Xiaomi Redmi 4 & Redmi 4 Pro: Αυτός είναι ο λόγος για να μην αγοράσεις το φετινό Redmi Note της Xiaomi


Έχει αποδειχτεί και από τις πωλήσεις πλέον, ότι το Xiaomi Redmi Note 3 Pro, είναι ένα από τα καλύτερα 'value for money' smartphone της αγοράς. Η δουλειά της Xiaomi λοιπόν είναι δύο φορές πιο δύσκολη φέτος, καθώς καλείται να ξεπεράσει αυτή την επιτυχία, κάτι που δε θα γίνει με το Redmi Note 4 όπως θα εξακριβώσετε στο review που ετοιμάζουμε αυτές τις μέρες. Η έκπληξη όμως έρχεται από τα Redmi 4, τα οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και ίσως πάρουν τα σκήπτρα των καλύτερων συσκευών βάσει τιμής, για φέτος.

Όπως μας συνηθίζει η Xiaomi έχουμε και φέτος πολλές διαφορετικές εκδόσεις του Redmi 4, αλλά αυτή τη φορά είναι όλες εξίσου ποιοτικές για την τιμή τους. Αυτό φαίνεται πρώτα και κύρια από τον επεξεργαστή όπου έχουν επιλεγεί μόνο chip της Qualcomm και όχι της Mediatek. Επικεντρωνόμαστε στο καλύτερο από τα τρία μοντέλα, το οποίο ακούει στο όνομα Redmi 4 Pro, που αναλύουμε παρακάτω.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 625 @ 2.0GHz
  • GPU: Adreno 506
  • Μνήμη: 3GB RAM - 32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5" @ 1920 x 1080p (441ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (f/2.2, dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.2, IR, GPS (Glonass, Beidou) Fingerprint, FM radio, microUSB
  • Μπαταρία: 4.100mAh
  • Διαστάσεις: 141.3 x 69.6 x 8.9mm - 156gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow (MIUI 8)


Έχουμε λοιπόν μία πεντάιντση συσκευή που για πρώτη φορά θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε 'premium' μιας και πέρα από την πολύ καλή κατασκευή, έχει οθόνη με ανάλυση 1080p. Η επιλογή οθονών στα 720p είναι ένα σημείο που κρατούσε χαμηλά μέχρι σήμερα την τιμή των μικρών Redmi και βλέπουμε ότι η Xiaomi δίνει σημασία πλέον. Όσον αφορά την ποιότητά του δεν είναι κάτι φοβερό, αφού αποτελείται από το κλασικό IPS panel που βλέπουμε κατά κόρον στις συσκευές του είδους.

Ο επεξεργαστής του είναι ο Snapdragon 625 των 63.000 πόντων στο Antutu, ο οποίος συνοδεύεται από 3GB RAM και 32GB αποθηκευτικού χώρου, με θύρα επέκτασης για κάρτα microSD. Πέρα από το υψηλό σκορ για συσκευή της μικρής κατηγορίας, το πραγματικό μπόνους είναι το chip γραφικών της Qualcomm το οποίο είναι πολύ καλύτερο από αυτά που επιλέγει η Mediatek. Έτσι λογικά μπορούμε να παίξουμε περισσότερα παιχνίδια, κάτι που ψάχνει πολύς κόσμος στη νέα του συσκευή.


Η κάμερά του αποτελείται από έναν άγνωστο προς το παρόν αισθητήρα στα 13.0MP, ο οποίος πιθανότατα είναι προϊόν της Samsung, όπως συνηθίζεται στα μικρά Redmi. Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα αν δεν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται, αλλά η ιστορία της σειράς έχει δείξει ότι θα είναι άνω του μετρίου.

Στα υπόλοιπα έχουμε την κλασικά μεγάλη μπαταρία στα 4.100mAh, έχει επίσης ραδιόφωνο και φοράει τη MIUI 8 με Android 6.0 Marshmallow, η οποία θα αναβαθμιστεί οπωσδήποτε και σε Android 7.0 Nougat.

Η τιμή του στην Κίνα είναι στα 140 περίπου ευρώ, αρκετά σε σχέση με αυτό που είχαμε συνηθίσει, με τα γνωστά μας e-shop να το πουλάνε ακόμη και 10 ευρώ περισσότερο. Για όσους εμπιστεύονται συγκεκριμένα το Gearbest η τιμή του εκεί είναι 179€.


Τα υπόλοιπα μοντέλα

Για όσους θεωρούν μεγάλο το ποσό ή δε χρειάζονται όλα όσα παρέχει το 'Pro' μοντέλο, υπάρχει επίσης το απλό Redmi 4 το οποίο διαφέρει κυρίως στον επεξεργαστή, την οθόνη και τις μνήμες. Στο πρώτο έχουμε τον Snapdragon 430 των 38.000 πόντων στο Antutu, στο δεύτερο έχουμε τη διόλου άσχημη για το μέγεθος οθόνη ανάλυσης 720p, ενώ όσον αφορά το τρίτο έχει 2GB RAM και 32GB αποθηκευτικού χώρου. Μια χαρά κατά τη γνώμη μου.

Όσο για το τρίτο και χειρότερο της παρέας, το Redmi 4A είναι αρκετά διαφορετικό, καθώς φοράει τον Snapdragon 425 των 31.000 πόντων στο Antutu, έχει άλλου τύπου κάμερα, δεν διαθέτει αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και έχει μικρότερη μπαταρία στα 3.120mAh. Χειρότερο σε σχέση με τα "αδερφάκια" του αλλά αν το συγκρίνουμε με συσκευές άλλων εταιριών, είναι καλούτσικη επιλογή.

Η τιμή τους είναι περίπου 120€ και 100€ αντίστοιχα.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter