[Quick tip] Φτιάξε mini εφαρμογές για όλα τα site που παρακολουθείς στο ίντερνετ


Ο Steve Jobs είπε κάποτε τη φράση "There's an app for that", εννοώντας ότι για όλα τα πράγματα υπάρχει και μία εφαρμογή. Αυτό που δε μας είπε όμως είναι ότι όσο πιο πολλές εφαρμογές έχουμε στη συσκευή μας, τόσο χειρότερη γίνεται. Υπάρχουν λοιπόν κάποια πράγματα για τα οποία δε χρειάζεται να έχεις ξεχωριστό app, όπως για παράδειγμα τα site σαν το Dr. Android. αλλά μία mini εφαρμογή είναι ότι πρέπει για να έχουμε άμεση πρόσβαση και κανένα αντίκτυπο στους πόρους της συσκευής μας.

Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατεβάσεις στο κινητό σου τις εφαρμογές που προσφέρονται για όλα τα site που διαβάζεις καθημερινά. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δε θα έπρεπε καν να υπάρχουν, εφόσον μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα RSS reader ή η mobile σελίδα τους είναι καλοφτιαγμένη και εύχρηστη. Ο χώρος που καταλαμβάνουν και η συμπεριφορά τους όταν τρέχουν στο παρασκήνιο είναι οι πρώτοι λόγοι για να μην τις εγκαταστήσεις.

Τι εννοούμε λοιπόν όταν λέμε "mini εφαρμογή"; Πρόκειται στην ουσία για μία συντόμευση στη mobile σελίδα του κάθε site, η οποία έχει το δικό της εικονίδιο και ανοίγει κατευθείαν τη σελίδα που θέλουμε σε ένα sandboxed περιβάλλον. Οι εφαρμογές αυτές δεν τρέχουν ποτέ στο παρασκήνιο, αλλά μπορούν να μας στέλνουν ειδοποιήσεις, αν αυτό υποστηρίζεται από τη σελίδα. Έτσι μπορούμε να απεγκαταστήσουμε για παράδειγμα το πολύ ενεργοβόρο Facebook και να δημιουργήσουμε μία mini εφαρμογή για αυτό.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να το κάνουμε είναι να ανοίξουμε τον Chrome και να μπούμε στη σελίδα που θέλουμε. Στη συνέχεια πατάμε το εικονίδιο των ρυθμίσεων και επιλέγουμε "Προσθήκη στην αρχική οθόνη". Τέλος δίνουμε την ονομασία που θέλουμε για την εφαρμογή μας και πατάμε "Προσθήκη" για να προστεθεί στην επιφάνεια του launcher μας.


Στη νέα mini εφαρμογή μας η οποία μας φέρνει ένα πλήρως λειτουργικό site, σε ένα καθαρό περιβάλλον, χωρίς τις μπάρες του Chrome, μπορούμε να σύρουμε προς τα κάτω το δάχτυλό μας για να ανανεωθεί, ενώ μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κανονικά και τα share πλήκτρα που ενδεχομένως διαθέτει για να μοιραστούμε ή να αποθηκεύσουμε ένα άρθρο που μας άρεσε.


Για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω όσον αφορά την παραμετροποίηση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και το Hermit (δωρεάν στο Play Store), το οποίο μας δίνει επιπλέον δυνατότητες, όπως αποφυγή διαφημίσεων, επιλογές απορρήτου και μεγέθυνση κειμένου. Τις απορίες για το Hermit μας λύνει ο Alex PA στο βίντεο που ακολουθεί:

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter