Το Play Store έρχεται στο Chrome OS και έχουμε πλέον και επίσημα Android υπολογιστές


"Χωριό που φαίνεται κολαούζο δε θέλει" λέει ο ελληνικός λαός και τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια το Android και το Chrome OS πλησιάζουν όλο και περισσότερο το ένα το άλλο. Η άφιξη του Play Store στο Chrome OS αποτελεί τώρα το επισφράγισμα αυτής της ένωσης και δε μας προκαλεί καμία έκπληξη, αφού ήρθε τελείως φυσιολογικά σε σχέση με τα όσα είχαμε δει μέχρι σήμερα.

Η υπόθεση μύριζε σαν παραβρασμένος τραχανάς και μας αποδεικνύει ότι οι μεγάλες εταιρίες έχουν έτοιμα κάποια πράγματα, απλώς δε μας τα παρουσιάζουν γιατί δεν έχουν να κερδίσουν κάτι εμπορικά. Για παράδειγμα όταν εμφανίστηκε το Bluestacks που μας επέτρεψε για πρώτη φορά να παίξουμε Android παιχνίδια στο PC, η Google απάντησε με το ARC Welder ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να κάνουμε port οποιαδήποτε εφαρμογή θέλουμε στο Chrome OS. Ακολούθησε σιγή ιχθύος μέχρι που εμφανίστηκε το Remix OS, η πρώτη σοβαρή πρόταση Android ROM που απευθύνεται σε υπολογιστές και πλέον η Google απαντάει με την είσοδο του Play Store στο Chrome OS.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, στις ρυθμίσεις του Chrome OS βρέθηκε μία επιλογή η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τις Android εφαρμογές μέσω του Google Play Store. Στη συνέχεια μας εμφανίζει το μενού στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε με τους όρους χρήσης των Υπηρεσιών Google Play και μπορούμε πλέον να κατεβάσουμε πάνω από "ένα εκατομμύριο Android εφαρμογές και παιχνίδια". Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι όλες οι εφαρμογές συμβατές, κυρίως λόγω ανάλυσης της οθόνης, οπότε στο εγγύς μέλλον φυσιολογικά θα υπάρξει οδηγία προς τους developer να διαμορφώσουν τις εφαρμογές τους και για το Chrome OS.

Δε γνωρίζουμε βέβαια αν όλα τα Chromebook και ιδιαίτερα τα παλιότερα, θα μπορούν να τρέξουν Android εφαρμογές, ενώ δε γνωρίζουμε επίσης αν θα υποστηρίζεται και το Chromium OS, η ανοιχτού κώδικα παραλλαγή του Chrome OS που κυκλοφορεί μέσω του Cloudready. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι θα μάθουμε περισσότερα στο επερχόμενο Google I/O, το ετήσιο συνέδριο της Google που μας παρουσιάζει την εξέλιξη των προϊόντων της.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter