Πώς διορθώνουμε το ''πρόβλημα'' με τη RAM του OnePlus 3


Το OnePlus 3 μπορεί να μας ενθουσίασε με τα όσα προσφέρει στην τιμή που κυκλοφορεί, αλλά όπως όλες οι συσκευές, έτσι και αυτή έχει τα προβληματάκια της. Ένα από από τα πρώτα και ίσως το μοναδικό είναι το "πρόβλημα" της RAM, η οποία όπως αποδείχτηκε δε χρησιμοποιείται σε όλο το μέγεθός της κι έτσι η αξία των 6GB, είναι στην πραγματικότητα θεωρητική. Ευτυχώς όμως πρόκειται για μία ρύθμιση που διορθώνεται πολύ εύκολα μέσω του αρχείου build.prop.

H RAM του OnePlus 3 λοιπόν μπορεί να είναι μεγέθους 6GB, αλλά το λειτουργικό σύστημα έχει ρυθμιστεί για να "σκοτώνει" τις εφαρμογές πολύ νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή μετά το άνοιγμα μερικών εφαρμογών, συμπεριφέρεται σε αυτές που ανοίξαμε πρώτες σα να μην τις χρησιμοποιήσαμε ποτέ, φορτώνοντας ολόκληρο το γραφικό τους περιβάλλον και κατά συνέπεια καθυστερώντας την όλη εμπειρία. 

Η επίσημη τοποθέτηση της OnePlus λέει ότι αυτό έγινε επίτηδες για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, κάτι που μας δείχνει ότι όντως τα smartphone έχουν ταβάνι στα χαρακτηριστικά τους και δεν μπορούν να σηκώσουν μεγαλύτερα μεγέθη. Η εμπειρία χρήσης όμως είναι το παν και έτσι στο XDA πειραμματίστηκαν και βρήκαν έναν εύκολο τρόπο για να ξεκλειδώσουμε όλη τη RAM. 

Για όσους λοιπόν τσίμπησαν τη νέα ναυαρχίδα της OnePlus και θέλουν να δοκιμάσουν αυτή τη λύση, θα πρέπει αφού κάνουν root, να ανοίξουν με έναν text editor το αρχείο build.prop στη συσκευή τους και να βρουν τη γραμμή:

ro.sys.fw.bg_apps_limit=20

Αλλάζοντας το "20" σε "42" και κάνοντας επανεκκίνηση, θα δουν άμεσα ότι οι διαθέσιμες εφαρμογές στη RAM σχεδόν διπλασιάζονται. Δυστυχώς δε γνωρίζουμε αν αυτή η αλλαγή έχει σοβαρή επίπτωση στην αυτονομία της συσκευής, οπότε όσοι θέλουν να το δοκιμάσουν, καλό είναι να παρατηρήσουν για καμία εβδομάδα την κατανάλωση και μετά να κάνουν την αλλαγή, για να μπορούν να συγκρίνουν.


Αν αποδειχτεί σωτήριο, ενδέχεται φυσικά η ίδια η OnePlus να το ενσωματώσει σε επερχόμενο update, αλλά μέχρι τότε μπορούμε να το δοκιμάσουμε και μόνοι μας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο αντίστοιχο άρθρο του XDA.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες