Επιδρομή στην Κίνα s04e11: Το Bluboo Picasso είναι μία ανέλπιστα καλή επιλογή για τα 60 ευρώ που κοστίζει!


Κάποτε ψάχναμε για καλές Android συσκευές μεταξύ 100 και 200 ευρώ, κάτι που θεωρούνταν αδύνατο πριν την έλευση του πρώτου Motorola Moto G. Πλέον με την έλευση του Android 5.1 που τρέχει τέλεια σε "αδύναμες" συσκευές, αλλά και με τη χρήση παλιών τετραπύρηνων επεξεργαστών, τα καλά smartphone κάτω από τα 100 ευρώ είναι δεδομένα. Ένα από αυτά είναι το Bluboo Picasso το οποίο πωλείται κοντά στα 60 ευρώ και διαθέτει όλα όσα χρειάζεται ο μέσος χρήστης.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος 32-bit Mediatek MT6580 @ 1.3GHz
  • GPU: Mali 400
  • Μνήμη: 2GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1280 x 720p (294ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 8.0MP (f/2.0, dual-LED flash) - Μπροστά 8.0MP (LED flash)
  • Συνδεσιμότητα: 3G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, FM radio, microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 2.500mAh
  • Διαστάσεις: 142 x 70 x 8.2mm - 152gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1 Lollipop


Συνοπτικά

Το Picasso λοιπόν είναι απλά ένα μέτριο τηλέφωνο, το οποίο όμως λόγω τιμής αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή. Έχει έναν παλιό 32-μπιτο τετραπύρηνο επεξεργαστή που τρέχει καλά το λειτουργικό σύστημα, κυρίως λόγω των άλλων χαρακτηριστικών όπως η RAM των 2GB και ο αποθηκευτικός χώρος των 16GB. Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά με το παρελθόν, που είχαμε συσκευές με 1GB RAM και 8GB ή ακόμη χειρότερα 4GB χώρου, ενώ πολύ σημαντική είναι και η έκδοση του Android η οποία είναι ίσως η πιο ελαφριά και πιο πλήρης που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Μιας και αναφερθήκαμε στο λειτουργικό σύστημα ας ξεκινήσουμε πρώτα από αυτό, καθώς σε τέτοιου είδους συσκευές, μεγαλύτερη σημασία έχει να λειτουργεί η συσκευή μας σωστά. Έχουμε λοιπόν μία σχεδόν stock ROM σε Android 5.1 όπως συνηθίζουν οι Κινέζοι, η οποία περιλαμβάνει μικρές προσθήκες που ίσως σιγά σιγά θα έπρεπε να υπάρχουν και στην επίσημη έκδοση. Μία από αυτές είναι το Miravision, το οποίο είναι δημιουργία της Mediatek και μας επιτρέπει να "πειράξουμε" τα χρώματα, τον κορεσμό και την αντίθεση της οθόνης. Είναι κάτι που δεν το χρησιμοποιείς κάθε μέρα, αλλά σου δίνει τη δυνατότητα να "φτιάξεις" την οθόνη σου σύμφωνα με τα δικά σου μάτια. Η δεύτερη είναι η δυνατότητα χρήσης με χειρονομίες, η οποία υπάρχει επίσης σε όλα τα κινέζικα τηλέφωνα και μας επιτρέπει να ανοίξουμε γρήγορα συγκεκριμένες εφαρμογές. Όσο χρήσιμη είναι όμως άλλο τόσο ξοδεύει την μπαταρία μας, γιατί το κινητό μας δεν πέφτει ποτέ σε deep sleep, περιμένοντας το άγγιγμά μας όταν είναι κλειστό.

Η ROM σε γενικές γραμμές τρέχει από πολύ καλά έως τέλεια, με μικρά κολλήματα να εμφανίζονται όταν ανοίγουμε πολλές εφαρμογές συνεχόμενα ή όταν το Play Store κατεβάζει και αναβαθμίζει τις υπάρχουσες. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα τηλέφωνα κι έτσι δεν είναι κάτι ανησυχητικό, οπότε η λειτουργία του κρίνεται εξαιρετική για τα χαρακτηριστικά του.


Εξίσου σημαντική στις φθηνές συσκευές είναι και η ποιότητα κατασκευής, με του Picasso να είναι πλαστική αλλά σίγουρα όχι κακή. Σε αίσθηση μοιάζει πολύ με αυτή του Galaxy S4, ενώ διαθέτει και το προσωπικό του design το οποίο είναι "καθαρό" στο μπροστινό μέρος, με το πίσω να έχει αυτή την τεχνοτροπία σε στυλ διαμάντι που χρησιμοποίησε η Bluboo στο Xtouch. Μπορώ να πω ότι προτιμώ το πλαστικό Picasso από το μεταλλικό Xfire 2 της ίδιας εταιρίας, καθώς το δεύτερο ήταν λίγο "φτερό στον άνεμο", ενώ το πρώτο το λες αρκετά στιβαρό, αλλά όχι βαρύ.

Είναι γενικά μια συσκευή η οποία είναι πολύ ευχάριστη στο χέρι, καθώς το περιμετρικό του σασί είναι πλακέ κι έτσι το κρατάς άνετα, ενώ σημαντικό είναι επίσης και το μικρό σε σχέση με άλλα τηλέφωνα μέγεθος, το οποίο οφείλεται στην οθόνη των πέντε ιντσών.



Πάμε λοιπόν και στην οθόνη η οποία αποτελείται από ένα κλασικό IPS panel με ανάλυση 720p. Δεν είναι το καλύτερο αλλά ούτε και το χειρότερο που έχουμε δει, με τη μέγιστη φωτεινότητα να είναι μια χαρά και την αποτύπωση των χρωμάτων να είναι ιδιαίτερα καλή τηρουμένων των αναλογιών. Μην ξεχνάμε επίσης ότι μπορούμε να τη βελτιώσουμε με το Miravision που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά σε τελική ανάλυση μία τέτοια οθόνη σε συσκευή αυτής της τιμής, δεν μπορεί παρά αν μας αφήνει ευχαριστημένους.

Εδώ κολλάει να πούμε και δυο λόγια για το ηχείο, μιας και εικόνα και ήχος πάνε μαζί. Το συγκεκριμένο είναι αρκετά δυνατό οπότε είναι τέλειο για να το ακούμε όταν μας καλούν, αλλά όσον αφορά τη μουσική τα μπάσα είναι ανύπαρκτα. Έτσι δεν μπορείς με τίποτα να απολαύσεις το αγαπημένο σου συγκρότημα, ειδικά αν αυτό ανήκει στην κατηγορία του μέταλ.



Η κάμερα τώρα είναι αναμενόμενα απαράδεκτη ασχέτως αν έχει φακό των 8MP. Εδώ δεν έχουν καλές κάμερες τηλέφωνα στα 150 ευρώ, θα έχει αυτό; Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Η πίσω λοιπόν που υποτίθεται είναι βασική βγάζει καλές φωτογραφίες μόνο στο φως της μέρας, αλλά η ανάλυση δεν είναι ποτέ καλή λόγω των λίγων megapixel. Επίσης ενδέχεται να δοκιμάσεις δυο και τρεις φορές για να βγάλεις μια καλή φωτογραφία, ενώ το HDR είναι κυριολεκτικά άχρηστο, εκτός και αν έχεις χέρι αλφάδι και το θέμα που φωτογραφίζεις δεν κουνιέται καθόλου. Παρ' όλα αυτά τα χρώματα είναι πλούσια, ίσως λίγο περισσότερο από ότι θα έπρεπε αλλά δε με χαλάει.

Δείγμα (πλήρες μέγεθος):



Η "εντυπωσιακή" μπροστινή κάμερα των επίσης 8MP διαθέτει και μπροστινό φλας και σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς γίνεται με τόσο λίγα λεφτά να παίρνεις τόσα πολλά! Αυτό φυσικά κρατάει μέχρι να τη χρησιμοποιήσεις, αφού το... φλας είναι απλά ένα λαμπάκι που ίσα ίσα ανάβει λες και του έχει τελειώσει η μπαταρία, ενώ η κάμερα είναι εξίσου τραγική.

Αυτό που είχε πλάκα όμως και θα το εκτιμήσουν οι γυναίκες, αλλά και όσοι άντρες θέλουν να αλλάξουν φύλο, είναι η εφαρμογή επεξεργασίας των φωτογραφιών που σε μεταμορφώνει από τρολ σε κουκλάκι ζωγραφιστό. Makeup, τράβηγμα ματοτσίνορου, φακοί επαφής, αλλά και συμμάζεμα προγούλι, είναι λίγα από τα "μαγικά" που κάνει η εφαρμογή. Εντάξει δε χρειάζεται να σχολιάσετε τη φωτογραφία, σας ζητώ συγνώμη.


Τελειώνουμε με τις επιδόσεις οι οποίες είναι πολύ καλές για την τιμή του, μιας και οι 22.000 στο Antutu είναι ένα σκορ που έχουμε δει σε συσκευές διπλάσιας τιμής, ενώ ξέρουμε εκ πείρας ότι φτάνουν και περισσεύουν για να λειτουργεί η συσκευή μας σωστά. Από παιχνίδια αγοράστε καλύτερα κανένα Playstation, εκτός και αν αρκείστε σε παιχνίδια χωρίς 3D γραφικά, ενώ όσον αφορά την αυτονομία, μας έδωσε πάνω από οκτώ ώρες ανοιχτής οθόνης με μία φόρτιση, ένα σκορ που είναι πολύ καλό.



Το πόρισμα

Όταν το Gearbest μας έστειλε το Bluboo Picasso και είδαμε την τιμή στην οποία πωλείται, δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι θα έχει ατέλειες και μάλιστα πολλές. Η κάμερα δεν είχε φυσικά καμία τύχη, ενώ όποια προσπάθεια από τη Bluboo να το παρουσιάσει ως selfy-phone πέφτει στο κενό.

Παρ' όλα αυτά είναι ένα ανέλπιστα καλό τηλέφωνο μιας και η κατασκευή του είναι καλή, το design του συμπαθητικό, η οθόνη του εξαιρετική για αυτά τα λεφτά, ενώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με την καλή ROM το κάνουν να λειτουργεί τέλεια. Αυτό που με εντυπωσίασε επίσης είναι ότι αναβαθμίστηκε τρεις φορές μέσα σε 15 μέρες, ενώ στην τελευταία περιλαμβάνεται και το update ασφαλείας του Μαρτίου! Αν είναι να παίρνω αναβαθμίσεις ασφαλείας, μη σώσει κι έρθει ποτέ η αναβάθμιση σε Android 6.0.

Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα με έπεισε ότι τα 60 περίπου ευρώ που κοστίζει στο Gearbestδεν είναι σε καμία περίπτωση χαμένα λεφτά.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter