Zopo Speed 8 anti-review: Το πρώτο smartphone με τον Helio x20 επεξεργαστή είναι μεγάλη φόλα!


Ήρθε η ώρα να αγοράσεις το νέο σου smartphone και έχεις ξεκινήσει τη βόλτα σου σε ελληνικά και κινέζικα e-shop για να βρεις την καλύτερη επιλογή. Αυτή τη φορά αποφάσισες να πάρεις κάτι πολύ καλό σε επίπεδο ναυαρχίδας και συγκρίνεις τα μοντέλα με τους δύο καλύτερους επεξεργαστές, τον Helio x20 και τον Snapdragon 820. Αποφασίζεις να πάρεις το Zopo Speed 8, το πρώτο τηλέφωνο με τον Helio x20, το οποίο είναι και value for money. Το περιμένεις με λαχτάρα για ένα μήνα και μόλις φτάνει ανακαλύπτεις ότι είναι η μεγαλύτερη φόλα που έχεις αγοράσει στη ζωή σου!

Αυτή είναι πάνω κάτω η αληθινή ιστορία που ζήσαμε πριν από ένα μήνα, η οποία για άλλη μια φορά μας απέδειξε ότι η επιλογή μιας νέας συσκευής δεν είναι μόνο θέμα χαρακτηριστικών και τιμής, αλλά και θέμα εμπιστοσύνης στην εταιρία κατασκευής. 

Ψάχνοντας λοιπόν για μια καλή και συμφέρουσα επιλογή καταλήξαμε στο Zopo Speed 8, το οποίο στα χαρτιά είναι η τέλεια συσκευή και θα τη διάλεγε οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος. Η θεωρία από την πράξη όμως αποδείχτηκε απέχει πολύ και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε δεν μπορεί κανείς να τα προβλέψει από πριν.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Δεκαπύρηνος Mediatek Helio x20 @ 2.3GHz
  • GPU: Mali T880
  • Μνήμη: 4GB RAM - 32GB αποθήκευση
  • Οθόνη: IPS 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 21.5MP (Sony IMX230, f/2.2, dual-LED flash) - Μπροστά 8.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi ac, Bluetooth 4.1, GPS (Glonass, Beidou), NFC, FM radio fingerprint, USB Type-B (OTG)
  • Μπαταρία: 3.600mAh
  • Διαστάσεις: 152.5 x 76.4 x 9.8mm - 150gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow

Τίποτα δεν προμήνυε το φιάσκο που ακολουθούσε, αφού το Speed 8 είναι πραγματικά εξαιρετικό από άποψη χαρακτηριστικών. Φοράει τον ολοκαίνουριο δεκαπύρηνο Helio x20 των 91.000 πόντων στο Antutu, ο οποίος συνοδεύεται από 4GB RAM και 32GB αποθηκευτικού χώρου. Η οθόνη είναι FullHD και όχι 2K, οπότε δε θα έχει μεγάλη κατανάλωση και σε συνδυασμό με την μπαταρία των 3.600 μιλιαμπερωρίων, θα κρατάει τουλάχιστον για δύο μέρες μέτριας χρήσης.


Η κάμερά του δεν είναι απλά της Sony, αλλά είναι αυτή που χρησιμοποίησε η ίδια η Sony στην περσινή της ναυαρχίδα, το Xperia Z3+ (Xperia Z4 σε μερικές αγορές), δεν υπάρχει δηλαδή αμφιβολία ότι είναι εξαιρετική. Τα δείγματα και μόνο που τραβήξαμε είναι φανταστικά όσον αφορά την ανάλυση αλλά και τα χρώματα (πλήρες μέγεθος):





Η συνδεσιμότητά του είναι εξαιρετική, αφού διαθέτει απλά τα πάντα, ενώ τέλος από άποψη λογισμικού φοράει Android 6.0 με προεγκατεστημένο τον Google Now launcher! Είναι δηλαδή ότι πιο κοντινό έχουμε δει σε Nexus συσκευή από οποιονδήποτε κατασκευαστή.

Τα προβλήματα

Το βγάζεις λοιπόν από το κουτί και αρχίζεις να το περιεργάζεσαι με τον ενθουσιασμό που αρμόζει στην περίσταση. Όλα λειτουργούν ρολόι και συγχαίρεις τον εαυτό σου για την τρομερή επιλογή που έκανες. Δεν περνάνε όμως 10 λεπτά απλής χρήσης και τσουπ, εμφανίζεται αυτή η ωραιότατη προειδοποίηση:


Γρήγορα ανακαλύπτεις ότι ενώ η συσκευή δε ζεσταίνεται πολύ εξωτερικά, το συγκεκριμένο μήνυμα εμφανίζεται πολλές φορές μέσα στη μέρα, χωρίς να κάνεις τίποτα το ιδιαίτερο. Δεν το συζητάμε ότι αν βάλεις να παίξεις και κανένα παιχνίδι, σε διακόπτει συνεχώς σε σημείο εκνευριστικό. Ενώ έχουμε δει και πιάσει συσκευές που κυριολεκτικά καίνε αν τις ζορίσεις, σαν το Nexus 6 και το Nexus 5x, ποτέ δεν είδαμε ένα τέτοιο μήνυμα, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα του το Speed 8, έχει κάποιο σχεδιαστικό λάθος ή ο επεξεργαστής δεν έχει απομονωθεί σωστά με την ανάλογη πάστα που υπάρχει για αυτό το σκοπό.

Μετά την πρώτη κρυάδα, βγαίνεις έξω να δοκιμάσεις το έτερο εξαιρετικό χαρακτηριστικό του, το οποίο δεν είναι άλλο από την κάμερα. Βλέπουμε και στα δείγματα πιο πάνω ότι οι φωτογραφίες είναι πραγματικά εξαιρετικές και αν και η εφαρμογή της κάμερας δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, σε αφήνουν πολύ ευχαριστημένο. Μέχρι όμως τη στιγμή που θα ανοίξεις τη "Συλλογή" για να δεις τι έχεις βγάλει και ανακαλύψεις ότι μία στις τρεις είναι λευκές!


Δεν μπορούμε φυσικά να ρίξουμε το φταίξιμο στο φακό της κάμερας, ο οποίος φοριέται και λειτουργεί τέλεια σε τόσα άλλα μοντέλα όπως το Huawei Honor 7, το Meizu Pro 5 και το Lenovo Moto Z Force. Πρόκειται για λάθος στις ρυθμίσεις, τις οποίες προφανώς η Zopo δεν τέσταρε όσο θα έπρεπε, με το αποτέλεσμα να είναι απλά απογοητευτικό. Συμπληρώστε σε αυτά και την τραγική αυτονομία της συσκευής, η οποία μας δίνει μόλις πεντέμισι ώρες με ανοιχτή οθόνη και η τραγωδία ολοκληρώνεται.


Μετά από όλα τα παραπάνω και τα προβλήματα που προκαλούνται στη συσκευή εξαιτίας τους, δεν υπάρχει λόγος να τσεκάρεις τα υπόλοιπα, αφού είναι εξόφθαλμα ένα ελαττωματικό μοντέλο. Κρατάμε φυσικά πάντα τις επιφυλάξεις μας, καθώς ενδέχεται η συγκεκριμένη συσκευή να είναι προβληματική και όχι όλη η σειρά, όμως αυτό δεν είναι ένα ταλαιπωρημένο δείγμα που μας στέλνουν για review, αλλά μια συσκευή την οποία αγοράσαμε 300 ολόκληρα δολάρια!

Γιατί το anti-review;

Ο λόγος που γίνονται τα review είναι κυρίως για να μαθαίνουμε τα μειονεκτήματα της κάθε συσκευής και δεν μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο το Zopo Speed 8, γνωρίζοντας ότι πολύς κόσμος θα την πατήσει όπως εμείς. Αν και φαίνεται ότι πρόκειται για λάθος της Zopo, δεν μπορούμε παρά να έχουμε αμφιβολίες πλέον για όλες τις συσκευές με τον Helio x20.

Το κυριότερο όμως είναι ότι πάντα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αγοράζουμε τις συσκευές μας, βλέποντας φωτογραφίες και διαβάζοντας μία λίστα από χαρακτηριστικά σε διάφορα site. Μόνο στα review μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη, όπου ο συντάκτης έχει προσωπική άποψη για τη συσκευή, καθώς όλα τα άλλα προωθητικά άρθρα είναι απλά εκτιμήσεις. Πάρτε για παράδειγμα τι γράψαμε ότι παρουσιάστηκε και τι γράφουμε σήμερα που το είδαμε από κοντά.

Υστερόγραφο:
Για την ιστορία η συσκευή εστάλη πίσω στο Gearbest όπου έγινε η αγορά και αφού παρελήφθη, αποζημιωθήκαμε με το σύνολο του ποσού στο balance της σελίδας για να αγοράσουμε κάτι άλλο.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter