντας όλα τα πολύτιμα αντικείμενά μας. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε κατ' αρχάς να ακούσουμε τι λέγεται μέσω του ενσωματωμένου μικροφώνου και να καταλάβουμε αν είναι περισσότεροι από ένας, ενώ μπορούμε επίσης να τρομάξουμε τον κλέφτη, φωνάζοντας ζωντανά από το κινητό μας, μέσω του μεγαφώνου του!

Τέλος αν ο κλέφτης εντοπίσει την κάμερα και την ξηλώσει, κάτι που θα επιφέρει την απώλεια των βίντεο που έχουν αποθηκευτεί σε αυτή, υπάρχει η δυνατότητα να αποθηκεύονται όλα μας τα δεδομένα στον κρυπτογραφημένο προσωπικό μας λογαριασμό στο Yi Cloud. Εκεί μπορούμε να επιλέξουμε τρεις συνδρομές, στις οποίες μπορούμε να έχουμε ακόμη και 30 ημέρες συνεχόμενου βίντεο, πάντα διαθέσιμου μέσω της εφαρμογής!


Η δική μας άποψη

Τη συγκεκριμένη κάμερα την έχουμε πάνω από έξι μήνες και η αλήθεια είναι ότι αποτελεί πλέον ένα αντικείμενο που δε χρησιμοποιούμε, μετά την εγκατάσταση του συναγερμού. Αν κάποια μέρα χτυπήσει ο συναγερμός, το σίγουρο είναι ότι θα φανεί χρήσιμη για να δούμε τι συμβαίνει στο χώρο, αλλά για οικιακή χρήση είναι περισσότερο ένα έξτρα μέτρο ασφαλείας, παρά ένα απαραίτητο μέσο προστασίας. Για επαγγελματικό χώρο βέβαια δεν το συζητάμε ότι είναι εξαιρετική και πολύ φθηνή επιλογή.

Κάτι που αξίζει να σχολιάσουμε είναι η ασφάλεια των δεδομένων μας. Επειδή το Cloud είναι στην πραγματικότητα ο υπολογιστής κάποιου άλλου, δε θέλουμε τα βίντεό μας να πέσουν στα χέρια επίδοξων hacker. Ακόμη χειρότερα δε θέλουμε να χακάρει κάποιος την κάμερα και να μας βλέπει καθημερινά χωρίς να το έχουμε καταλάβει. Για αυτό το λόγο είναι ευπρόσδεκτη η αποστολή των βίντεο μέσω κρυπτογράφησης, ενώ το καλύτερο από όλα είναι ότι αν θέλεις να έχεις κλειστή την κάμερα όταν βρίσκεσαι στο χώρο, ο φακός της κρύβεται στο πλαίσιο, οπότε είσαι σίγουρος ότι δε σε παρακολουθεί κάποιος. Δεν είναι η πρώτη κάμερα που έχουμε δοκιμάσει και αυτό ήταν ένα σημείο που μας ανησυχούσε.


Αξίζει τα λεφτά της;

Η επιλογή της σωστής κάμερας εξαρτάται από τις ανάγκες του χώρου μας και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ελαφρώς φθηνότερες επιλογές από αυτή. Αν όμως στο μέλλον σκεφτούμε ένα νέο τρόπο χρήσης και έχουμε ήδη αποκτήσει ένα μοντέλο χωρίς τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, ίσως θα χρειαστεί να το αλλάξουμε με ένα νεότερο.

Από όλες λοιπόν τις κάμερες ασφαλείας, όχι μόνο της Xiaomi, αλλά και των υπολοίπων κινέζικων μοντέλων, η Yi Dome Camera είναι για εμάς η "value for money" επιλογή. Ο λόγος είναι γιατί όταν αγοράζεις κάτι, θέλεις να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα και η συγκεκριμένη συσκευή μας προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε, για οποιαδήποτε περίσταση. Χάρη στην αυτόνομη παρακολούθηση του χώρου, την κάλυψη 360 μοιρών, τις ειδοποιήσεις, τις δύο δυνατότητες αποθηκευτικού χώρου και όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, δεν μπορούμε να βρούμε κάτι καλύτερο στα 50 ευρώ που κοστίζει στο Geekbuying.

Διαβάστε επίσης:



Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter