Πόσα megabyte ξοδεύουν οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε και τι πρέπει να προσέχουμε... για να έχουμε;


Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν mobile internet στο κινητό τους συνήθως χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη βρίσκονται όσοι το χρησιμοποιούν αλόγιστα, με αποτέλεσμα να τους τελειώνει συντομότερα από ότι υπολόγιζαν και στη δεύτερη αυτοί που προσέχουν συνέχεια και καταλήγουν να μην απολαμβάνουν τα διαθέσιμα megabyte τους. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πόσα data ξοδεύουν οι υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, για να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που μας βολεύει.

Αυτό το άγχος με τα megabyte πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Πρέπει να γνωρίζουμε τι θα μας φύγει αν ακούμε όλη μέρα internet radio, αν βλέπουμε βίντεο στο YouTube ή αν χρησιμοποιούμε το Spotify, για να απολαμβάνουμε το πακέτο που έχουμε στη διάθεσή μας, χωρίς τύψεις και κυρίως χωρίς να μας τελειώνει σύντομα. Ευτυχώς για εμάς το Android Central έκανε μια έρευνα, η οποία μας δίνει μια καλή κατά προσέγγιση εικόνα για τις streaming υπηρεσίες που... ρουφάνε megabyte.

Βίντεο

Ξεκινάμε από τα βίντεο που είναι και αυτά που γονατίζουν τη σύνδεσή μας, με το YouTube να έχει φυσικά την τιμητική του. Εδώ γενικά πρέπει να αποφεύγουμε την εκτεταμένη χρήση όπως ο διάολος το λιβάνι που λέμε, αλλά υπάρχει η επιλογή να βλέπουμε βίντεο σε πολύ χαμηλή ανάλυση. Βέβαια επειδή πρόκειται για εικόνα, όταν χαμηλώνεις την ανάλυση στα 320p για παράδειγμα, δεν μπορείς να το απολαύσεις, οπότε για εμένα προσωπικά αυτό δεν είναι λύση. Το καλύτερο είναι λοιπόν να βλέπουμε μόνο λίγα βίντεο κάθε εβδομάδα, σε ανάλυση 480p, κάτι που μπορούμε να ρυθμίσουμε με ευκολία στην εφαρμογή του YouTube, την ώρα που παίζει το βίντεο.

Οι μετρήσεις λοιπόν για τα βίντεο έδειξαν τα εξής:

  • Χαμηλή ποιότητα (240p - 320p) - Κατανάλωση περίπου 300MB την ώρα.
  • Ποιότητα SD (480p) - Κατανάλωση περίπου 700MB την ώρα.
  • Ποιότητα HD (720p - 1440p) - Η κατανάλωση ποικίλει ανάλογα με την ανάλυση του βίντεο από 900MB την ώρα (720p), σε 1.5GB την ώρα (1080p) και φτάνει τα 3GB (1440p) την ώρα.
  • Ποιότητα UHD (4K) - Κατανάλωση περίπου 7.2GB την ώρα.

Σημείωση:
Είναι σημαντικό να ελέγχουμε σε κάθε βίντεο την ανάλυση γιατί ειδικά η εφαρμογή του YouTube έχει την τάση να αυτορρυθμίζεται. Άλλες εφαρμογές όπως το Facebook διαθέτουν στις ρυθμίσεις τους επιλογές για την ποιότητα των βίντεο και των εικόνων που βλέπουμε, ενώ πολλές φορές μας εμφανίζουν και το συνολικό μέγεθος σε megabyte για να γνωρίζουμε πόσο θα ξοδέψουμε.


Ήχος / Μουσική

Στον ήχο τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και πολλές φορές η κατανάλωση είναι υποδεκαπλάσια από αυτή των βίντεο. Αν ακούσεις δηλαδή το ίδιο τραγούδι στο YouTube και στο Spotify, το πρώτο θα καταναλώσει 40MP, ενώ το δεύτερο μόλις 4.5MB. Εδώ και πάλι η κατανάλωση έχει να κάνει με την "ανάλυση" που στον ήχο τη μετράμε σε 'kbps'. Και εδώ όλες οι εφαρμογές μουσικής και ραδιοφώνου διαθέτουν ρυθμίσεις στις οποίες μπορούμε να ορίσουμε την ποιότητα του ήχου, με τις μετρήσεις να κυμαίνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • Χαμηλή ποιότητα (96kbps) - Κατανάλωση περίπου 44MB την ώρα.
  • Κανονική ποιότητα (160kbps) - Κατανάλωση περίπου 72MB την ώρα.
  • Υψηλή ποιότητα (320kbps) - Κατανάλωση περίπου 116MB την ώρα.

Σημείωση:
Σε αντίθεση με τα βίντεο, τον ήχο μπορείς να τον ακούσεις και στη χαμηλή ποιότητα χωρίς να σε ενοχλεί. Ειδικά αν ακούς ραδιόφωνο μέσω ίντερνετ και ειδικότερα talk show, δεν υπάρχει λόγος να ανεβάσεις την ποιότητα.


Το παράδειγμα

Πάμε λοιπόν σε ένα παράδειγμα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τα megabyte μας. Για κάποιον που λαμβάνει περί τα 3GB το μήνα στη σύνδεσή του (τόσα λαμβάνουμε κάθε μήνα δωρεάν στο καρτοκινητό μας), μπορεί να κάνει τα εξής:

  • να ακούσει μουσική και ραδιόφωνο για 70 περίπου ώρες σε χαμηλή ποιότητα ή
  • να δει 4.2 ώρες βίντεο σε ανάλυση 480p.

Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος αυτός μπορεί να ακούει καθημερινά τη δίωρη αγαπημένη του εκπομπή στο ραδιόφωνο ή να ακούει για αντίστοιχη ώρα τα τραγούδια του στο Spotify, ενώ εναλλακτικά μπορεί να βλέπει έως και οκτώ λεπτά βίντεο στο YouTube. Επειδή όμως οι εκπομπές συνήθως δεν παίζονται το σαββατοκύριακο και οι φίλοι του δε στέλνουν κάθε μέρα από δύο αστεία βίντεο, στην πραγματικότητα μπορεί να τα κάνει άνετα και τα δύο κάθε μήνα. Από τα 3GB θα πρέπει τέλος να αφαιρέσουμε και 300MB - 500MB περίπου, για τις υπόλοιπες καθημερινές μας υπηρεσίες όπως chat, email, browsing και λοιπά.

Έχοντας λοιπόν στο μυαλό μας ότι μπορούμε να ακούμε τόση μουσική και να βλέπουμε τόσα βίντεο συγκεκριμένα, μπορούμε να απολαύσουμε ξέγνοιαστα τα megabyte μας χωρίς φόβο.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter