Elephone S7 anti-review | Ένα πολύ όμορφο τηλέφωνο που δεν πρέπει με τίποτα να αγοράσεις!


Μπορεί οι Κινέζοι να έχουν κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια στην ποιότητα των Android συσκευών τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι πλέον ρόδινα. Ωραίες οι χαμηλές τιμές, ωραίες και οι συσκευές στη θεωρία, αλλά αστοχίες όπως αυτή που συναντήσαμε στο Zopo Speed 8 συνεχίζουν να συμβαίνουν. Με μεγάλη απογοήτευση ανακαλύψαμε ότι κάτι τέτοιο έχει γίνει και με το Elephone S7, το οποίο αποκτήσαμε με μεγάλες προσδοκίες που τελικά δε βγήκαν αληθινές.

Πριν ξεκινήσουμε με το... anti-review πρέπει να πούμε ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να είναι ελαττωματικό το δείγμα που έχουμε στα χέρια μας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι μια κακή εμπειρία δεν πρέπει να τη μοιραστούμε, αφού αυτή είναι η φιλοσοφία των review, να λες δηλαδή κυρίως τα αρνητικά μιας συσκευής. Για αυτό λοιπόν το λόγο θέλουμε και την επιβεβαίωση όσων έχουν αποκτήσει ήδη τη συσκευή, για να μάθουν οι επόμενοι τι θα αντιμετωπίσουν τελικά.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Δεκαπύρηνος Mediatek Helio X25 @ 2.5GHz
  • GPU: Mali T880
  • Μνήμη: 4GB RAM - 64GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (OV13850, f/2.2, Dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Dual-SIM, WiFi ac, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, BDS), Fingerprint, FM radio, microUSB
  • Μπαταρία: 3.000mAh
  • Διαστάσεις: 150.4 x 73.2 x 7.6mm - 150gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow

Κοιτάζοντας τα χαρακτηριστικά του, όλοι θα συμφωνούσαν ότι πρόκειται για μία αξιόλογη συσκευή που θα έχει αντοχή στο χρόνο. Διαθέτει έναν από τους κορυφαίους επεξεργαστές της Mediatek, έχει άπλετη μνήμη, μια πολύ καλή οθόνη και stock Android 6.0. Για 200 ευρώ λοιπόν θα έλεγες ότι είναι λουκουμάκι, ειδικά αν συμπεριλάβεις και την εξαιρετική του εμφάνιση. Δυστυχώς όμως δεν είναι και σε αυτό φταίει πιθανότατα το λειτουργικό σύστημα και η δουλειά που... δεν έχει κάνει η Elephone κάτω από το καπό.

Άψογο στην εξωτερική εμφάνιση

Πάμε όμως πρώτα στα θετικά του στοιχεία. Παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο που μας πέρασε, με σκοπό να προσφέρει μία φθηνή παραλλαγή του Samsung Galaxy S7 Edge, εστιάζοντας κυρίως στην οθόνη χωρίς περιθώρια. Αυτό το καταφέρνει άνετα, τουλάχιστον στην εξωτερική εμφάνιση, καθώς είναι ένα πραγματικά πολύ όμορφο τηλέφωνο. Η οθόνη του καλύπτει όντως όλο το πλάτος της συσκευής και έχει ωραία χρώματα και καλή φωτεινότητα για να απολαύσουμε σε αυτή τα βίντεο και τις φωτογραφίες μας.


Ένα παράδοξο βέβαια είναι πως όταν την κοιτάς ανφάς χάνεται αυτή η αίσθηση. Ο λόγος είναι γιατί το περιμετρικό του κομμάτι που δένει το μπροστινό μέρος με το πίσω, εξέχει λιγάκι, οπότε σου δίνει την εντύπωση ότι έχει περιθώρια τελικά.


Το πίσω μέρος επίσης δεν είναι καθόλου άσχημο, καθώς είναι γυαλιστερό και ιριδίζει στο φως, κάτι που δυστυχώς δε φαίνεται στις φωτογραφίες μας. Μοιάζει αρκετά με το μπλε μοντέλο του Huawei Honor 8 όπου και αυτό έχει μία ιδιαίτερη τεχνοτροπία κάτω από το γυαλί για να δίνει αυτή την αίσθηση. Οπτικά λοιπόν είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρον από τις περισσότερες συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, οι οποίες σε design αντιγράφουν κατά κάποιο τρόπο η μία την άλλη.


Τέλος ένα σημείο που αξίζει να σταθούμε είναι και το κεντρικό του πλήκτρο το οποίο κάνει πολλά πράγματα μαζί:

  • Διαθέτει τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων για να ξεκλειδώνουμε τη συσκευή μας,
  • με ένα άγγιγμα επιστρέφει στην προηγούμενη επιφάνεια,
  • με ένα πάτημα επιστρέφει στην κεντρική επιφάνεια του launcher,
  • με παρατεταμένο πάτημα ανοίγει την Επισκόπηση όπου βλέπουμε τις τελευταίες εφαρμογές που χρησιμοποιήσαμε και τέλος,
  • με διπλό πάτημα μπορεί να ανοίξει μία εφαρμογή της επιλογής μας.

Το έχουμε δει και σε άλλες συσκευές παλιότερα και είναι πραγματικά μία πολύ ωραία ιδέα που λίγοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν. Πάντως αν δε βολεύει, το Elephone S7 έχει την επιλογή να ενεργοποιήσουμε την μπάρα πλοήγησης του Android.


Μεγάλο πρόβλημα με τις επιδόσεις και την αυτονομία

Στην καθημερινή χρήση του το Elephone S7 είναι ένα καλό τηλέφωνο χωρίς κολλήματα, με τα 200 ευρώ όμως που κοστίζει, περιμένουμε περισσότερα πράγματα από αυτό. Δυστυχώς δεν τα έχει και τα τεστ που του τρέξαμε ήταν αδικαιολόγητα χαμηλά. Πρώτα από όλα το Antutu το οποίο μας δείχνει μία γενική εικόνα για τις συσκευές, θα έπρεπε με αυτό τον επεξεργαστή να φτάνει τουλάχιστον τους 90.000 πόντους. Η πραγματικότητα όμως είναι αυτή που βλέπετε στις εικόνες που ακολουθούν.


Στην πρώτη περίπτωση τρέξαμε το benchmark ενώ η συσκευή είχε ζεσταθεί αρκετά, κάτι που μας δείχνει ότι η απόδοση πέφτει κατακόρυφα όσο περισσότερο τη χρησιμοποιείς. Συμβαίνει σε όλες τις συσκευές αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη η διαφορά. Δοκιμάσαμε λοιπόν ξανά και το μέγιστο που μπορέσαμε να φτάσουμε είναι αυτό που φαίνεται στη δεύτερη περίπτωση. Το συμπέρασμα λοιπόν που βγαίνει είναι ότι η συσκευή έχει ξεκάθαρα κάποιο πρόβλημα το οποίο οφείλεται στον επεξεργαστή και τη διαχείρισή του από το λειτουργικό σύστημα.

Αυτό έρχεται να μας το επιβεβαιώσει και το τεστ της μπαταρίας το οποίο πραγματικά δείχνει ότι ο επεξεργαστής λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Οι πέντε ώρες αυτονομίας που μας δίνει, σημαίνουν στην πραγματικότητα ότι δεν βγάζει ούτε μία μέρα με μέτρια χρήση. Σε καμιά περίπτωση φυσικά δε φτάνει το βασιλιά της αυτονομίας που ακούει στο όνομα Xiaomi Redmi 4 Pro και σταματάει να λειτουργεί μετά από 17 ολόκληρες ώρες συνεχούς χρήσης!

Το φταίξιμο δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να το ρίξουμε στη Mediatek, καθώς υπάρχουν κι άλλες συσκευές με τον ίδιο επεξεργαστή, όπως το Xiaomi Redmi Pro και το Vernee Apollo, για τα οποία δεν έχει ακουστεί κάτι παρόμοιο. Μιλάμε λοιπόν ξεκάθαρα για μία περίπτωση σαν αυτή του Zopo Speed 8, το οποίο έφτιαξε η εταιρία του χωρίς να κάνει τη ROM του να χρησιμοποιεί σωστά το hardware.


Καλύτερα να το αποφύγετε λοιπόν

Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε τo Elephone S7. Δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια συσκευή που αξίζει τα λεφτά της και αποδεικνύεται ότι η θεωρία απέχει πάρα πολύ από την πράξη. Προσωπικά μπορώ να συμβιβαστώ με πολλά πράγματα, αλλά δε θέλω με τίποτα το κινητό μου να κλείνει κατά τη διάρκεια της μέρας λόγω κακής μπαταρίας.

Θα μπορούσε ίσως να το σώσει μια καλή κάμερα ή κάποια χαρακτηριστικά στο software που θα το έκαναν να ξεχωρίζει, αλλά ούτε αυτό δεν ισχύει. Τέλος ακόμη και η εμφάνισή του η οποία είναι αρκετά εντυπωσιακή, τυχαίνει να πέφτει σε μία εποχή όπου τα τηλέφωνα έχουν ξεφύγει σε design χάρη στο Xiaomi Mi Mix. Οπότε αν περιμένετε λίγους μήνες, σίγουρα θα υπάρξουν τέτοια smartphone σε τιμές κάτω των 200 ευρώ.

Αν παρ' όλα αυτά το θέλετε να το αγοράσετε, θα το βρείτε στο Gearbest με 183 ευρώ.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter