OnePlus 5 | Εξαιρετική και φέτος η ναυαρχίδα της OnePlus αλλά η τιμή ανεβαίνει επικίνδυνα


Το OnePlus 5 είναι γεγονός και πραγματικά δεν μπορείς να πεις πολλά για το smartphone που πρωτοκυκλοφόρησε με τον τίτλο "flagship killer". Ο... "φονέας των ναυαρχίδων" είναι αυτό που περιμέναμε και φέτος καθώς βελτιώθηκε σημαντικά, αλλά έχασε το προσωπικό του στυλ, ενώ η τιμή του ανέβηκε επικίνδυνα με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον τόσο προσιτό.

Προσπαθώντας να αναλύσουμε συσκευές σαν και αυτή, είναι λογικό ότι θα καταλήξουμε πως είναι απλά εξαιρετική. Σημαντικότερο λοιπόν είναι να την απομυθοποιήσουμε και να πούμε τι δε θα πάρεις αν αποφασίσεις τελικά να την αποκτήσεις.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 835 @ 2.45GHz
  • GPU: Adreno 540
  • Μνήμη: 6GB/8GB RAM - 64GB/128GB αποθήκευση
  • Οθόνη: Optic AMOLED 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi)
  • Κάμερα: Πίσω διπλή 16MP + 20MP (Sony IMX 398, f/1.7, Dual-LED flash) - Μπροστά 16MP (f/2.0, Sony IMX 371)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Dual-SIM, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, BDS), NFC, Fingerprint, USB-C
  • Μπαταρία: 3.300mAh
  • Διαστάσεις: 154.2 x 74.1 x 7.3mm - 153gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 7.1 Nougat (Oxygen OS)


Έχουμε λοιπόν μία συσκευή η οποία έχασε πλέον το στυλ της, αφού είναι ξεκάθαρο ότι έχει κλέψει το design της από το iPhone. Προσωπικά δε με ενοχλεί και πολύ αφού το iPhone είναι ένα ωραίο τηλέφωνο, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι το επέλεξες για το μοναδικό του design.

Φοράει τον Snapdragon 835 τον τελευταίο και καλύτερο επεξεργαστή της Qualcomm, ο οποίος συνοδεύεται από 6GB RAM στη... μικρή έκδοση και 8GB στη μεγάλη. Όλοι επισημαίνουν ότι τα 8GB RAM είναι πολλά για ένα smartphone και δεν έχουν άδικο, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι αυτό το μέγεθος αποτελεί μία εγγύηση για το μέλλον και θα επιτρέψει στη συγκεκριμένη συσκευή να δουλεύει καλύτερα από άλλες δε ένα με δύο χρόνια από τώρα. Πάντως αν αναρωτιέστε, ακόμη και τα 6GB είναι πολλά αφού στο δικό μας Xiaomi Mix η μέγιστη χρήση φτάνει μέχρι τα 4.5GB RAM.


Η οθόνη του είναι στις 5.5 ίντσες και αποτελείται από ένα AMOLED πάνελ με ανάλυση 1080p. Πρόκειται για το ποιοτικότερο πάνελ που μπορείς να βρεις, αλλά πολύς κόσμος θα ήθελε μεγαλύτερη ανάλυση, ιδιαίτερα όσοι χρησιμοποιούν εφαρμογές VR. Πιστεύω όμως ότι τελικά είναι η σωστή επιλογή, αφού αυτό το μέγεθος είναι που φέρνει ισορροπία και στην αυτονομία της συσκευής.

Αξίζει επίσης να πούμε και για το Reading mode που διαθέτει το OnePlus 5, το οποίο κάνει ασπρόμαυρη την οθόνη όταν μπαίνουμε σε μία εφαρμογή ανάγνωσης. Πρόκειται για μία προεγκατεστημένη ρύθμιση του Android, την οποία μπορείς και εσύ να ενεργοποιήσεις χειροκίνητα στη συσκευή σου, οπότε δεν είναι κάτι τρομερό.


Το OnePlus 5 λανσάρεται φέτος ως camera phone, με τη διπλή του πίσω κάμερα να είναι από τις ποιοτικότερες που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ο βασικός αισθητήρας του είναι ο IMX 398 της Sony, ο οποίος φορέθηκε μέχρι στιγμής μόνο στο Oppo R9s της αδερφής εταιρία της OnePlus. Από τα review που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικός και βγάζει πολύ ποιοτικές φωτογραφίες σε όλες τις συνθήκες. Συνοδεύεται από έναν τηλεσκοπικό φακό των 20MP, ο οποίος μπορεί να δώσει βάθος στις φωτογραφίες, ενώ ο μπροστινός του φακός, αν και είναι της τάξεως των 16MP δεν καταφέρνει και πολύ καλά στις νυχτερινές λήψεις.

Αυτό που λείπει από τη συγκεκριμένη κάμερα είναι ο οπτικός σταθεροποιητής εικόνας (OIS), ο οποίος κακά τα ψέμματα δεν μπορεί να λείπει από ένα σοβαρό camera phone. Η παράλειψή του μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές σε κουνημένες φωτογραφίες, για αυτό θα πρέπει να βγάζουμε δυο και τρεις φορές το θέμα μας, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται εκνευριστικό.


Κλείνουμε τέλος με τη συνδεσιμότητά του η οποία είναι πλήρης με NFC και θύρα για τα ακουστικά μας, αλλά χωρίς ραδιόφωνο και θύρα MicroSD, ενώ η μπαταρία του έχει την ίδια απόδοση με το OnePlus 3T και συνοδεύεται από τον εξαιρετικό Dash Charge φορτιστή.

Τσιμπημένες τιμές;

Οι προπαραγγελίες ξεκίνησαν από την επίσημη ευρωπαϊκή σελίδα της OnePlus, με το μικρό μοντέλο να στοιχίζει 500 και το μεγάλο 560 ευρώ. Μπορεί το OnePlus 5 να συνεχίζει να είναι μία φθηνή ναυαρχίδα, σε σχέση πάντα με τις υπόλοιπες, αλλά πλέον η τιμή του είναι αρκετά υψηλή και ίσως απαγορευτική για πολλούς από εμάς.

Για όσους θυμούνται, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του OnePlus One και γενικά η φιλοσοφία της εταιρίας, ήταν οι χαμηλές τιμές που κυμαίνονταν κοντά στα 300 με 350 ευρώ. Από τότε οι συσκευές τους φυσικά και έχουν βελτιωθεί τρομερά, όσον αφορά την ποιότητά τους και δικαιολογείται η αύξηση των τιμών στα επόμενα μοντέλα, αλλά ο μισθός μας δεν ανέβηκε καθόλου τα τελευταία τρία χρόνια.

Θέλω λοιπόν να πω ότι το OnePlus 5 είναι φέτος "flagship" αλλά όχι "killer" και αυτό γιατί με 500 ευρώ έχεις πλέον πολύ καλές επιλογές, όπως το HTC 10, το Sony Xperia XZs, το Huawei P10 και το Samsung Galaxy S7 που κατά τη γνώμη μου υστερούν ελάχιστα μόνο στον επεξεργαστή.

Ενημέρωση:
Βγήκαν ήδη οι τιμές και από τα κινέζικα e-shop με το Geekbuying να έχει:


Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter