Επιδρομή στην Κίνα s05e03 | Το Xiaomi Redmi Note 4 είναι φέτος μία από τις καλύτερες επιλογές κάτω από τα 200 ευρώ


Όλες οι εταιρίες που μας προσφέρουν Android προϊόντα, έχουν κάποια στιγμή στην καριέρα τους διαθέσει μία συσκευή που αποτελεί τρομερή επιλογή για την τιμή της. Μία είναι όμως η εταιρία που το κάνει κάθε χρόνο και μάλιστα σε όλες τις κατηγορίες και φυσικά δεν είναι άλλη από τη Xiaomi. Αποκτήσαμε πρόσφατα με σκεπτικισμό το Redmi Note 4, λόγω της κακής εμπειρίας που είχαμε παλιότερα με τον Helio X20 επεξεργαστή, οι φόβοι όμως μετατράπηκαν σε χαμόγελα μετά από μόλις μία εβδομάδα χρήσης. Σήμερα λοιπόν σας έχουμε Xiaomi Redmi Note 4 review, μία από τις καλύτερες value for money συσκευές της χρονιάς.

Η δουλειά της Xiaomi φέτος στη συγκεκριμένη συσκευή ήταν πάρα πολύ δύσκολη, κυρίως λόγω της τρομακτικής επιτυχίας του Redmi Note 3, που πούλησε σα ζεστό ψωμί, όπου και αν κυκλοφόρησε. Η ιστορία του δεν άρχισε επίσης με τους καλύτερους οιωνούς, μιας και φέτος δεν είδαμε 'Pro' μοντέλο, με έναν από τους επεξεργαστές της Qualcomm, οι οποίο αποδεικνύονται περισσότερο αξιόπιστοι και οικονομικοί, όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας από αυτούς της Mediatek. Τι μας έκανε λοιπόν και αλλάξαμε γνώμη; Η συνέχεια στο 40ο επεισόδιο της σειράς 'Επιδρομή στην Κίνα' και στο επετειακό 100ο review του Dr. Android!

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Δεκαπύρηνος Mediatek Helio x20 @ 2.3GHz
  • GPU: Mali T880
  • Μνήμη: 3GB RAM - 64GB αποθήκευση (microSD) 
  • Οθόνη: IPS 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi) 
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (Samsung  S5K3L8, f/2.0, dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP 
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi ac, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass), IR, FM radio, Fingerprint, USB Type-B (OTG) 
  • Μπαταρία: 4.100mAh 
  • Διαστάσεις: 151 x 76 x 8.4mm - 175gr 
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow (MIUI 8)


Design & ποιότητα κατασκευής

Ξεκινάμε όπως πάντα από την κατασκευή όπου το Redmi Note 4 είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό. Η έκπληξή μου ξεκίνησε αμέσως μόλις το έβγαλα από το κουτί του, καθώς εξ' αρχής και από τις εικόνες που είχα δει μέχρι σήμερα, μου φαινόταν σαν ένα "πατημένο" Redmi Note 3. Η πραγματικότητα βέβαια είναι πολύ διαφορετική αφού είναι πιο όμορφο ακόμη και από τις promo φωτογραφίες της Xiaomi!

Σε αντίθεση με το Redmi Note 3 το οποίο είχε στρογγυλεμένες πλευρές κι έτσι υπήρχε μια δυσκολία στο κράτημα, το νέο μοντέλο είναι πλακέ και έχει πιο επιθετικές γραμμές, οι οποίες ξεχωρίζουν χάρη στο διαφορετικό τόνο επεξεργασίας του αλουμινίου. Αν έπρεπε να το συγκρίνουμε με κάτι, θα έλεγα ότι μοιάζει περισσότερο με το "παιδί" του Redmi Note 3 με το OnePlus 3 και είναι πραγματικά πανέμορφο.


Η κατασκευή είναι εξ' ολοκλήρου από αλουμίνιο και είναι σαφώς πιο στιβαρή από αυτή του προκατόχου του. Είναι εφάμιλλη μιας ακριβής ναυαρχίδας, κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τελικά αξίζει να ξοδέψεις μία περιουσία για να πάρεις ένα τηλέφωνο με καλή κατασκευή. Η συνολική του εικόνα λοιπόν σε αυτό τον τομέα είναι πιο κοντινή στο OnePlus 3 και το HTC 10, παρά σε αντίστοιχα smartphone της κατηγορίας του.

Κλείνουμε με την ποιότητα αναφέροντας ότι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι πολύ γρήγορος και ακριβής. Χρησιμεύει μόνο για ασφάλεια και δε διαθέτει περισσότερες χειρονομίες, οι οποίες θα αρχίσουν να γίνονται της μόδας σιγά σιγά, αλλά αυτό είναι θέμα λογισμικού περισσότερο, κάτι που φαντάζομαι θα προσθέσει η Xiaomi στο άμεσο μέλλον.


Οθόνη & ήχος

Πάμε στην οθόνη η οποία έχει μέγεθος 5.5 ιντσών με ανάλυση FullHD. Κλασικό το μέγεθος, κλασική η ανάλυση, κλασικό και το IPS πάνελ που χρησιμοποιεί η Xiaomi. Εδώ έχουμε μία τυπική απόδοση με αρκετά καλή μέγιστη φωτεινότητα και ζωντανά χρώματα, τα οποία όμως δε φτάνουν τα αντίστοιχα AMOLED πάνελ. Δεν έχει κάποιο σημαντικό μειονέκτημα αλλά ούτε κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η επιλογή όμως του ηχείου που τη συνοδεύει κάνει τη διαφορά.


Το ηχείο λοιπόν είναι πολύ καλής ποιότητας για την κατηγορία της συσκευής, κάτι που αποτελεί προνόμιο κυρίως των ακριβών ναυαρχίδων. Αν και η έξοδος είναι μόνο μία, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή είναι μονοφωνική, ο ήχος έχει βάθος και ικανοποιητικό μπάσο που σου επιτρέπει να ακούσεις τη μουσική σου σε μία ώρα ανάγκης που δεν έχεις ακουστικά μαζί σου. Ειδικά αν ακούς ραδιοφωνικά talk show σαν το Technopolitan, δε θα σε κουράσει καθόλου. Για να μην παρεξηγούμαστε όμως, εννοείται ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα κανονικό εξωτερικό ηχείο, απλά λέμε ότι είναι πολύ καλύτερο από τη συντριπτική πλειοψηφία των Android συσκευών που κυκλοφορούν.


Software

Σειρά έχει το λογισμικό με το οποίο προσωπικά έχω μία σχέση αγάπης-μίσους. Φοράει την όγδοη έκδοση της MIUI η οποία είναι βασισμένη στο Android 6.0 και είναι η πιο πλήρης από όλες όσες έχω δοκιμάσει κατά καιρούς. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ είναι πολύ ευχάριστη και πολύχρωμη, αντιγράφει πολύ το iOS σε σημείο που πλέον δεν είναι λειτουργική, ειδικά στο μενού των ρυθμίσεων.

Η μεγαλύτερη αλλαγή σε αυτή την έκδοση βρίσκεται στην μπάρα των ειδοποιήσεων, η οποία πλέον μπορεί σε ένα πάνελ να μας προσφέρει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε αλλά και τους διακόπτες με μία μόνο κίνηση.


Με τη MIUI μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα χωρίς να κατεβάσεις επιπλέον εφαρμογές από το Play Store και στις ρυθμίσεις της θα βρούμε και κάποιες επιλογές που δεν είχαμε ξαναδεί. Μία από αυτές είναι το Dual apps με το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία εφαρμογή με διαφορετικούς λογαριασμούς. Ας πούμε για παράδειγμα ότι έχουμε δύο προφίλ στο Facebook. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο συνδεδεμένα και να λαμβάνουμε ξεχωριστές ειδοποιήσεις για το καθένα. Το ίδιο φυσικά μπορούμε να κάνουμε με παιχνίδια τα οποία θα έχουν ξεχωριστά save και ούτω καθεξής. Δεν είναι πάντως κάτι που το ανακάλυψε η Xiaomi, καθώς υπάρχει το Parallel Space στο Play Store με το οποίο μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα σε οποιαδήποτε συσκευή.

Πέρα από αυτό έχουμε τα κλασικά πλέον:

  • Reading mode, για να ξεκουράζουμε τα μάτια μας όταν χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας τη νύχτα, το οποίο μπορούμε να το κάνουμε να ενεργοποιείται μόνιμα σε συγκεκριμένες εφαρμογές,
  • Theme manager, με άπειρα θέματα για να κάνουμε το μενού όπως μας αρέσει και
  • Child mode, με το οποίο μπορούμε να δώσουμε πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές όταν δίνουμε τη συσκευή σε παιδιά,

ενώ η πλήρης παραμετροποίηση των τριών βασικών πλήκτρων, καθώς και η λειτουργία με ένα χέρι, είναι πάντα ευπρόσδεκτες για την καλύτερη χρήση της συσκευής από οποιονδήποτε. Αυτές οι δύο ρυθμίσεις είναι που κάνουν επίσης τη MIUI, το νούμερο ένα προορισμό για τους αριστερόχειρες, οι οποίοι μπορούν να τη φέρουν πραγματικά στα μέτρα τους.


Κλείνουμε με το λογισμικό αναφέροντας και το πολύ έξυπνο Second space με το οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο για δουλειά και ένα για διασκέδαση. Το καλό με αυτό είναι ότι δε δημιουργούμε διαφορετικούς χρήστες στη συσκευή μας και έτσι μπορούμε να έχουμε τα δεδομένα μας και στους δύο χώρους.

Μία τελευταία διαπίστωση όσον αφορά τη MIUI, είναι ότι συνεχίζει και παραμένει μία πολύ ελαφριά ROM που διαχειρίζεται εξαιρετικά τις διεργασίες παρασκηνίου κι έτσι οι περισσότερες συσκευές της Xiaomi απολαμβάνουν μεγαλύτερη αυτονομία από τους ανταγωνιστές τους. Πολύ βασικό τη σήμερον ημέρα.


Κάμερα

Όλα μέχρι στιγμής στο Redmi Note 4 είναι τρομερά, αλλά από κάπου έπρεπε να κόψουμε για να κρατηθεί η τιμή χαμηλά. Αυτό είναι λοιπόν η κάμερα η οποία φέρει τον ίδιο αισθητήρα με αυτόν του Redmi 3 Pro που είδαμε σε παλιότερο review και είναι απλά άνω του μετρίου. Ευτυχώς εστιάζει και βγάζει γρήγορα φωτογραφίες, πράγμα το οποίο είναι πολύ βασικό, αλλά τα 13MP δεν επιτρέπουν μεγάλη λεπτομέρεια, κυρίως σε αντικείμενα μεγάλων και μεσαίων αποστάσεων. Οι λήψεις επίσης πρέπει να γίνονται την ημέρα και με καλό φωτισμό, γιατί τη νύχτα δε θα μπορέσουμε να βγάλουμε αξιοπρεπείς φωτογραφίες. Το πρόβλημα όμως που έχει η κάμερα με το φως, δεν το έχει σίγουρα με τα χρώματα, τα οποία αποτυπώνονται πάρα πολύ καλά στις φωτογραφίες, κάτι που φαίνεται και στα δείγματά μας (πλήρες μέγεθος):



Αυτό που δε μου άρεσε επίσης είναι το μενού της εφαρμογής, το οποίο αν και διαθέτει χειροκίνητες ρυθμίσεις, οι επιλογές δεν είναι αρκετές για να καλύψουν έναν πιο προχωρημένο χρήστη. Αντίθετα για τον αρχάριο που τα θέλει όλα στο αυτόματο είναι μια χαρά και σε αυτό συμβάλει και το πολύ απλό στη χρήση γραφικό περιβάλλον.

Επιδόσεις & αυτονομία

Ο επεξεργαστής του είναι ο Helio X20, ένας από τους καλύτερους της Mediatek, ο οποίος αν θέλουμε να τον συγκρίνουμε με τους αντίστοιχους της Qualcomm, είναι αρκετά καλύτερος από τους μεσαίους της εταιρίας. Φτάνει τους 86.000 πόντους στο Antutu, κάτι που σίγουρα δε λες άσχημο για συσκευή που πωλείται κάτω από τα 200 ευρώ και η ζωή μαζί του είναι ευχάριστη και χωρίς κολλήματα. Σε αυτό συμβάλλουν και τα 3GB RAM, ενώ με τα 64GB αποθηκευτικού χώρου που επεκτείνονται και με κάρτα microSD, δεν πρόκειται ποτέ να μείνουμε από διαθέσιμο χώρο (υπάρχουν εκδόσεις στα 16GB και τα 32GB).


Δε ζεσταίνεται ιδιαίτερα κάτι που φοβόμουν είναι η αλήθεια και προς έκπληξή μου η συσκευή με αυτό τον επεξεργαστή άντεξε σχεδόν 10 ώρες συνεχούς χρήσης με ανοιχτή οθόνη! Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μας δώσει λίγο περισσότερο από δύο ημέρες μέτριας χρήσης, κάτι που φυσικά οφείλεται κυρίως στη MIUI για το λόγο που αναφέραμε πριν στο 'Software'.

Το μοναδικό ίσως πρόβλημα απόδοσης, είναι ότι το chip γραφικών που συνοδεύει τον επεξεργαστή είναι ίσο με ενός μέτριου Snapdragon, άρα δε θα παίζει εύκολα τα βαριά 3D παιχνίδια. Λογικό για την κατηγορία του και πολύ καλύτερο από τον ανταγωνισμό του όμως.


Το πόρισμα

Αν μου ζητούσατε να κάνω μια εκτίμηση την ημέρα που παρουσιάστηκε, θα σας έλεγα ότι το Redmi Note 4 δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αφενός γιατί η Xiaomi μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικά πράγματα και αυτό δε διαθέτει το "WOW factor", αφετέρου γιατί ο Helio X20 επεξεργαστής σε πολλές συσκευές έχει από μικρά έως σοβαρά προβλήματα. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ τελικά από αυτό και νομίζω ότι αν και δε θα ξεπεράσει την επιτυχία του προηγούμενου μοντέλου, το Redmi Note 4 είναι πιθανότατα η καλύτερη συσκευή κάτω από τα 200 ευρώ.

Θα ήθελα βέβαια να δω ένα 'Pro' μοντέλο με Snapdragon επεξεργαστή για να αισθανθώ ολοκληρωμένος, αλλά πιθανότατα η Xiaomi θα επέλεγε τον SD 625, τον οποίο έβαλε τελικά στο μικρότερο Redmi 4 Pro. Νομίζω μάλιστα ότι αυτό θα είναι και το best seller της φέτος, κυρίως λόγω μεγέθους.


Αν λοιπόν ψηθήκατε το Xiaomi Redmi Note 4 (64GB), πωλείται μεταξύ άλλων:

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter