Custom Navigation Bar | Προσθέτουμε νέα πλήκτρα στη μπάρα πλοήγησης χωρίς να κάνουμε root


Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά που θα μας φέρει το Android O είναι η δυνατότητα να προσθέτουμε περισσότερα πλήκτρα στην μπάρα πλοήγησης, πέρα φυσικά από το Back, to Home και το Recents. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να έχουμε διαφορετικά πλήκτρα ανάλογα με την εφαρμογή που έχουμε ανοίξει, τα οποία θα μας εξυπηρετούν με συγκεκριμένες επιλογές. Αν έχετε συσκευή με Android 7.0+ μπορείτε από σήμερα να αποκτήσετε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και μάλιστα χωρίς να κάνετε root στη συσκευή σας!

Όλα γίνονται με την εφαρμογή Custom Navigation Bar με την οποία μπορούμε να προσθέσουμε και να αφαιρέσουμε ένα σωρό πλήκτρα για κάθε εργασία, ενώ μας δίνει και την επιλογή να κρύψουμε αν θέλουμε τελείως, την μπάρα πλοήγησης αλλά και αυτή των ειδοποιήσεων. Τα επιπλέον πλήκτρα που διαθέτει είναι πάρα πολλά κι έτσι μπορούμε να φτιάξουμε την μπάρα μας όπως ακριβώς θέλουμε, ενώ το καλύτερο από όλα είναι ότι μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε συγκεκριμένα προφίλ, τα οποία ενεργοποιούνται με το Tasker.

Έτσι για παράδειγμα όταν ακούμε μουσική μπορούμε να έχουμε το Play, το Next και το Previous για να τη χειριζόμαστε, όταν χρησιμοποιούμε τον Chrome μπορούμε να βάλουμε τα πλήκτρα Scroll Up και Scroll Down για να ανεβοκατεβαίνουμε στη σελίδα, ενώ όταν ανοίγει το πληκτρολόγιο μπορούμε να έχουμε πλήκτρα που πηγαίνουν το δείκτη δεξιά και αριστερά στο πεδίο που πληκτρολογούμε για να κάνουμε εύκολα διορθώσεις!


Πώς το ενεργοποιούμε;

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι κρυμμένο στις ρυθμίσεις του Android και ο μόνος τρόπος για να το ενεργοποιήσουμε είναι μέσω του ADB. Πρώτα πρέπει να εγκαταστήσουμε το Custom Navigation Bar από το Play Store και στη συνέχεια να δώσουμε την παρακάτω εντολή μέσω τερματικού για να λάβει η εφαρμογή τα ανάλογα δικαιώματα:

ADB shell pm grant xyz.paphonb.systemuituner android.permission.WRITE_SECURE_SETTINGS

Στη συνέχεια ανοίγουμε την εφαρμογή και κάνουμε τις ρυθμίσεις μας όπως ακριβώς τις θέλουμε. Είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό που δίνει νέα ζωή στη βαρετή μπάρα πλοήγησης, η οποία εδώ που τα λέμε χάνει την αξία της αν δεν εμφανίζει διαφορετικά πλήκτρα σε κάθε εφαρμογή ξεχωριστά. Δοκιμάστε το!

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter