LG K10 review: Η ευχάριστη έκπληξη της LG για τη μεσαία κατηγορία


Πρόσφατα η LG μας παρουσίασε τη σειρά "K", που δημιουργήθηκε για να γεμίσει το κενό μεταξύ 100€ και 200€ και αποτελείται από τέσσερις συσκευές, οι οποίες δε γλίτωσαν από το κράξιμο του Doctor. Για 10 ημέρες περίπου και την ευγενική παραχώρηση της LGE Ελλάδος, είχαμε την ευκαιρία να "παίξουμε" με το K4 και το K10, από τα οποία το μικρό είναι για τ' ανάθεμα, αλλά το μεγάλο μας εξέπληξε ευχάριστα!

Σταματάμε εδώ για ένα λεπτό για να δηλώσω το εξής:

Αυτή ήταν και η τελευταία αναφορά στο Dr. Android για το LG K4, το οποίο όχι απλά δεν αξίζει το δικό του review, αλλά γλίτωσε από το σκύλο του γείτονα που θα του το έδινα για chew toy.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 410 @ 1.3GHz
  • GPU: Adreno 306
  • Μνήμη: 1.5GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.3" @ 1280 x 720p (277ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (f/2.2, LED flash) - 5.0MP 
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.1, GPS (Glonass), NFC, FM radio, microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 2.300mAh
  • Διαστάσεις: 146 x 74.8 x 8.8mm - 142gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1.1 Lollipop


Ξεκινώντας όπως πάντα από τα χαρακτηριστικά του, έχουμε τον τετραπύρηνο Snapdragon 410 επεξεργαστή, ο οποίος ήταν αξιοπρεπέστατος καθ' όλη τη διάρκεια της χρήσης που του κάναμε. Τουλάχιστον σε απλά πράγματα όπως τηλέφωνα, μηνύματα, browsing στο ίντερνετ και περιήγηση στα μενού της συσκευής, η συσκευή δεν κολλάει καθόλου, απλά πού και πού έχουμε μία μικρή καθυστέρηση που σε κάνει να σκέφτεσαι αν πάτησες το πλήκτρο που ήθελες ή όχι. Το πρόβλημα σίγουρα σε αυτή την καθυστέρηση βρίσκεται και στο 1.5GB της RAM, η οποία δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην είναι 2GB. Ειδικά όταν η συσκευή θα αναβαθμιστεί στο πιο απαιτητικό Android 6.0, πρέπει να δώσεις ένα αβάντζο για να λειτουργεί σωστά.

Εξίσου σημαντική σε ένα smartphone είναι φυσικά η οθόνη, η οποία στην προκειμένη περίπτωση αποτελείται από ένα IPS panel στις 5.3 ίντσες. Είναι ωραία και άνετη, έχει ζωηρά χρώματα και αρκετά υψηλή μέγιστη φωτεινότητα, αλλά εννοείται πως δεν είναι εφάμιλλη μιας ναυαρχίδας. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι για το μέγεθός της, τα 720p της ανάλυσης είναι λίγα, αλλά εδώ που τα λέμε δεν έχουμε δει και πολλά τηλέφωνα με καλύτερη ανάλυση στα 100€ - 200€ (δε συγκρίνουμε με Κινέζους). Αν λοιπόν δε σε ενδιαφέρει και τόσο πολύ το θέμα της ανάλυσης, που δεν το βρίσκω κακό στα 720p, το K10 είναι μία ασφαλής επιλογή σε αυτό τον τομέα.

Έχουμε επίσης 16GB αποθηκευτικού χώρου τα οποία είναι μια χαρά, ενώ υπάρχει και θύρα επέκτασης microSD για όσους θέλουν να την επεκτείνουν ακόμη περισσότερο. Τέλος όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, η συσκευή έχει σχεδόν τα πάντα, αφού περιλαμβάνει NFC chip και ραδιόφωνο, αλλά της λείπει η θύρα υπερύθρων για όσους θέλουν να χειρίζονται μαζί του την τηλεόραση και το air condition τους.

Design & ποιότητα κατασκευής

Αν και πρόκειται για μία κλασική πλαστική συσκευή, το K8 μου έκανε τρομερή εντύπωση όσον αφορά το design του, το οποίο δε μοιάζει με άλλα τηλέφωνα, πέραν της δικής του σειράς και δείχνει ότι οι άνθρωποι της LG δούλεψαν πολύ πάνω σε αυτό. Στο μπροστινό μέρος έχουμε μόνο την οθόνη των 5.3 ιντσών, το τζάμι της οποίας κλίνει περιμετρικά σε αυτό που λέμε καμπύλη 2.5D. Αυτό προσφέρει στην αφή μία τρομερή αίσθηση που σε κάνει να μη θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου, ενώ οπτικά το τηλέφωνο είναι πολύ όμορφο και ιδιαίτερα καλαίσθητο. Το design του θα έλεγα ότι είναι επιπέδου ναυαρχίδας, το οποίο δεν ακολουθείται αντίστοιχα από την κατασκευή, γιατί απλά η συσκευή δεν είναι ναυαρχίδα.


Στο πίσω μέρος έχουμε ένα πλαστικό καπάκι, όπως στο 99% των συσκευών που κυκλοφορούν εκεί έξω, το μοτίβο όμως που έχει αυτό το καπάκι είναι και αυτό ιδιαίτερο. Δε θα έλεγα ότι σε τρελαίνει η αφή του, καθώς προσωπικά προτιμώ το γυαλί μπρος και πίσω, αλλά είναι σίγουρα ευχάριστο. Συμπληρωματικά η LG έχει και τα κλασικά της πλέον πίσω πλήκτρα, τα οποία κάνουν ούτως ή άλλως τη συσκευή να διαφέρει από τον ανταγωνισμό και προσφέρουν εκτός από τις κλασικές τους λειτουργίες, συντομεύσεις για την κάμερα και το σημειωματάριο. Το Κ10 λοιπόν είναι κατά τη γνώμη μου από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες συσκευές της κατηγορίας του, που είναι παράλληλα και κλασικές.


Λειτουργικό σύστημα

Στο λειτουργικό σύστημα έχουμε Android 5.1, το οποίο θα αναβαθμιστεί σύντομα σε Android 6.0 και φοράει το κλασικό πλέον LG UX. Είχα μία προκατάληψη για το launcher ο οποίος έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τα τηλέφωνα του παρελθόντος και είναι πολύ καλός και εύχρηστος.

Δε λείπουν φυσικά και οι λειτουργίες "σήμα κατατεθέν" της LG όπως το Knock Code για το κλείδωμα της οθόνης και η παραμετροποίηση της μπάρας πλοήγησης του Android, ενώ έχουμε επίσης το EasyHome που κάνει την αρχική μας οθόνη πιο απλή και κάποιες βασικές λειτουργίες χειρονομίας.

Γενικά η ROM της LG είναι σε καλή κατάσταση και δεν τη λες ιδιαίτερα "φορτωμένη" σε εφαρμογές, αλλά λείπουν τα χρώματα και τα animation του stock Android, που απλά δεν μπορούν να αποχωριστούν τα μάτια μου. Γυρίζω λοιπόν πάντα μετά από λίγο καιρό στον Nova launcher, ο οποίος είναι πιο γρήγορος ακόμα και από τον επίσημο της Google και δεν πρέπει να τον αφήσετε ανεκμετάλλευτο.


Κάμερα

Στην κάμερα έχουμε έναν μέτριο προς καλό φακό στα 13MP, που βγάζει ζωντανές και φωτεινές φωτογραφίες στο φως της μέρας. Τη νύχτα λιγάκι πάσχουμε από πολύ οπτικό θόρυβο, αλλά δεν περιμέναμε να κάνει κάτι το ιδιαίτερο σε αυτό τον τομέα. Εδώ ξεχωρίζει η εφαρμογή της LG, η οποία με τη λειτουργία "Touch & Shoot" σου επιτρέπει με μία κίνηση να κάνεις focus και να βγάλεις φωτογραφία. Πολύ καλό αυτό, ιδιαίτερα αν θέλεις να βγάλεις selfy με την πίσω κάμερα που είναι καλύτερη, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις το πλήκτρο στην οθόνη.

Το focus και η λήψη είναι αρκετά γρήγορα, περισσότερο και από το δικό μου Nexus 5x, το οποίο είναι ένα σαφώς καλύτερο τηλέφωνο και διαθέτει laser autofocus! Ειλικρινά μου έκανε τρομερά καλή εντύπωση το γεγονός αυτό, που με προκαλούσε να βγάλω κι άλλες κι άλλες κι άλλες φωτογραφίες.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):



Επιδόσεις & αυτονομία

Από άποψη επιδόσεων τα πράγματα είναι αρκετά καλά και θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα με μία πιο... stock ROM, ακούς LG; Έχουμε λοιπόν 28.000 πόντους στο Antutu το είναι μια αξιοπρεπέστατη επίδοση που μας επιτρέπει να παίξουμε άνετα τα περισσότερα παιχνίδια. Αν είσαι fan του Candy Crush και άλλων puzzle ή platform παιχνιδιών δε θα έχεις πρόβλημα, αλλά αν θέλεις να παίξεις παιχνίδια με βαριά 3D γραφικά θα έχεις σίγουρα κάποια "μπουκώματα". Στα τεστ πάντως που του κάναμε, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα σοβαρό θέμα.

Από μπαταρία, έχουμε ευχάριστα πράγματα, αφού η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να δώσει έως εννιά ώρες συνεχούς χρήσης με ανοιχτή οθόνη! Αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν δύο μέρες χρήσης με προσεκτική χρήση του επεξεργαστή (όχι παιχνίδια δηλαδή) και σε μία ολόκληρη με βαριά χρήση. Πολύ καλά.

Εδώ και τα πειστήρια των benchmark:



Το πόρισμα

Παίρνοντας το LG K10 λοιπόν στα χέρια μου δεν ήξερα τι να περιμένω, κυρίως γιατί η LG με είχε απογοητεύσει με πολλές από τις μεσαίες συσκευές της στο παρελθόν, όταν τελείωσα όμως μαζί του δεν μπορούσα να το αποχωριστώ, κυρίως λόγω του design του. Χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να το δω από κοντά, γιατί έχω πλέον στο μυαλό μου άλλη μία καλή μεσαία πρόταση, για όσους με ρωτάνε κατά καιρούς τι να αγοράσουν και θα το έβαζα στην ίδια κλίμακα με το Moto G 3rd Gen.

Όσο για την τιμή του ξεκινάει από τα 150€ όντας μία εξαιρετική επιλογή σε αυτά τα λεφτά και φτάνει τα 250€ που εκεί καλύτερα είναι να πάρεις το Moto G. Πιστεύω πως μέχρι τα 200€ είναι μία καλή επένδυση και θυμίζω ξανά ότι δεν το συγκρίνουμε με τα κινέζικα.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες