Επιδρομή στην Κίνα s05e07 | Το Xiaomi Redmi Note 4X είναι το καλύτερο smartphone της χρονιάς κάτω από τα 200 ευρώ


Θα έχετε πιθανότατα προσέξει ότι το καλύτερο αυτοκίνητο της χρονιάς στον οργανισμό Car of the Year, δεν είναι ποτέ η πολυτελέστερη Mercedes ή η ταχύτερη Ferrari. Αντ' αυτού βλέπουμε καθημερινά αυτοκίνητα, τα οποία μας προσφέρουν μία συνολικά καλή εμπειρία οδήγησης και έχουν λογική τιμή για την κατηγορία τους. Αν κρίναμε με τον ίδιο τρόπο τα Android smartphone, τότε το Xiaomi Redmi Note 4X θα ήταν ίσως το καλύτερο smartphone για το 2017.

Πρόκειται για την απόλυτα ισορροπημένη συσκευή, η οποία μας προσφέρει αρκετές επιδόσεις για να κάνουμε ότι θέλουμε μαζί της, τρομερή αυτονομία, ενώ έχει παράλληλα και καλή κατασκευή. Είναι σχεδόν ίδιο με το Redmi 4 Pro που είδαμε τις προάλλες και ο μόνος λόγος που το βάζουμε ένα σκαλί παραπάνω, είναι το μέγεθος της οθόνης του, το οποίο θα προτιμήσουν οι περισσότεροι έναντι του άλλου.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 625 @ 2.0GHz 
  • GPU: Adreno 506 
  • Μνήμη: 3GB RAM - 32GB αποθήκευση (microSD) 
  • Οθόνη: IPS 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi) 
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (f/2.0, dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP (f/2.0)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.2, IR, GPS (Glonass, Beidou) Fingerprint, FM radio, microUSB 
  • Μπαταρία: 4.100mAh 
  • Διαστάσεις: 141.3 x 69.6 x 8.9mm - 156gr 
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow (MIUI 8)

Μία πρώτη γεύση την πήραμε στο ζωντανό unboxing στο οποίο απαντήσαμε κάποιες βασικές ερωτήσεις και για όσους βιάζονται να μάθουν περί τίνος πρόκειται, παρακάτω θα βρείτε το video review. Για εσάς που θέλετε όμως όλες τις λεπτομέρειες, ξεκινάμε αμέσως!


Κατασκευή & Design

Ξεκινάμε όπως πάντα από την κατασκευή όπου δεν έχουμε τίποτα καινούριο, ούτε στα υλικά και ούτε στο design, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για ένα καλοφτιαγμένο smartphone. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο και έχει την κλασική όψη της Xiaomi που έχουν σχεδόν όλα τα μοντέλα της φέτος. Μία αισθητική διαφορά σε σχέση με το Redmi 4 Pro και το Redmi Note 4, είναι η πλαστική "ταινία" που εξυπηρετεί τα δίκτυα της συσκευής. Στο Note 4X δεν υπάρχει και είναι πολύ πιο όμορφο έτσι, ενώ όσον αφορά το σήμα δικτύου του δεν επηρεάζεται καθόλου από αυτή την αλλαγή.


Η οθόνη του είναι αρκετά καλή για την τιμή του και η αλήθεια είναι ότι δε βλέπουμε πλέον κακής ποιότητας οθόνες στις πεντέμισι ίντσες. Διαθέτει το κλασικό IPS πάνελ ανάλυσης 1080p, το οποίο έχει αρκετά υψηλή μέγιστη φωτεινότητα και πολύ ζωντανά χρώματα. Δε συγκρίνεται βέβαια με τα αντίστοιχα OLED πάνελ, αλλά δεν πιστεύω ότι θα αφήσει κάποιον δυσαρεστημένο. Τουλάχιστον εμάς που χρησιμοποιούμε και το Google Cardboard πού και πού, μας ικανοποίησε ακόμη και στο VR.


Το ηχείο από την άλλη παραμένει πολύ μέτριο και σε αυτή τη συσκευή της Xiaomi, έχοντας αρκετή ένταση αλλά μόνο για ήχους κλήσεις και ειδοποιήσεις. Αν θέλεις να ακούσεις σαν άνθρωπος τη μουσική σου, θα χρειαστεί να συνδέσεις ένα σετ ακουστικών, αλλά και για αυτό μας έχει καλυμμένους η εταιρία με τα Hybrid Pro.

Κλείνουμε το θέμα της κατασκευής με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος με δυο λόγια είναι γρήγορος και αλάνθαστος. Δεν είναι ο ταχύτερος από όσους έχουμε δοκιμάσει βέβαια, αλλά δεν είναι και εκνευριστικά αργός, όπως έχουμε δει σε αρκετές συσκευές. Το καλό είναι ότι δεν κάνει λάθη, οπότε κάθε φορά που θα βάλεις το δάχτυλό σου για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή ή κάποια εφαρμογή, δε θα χρειαστεί να τον αγγίξεις περισσότερες από μία φορές, αρκεί φυσικά να τον έχεις ρυθμίσει σωστά.


Το λειτουργικό του σύστημα 

Στο λειτουργικό του σύστημα έχουμε τη γνωστή MIUI ROM, την οποία συντηρεί η ίδια η Xiaomi. Βασίζεται στο Android 6.0 με το Nougat να είναι προ των πυλών, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, καθώς οι ενημερώσεις ασφαλείας έρχονται κανονικά, οπότε τα δεδομένα μας είναι ασφαλή. Μοιάζει ως γνωστόν περισσότερο με το iOS παρά με το Android, είναι από τις πιο πλήρεις ROM που υπάρχουν εκεί έξω και είναι ελαφρώς βαρύτερη από το stock Android.


Μερικά πράγματα στα οποία πρέπει να σταθούμε είναι:

  • η εφαρμογή Ασφάλεια η οποία καθαρίζει τον αποθηκευτικό χώρο, προσέχει τη RAM και την μπαταρία και μας προστατεύει από ιούς,
  • η Λειτουργία ανάγνωσης, η οποία προστατεύει τα μάτια μας ακυρώνοντας τη μπλε ακτινοβολία της οθόνης,
  • τα Θέματα με τα οποία μπορούμε να απαλλαγούμε από το iOS look και να το μετατρέψουμε σε κάτι που πραγματικά μας αρέσει,
  • ο Δεύτερος χώρος με τον οποίο μπορούμε να έχουμε ένα ξεχωριστό μέρος στη συσκευή για τα αρχεία της δουλειάς μας, τους λογαριασμούς και τα email μας και τέλος 
  • οι Διπλές εφαρμογές με τις οποίες μπορούμε να δημιουργήσουμε κλώνους εφαρμογών για να μπαίνουμε σε αυτές από διαφορετικούς λογαριασμούς.

Πολλά από αυτά βέβαια μπορείς να τα βρεις και στο Play Store, άσχετα αν έχεις συσκευή της Xiaomi ή όχι, αλλά όπως και να 'χει είναι ωραίο να τα βλέπεις ενσωματωμένα στο λειτουργικό σύστημα.


Η Κάμερα

Όσον αφορά την κάμερα και για την τιμή της συσκευής, είναι πάρα πολύ καλή. Διαθέτει μία πολύ εύκολη στη χρήση εφαρμογή, βγάζει γρήγορες φωτογραφίες με σωστή εστίαση και αποτυπώνει πολύ ζωντανά τα χρώματα, έχοντας καλή ισορροπία του φωτός.

Στον αντίποδα η εφαρμογή δε διαθέτει αρκετές επιλογές στο Manual mode για να καλύψει όσους θέλουν το κάτι παραπάνω, οι νυχτερινές λήψεις δεν είναι ιδιαίτερα καλές, ενώ στις φωτογραφίες όπου το θέμα μας είναι αρκετά μακρυά, οι λεπτομέρειες χάνονται αλλά αυτό είναι φυσιολογικό.

Κρίνοντάς τη σφαιρικά μας άφησε πολύ ικανοποιημένους και για την τιμή της συσκευής νομίζω πως είναι μία από τις καλύτερες. Επειδή τα λόγια είναι φτώχεια, τα δείγματα μιλούν από μόνα τους (πλήρες μέγεθος):




Επιδόσεις & Αυτονομία

Εκεί που το Redmi Note 4X ξεχωρίζει σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι στην ισορροπία επιδόσεων και αυτονομίας. Η Xiaomi θυσίασε τους 86.000 πόντους του αντίστοιχου μοντέλου με τον Mediatek επεξεργαστή και με αυτό τον τρόπο κέρδισε σχεδόν διπλάσια αυτονομία με τον Snapdragon! Ο SD 625 σκοράρει 61.000 πόντους που δεν είναι καθόλου άσχημοι για να παίξεις ακόμη και τα παιχνίδια σου, αλλά οι 15-16 ώρες συνεχούς λειτουργίας με ανοιχτή οθόνη, που μεταφράζονται σε δύο και τρεις γεμάτες μέρες κανονικής λειτουργίας, είναι ανεκτίμητες!


Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, συνήθως τα ποιοτικά smartphone δίνουν 8 - 11 ώρες screen-on time στο benchmark της Futuremark, ενώ το συγκεκριμένο τηλέφωνο έρχεται δεύτερο μεταξύ όσων έχουμε δοκιμάσει, με πρώτο να είναι το παρόμοιο Redmi 4 Pro. Θα ξεχνάτε να το φορτίσετε με λίγα λόγια.


Το Πόρισμα

Μετά από όλα τα παραπάνω νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Xiaomi Redmi Note 4X είναι η καλύτερη επιλογή κάτω από τα 200 ευρώ. Συγκρίνοντάς το μάλιστα με ακριβότερα φετινά μοντέλα, θα μπορούσα να πω ότι είναι ίσως η καλύτερη επιλογή μέχρι τα 250!

Διαθέτει κάτι που δεν έχει καμία συσκευή εκεί έξω σε αυτή την τιμή και αυτό είναι η ισορροπία επιδόσεων και αυτονομίας, έχοντας παράλληλα καλό μέγεθος και καλή κατασκευή. Ειδικά όσον αφορά την αυτονομία δεν είναι απλά ισορροπημένη, αλλά είναι η καλύτερη που έχουμε δει και σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς τα καταφέρνει η Xiaomi να "ξεζουμίζει" έτσι τις μπαταρίες στις συσκευές της. Τέλος για όσους ανησυχούν για το μειωμένο σκορ του επεξεργαστή, αυτός συνοδεύεται από ένα πολύ καλό chip γραφικών, το οποίο βοηθάει να παίξεις παιχνίδια που κολλάνε σε θεωρητικά καλύτερους της Mediatek.

To (αυτο)κίνητο της χρονιάς λοιπόν για το 2017 είναι το Xiaomi Redmi Note 4X, το οποίο μπορείτε να αποκτήσετε μεταξύ άλλων από το Gearbest με 147 ευρώ.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter