Έχεις Nexus; Μάθε μέχρι πότε θα παίρνεις αναβαθμίσεις από τη Google!


Η γοητεία των Nexus συσκευών είναι ότι φοράνε πάντα την "αυθεντική" έκδοση της Google και δέχονται τις αναβαθμίσεις του Android πρώτες από όλες τις υπόλοιπες συσκευές. Συνηθίζεται επίσης να είναι και οι συσκευές που αντέχουν περισσότερο στο χρόνο, όσον αφορά το software δεχόμενες το τελευταίο update, σχεδόν δύο χρόνια από την ημέρα κυκλοφορίας τους. Η Google λοιπόν αποφάσισε να μας το κάνει ακόμα πιο συγκεκριμένο και μας ανακοίνωσε έως πότε θα λαμβάνουν αναβαθμίσεις οι υπάρχουσες συσκευές της.

Η αλήθεια είναι ότι δε μας απασχολεί και τόσο το θέμα, αλλά και μόνο η σκέψη δείχνει μία εταιρία χωρίς κόμπλεξ, που απλά θέλει να υπάρχει διαφάνεια στη σχέση της με τους καταναλωτές. Στην ειδική σελίδα που δημιουργήθηκε για να μας λύσει τα ερωτήματα περί update, η Google ξεκαθαρίζει ότι:

Όλα τα Nexus θα δέχονται αναβαθμίσεις Android εκδόσεων για έως και δύο χρόνια από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους.

Ενώ συμπληρώνει επίσης ότι:

Όλες οι Nexus συσκευές θα λαμβάνουν αναβαθμίσεις ασφαλείας για τρία χρόνια από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους ή 18 μήνες από το τέλος της διαθεσιμότητας στο Google Store.

Η Google όμως θέλησε να γίνει ακόμη πιο συγκεκριμένη, δίνοντάς μας έναν πίνακα με τις τωρινές συσκευές της, ο οποίος μας δίνει ακριβώς τις ημερομηνίες μετά από τις οποίες "δεν εγγυάται την υποστήριξη", αρά μπορεί να συνεχιστεί και μετά από αυτές. Πιο μακρυά πηγαίνουν φυσικά τα νεότερα Nexus 5Χ και 6P (Σεπτέμβριος 2017), ενώ τα Nexus 6 και 9, θα σταματήσουν τον Οκτώβριο του 2016 με το Android N.


Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η συσκευή μας θα έχει την τελευταία έκδοση Android για δυόμισι χρόνια από την ημερομηνία κυκλοφορίας, ενώ με μία custom ROM που υπάρχουν άπλετες για τα Nexus, μπορούμε να φτάσουμε αυτή την υποστήριξη και μέχρι το τέλος των αναβαθμίσεων ασφαλείας.

Δεν είναι και άσχημα, ενώ η όλη ανακοίνωση ρίχνει σίγουρα το "τυράκι" και στους άλλους κατασκευαστές για να ακολουθήσουν στα ίδια βήματα.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter