Επιδρομή στην Κίνα s05e01: Το Cubot X16 S είναι μία αξιοπρεπέστατη συσκευή στην κατηγορία των 100 ευρώ


Έχουμε μπει για τα καλά πλέον στο Σεπτέμβριο, μια νέα σεζόν ξεκινάει για όλους μας και μαζί αρχίζει φυσικά η πέμπτη σεζόν της σειράς "Επιδρομή στην Κίνα". Μία σειρά την οποία δημιουργήσαμε για να μπορέσουμε να δείξουμε και να έχουμε άποψη για όσο το δυνατόν περισσότερες κινέζικες συσκευές. Στο πρώτο μας επεισόδιο λοιπόν, ξεκινάμε με το Cubot X16 S, μία αξιοπρεπέστατη συσκευή για όσους ψάχνονται για Android κοντά στα 100 ευρώ.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Mediatek MT6735A @ 1.3GHz
  • GPU: Mali T720
  • Μνήμη: 3GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1280 x 720p (294ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 8.0MP (f/2.0, LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS (Glonass), FM radio, USB Type-B (OTG)
  • Μπαταρία: 2.700mAh
  • Διαστάσεις: 143.5 x 69.4 x 7.0mm - 150gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow


Συνοπτικά...

Το Cubot X16 S είναι από αυτές τις συσκευές που προσπαθούν να σου δώσουν ότι περισσότερο μπορούν, κρατώντας όμως την τιμή πολύ χαμηλά. Για να το καταφέρουν αυτό πρέπει να κόψουν από κάπου και συνήθως το κάνουν από ένα σημαντικό μέρος της συσκευής. Εκεί λοιπόν που χωλαίνει το συγκεκριμένο τηλέφωνο είναι στην κάμερα, η οποία αποτελείται από έναν φακό στα 8.0MP, που εντέχνως παρουσιάζεται ως 13.0MP.

Η γενική εικόνα της είναι απογοητευτική, αφού δε διαθέτει κανένα θετικό στοιχείο για να τονίσουμε. Είναι πολύ αργή στην εστίαση αλλά και στη λήψη της φωτογραφίας, οι φωτογραφίες της έχουν πολύ έντονα σημάδια οπτικού θορύβου, ακόμη και την ημέρα, ενώ η ανάλυση είναι τραγική. Νομίζω πως είναι από τις χειρότερες κάμερες που έχω δει σε smartphone και όσο περισσότερο μιλάμε για αυτή, τόση αξία της δίνουμε.


Πάμε λοιπόν στα ωραία του, ένα από τα οποία είναι η κατασκευή. Εδώ έχουμε ένα μεταλλικό πλαίσιο περιμετρικά, το οποίο είναι πλακέ για να το κρατάς ευκολότερα και περιλαμβάνει τις θύρες και τα πλήκτρα, που παρεμπιπτόντως είναι σκληρά και ποιοτικά.


Μπρος και πίσω είναι φτιαγμένο από γυαλί, κάτι που λατρεύω προσωπικά καθώς δε συγκρίνεται η αίσθηση στο χέρι με κανένα άλλο υλικό και είναι τελείως πλακέ, σε σημείο που "πλακώνει" το ηχείο που βρίσκεται στο πίσω μέρος και μειώνει δραστικά τον ήχο του. Το design του δεν είναι ιδιαίτερο αλλά δεν το λες άσχημο τηλέφωνο, με εξαίρεση όλον αυτό το συρφετό από γράμματα και κωδικούς που είναι υποχρεωμένη να βάλει η Cubot στο πίσω μέρος (μπορούσε και με πολύ μικρότερα γράμματα).


Όσον αφορά τέλος την ποιότητα της κατασκευής, οι απόψεις διίστανται. Εννοείται ότι το γυαλί μπρος και πίσω είναι πιο εύθραυστο από ένα πλήρως μεταλλικό τηλέφωνο, αλλά είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις όταν φτιάχνεις μία τέτοια συσκευή. Παρ' όλα αυτά τα μέρη του είναι πολύ καλά δεμένα μεταξύ τους, ενώ βοηθάει και το γεγονός ότι το πίσω κάλυμμα δε βγαίνει, άρα είναι μία πολύ συμπαγής κατασκευή.


Η οθόνη του είναι στις πέντε ίντσες και είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε από μία συσκευή σε αυτή την τιμή και το μέγεθος. Αποτελείται από το κλασικό IPS panel, που έχουν το μεγαλύτερο μέρος των συσκευών του εμπορίου, το οποίο εδώ έχει ανάλυση στα 720p. Θα το λέγαμε μικρό για ένα μεγαλύτερο τηλέφωνο, αλλά για τις πέντε ίντσες θεωρώ πως είναι μια χαρά.

Ένα ανέλπιστα καλό χαρακτηριστικό της οθόνης, είναι ότι η μέγιστη φωτεινότητά της είναι ελαφρώς καλύτερη από άλλα τηλέφωνα, είτε προέρχονται από την κινέζικες, είτε από γνωστότερες εταιρίες. Πολύ σημαντικό αν σκεφτείς ότι όλη η αλληλεπίδραση γίνεται από την οθόνη, η οποία δε θα πρέπει να κουράζει τα μάτια μας. Έχω λοιπόν να πω ότι δε συγκαταλέγεται στην κατηγορία του "ότι πληρώνεις παίρνεις" αφού είναι πολύ καλή για τη συνολική τιμή της συσκευής και σε μερικές περιπτώσεις τη βρίσκω καλύτερη και από ακριβότερα τηλέφωνα.


Το καλύτερο χαρακτηριστικό του θα έλεγα ότι είναι το λειτουργικό του σύστημα, καθώς αποτελείται από ένα σχεδόν ανέγγιχτο Αndroid 6.0, το οποίο τρέχει μία χαρά και χωρίς προβλήματα. Το μόνο που έχει αλλάξει η Cubot είναι τα εικονίδια, δεν έχει καμία άχρηστη προεγκατεστημένη εφαρμογή, ενώ όσον αφορά τις ρυθμίσεις και εκεί δεν έχουμε ιδιαίτερες προσθήκες, με εξαίρεση τα προφίλ ήχου, τη λήψη turbo, την προγραμματισμένη ενεργοποίηση και το μενού χειρονομιών.

Η αλήθεια είναι ότι το stock Android δεν συγκρίνεται με κάποιες ROM οι οποίες διαθέτουν φοβερά πράγματα, αλλά είναι σχετικά πλήρες, είναι όμορφο και σίγουρα πολύ σταθερό. Ίσως όμως αν το συγκεκριμένο τηλέφωνο είχε μία πιο φορτωμένη ROM, να μην έπαιζε τόσο καλά μιας και ο επεξεργαστής του δεν είναι για πολλά πολλά.



Και αφού πιάσαμε τον επεξεργαστή να πούμε ότι είναι ο τετραπύρηνος MT6735A της Mediatek, ο οποίος μας έδωσε 35.000 πόντους στο Antutu. Συνοδεύεται από 3GB RAM και βρίσκω ότι είναι μία πολύ καλή κίνηση από την Cubot, η οποία θα μπορούσε να του βάλει και μικρότερη μνήμη. Ο λόγος είναι αυτός που είπαμε στην αρχή, ότι δηλαδή η εταιρεία έπρεπε να κόψει από κάπου για να κρατήσει χαμηλά το κόστος και ευτυχώς για μας κράτησε τη RAM σε υψηλό επίπεδο, για να μην έχουμε πρόβλημα στην καθημερινή χρήση. Φυσικά μην περιμένετε gaming με 3D γραφικά, αφού η συσκευή έχει δημιουργηθεί για ανθρώπους που θέλουν να ξοδέψουν λίγα και να αποκτήσουν ένα απλό και αξιόπιστο smartphone.

Η μπαταρία του τέλος η οποία είναι στα 2.700mAh είναι αρκετή αλλά δε θα λέγαμε ότι κάνει καλή διαχείριση, καθώς μας δίνει επτάμισι με οκτώ ώρες συνεχούς χρήσης με ανοιχτή οθόνη. όχι. Εντάξει δεν είναι και άσχημα, αλλά είναι σίγουρο ότι κάθε βράδυ θα πρέπει να φορτίζεις το κινητό σου. 



Το πόρισμα

Το πόρισμα λοιπόν λέει ότι το Cubot X16 S είναι ένα όμορφο τηλέφωνο με καλή κατασκευή το οποίο είναι παράλληλα πολύ φθηνό και αξιόπιστο. Απευθύνεται σε όσους έχουν ως πρώτο μέλημά τους το κόστος και θέλουν ένα μικρό smartphone για να κάνουν απλά τη δουλειά τους χωρίς πολλά πολλά. Τα φθηνά τηλέφωνα είναι γενικά δίκοπο μαχαίρι, αλλά ευτυχώς το συγκεκριμένο διαθέτει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά χρειάζονται, για να λειτουργεί απρόσκοπτα χωρίς να μου σπάει τα νεύρα. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό είναι η κάμερα η οποία είναι απαράδεκτη, αλλά για κάποιον που δεν δίνει σημασία σε αυτό, θα τον βολέψει μία χαρά.

Κοστίζει 100 με 110 ευρώ και μπορείτε να το αποκτήσετε μεταξύ άλλων στο Gearbest.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter