LG G5 review: Η φετινή ναυαρχίδα της LG μας προκαλεί δέος αλλά και απορίες κυρίως λόγω κατασκευής


Η φετινή χρονιά για την LG θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κομβική όσον αφορά τις Android ναυαρχίδες της. Είδαμε μια νέα προσπάθεια με το V10 και σε λίγες μέρες με το V20, η γενιά Flex έχει εξαφανιστεί τελείως και το G5 δε μοιάζει σε τίποτα με τους προκατόχους του. Καλώς ή κακώς η LG καινοτομεί για άλλη μια φορά και η φετινή της καλύτερη συσκευή, μας προκαλεί δέος αλλά και απορίες.

Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε ναυαρχίδες που είναι μια από τα ίδια με απλώς ανανεωμένα χαρακτηριστικά, αλλά το G5 δεν είναι σίγουρα κάτι τέτοιο. Ενώ διαθέτει "της Παναγιάς τα μάτια", η LG προχώρησε και σε μία πρωτοποριακή αλλά αμφιλεγόμενη αλλαγή στο design του, το οποίο είναι είναι πλέον αρθρωτό. Αξίζει να το πάρεις ή όχι; Λύνουμε όλες τις απορίες στο σημερινό review.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος 64-bit Qualcomm Snapdragon 820 @ 2.2GHz
  • GPU: Adreno 530
  • Μνήμη: 4GB RAM - 32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS Quantum Display 5.3" @ 2560 x 1440p (554ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 16MP (f/1.8, laser autofocus, OIS, dual-LED flash) & 8.0MP (f/2.4) - Μπροστά 8.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, BDS), NFC, IR, fingerprint, microUSB 3.0 (Type-C)
  • Μπαταρία: 2.800mAh (Quick Charge 3.0)
  • Διαστάσεις: 149.4 x 73.9 x 7.7mm - 159g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0.1 Marshmallow (LG UX 5.0)


Κατασκευή & Design

Ξεκινάμε με την κατασκευή του η οποία είναι μεταλλική, αλλά η υφή της σου δίνει την εντύπωση ότι είναι πλαστική! Στο δικό μου χέρι αυτό είναι πιο ευχάριστο, αφού θεωρώ "φιλικότερο" το πλαστικό από το "κρύο" αλουμίνιο, οπότε νομίζω ότι είναι καλός συνδυασμός. Η ιδιαιτερότητά της είναι ότι ανοίγει από κάτω και όχι από πίσω, βγάζοντας με τη βοήθεια ενός μικρού κουμπιού ολόκληρο το... πηγούνι της συσκευής. Καλή ιδέα αν το κούμπωμα είναι καλής ποιότητας και αν έχεις να δείξεις μερικά παρελκόμενα σε λογικές τιμές για να αγοράσουμε, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Το LG CAM Plus που προσθέτει μερικά πλήκτρα για καλύτερο χειρισμό της κάμερας, αλλά και μια επιπλέον μπαταρία στα 1.200mAh κοστίζει 85 ευρώ και το LG HiFi Plus το οποίο δεν είναι εξωτερικό ηχείο αλλά προσφέρει απλά καλύτερο ήχο στα ακουστικό, στοιχίζει 130 ευρώ περίπου με μια γρήγορη αναζήτηση. Ακριβούτσικα θα τα έλεγα, ειδικά το δεύτερο.


Αυτό που με προβλημάτισε πολύ όμως είναι το κούμπωμα. Το πηγούνι δε βγαίνει εύκολα όπως φαίνεται στις διαφημίσεις, ενώ αν το κλείσεις πρώτα από τη μεριά του κουμπιού, η άλλη δεν κλείνει με τίποτα. Τέλος ακόμη και αν το κλείσεις σωστά, πάντα υπάρχει ένα μικρό κενό στο οποίο μπορεί να μπει σκόνη ή υγρασία. Δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα, αλλά αφήνει τη συσκευή εκτεθειμένη και με την πάροδο του χρόνο ίσως δημιουργηθεί το πρόβλημα. Επίσης αυτό το άνοιξε/κλείσε με ανησυχεί, καθώς με μια λάθος κίνηση μπορεί να το σπάσεις η να το τραυματίσεις και να μην κουμπώσει ξανά.


Όσον αφορά το design πραγματικά το αγάπησα. Η νέα σχεδίαση το κάνει να διαφέρει πολύ σε σχέση με τους προκατόχους του, σε μια περίοδο που όλα τα τηλέφωνα είναι ίδια με τα περσινά. Δεν ξέρω αν προτιμώ αυτό ή το G3, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από το G4 οπτικά. Μου άρεσε πάρα πολύ το κυρτό τζάμι στο επάνω μέρος, αλλά με στεναχώρησε που δεν υπάρχουν πλέον τα πλήκτρα του ήχου από πίσω. Έχει τέλος πολύ ωραίες καμπύλες που σε συνδυασμό με την αίσθηση πλαστικού που είπαμε πριν, το κάνουν πολύ ευχάριστο στην αφή.



Οθόνη & Ήχος

Ο ήχος είναι απλά μέτριος και το αναφέρω γρήγορα για να τον βγάλουμε από τη μέση, οπότε πάμε στην οθόνη η οποία είναι το απόλυτο κόσμημα της IPS τεχνολογίας. Εδώ θα βρείτε μία απλή σύγκριση μεταξύ IPS και Amoled η οποία σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει για την Quantum Display οθονάρα του G5. Η LG κατάφερε "να βγάλει από τη μύγα ξίγκι" που λέει ο λαός και δημιούργησε μία οθόνη, το panel της οποίας μπορεί να αποδώσει πολύ κοντά στις Amoled. Σε καμία περίπτωση δε λέω ότι έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά είναι πολύ κοντά τόσο σε χρώματα, όσο και κοντράστ, αλλά νομίζω ότι υστερεί στη μέγιστη φωτεινότητα.

Διάβασα κάπου ότι η LG έχει προσθέσει μία ρύθμιση με την οποία κάτω από το φως του ήλιου, τα σκούρα σημεία της οθόνης σκουραίνουν περισσότερο για να προσφέρουν μεγαλύτερο κοντράστ και έτσι να βλέπουμε καλύτερα. Λογικό μου ακούγεται μιας και η φωτεινότητα δεν μπορεί να ανέβει περισσότερο και νομίζω ότι το παρατήρησα κάποιες στιγμές, αλλά μπορεί να ήταν και placebo effect, αφού είχα ήδη αυτή την πληροφορία.


Κλείνουμε με την ανάλυση η οποία κατά τη γνώμη μου είναι τεράστια για το μέγεθος της οθόνης, αλλά αν χαζεύεις που και που στο Google Cardboard ή άλλα VR headset, θα σου αρέσει. Ο συνδυασμός IPS panel και 2K ανάλυσης είναι απαγορευτικός για την μπαταρία, αλλά παραδόξως το G5 τα πάει μια χαρά στην αυτονομία που θα διαβάσετε παρακάτω. Αυτό είναι ένα ακόμη δείγμα της ποιότητας του panel και της δουλειάς που έχει πέσει για να το βελτιώσουν.

Λειτουργικό σύστημα

Στο λειτουργικό του έχουμε Android 6.0, το οποίο θα αλλάξει γρήγορα σε Android 7.0, με το ανανεωμένο πλέον LG UX 5.0. Ωραία χρώματα, ωραία εικονίδια, αλλά αυτό που σου κάνει αμέσως εντύπωση είναι η έλλειψη του πλήκτρου για το συρτάρι εφαρμογών. Έχουμε λοιπόν μία τύπου iOS προσέγγιση από την LG, η οποία δεν είναι κακή αλλά δείχνει ξανά την έλλειψη χαρακτήρα της συσκευής. Το συρτάρι βέβαια μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις ρυθμίσεις, αλλά νομίζω ότι το κακό έχει γίνει στο fan base της εταιρίας.

Ο launcher είναι πολύ καλός ακόμη και να έχουμε ενεργοποιήσει τα πάντα πάνω του και στα αριστερά έχει το γνωστό Smart Bulletin που μας προσφέρει πληροφορίες από διάφορες προεγκατεστημένες εφαρμογές. Από τη στιγμή που η Google έκανε κάτι παρόμοιο στον Google Now launcher, όλες οι εταιρίες προσπάθησαν να τη μιμηθούν, αλλά το θέμα δεν είναι να φτιάξεις απλά μια καρτέλα με πληροφορίες, αλλά τι περιεχόμενο θα της βάλεις να δείχνει. Η Google έχει την πάντα χρήσιμη αναζήτηση αλλά και τις ειδήσεις που είναι επίσης χρήσιμες για να χαζέψεις λίγη ώρα, στο launcher της LG όμως δε βρίσκω κάτι που μπορεί να με κρατήσει. Ίσως θα έπρεπε να ρίξει μια ματιά στην αντίστοιχη προσπάθεια της OnePlus η οποία έχει φτιάξει μια πολύ χρήσιμη καρτέλα στο OnePlus 3.


Αυτά βέβαια είναι μικροπράγματα και το θέμα είναι τι μπορεί να μας προσφέρει στην καθημερινότητα. Έχουμε λοιπόν το LG Health για την κατηγορία των fit ανθρώπων και το Quick remote για την ακριβώς αντίθετη κατηγορία που βαριέται να σηκωθεί από τον καναπέ.

Από τις επιπλέον ρυθμίσεις που περιλαμβάνει εντύπωση μου έκαναν:

  • το ringtone ID το οποίο δημιουργεί αυτόματα ήχους κλήσης ανάλογα με τον αριθμό που μας καλεί, 
  • η επιλογή μιας πιο εύκολης επιφάνειας εργασίας για όσους θέλουν κάτι πιο απλό και εύχρηστο,
  • το Knock Code για το ξεκλείδωμα της συσκευής με χτυπήματα,
  • το Smart settings με το οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε τη συσκευή μας να κάνει αυτόματες ρυθμίσεις ανάλογα με την τοποθεσία μας,
  • η βελτιστοποίηση παιχνιδιού, η οποία μειώνει λιγάκι την ποιότητα γραφικών στα παιχνίδια για εξοικονόμηση ενέργειας,
  • το γνωστό πλέον Smart cleaning το οποίο καθαρίζει τη συσκευή από σκουπίδια αλλά και τις πάντα χρήσιμες 
  • συντομεύσεις στα πλήκτρα του ήχου για να ανοίγουμε γρήγορα την κάμερα και το σημειωματάριο.


Τέλος οφείλω να πω ότι δεν είναι και πολύ φορτωμένο από προεγκατεστημένες εφαρμογές, οι οποίες να θυμίσω ότι απενεργοποιούνται αν δεν τις χρησιμοποιούμε.

Κάμερα

Πάμε στην κάμερα την οποία ειλικρινά λάτρεψα. Γενικά είμαι άνθρωπος που θέλω να έχω επιλογές, ακόμη και αν δεν τις χρησιμοποιώ και η κάμερα του G5 κατάφερε να μου το προσφέρει. Έχει κατ' αρχάς όλα τα βοηθήματα για να βγάλεις καλές φωτογραφίες όπως laser autofocus και σταθεροποιητές εικόνας, διαθέτει τριών ειδών μενού για εύκολη, μεσαία και χειροκίνητη χρήση, με το τελευταίο φυσικά να κάνει παπάδες και να σου προσφέρει φωτογραφίες χωρίς υπερβολές και όπως ακριβώς το μάτι σου βλέπει την πραγματικότητα. Υπάρχει φυσικά και ο ευρυγώνιος φακός, τον οποίο δε θεωρώ και τόσο απαραίτητο, αλλά σίγουρα θα τον χρησιμοποιήσω φωτογραφίζοντας κάποιο τοπίο, ενώ έχει και ένα σωρό φίλτρα και επιλογές για να κάνουμε τις φωτογραφίες μας ξεχωριστές.

Γενικά με την κάμερα του G5 δεν μπορείς να βγάλεις κακές φωτογραφίες, εκτός και αν είσαι εκτός εστίασης ή κουνιέσαι κατά τη λήψη. Ειδικά αν ακολουθείς και τους κανόνες που είχαμε δει παλιότερα για εξαιρετικές φωτογραφίες, θα δημιουργήσεις ένα εξαιρετικό ψηφιακό άλμπουμ.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):




Επιδόσεις & αυτονομία

Από άποψη επιδόσεων δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να σημειώσεις, αφού χάρη στον κορυφαίο επεξεργαστή, την άπλετη RAM και τον αποθηκευτικό χώρο δεν υπάρχουν σημαντικά κολλήματα και όλα... ρέουν. Μοναδική σημείωση θα μπορούσε ίσως να γίνει στο σκορ του Antutu το οποίο είναι μικρό για τον Snapdragon 820 λόγω του ότι η συσκευή ζεστάθηκε γρήγορα. Αν το προτιμήσετε και δοκιμάσετε του Antutu σε κρύα συσκευή, σίγουρα θα δώσει υψηλότερο σκορ, αλλά εδώ μας ενδιαφέρουν οι συνθήκες καθημερινής χρήσης, για αυτό προβάλλουμε αυτό το μειωμένο σκορ, που στο τέλος ίσως δεν έχει και τόση σημασία.


Η μπαταρία του είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να μας δώσει οκτώμισι με εννιά ώρες συνεχούς χρήσης με ανοιχτή οθόνη. Δεν είναι το καλύτερο σκορ που έχουμε δει, αλλά είναι κοντά στην κορυφή. Στην πράξη οι εννιά ώρες ανοιχτής οθόνης σημαίνουν μιάμιση μέρα κανονικής χρήσης και ίσως περισσότερο, ένα αποτέλεσμα που είναι αρκετά καλό για το μέγεθός της. Από άποψη παιχνιδιών τέλος, μπορεί να σηκώσει με άνεση ότι κυκλοφορεί σήμερα και χάρη στις ρυθμίσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, να μας δώσει περισσότερες ώρες παιχνιδιού από άλλες συσκευές της κατηγορίας του.


Το πόρισμα

Η τελική μου άποψη είναι ότι το LG G5 αποτελεί μία από τις κορυφαίες επιλογές φέτος, αλλά αυτό δεν το οφείλει σε καμία περίπτωση στον συναρμολογούμενο (αρθρωτό) χαρακτήρα του. Είναι σίγουρα μια καλή ιδέα και μας ενθουσίασε αρχικά, αλλά πρέπει να έχεις να δείξεις και καμιά δεκαριά σοβαρά αξεσουάρ για να μας πείσεις ή τουλάχιστον λίγα και καλά όπως έκανε η Lenovo.

Αν λοιπόν βγάλουμε από το μυαλό μας το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, το G5 είναι μία ναυαρχίδα με top χαρακτηριστικά, έχει εξαιρετική ποιότητα κάμερας και ανανεωμένο design σε σχέση με τους προκατόχους του. Με χάλασε που τα πλήκτρα του ήχου έφυγαν από πίσω, πάνω που τα συνήθισα και νομίζω ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα όχι της συσκευής αλλά της LG φέτος. Η έλλειψη χαρακτήρα του G5 σε σχέση με το G2 και κυρίως το G3 και το G4.

Η επίσημη τιμή του στην Ελλάδα είναι στα 550 ευρώ περίπου και τη βρίσκω μια χαρά για αυτά που προσφέρει, ενώ μπορούμε να το βρούμε ακόμη και στα 380 ευρώ σε διάφορα μαγαζάκια, όπου εκεί το παίρνεις χωρίς να το σκεφτείς δεύτερη φορά.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter