8Bitdo Zero Bluetooth Controller review | Ένα εξαιρετικό gamepad για smartphone που χωράει στα κλειδιά σου!


Το Android έχει πλέον μία τεράστια γκάμα παιχνιδιών και μας δίνει τη δυνατότητα να παίξουμε από retro τίτλους της δεκαετίας του 1980, μέχρι ποιοτικά παιχνίδια που βγαίνουν ακόμη και σήμερα στο PS4. Το γεγονός ότι κυκλοφορούν επίσης τόσα TV-Box με Android, μας προκαλεί να τα μετατρέψουμε σε μικρές κονσόλες παιχνιδιών. Κονσόλα λοιπόν χωρίς χειριστήριο δε γίνεται και το 8Bitdo Zero είναι μία πρώτης τάξεως οικονομική επιλογή για όλους.

Το κακό με τα παιχνίδια στο Android είναι ο "ειδικός χειρισμός αφής" που προσθέτουν όλοι οι δημιουργοί, ο οποίος στην πραγματικότητα δε σε αφήνει να τα απολαύσεις. Ειδικά τα retro παιχνίδια που παίζαμε στα... "ηλεκτρονικά", χρειάζονται ακρίβεια στις κινήσεις για αυτό είχαν το μοχλό και τα πλήκτρα ξεχωριστά. Δοκίμασε για παράδειγμα να παίξεις Tetris στην πίστα 100 όπου όλα τρέχουν σαν τρελά και αν τα καταφέρεις με χειρονομίες στην οθόνη, εμένα να μου τρυπήσεις τη μύτη.

Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια το ξεχωριστό χειριστήριο είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα στα TV-Box με επίσημο Android TV, όπως το Xiaomi Mi Box 3S, δεν μπορείς να παίξεις πολλά παιχνίδια χωρίς χειριστήριο, γιατί πολύ απλά μόνο τέτοια περιλαμβάνει στο Play Store. Μπορείς φυσικά να αγοράσεις το επίσημο χειριστήριο της Xiaomi, το οποίο όμως είναι μεγάλο σε μέγεθος και δε σου επιτρέπει να το πάρεις μαζί σου για να παίξεις και εκτός σπιτιού με το smartphone.

Έτσι λοιπόν και μετά από μεγάλη έρευνα, βρήκαμε το 8Bitdo Zero, ένα χειριστήριο που χωράει στα κλειδιά, συνδέεται με Bluetooth σε όλες σχεδόν τις συσκευές και συνδυάζει καλή ποιότητα κατασκευή και ελάχιστο κόστος.


Παίξε τα παιχνίδια σου

Το Zero κάνει τα πάντα και συμφέρει. Πρώτα από όλα διαθέτει ένα πλήρες σετ πλήκτρων με D-Pad, τέσσερα κουμπιά λειτουργίας, δύο "αυτάκια", Select και Start που σου δίνουν τη δυνατότητα να παίξεις τα περισσότερα παιχνίδια του Android που υποστηρίζουν εξωτερικό χειριστήριο. Δεν τα παίζει όμως όλα, καθώς σε κάποια από αυτά χρειάζεται διπλός μοχλός και διπλά "αυτάκια", όπως το χειριστήριο του PS4.

Είναι πολύ μικρό και μπορεί να σου επιτρέπει να το κουβαλάς στην τσέπη ή τα κλειδιά σου, αλλά δεν είναι τόσο βολικό στο χέρι. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα "αυτάκια", τα οποία δεν μπορείς να τα πατήσεις εύκολα αν το αγκαλιάσεις με τα χέρια σου. Από την άλλη μεριά μπορείς να συνηθίσεις να το κρατάς με τα δάχτυλα και να φτάνεις όλα τα κουμπιά με ευκολία, αλλά ενδέχεται να σου φύγει από τα χέρια κατά λάθος. Για αυτό το λόγο υπάρχει και ένας μικρός ιμάντας στη συσκευασία με τον οποίο το δένεις στο χέρι. Καλό!


Χειρίσου το Android από μακριά

Το 8Bitdo Zero μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως τηλεχειριστήριο για το κινητό ή το TV-Box σου. Μπορείς να ανοίξεις και να κλείσεις εφαρμογές, να μπεις στις ρυθμίσεις και να αλλάξεις τραγούδι στο media player σου, αν το έχεις σε κάποιο dock για να ακούς μουσική. Με το A επιλέγεις, με το B πηγαίνεις πίσω και το Select ανοίγει την επισκόπηση εφαρμογών. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι τα κάνει όλα, αφού πολλά πράγματα εξαρτώνται από χειρονομίες, αλλά είναι γενικά πολύ εύχρηστο.

Βγάλε φωτογραφίες από απόσταση

Τρίτο και επίσης βολικό χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μπορεί να χειριστεί την κάμερα του κινητού σου. Ανοίγεις την εφαρμογή, στήνεις το κινητό σου κάπου για να βγεις με την παρέα σου, φεύγεις μακριά και πατάς ένα από τα πλήκτρα για να τραβήξει φωτογραφία. Απλό κι ωραίο για άλλη μια φορά αλλά δε δουλεύει σε όλες τις συσκευές. Για παράδειγμα παίζει τέλεια στη Google Camera στο Nexus 5X, αλλά δεν κάνει τίποτα στη MIUI Camera στο Xiaomi Mi Mix.


Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύνδεση, αυτονομία και άλλες λεπτομέρειες

Συνδέεται μέσω Bluetooth 3.0 σε Android, Windows, Mac OS και iOS, οπότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και στον υπολογιστή σου αν θέλεις. Για να το συνδέσεις κρατάς το Start για δύο δευτερόλεπτα και το LED του αρχίζει να αναβοσβήνει μέχρι να κάνεις pair με κάποια συσκευή. Αν αποφασίσεις να το συνδέσεις σε κάποια άλλη, θα πρέπει να κρατήσεις πατημένο το Select για οκτώ δευτερόλεπτα, κάτι που θα διαγράψει την παλιότερη σύνδεση και στη συνέχεια να κάνεις την ίδια διαδικασία. Υπάρχουν τέλος και κάποια άλλα mode τα οποία αναφέρονται στη συσκευασία, αλλά όχι στο επίσημο manual της εταιρίας. Τα δοκιμάσαμε και δεν καταφέραμε κάτι, οπότε τα αφήνουμε προς το παρόν.

Από άποψη αυτονομίας είναι εξαιρετικό για το μέγεθός του, καθώς διαθέτει μία μπαταρία 180mAh, η οποία φορτίζει πλήρως σε μιάμιση ώρα περίπου, ενός μικροσκοπικού microUSB σε USB καλωδίου που περιλαμβάνεται στη συσκευασία και δίνει μέχρι και 18 ώρες λειτουργίας. Και με πέντε ώρες ευχαριστημένος θα ήμουν.

Ζυγίζει τέλος 20 γραμμάρια, οπότε το κουβαλάς άνετα οπουδήποτε και αν και είναι πλαστικό, τα κουμπιά του είναι πάρα πολύ καλής ποιότητας! Πραγματικά με εξέπληξαν το πόσο "clicky" είναι!


Το πόρισμα

Θα πω την αλήθεια, το αγόρασα για πλάκα γιατί το βρήκα μόλις 6.48 ευρώ στο Gearbest, αλλά τώρα που το έχω χρησιμοποιήσει, πραγματικά χαίρομαι για την αγορά. Το μέγεθος, οι λειτουργίες, η ασύρματη σύνδεση και η ποιότητα κατασκευής είναι ακριβώς αυτό που έψαχνα και δεν μπορώ να πιστέψω ότι στη συσκευασία υπάρχει και ο ιμάντας αλλά και το καλώδιο φόρτισης σε αυτή την τιμή!

Χαίρομαι επίσης γιατί αγόρασα δύο μαζί, οπότε μπορώ να έχω το ένα πάντα μαζί μου για να χειρίζομαι το smartphone, αν φυσικά υπάρξει ποτέ ανάγκη, ενώ το άλλο το έχω μόνιμα πλέον συνδεδεμένο στο TV-Box μου, όπου ετοιμάζεται να μετατραπεί σε mini παιχνιδοκονσόλα!

Το καλύτερο όμως είναι ότι μπορώ πλέον να παίζω τα παιχνίδια του Android μαζί με έναν ακόμη φίλο μου με τα δύο χειριστήρια. Ειδικά το Beach Buggy Racing, το οποίο έχει μετατραπεί σε κλώνο του Mario Kart, παίζεται με έως και τέσσερα άτομα! Ψήνομαι να πάρω άλλα δύο!!!

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter