Android O | Η πρώτη developer preview της νέας έκδοσης Android έφτασε και αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά της


Όπως πέρυσι έτσι και φέτος η Google μας παρουσιάζει τέτοια εποχή την πρώτη developer preview έκδοση που αφορά την τελευταία έκδοση του Android. Το Android O μπορεί να μην έχει ακόμη όνομα, αν και πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι 'Oreo', αλλά διαθέτει ένα σωρό νέα χαρακτηριστικά και παρακάτω θα βρείτε τα σημαντικότερα.

Σκοπός της Google από ότι φαίνεται είναι να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τη διαχείριση πόρων του συστήματος, γλιτώνοντάς μας πολύτιμη μπαταρία και επιπλέον χώρο στη RAM. Υπάρχουν όμως και πολλές σημαντικές βελτιώσεις που θα κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη και αλλά και πιο... όμορφη χάρη στις αισθητικές παρεμβάσεις.

Αυτονομία και RAM

Το Android 7.0 έφερε ένα μεγάλο πρόβλημα στις συσκευές με έως και 2GB RAM, το οποίο χάλασε στην ουσία το περίφημο multitasking του λειτουργικού συστήματος. Μιλάμε για την επιθετική διαχείριση πόρων η οποία έκλεινε πολύ γρήγορα τις εφαρμογές που χρησιμοποιήσαμε κάποια στιγμή μέσα στη μέρα, με αποτέλεσμα να ανοίγουν ξανά από την αρχή αν τις επιλέγαμε, χωρίς να αποθηκεύουν την τελευταία τους κατάσταση. Για χάρη λοιπόν της ταχύτητας του launcher, η Google επέλεξε να καταστρέψει το σήμα κατατεθέν του Android, το οποίο ενδέχεται να βελτιωθεί με το νέο Background execution limits που βλέπουμε στο Android O.

Με αυτό το χαρακτηριστικό το σύστημα δε θα "σκοτώνει" απλά μία εφαρμογή για να εξοικονομήσει μπαταρία και RAM, αλλά θα επιλέγει τις δευτερεύουσες υπηρεσίες της, οι οποίες δεν είναι και τόσο χρήσιμες όταν δεν τη χρησιμοποιούμε. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Facebook το οποίο έχει τη χειρότερη εφαρμογή όσον αφορά τη διαχείριση πόρων. Αυτό συμβαίνει γιατί περιλαμβάνει πάρα πολλές διεργασίες οι οποίες τρέχουν ταυτόχρονα, ακόμη και στο παρασκήνιο.

Με τη νέα αυτή βελτίωση όμως, το Android θα επιλέγει για παράδειγμα να κρατήσει ανοιχτές τις ειδοποιήσεις, που είναι πολύ σημαντικές, αλλά θα κλείνει ας πούμε τον εντοπισμό της τοποθεσίας που δεν είναι τόσο σημαντικός. Φυσικά όλο αυτό θα βοηθήσει να ανοίγουμε περισσότερες εφαρμογές ταυτόχρονα, κάτι που δείχνει ότι το επίσημο Android για υπολογιστές είναι πολύ κοντά.

Βελτιώσεις στις ειδοποιήσεις

Οι τεράστιες και πολύ επιτυχημένες αλλαγές στις ειδοποιήσεις που είδαμε στο Android 7.0 συνεχίζονται. Στη νέα έκδοση έχουμε πλέον τα Notification channels με τα οποία οι δημιουργοί εφαρμογών θα μπορούν να τις χωρίσουν σε κανάλια, προσφέροντάς μας ακόμη περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης. Για παράδειγμα θα μπορούμε στην εφαρμογή του Google News να επιλέξουμε όχι απλά αν θέλουμε να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις ειδήσεων, αλλά και από ποιες κατηγορίες ξεχωριστά θέλουμε να γίνεται. Φυσικά θα μπορούμε κιόλας να μπλοκάρουμε συγκεκριμένες κατηγορίες ειδοποιήσεων (διαφημίσεις ίσως) αλλά να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αυτές που θέλουμε.


Αισθητική και γραφικό περιβάλλον

Όσον αφορά την αισθητική του συστήματος, η Google προσπαθεί επιτέλους να βάλει ένα τέλος στο χάος που γίνεται με τα εικονίδια του Android. Με τα Adaptive icons ο κάθε προγραμματιστής θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα μόνο εικονίδιο το οποίο θα γίνεται στρόγγυλο, τετράγωνο, οβάλ ή ότι σχήμα επιλέξει ο χρήστης για τη συσκευή του. Τρομερό και θα μας προσφέρει και νέα animation όταν πατάμε ή σέρνουμε τα εικονίδια στην οθόνη μας.



Έχουμε επίσης και υποστήριξη για νέες γραμματοσειρές, κάτι που σημαίνει ότι δε θα χρειάζεται πλέον να κάνουμε root για να προσθέσουμε αυτή που επιθυμούμε. Με το Fonts in XML, ο κάθε προγραμματιστής θα μπορεί να δημιουργήσει μία εφαρμογή με αποθηκευμένες γραμματοσειρές από τις οποίες θα μπορούμε να επιλέξουμε αυτή που θέλουμε και να την επιβάλουμε σε όλο το σύστημα. Πολύ σημαντικό για εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου.

Σημείωση:
Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι η νέα έκδοση ενδέχεται να έχει επιτέλους ενσωματωμένο theme engine, που θα εκτοξεύσει ακόμη περισσότερο την παραμετροποίηση του Android.

Ένα χαρακτηριστικό που πολύς κόσμος περίμενε είναι το Picture in Picture, που είδαμε στην πρόσφατη αναβάθμιση του Android TV και πλέον θα υπάρχει και στα smartphone. Με τη βοήθειά του θα μπορούμε να δούμε ένα βίντεο σε αιωρούμενο παράθυρο, ενώ χρησιμοποιούμε κάποια άλλη εφαρμογή, ακριβώς όπως συμβαίνει στην εφαρμογή του YouTube, αλλά εδώ μιλάμε πλέον για όλο το σύστημα.


Μικρά αλλά σημαντικά

Ένα ακόμη νέα χαρακτηριστικό είναι το Autofill framework, το οποίο φέρνει την αυτόματη συμπλήρωση του Chrome σε όλο το σύστημα του Android. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι κάθε φορά που θα πληκτρολογούμε στοιχεία σε μία εφαρμογή όπως το όνομα, η διεύθυνση ή ένα username, η υπηρεσία Autofill θα κάνει τις προτάσεις της για αυτόματη συμπλήρωση. Αυτό φυσικά οδηγεί σε εξοικονόμηση χρόνο και φυσικά λιγότερα λάθη.

Έχουμε επίσης την προσθήκη του LDAC codec της Sony, το οποίο θα βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα του ήχου σε Bluetooth ακουστικά που το υποστηρίζουν, τα πληκτρολόγια θα αποκτήσουν επιτέλους υποστήριξη για πλήκτρο 'Tab' και για βελάκια. ενώ υπάρχει και νέα παλέτα με περισσότερα χρώματα για εφαρμογές επεξεργασίας εικόνων.

Τέλος έχουμε το WiFi Aware, μία νέα λειτουργία η οποία επιτρέπει σε κοντινές συσκευές να συνδέονται μέσω WiFi, αλλά χωρίς να υπάρχει router ενδιάμεσα (θυμίζει το NearBy που είδαμε παλιότερα), διάφορες βελτιώσεις ασφαλείας στο Webview για καλύτερη περιήγηση στο ίντερνετ και την υποστήριξη περισσότερων API της Java 8.

Πότε και πώς μπορώ να το δοκιμάσω;

Αν είσαι developer λοιπόν και θέλεις να το δοκιμάσεις, μπορείς να το κατεβάσεις άμεσα από την επίσημη σελίδα του και να το εγκαταστήσεις στο Pixel, το Pixel XL και το Pixel C, στα Nexus 5X και 6P, ενώ υποστηρίζεται ακόμα και το Nexus Player! Για να επαναφέρεις τη συσκευή σου σε Android 7.1, η λύση βρίσκεται στον επίσημο οδηγό της Google.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter