Sony Xperia X review: Μία από τις καλύτερες συσκευές της μεσαίας κατηγορίας σήμερα


Τα τηλέφωνά μας τα τελευταία χρόνια μεγάλωσαν πολύ καθώς οι δυνατότητές τους είναι καλύτερα εκμεταλλεύσιμες μέσω μιας μεγάλης και άνετης οθόνης. Υπάρχει όμως μία μερίδα ανθρώπων η οποία δεν μπορεί ή δε θέλει να χρησιμοποιήσει τηλέφωνα άνω των πέντε ιντσών κι έτσι οι εταιρείες δημιουργούν μικρότερα μοντέλα των ναυαρχίδων τους, τα οποία όμως δεν έχουν τα ανάλογα χαρακτηριστικά. Η μόνη εταιρεία που μπόρεσε να προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια αξιοπρεπείς πεντάιντσες συσκευές είναι η Sony και το αποδεικνύει άλλη μία φορά με το φετινό Χperia Χ.

Το Xperia X είναι ένα ιδιαίτερο τηλέφωνο καθώς δεν αποτελεί τη φετινή ναυαρχίδα της Sony, αλλά δεν μπορείς να το βάλεις και στην κατηγορία των μεσαίων. Βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο και παρατηρώντας τι έχει να σου προσφέρει, σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τελικά αξίζει να αγοράσεις μία ακριβή ναυαρχίδα.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Εξαπύρηνος Qualcomm Snapdragon 650 @ 1.8GHz
  • GPU: Adreno 510
  • Μνήμη: 3GB RAM - 32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1920 x 1080p (441ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 23.0MP (f/2.0, LED flash) - Μπροστά 13.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass), NFC, FM radio, fingerprint, USB Type-B
  • Μπαταρία: 2.620mAh
  • Διαστάσεις: 142.7 x 69.4 x 7.9mm - 153gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow


Design & ποιότητα κατασκευής

Βλέποντας το Xperia X στο ράφι κάποιου καταστήματος και δίπλα σε παλιότερα μοντέλα, δεν πρόκειται να σου κάνει καμία εντύπωση. Διαθέτει την ίδια ακριβώς εμφάνιση με αυτή που έχει κολλήσει τα τελευταία χρόνια η Sony, η οποία σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Προσωπικά όσον αφορά τα τηλέφωνα, είμαι λάτρης του minimal οπότε το γενικότερο design της Sony μου αρέσει αν και το έχω βαρεθεί λίγο. Είναι απλό, σοβαρό και αρκετά τετραγωνισμένο, αλλά παράλληλα είναι ευχάριστο και λειτουργικό. Έχει μεταλλική κατασκευή με κάποιες μικρές πλαστικές προσθήκες και νομίζω ότι είναι από τα λίγα τηλέφωνα που τους πηγαίνει τόσο πολύ το χρυσό χρώμα, με το οποίο έχουν φάει κόλλημα όλοι οι κατασκευαστές.



Όσον αφορά τη λειτουργικότητα του design, βλέπουμε ότι η Sony έχει επιλέξει να βάλει όλα τα πλήκτρα σε μία μεριά, όπου τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει το πλήκτρο Power, το οποίο έχει ενσωματωμένο τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Για να είναι βολικός ο αισθητήρας στο ξεκλείδωμα, τα πλήκτρα του ήχου έπρεπε να πάνε πιο πάνω ή πιο κάτω, με τη Sony να επιλέγει το δεύτερο, το οποίο είναι μάλλον ένα άβολο αποτέλεσμα στη χρήση. Η ιδέα του αισθητήρα επάνω στο Power είναι κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ καλή, αλλά θα έπρεπε η συσκευή να ξεκλειδώνει αγγίζοντας το πλήκτρο και όχι πατώντας το κιόλας. Εκεί υπάρχει λοιπόν μία δυσκολία η οποία φυσικά συνηθίζεται, ενώ η ποιότητα του αισθητήρα είναι εξαιρετική, αφού είναι πολύ γρήγορος και αναγνωρίζει το αποτύπωμά μας με τη μία.


Έχουμε τέλος και φυσικό πλήκτρο για την κάμερα, το οποίο είναι απόρροια της Cybershot κληρονομιάς της Sony, το οποίο μας επιτρέπει να την ανοίξουμε γρήγορα για να βγάλουμε τις φωτογραφίες μας. Πολύ εύχρηστο και εξυπηρετικό.

Κάμερα

Αφού αναφερθήκαμε στην κάμερα ας συνεχίσουμε με αυτήν, καθώς είναι από τα δυνατά χαρτιά του Xperia X. Διαθέτει ένα νέο αισθητήρα της Sony στα 23MP, όποιος βγάζει τρομερές φωτογραφίες με την πολύ υψηλή του ανάλυση. Έχει επίσης ένα καθαρό και πολύ εύχρηστο μενού στο οποίο θα βρούμε και χειροκίνητες ρυθμίσεις για να βγάλουμε τις φωτογραφίες μας ακριβώς όπως μας αρέσουν, αλλά δυστυχώς δεν διαθέτει slow motion και timelapse στη λειτουργία του βίντεο.

Αυτό που με ξένισε λιγάκι είναι ότι μετά από κάθε φωτογραφία, χρειαζόταν λίγο περισσότερο χρόνο για να την επεξεργαστεί πριν την αποθήκευση. Αυτό δυστυχώς δεν σου δίνει τη δυνατότητα να βγάλεις συνεχόμενες φωτογραφίες για να επιλέξεις μετά την καλύτερη από όλες και είναι δείγμα ότι η ανάλυση είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με αυτό που μπορεί να σηκώσει ο επεξεργαστής και το τσιπ γραφικών, κάτι που αποδείχτηκε ουσιαστικά με την παρακάτω ειδοποίηση:


Πάντως το αποτέλεσμα των φωτογραφιών είναι καταπληκτικό, ειδικά στο φως της μέρας όπου τα χρώματα και το βάθος αποτυπώνονται τέλεια.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):



Οθόνη & ήχος

Αποκτώντας όμως το Xperia X πέρα από πολύ καλή κάμερα, θα πάρεις και μία πολύ άνω του μετρίου οθόνη, αλλά και ένα σετ εξαιρετικών ηχείων. Ξεκινώντας από την οθόνη του αποτελείται από ένα κλασικό IPS panel, με την υψηλή ανάλυση των 1080p αναλογικά με το μέγεθος της οθόνης. Σίγουρα δε φτάνει την ποιότητα των χρωμάτων αλλά και το contrast μιας AMOLED οθόνης, αλλά η Sony φροντίζει να συνοδεύει τις συσκευές της και με την ανάλογη βοήθεια στο λογισμικό. Αυτό συμβαίνει και εδώ όπου έχουμε ένα Triluminos display με X-Realiy engine, το οποίο ζωντανεύει ακόμη περισσότερο τα χρώματα, ενώ στις ρυθμίσεις θα βρούμε επίσης και χειροκίνητες επιλογές, για να δώσουμε ακριβώς την απόχρωση που θέλουμε στην οθόνη, ανάλογα με τις συνθήκες που τη χρησιμοποιούμε.

Προσωπικά στην πράξη δεν είχα κανένα πρόβλημα στη χρήση της και νομίζω ότι πολλά από αυτά που λέμε συνήθως για τις οθόνες είναι μικρές λεπτομέρειες, που δεν έχουν και τόσο σημασία. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη συσκευή νομίζω ότι η Sony έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά που δε θα απογοητεύσει κανέναν.


Συνεχίζουμε με ένα από τα αγαπημένα μου χαρακτηριστικά του Xperia X, το οποίο είναι τα δύο εξαιρετικά μπροστινά του ηχεία. Είναι πραγματικά από τις λίγες συσκευές που μπορείς να βάλεις σε ανοιχτή ακρόαση την αγαπημένη σου μουσική και να την απολαύσεις. Διαθέτει ένα ηχείο που μας δίνει περισσότερο πρίμα, όπως συμβαίνει και στα ηχεία των περισσοτέρων συσκευών, αλλά τη διαφορά την κάνει το δεύτερο ηχείο που μας δίνει περισσότερο μπάσα και μεσαία. Ο συνδυασμός των δύο μας δίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, το οποίο οφείλουμε να πούμε ότι δεν συγκρίνεται με ένα εξωτερικό Bluetooth ηχείο, αν και σε ποιότητα είναι αρκετά κοντά.


Λειτουργικό σύστημα

Πάμε και στο λειτουργικό όπου η Sony τα έχει συμμαζέψει λιγάκι τα πράγματα και έχει μειώσει αρκετά την παραμετροποίηση της. Αυτό κάνει τον launcher της να είναι καθαρός και γρήγορος αν και περιέχει μερικές παραπάνω προεγκατεστημένες εφαρμογές, από άλλες συσκευές. Δηλαδή πραγματικά τι να το κάνω το Amazon, το LinkedIn και το AVG; Δεν μπορούσα να τα κατεβάσω μόνος μου αν ήθελα; Ρητορική ερώτηση.


Μερικά ωραία στοιχεία της ROM είναι:

  • οι επεξεργάσιμοι διακόπτες, κάτι που προστέθηκε επίσημα στο Αndroid μόλις στην τελευταία έκδοση, 
  • το ενσωματωμένο theme engine με το οποίο μπορούμε να κάνουμε τη συσκευή μας ακριβώς όπως μας αρέσει, 
  • η έξυπνη λειτουργία εκκαθάρισης για να βγάζει αυτόματα τη μνήμη από σκουπίδια και 
  • το ειδικό μενού για τις συνδέσεις το οποίο έχει οδηγίες για σύνδεση με DLNA τηλεοράσεις, Chromecast, ηχοσυστήματα αυτοκινήτου με Mirrorlink, χειριστήρια του PS4, USB και εκτυπωτές. 


Γενικά αν έχεις συσκευές της Sony στο σπίτι όπως τηλεόραση, PS4 ή home cinema, κερδίζεις τρομερή συνδεσιμότητα αν έχεις και κινητό Xperia. Η ROM του είναι τέλος βασισμένη στο Android 6.0 και όπως ανακοίνωσε η Sony θα πάρει την αναβάθμιση σε Android 7.0.

Επιδόσεις & αυτονομία

Πάμε στις επιδόσεις όπου νομίζω πως οι 76.000 πόντοι που μας δίνει ο Snapdragon 650 στο Antutu, είναι υπεραρκετοί για να κάνουμε κυριολεκτικά τα πάντα με τη συσκευή μας. Ωραία είναι να γράφει το τηλέφωνό μας 140.000 πόντους, αλλά αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε νομίζω πως είναι κάτι μεταξύ 60.000 και 90.000 πόντων. Με αυτό το σετάρισμα που έχει η συσκευή λοιπόν, λειτουργεί απροβλημάτιστα ότι και να της βάλουμε να κάνει, ενώ δε ζεσταίνεται ιδιαίτερα και μας δίνει μία πολύ καλή αυτονομία.



Κλείνουμε λοιπόν με την αυτονομία η οποία μας δίνει το πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα των 12.30 με 13 ώρες συνεχούς χρήσης με ανοιχτή οθόνη! Είναι από τις καλύτερες συσκευές που έχουμε δοκιμάσει, όσον αφορά την αυτονομία και να σκεφτεί κανείς ότι η μπαταρία της είναι μόλις 2.620mAh. Προσθέστε επίσης στην εξίσωση το Stamina και το Ultra Stamina mode, με τα οποία μπορούμε να πάρουμε ακόμη περισσότερο ζουμί από την μπαταρία μας, σε μία δύσκολη στιγμή όπου θα μας έχει περισσέψει ελάχιστη.


Το πόρισμα

Το πόρισμα λοιπόν λέει ότι το Sony Xperia X είναι μία από τις καλύτερες (ας πούμε μεσαίες) συσκευές της ελληνικής αγοράς. Ομολογώ ότι με κατέπληξε κυρίως με τα εξαιρετικά του ηχεία, αλλά και την τρομερή του αυτονομία, ενώ διαθέτει επίσης πάρα πολύ καλή κάμερα και πολύ καλή οθόνη. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη συσκευή που να έχει τέτοιο ολοκληρωμένο πακέτο, εκτός από τις ναυαρχίδες φυσικά, οπότε νομίζω ότι μιλάμε για μία μοναδική συσκευή.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα μεταξύ 415 και 570 ευρώ και νομίζω ότι για έως 450 ευρώ (ίσως και περισσότερα) είναι μία εξαιρετική επιλογή.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες