Gadget review | Δοκιμάζουμε το Pipo X1S με Windows 10 και το συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα Android TV-Box


Το Android μας έχει προσφέρει τρομερές λύσεις όλα αυτά τα χρόνια, με μία από αυτές να είναι η αναβάθμιση της τηλεόρασής μας με τα αντίστοιχα TV-Box. Φέτος όμως είδαμε και πολλές συσκευές με Windows 10, οι οποίες μπορούν όχι μόνο να κάνουν την ίδια δουλειά, αλλά μας δίνουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε και όλα τα προγράμματα που έχουμε συνηθίσει στον υπολογιστή μας. Τσιμπήσαμε λοιπόν το Pipo X1S για να δούμε τι μπορεί να κάνει και αν αξίζει περισσότερο από ένα Android TV-Box, με τα συμπεράσματα να είναι ανάμικτα.

Πρώτα από όλα για όσους αναρωτιούνται τι δουλειά έχει μία Windows 10 συσκευή στο Dr. Android, η απάντηση είναι ότι μας αρέσει να δοκιμάζουμε διάφορα πράγματα και να προτείνουμε έξυπνες αλλά και συμφέρουσες λύσεις, ασχέτως αν είναι βασισμένες στο Android ή όχι. Η επιλογή της συγκεκριμένης συσκευής έγινε με βασικό κριτήριο το κόστος, καθώς στα 60€ - 70€ βρίσκουμε πολύ καλά Android TV-Box, αλλά δεν αφήσαμε στην τύχη τους τα χαρακτηριστικά κι έτσι θεωρητικά επιλέξαμε μία value for money συσκευή.

Χαρακτηριστικά

Το Pipo X1S λοιπόν διαθέτει τον τετραπύρηνο Cherry Trail (Z8300) επεξεργαστή της Intel, χωρίς ξεχωριστή κάρτα γραφικών (δεν μπορείς να παίξεις παιχνίδια δηλαδή) και με τη συνοδεία 2GB RAM και 32GB αποθηκευτικού χώρου. Συνδέεται στο ίντερνετ μόνο μέσω WiFi, ενώ διαθέτει ενσωματωμένο Bluetooth για εύκολη σύνδεση με χειριστήρια, πληκτρολόγια και άλλες συσκευές.


Οι θύρες που διαθέτει είναι μία USB 3.0, δύο microUSB για φόρτιση και για σύνδεση συσκευών μέσω καλωδίου OTG, μία για microSD κάρτα και μία HDMI για να συνδέεται με τηλεοράσεις ή monitor. Το λειτουργικό του τέλος είναι τα Windows 10 Home 32-bit, τα οποία έχουν προεγκατεστημένο και το Office Mobile της Microsoft.


Εκ πρώτης όψεως και για μία συσκευή αυτής της τιμής όλα φαίνονται μια χαρά, ενώ και η Pipo το διαφημίζει χωρίς πολλές υπερβολές, λέγοντας ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε κυρίως ως κατεβαστήρι, να αντικαταστήσουμε ένα παλιό PC ή ως πρώτο υπολογιστή για μικρά παιδιά. Μιλάμε λοιπόν για μία συσκευή μικρών δυνατοτήτων, αλλά πόσο μικρές είναι αυτές και τι πραγματικά μπορεί να μας προσφέρει;

Τα θετικά του

Ξεκινάμε από τα καλά και πρώτα από όλα από το μέγεθος της συσκευής το οποίο είναι απλά ένα μεγάλο HDMI στικάκι. Έτσι έχεις τη δυνατότητα να το πάρεις μαζί σου όπου θέλεις και με τη σύνδεση ενός πληκτρολογίου να έχεις έναν πλήρη υπολογιστή στην τσέπη σου. Όπου και να πας σήμερα θα βρεις σίγουρα μία τηλεόραση με θύρα HDMI και έτσι έχεις τη δυνατότητα να δουλέψεις αλλά και να διασκεδάσεις, ανάλογα φυσικά με τα προγράμματα που έχεις εγκαταστήσει.

Αυτό μας οδηγεί στο δεύτερό του προσόν, το οποίο είναι τα Windows και η δυνατότητα να τρέχουμε desktop εφαρμογές σε αυτό. Κακά τα ψέμματα όσες εφαρμογές και να υπάρχουν στο Android, η desktop εμπειρία δεν μπορεί ακόμη να αντικατασταθεί χωρίς συμβιβασμούς. Πολύς κόσμος δεν μπορεί να συνηθίσει στο γραφικό περιβάλλον που προσφέρουν οι εφαρμογές, κυρίως γιατί έχει δημιουργηθεί για οθόνες αφής, ενώ όταν καθόμαστε να δουλέψουμε συνήθως το κάνουμε με ποντίκι και πληκτρολόγιο.


Τρίτο πολύ θετικό χαρακτηριστικό είναι η 'Λειτουργία tablet' που έχει το Windows 10. Μπορεί να δημιουργήθηκε για χρήση σε tablet όπως λέει και η ονομασία της, αλλά είναι κομμένη και ραμμένη για τηλεοράσεις. Τα μεγάλα εικονίδια και οι εφαρμογές που ανοίγουν αυτόματα σε πλήρη οθόνη, το κάνει πραγματικά πάρα πολύ εύχρηστο, ειδικά αν έχεις ένα air-mouse χειριστήριο σαν το Rii Mini i25.

Τέταρτο και μάλλον τελευταίο θετικό χαρακτηριστικό είναι το multi-tasking. Μπορεί να μην είναι γρηγορότερη από ένα Android TV-Box στο άνοιγμα εφαρμογών, αλλά η συγκεκριμένη συσκευή είναι φτιαγμένη για να δουλεύεις με πολλά παράθυρα μαζί και αυτό φυσικά οφείλεται στο Windows 10. Μπορεί η RAM του να είναι μικρή για βαριά εργασία, αλλά ανοίγεις άνετα δύο παράθυρα μαζί για να κάνεις απλά πράγματα, κάτι που δε γίνεται εύκολα στο Android.

Σχεδόν όλα τα προσόντα λοιπόν του Pipo X1S οφείλονται στο software και για να σας προϊδεάσουμε, σχεδόν όλα τα αρνητικά του προέρχονται δυστυχώς από το hardware.


Τα αρνητικά του

Πάμε τώρα στα αρνητικά του ξεκινώντας και πάλι από το μέγεθος και το σχήμα της συσκευής, το οποίο δημιουργεί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Δε σας κάνει εντύπωση ότι δεν κυκλοφορούν πλέον Android στικάκια σε αυτή τη μορφή; Ο λόγος είναι γιατί είχαν προβλήματα υπερθέρμανσης αλλά και συνδεσιμότητας σε WiFi δίκτυα. Φανταστήκαμε λοιπόν ότι για να βγάζει ακόμα η Pipo τέτοιες συσκευές, το πρόβλημα δε θα υπάρχει πλέον. Λάθος!

Το X1S όχι απλά έχει προβλήματα υπερθέμανσης, αλλά αν το ζορίσουμε λίγο περισσότερο κάνει επανεκκίνηση! Δοκιμάσαμε για παράδειγμα να του τρέξουμε το PC Mark, ένα benchmark που χρησιμοποιούμε στα Android review, για να μπορέσουμε να κάνουμε και μία σύγκριση μεταξύ τους. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε να το ολοκληρώσει και τις τρεις φορές που προσπαθήσαμε, αφήνοντάς μας με την απορία, αν η Pipo το έλεγξε πριν το βγάλει στην αγορά ή όχι. Μάλλον όχι. Το αστείο είναι ότι η συσκευή διαθέτει και ανεμιστηράκι για να αποφεύγονται τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά όχι μόνο δεν τα αποτρέπει, αλλά κάνει και τόση φασαρία που δεν μπορείς να απολαύσεις μια ταινία στο Kodi.


Το πρόβλημα συνεχίζεται όπως αντιλαμβάνεστε και στη συνδεσιμότητα. Το WiFi δε συνδέθηκε ποτέ, ενώ προσπαθήσαμε με ένα καλώδιο USB σε Ethernet να το συνδέσουμε ενσύρματα στο router. Εκεί τα καταφέραμε με δυσκολία αλλά η σύνδεση δεν ήταν ποτέ σταθερή, μιας και το router διέκοπτε τη σύνδεση κάθε περίπου μισή ώρα. Αν λοιπόν θελήσεις να το χρησιμοποιήσεις ως κατεβαστήρι όπως το διαφημίζει η εταιρία, τότε σίγουρα θα έχεις πρόβλημα.

Συνεχίζουμε τώρα με τη μνήμη η οποία έχει και αυτή το δικό της θεματάκι. Ο λόγος είναι γιατί τo Windows 10 έχει δημιουργηθεί για υπολογιστές με σκληρούς δίσκους μεγάλης χωρητικότητας. Αυτό σημαίνει και ότι οι περισσότερες εφαρμογές έχουν το ίδιο σκεπτικό κι έτσι είναι απλά τεράστιες για αυτές τις συσκευές. Χρειαστήκαμε για παράδειγμα το PC Mark και 3D Mark για να κάνουμε τα benchmark μας στο Pipo X1S και δεν μπορέσαμε να τα εγκαταστήσουμε μαζί! Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι το πλεονέκτημα που μας δίνει το Windows 10 για να χρησιμοποιούμε desktop εφαρμογές, χάνεται στην ουσία λόγω της μικρής χωρητικότητας.

Και κλείνουμε με κάποια λιγότερης σημασίας προβλήματα όπως:

  • ότι υποστηρίζει επέκταση της μνήμης μόνο έως 64GB άρα δεν μπορείς να του συνδέσεις ένα σκληρό δίσκο με όλα σου τα media,
  • ότι πρέπει κάθε φορά να πηγαίνεις πίσω από την τηλεόραση και να το ανοίγεις από το πλήκτρο 'Power' μιας και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το κάνεις και,
  • ότι στην πληκτρολόγηση με ασύρματο χειριστήριο "κρεμάει" πού και πού εμφανίζοντας ίδια γράμματα στη σειρά,

Το πόρισμα

Το πόρισμα λοιπόν λέει ότι προφανώς το Pipo X1S δεν είναι μια καλή αγορά, αλλά για αυτό φταίει η συσκευή και όχι το λειτουργικό σύστημα. Υπάρχουν αξιοπρεπέστατα "κουτιά" με Windows 10 αλλά κοστίζουν τόσο ακριβά, που σίγουρα δεν απευθύνονται σε όσους θέλουν απλά ένα TV-Box για την τηλεόρασή τους. Στο συγκεκριμένο εύρος τιμής πιστεύω ότι μπορείς να κάνεις περισσότερα με ένα Android TV-Box σαν το Remix IO για παράδειγμα, καθώς στο Android μπορείς να παίξεις και παιχνίδια ακόμη και σε αδύναμες συσκευές, στο Windows όμως δε γίνεται. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιλέξουμε στικάκι γιατί σίγουρα θα έχει τα προβλήματα που προαναφέραμε.

Επειδή όμως υπάρχουν και "ανώμαλοι" που ακόμη και μετά από όλα αυτά θα θέλουν να το αγοράσουν, το αποκτήσαμε σε προσφορά κοντά στα 60 ευρώ, αλλά πλέον κοστίζει 87€ στο Everbuying.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter