Lenovo Moto G4: H τέταρτη γενιά ''Moto G'' είναι και η χειρότερη μέχρι σήμερα γιατί απλά η Lenovo δεν ξέρει τι θέλει


Όπως κάθε χρόνο περιμένουμε για να δούμε τις ναυαρχίδες της κάθε εταιρίας, με την ίδια προσμονή αναμένουμε την ανακοίνωση της επόμενης γενιάς Moto G, ενός smartphone που άλλαξε την ιστορία στη μικρή κατηγορία. Φέτος είναι η πρώτη φορά που η Lenovo έχει τα ηνία της σειράς, μετά την απορρόφηση της Motorola και μας φέρνει το Moto G4 σε τρεις "γεύσεις" για να διαλέξουμε αυτή που μας αρέσει. Το θέμα όμως είναι ότι καμία από αυτές δεν αντικατοπτρίζει αυτό που πρεσβεύει η σειρά τα τελευταία δύο χρόνια.

Το Moto G λοιπόν ήταν πάντα ένα τηλέφωνο με άποψη. Σου έλεγε "είμαι μικρό, φθηνό, ποιοτικό και παίρνω άμεσες αναβαθμίσεις", αλλά η Lenovo για κάποιο λόγο θέλησε φέτος να δώσει το βαρύ αυτό όνομα σε μία εντελώς ανούσια συσκευή και σε άλλες δύο που η μία ακυρώνει την άλλη. Τα Moto G φέτος είναι τρία και θα ασχοληθούμε κυρίως με το Moto G4 Plus, το οποίο δεν ανήκει πλέον στη μικρή κατηγορία αλλά στη μεσαία, ενώ έχει και την ανάλογη υψηλή τιμή.

Moto G4 Plus

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 617 @ 1.5GHz
  • GPU: Adreno 405
  • Μνήμη: 2GB/3GB/4GB RAM - 16GB/32GB/64GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 16.0MP (Omnivision OV16860, f/2.0, dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP (f/2.2)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi, Bluetooth 4.1, GPS (Glonass, Beidou), fingerprint, FM radio, microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 3.000mAh
  • Διαστάσεις: 153 x 76.6 x 9.8mm - 155gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0.1 Marshmallow


Το Moto G4 Plus διαθέτει έναν από τους μεσαίους επεξεργαστές της Qualcomm και μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα τρία μοντέλα με 2GB/3GB/4GB RAM και αντίστοιχα 16GB/32GB/64GB αποθηκευτικού χώρου, κάτι που νομίζω βλέπουμε για πρώτη φορά σε τρεις εκδόσεις. Έχει τη συνηθισμένη συνδεσιμότητα, με αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων για πρώτη φορά, διαθέτει ραδιόφωνο και μία καλή μπαταρία στα 3.000mAh.

Η κάμερά του είναι στα 16.0MP και είναι κατασκευή της... (drumroll) ...Omnivision η οποία δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να μας παρουσιάσει ούτε έναν φακό αντάξιο της Sony και της Samsung. Όσον αφορά τέλος τη ROM του είναι βασισμένη στο Android 6.0.1 και ελπίζουμε να είναι ελαφρώς παραμετροποιημένη για να αναβαθμίζεται εύκολα, όπως είχαμε συνηθίσει στα προηγούμενα μοντέλα.


Moto G4 & Moto G4 Play

Πάμε και στα άλλα δύο μοντέλα τα οποία ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχουν. Από τη μία έχουμε το Moto G4 το οποίο είναι ακριβώς ίδιο με το Plus, με τη διαφορά ότι έχει μόνο μία επιλογή με 2GB RAM, έχει μία ελαφρώς μικρότερη κάμερα στα 13.0MP και δε διαθέτει αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτές οι ελλείψεις άντε να οδηγήσουν σε μία έκπτωση 20€ - 30€, την οποία οι περισσότεροι αγοραστές μάλλον θα αγνοήσουν, για να πάρουν το καλύτερο μοντέλο.

Τέλος καλωσορίστε και το Moto G4 Play, το οποίο είναι χειρότερο από το περσινό μοντέλο. Μιλάμε για παγκόσμια πρωτοτυπία! Είναι όμως και το μοναδικό μοντέλο που έχει κάποια σχέση με το σκεπτικό με το οποίο δημιουργήθηκε το πρώτο Moto G. Είναι δηλαδή μικρό και φθηνό.

Τιμές

Εδώ είναι και ο κυριότερος λόγος για να μην αγοράσει κανείς τα νέα Moto G, καθώς το "πεπαλαιωμένο" Moto G4 Play θα κυκλοφορήσει στα 180 περίπου ευρώ, η μικρότερη έκδοση του Moto G4 στα 220 περίπου ευρώ και η αντίστοιχη του Moto G4 Plus στα 260 περίπου ευρώ. Κάποιος δηλαδή που θα θέλει το Plus με τα 4GB RAM και τα 64GB αποθηκευτικού χώρου, θα πληρώσει σίγουρα περισσότερα από 300€!


Η άποψη του Doctor

Όπως είπα και στην αρχή το Moto G είχε άποψη και απευθύνονταν σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Δεν μπορείς ρε Lenovo να το βγάζεις σε τρία μοντέλα με εκ διαμέτρου αντίθετες βλέψεις. Ακόμα χειρότερα η μικρή του έκδοση που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει "την ψυχή" του Moto G είναι χάλια, οπότε πάρτε το απόφαση η σειρά Moto G πέθανε.

Ένα ακόμη λάθος της Lenovo είναι η παρουσία πολλών εκδόσεων. Όταν βγάζεις ένα τηλέφωνο σε τρία διαφορετικά μοντέλα, αναγκάζεις τον καταναλωτή να μπει στη σύγκριση και όταν κάποιος συγκρίνει, θα μπει σίγουρα στον κόπο να δει και άλλες συσκευές. Αν έχεις την καλύτερη πρόταση στην αγορά, με γεια σου με χαρά σου, αλλά δεν την έχεις ρε Lenovo.

Πάμε στο τρίτο λάθος το οποίο έχει να κάνει με το "καλό" μοντέλο της σειράς, το Moto G4 Plus. Είναι ξεκάθαρα μία συσκευή της μεσαίας κατηγορίας, άρα δεν είναι "Moto G" και έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε καθώς διαθέτει επεξεργαστή της σειράς Snapdragon 600 και όχι 400 που είναι για μικρότερα τηλέφωνα. Θεωρώ όμως λάθος την επιλογή του SD 617 και όχι κάποιου από τους SD 650 που έχουν τις διπλάσιες επιδόσεις; Τουλάχιστον έτσι θα υπήρχε λόγος να σκεφτούμε την αγορά του.

Σαν τελευταίο σχόλιο θέλω να πω ότι τη χείριστη εντύπωση μου έκανε η επιλογή φακού της Omnivision για την κάμερα. Τη χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Κινέζοι κατασκευαστές χωρίς επιτυχία και φαίνεται σιγά σιγά ότι η Lenovo θα "κινεζοποιήσει" ότι καλό άφησε πίσω της η Motorola. 

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter