Android Basics: Τι παίζει με τις συχνότητες των 4G δικτύων στην Ελλάδα και γιατί επηρεάζουν την αγορά της νέας μας συσκευής;


Με αφορμή την ένατη εκπομπή του Technopolitan, όπου εθίγη το θέμα των συχνοτήτων που λειτουργούν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, θεωρήσαμε σωστό να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο, αναφέροντας τι παίζει και γιατί θα πρέπει να μας απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα. Ο λόγος είναι οι κινέζικες συσκευές, οι οποίες ενδεχομένως να μην πιάνουν κάποιες ελληνικές συχνότητες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ποιοτικό σήμα σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας.

Όταν μιλάμε για το σήμα δικτύου στο τηλέφωνό μας, το ξεχωρίζουμε συνήθως ως '3G' ή '4G', αυτό που δεν ξέρουμε όμως είναι ότι ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε, το σήμα λαμβάνεται από διαφορετικές συχνότητες. Στην Ελλάδα και σύμφωνα με την ΕΕΤΤ οι συχνότητες αυτές είναι οι εξής:

  • 2G: GSM 900MHz (Β8) | GSM 1800MHz (Β3)
  • 3G: UMTS 2100MHz (Β1)
  • 4G: LTE 800MHz (B20) | LTE 1800MHz (B3) | LTE 2600MHz (B7)

Οι συχνότητες αυτές έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Για παράδειγμα αυτές που λειτουργούν σε πολλά MegaHertz έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα, δηλαδή μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερους χρήστες ταυτόχρονα, αλλά έχουν μικρή εμβέλεια και δεν μπορούν να διαπεράσουν εμπόδια όπως τοίχους. Το αντίστροφο συμβαίνει με αυτές που λειτουργούν σε λίγα MegaHertz, τις οποίες επιλέγουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην επαρχία, όπου ζουν λιγότεροι άνθρωποι κι έτσι κάνουν οικονομία, αφού δε χρειάζεται να κατασκευάσουν τόσες πολλές κεραίες.

Το πρόβλημα

Πρόσφατα και συγκεκριμένα το 2014 οι πάροχοι στην Ελλάδα νοίκιασαν τις συχνότητες B20 και B7 για να αναπτύξουν περαιτέρω τα 4G δίκτυά τους. Η B20 είναι αυτή στην οποία εξέπεμπε μέχρι πρότινος η αναλογική τηλεόραση και σκοπός των εταιριών είναι να τη χρησιμοποιήσουν στην επαρχία, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Πολλές από τις συσκευές όμως που δε δημιουργήθηκαν για να κυκλοφορήσουν επίσημα στην Ευρώπη, δεν έχουν δέκτη για αυτή τη συχνότητα κι έτσι δεν πιάνουν σήμα 4G στα σημεία που μόνο αυτή εκπέμπει. Μιλάμε φυσικά για τις κινέζικες συσκευές που τόσο πολύ μας απασχολούν εδώ στο Dr. Android, με πολλές από αυτές να είναι από τις καλύτερες του εμπορίου.

Πάρτε για παράδειγμα το Xiaomi Mi Mix, το οποίο είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον smartphone αυτή τη στιγμή στον κόσμο και δεν υποστηρίζει τη συχνότητα Β20. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ζει έξω από κάποιο αστικό κέντρο όπως για παράδειγμα στον Ταΰγετο, τον κάμπο της Θεσσαλίας ή σε κάποιο νησί δε θα πιάνει σήμα 4G αλλά 3G. Οι τοποθεσίες που αναφέρουμε είναι ένα παράδειγμα καθώς δεν ξέρουμε στην πραγματικότητα ποιες περιοχές ακριβώς εξυπηρετούν αυτές οι κεραίες, ενώ υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να αλλάξει η συχνότητα στην περιοχή που ζούμε μετά από κάποια αναβάθμιση (ή υποβάθμιση) της κεραίας.

Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα, είναι να εξακριβώσουμε αν πιάνει σήμα 4G στην περιοχή μας, μία συσκευή που γνωρίζουμε ότι δεν υποστηρίζει τη B20 συχνότητα. Αν αυτό δεν ισχύει τότε δυστυχώς θα πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιου είδους κινέζικα μοντέλα. Ευτυχώς για εμάς αυτές οι συσκευές δεν είναι πολλές και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει η λύση του 'International' μοντέλου που μερικές εταιρίες κατασκευάζουν για αυτόν ακριβώς το σκοπό.


Μην τρελαίνεστε

Αν θέλετε την άποψή μου, το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να απασχολήσει μόνο όσους ζουν στην επαρχία και όταν λέμε επαρχία δεν εννοούμε τη Λάρισα, την Καλαμάτα και τα Γιάννινα, αλλά τα χωριά. Εκεί όντως μπορεί να μην πιάσεις ποτέ 4G σήμα με μία τέτοια συσκευή, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό και εξηγώ:

Όπως είπαμε η συχνότητα B20 έχει περιορισμένο χώρο, οπότε αν μπουν ταυτόχρονα πολλοί χρήστες εμφανίζεται το φαινόμενο "bottleneck". Όπως δηλαδή ένα μπουκάλι αδειάζει με συγκεκριμένη ροή γιατί το νερό περιορίζεται από το στενό του στόμιο, με τον ίδιο τρόπο η συγκεκριμένη συχνότητα εξυπηρετεί με συγκεκριμένη ροή τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες επάνω της. Θα το έχετε παρατηρήσει ίσως σε κάποιες περιπτώσεις η συσκευή σας να έχει φουλ 4G σήμα, αλλά να "σέρνεται" ακόμη και στο κατέβασμα μίας σελίδας. Σε αυτή την περίπτωση θα προτιμούσα να γυρίζει το τηλέφωνό μου σε 3G όπου η συχνότητα είναι υψηλή για να με εξυπηρετήσει καλύτερα.

Αν λοιπόν έχω μία συσκευή που δεν υποστηρίζει τη B20, μπορεί στα συγκεκριμένα σημεία που εκπέμπει να μην έχω 4G σήμα, αλλά πιάνω χειρότερο από άποψη ταχύτητας μεν, ποιοτικότερο δε 3G+ σήμα και δεν είναι άσχημα. Κατά τη γνώμη μου η όλη υπόθεση είναι ένα επικοινωνιακό τρικ, όπου με "μπαλώματα" οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουν πανελλαδική κάλυψη 4G. Το θέμα όμως δεν είναι να το έχουμε ονομαστικά, αλλά και πρακτικά.

Υστερόγραφο
Σκοπεύω πάντως να αποκτήσω ένα τηλέφωνο χωρίς τη συχνότητα B20, οπότε εν καιρώ θα μπορέσω να έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη για να τη μοιραστώ μαζί σας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter