Firefox Focus | Ο νέος ταχύτατος browser για ανώνυμη περιήγηση στο ίντερνετ


Η ασφάλεια και κυρίως η ιδιωτικότητα στο ίντερνετ είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να μας απασχολεί, αφού πολλές εταιρίες συμπεριλαμβανομένης της Google, χρησιμοποιούν τα δεδομένα μας για να αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους. Η "πύλη" για τα δεδομένα μας είναι ο browser, οπότε η επιλογή του είναι κρίσιμης σημασίας για όσους δε θέλουν να μοιράζονται τις συνήθειές τους με διαφημιστικές εταιρίες και ο Firefox Focus αποτελεί μία πρώτης τάξεως επιλογή για το καταφέρουμε.

Τι είναι ο Firefox Focus; Ένας browser ο οποίος έχει δημιουργηθεί ειδικά για ανώνυμη περιήγηση στο ίντερνετ. Χωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε ρύθμιση, μας ανοίγει μία και μοναδική καρτέλα κάθε φορά από την οποία αποκλείονται οι γνωστότεροι web tracker και οι διαφημιστικές εταιρίες. Για να κλείσουμε την κάθε καρτέλα δεν είναι τυχαίο ότι πατάμε το εικονίδιο με τον κάδο απορριμάτων, που σημαίνει ότι διαγράφουμε για πάντα ότι κάναμε σε αυτή τη σελίδα, όπως κωδικούς πρόσβασης, coockie και ιστορικό.


Σκοπός του είναι να μας προσφέρει μία απλή και ασφαλή σύνδεση, για αυτό δε διαθέτει ευκολίες όπως συγχρονισμός κωδικών ή λογαριασμών, ενώ δε μας επιτρέπει ακόμη και να κρατήσουμε ένα screenshot από τη σελίδα που βλέπουμε (απενεργοποιείται από τις ρυθμίσεις). Η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης είναι αυτή της... Google, αλλά μπορούμε να την αντικαταστήσουμε εύκολα με το DuckDuckGo, που έχει την ίδια λογική της μη συλλογής δεδομένων, ενώ είναι χτισμένο στο Chromium engine, κάτι που τον κάνει ιδιαίτερα γρήγορο.

Η επιλογή μας μέχρι στιγμής για τέτοιου είδους περιηγήσεις ήταν ο Krypton browser, ο οποίος μας προσφέρει και σύνδεση στο δίκτυο Tor, αλλά η απλότητα του Firefox Focus μας κερδίζει όλο και περισσότερο κάθε μέρα. Μπορείτε να τον δοκιμάσετε κατεβάζοντάς τον δωρεάν στο Play Store.

Σημείωση:
Στα σχόλια του Play Store παρατηρούμε μία σύγχυση σχετικά με το Chromium engine. Το γεγονός ότι ο Focus είναι χτισμένος πάνω σε αυτή τη μηχανή, δε σημαίνει ότι έχει άμεση σχέση με τη Google. Ο Chromium είναι ένας ανοιχτού κώδικα browser, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις της Google. Αυτές προστίθενται μετά κατά τη δημιουργία του Chrome.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter