Gadget & app review: Με αυτή τη βάση και το AutoMate βάζεις δωρεάν το Android Auto στο αυτοκίνητό σου


Όλοι ξέρουμε ότι το Android μπαίνει πλέον και στα αυτοκίνητα και μάλιστα μας προσφέρει μία εξαιρετική εμπειρία navigation, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας στο δρόμο. Το κακό είναι όμως ότι για να το αποκτήσεις θα πρέπει είτε να αγοράσεις νέο αυτοκίνητο, είτε να τσιμπήσεις ένα από τα media center που ήδη κυκλοφορούν. Λεφτά ως γνωστόν δεν υπάρχουν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε το καλύτερο και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

Τα φθηνότερα Android Auto head unit κοστίζουν κοντά στα 500€, όσο δηλαδή μία Smart TV και φυσικά δεν έχουμε τόσα λεφτά για πέταμα (κυριολεκτικά για πέταμα), οπότε θεωρώ την απόκτηση ενός από αυτά, μεγάλη χαζομάρα προς το παρόν τουλάχιστον. Με μία βάση όμως που κοστίζει δύο ευρώ και τη δωρεάν εφαρμογή AutoMate, μπορούμε να έχουμε σχεδόν τσάμπα την εμπειρία του Android Auto στο αυτοκίνητό μας.

Η βάση (GearBest) 

Θέλω να ξεκινήσω από τη βάση με την οποία ειλικρινά έχω ενθουσιαστεί! Έχω αποκτήσει τέσσερις βάσεις όλων των μεγεθών και των τύπων τα τελευταία χρόνια και αυτή είναι ότι καλύτερο είχα ποτέ για τους εξής λόγους:

Μικρό μέγεθος. Το καλύτερο από όλα είναι το μέγεθός της, κάτι που μας επιτρέπει να την κουβαλάμε πάντα μαζί μας, αν για παράδειγμα αλλάζουμε αυτοκίνητα μέσα στη μέρα (π.χ. εταιρικά). Είναι τόσο μικρή και ελαφριά που μπορείς να την έχεις σε ένα τσαντάκι ή να την αποθηκεύσεις στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου με άνεση, αν σκεφτούμε ότι οι κλασικές με το βραχίονα δεν μπαίνουν πουθενά.


Χωράει τα πάντα. Ο μηχανισμός του είναι τέτοιος που γραπώνει στην κυριολεξία οποιοδήποτε smartphone και να του βάλεις μέχρι τις έξι ίντσες. Είναι μάλιστα τόσο δυνατός που δε μου έτυχε ούτε μία φορά να γλιστρήσει το κινητό μου. Παράλληλα, τα σημεία στα οποία εφάπτεται με τη συσκευή είναι φτιαγμένα από ένα ελαστικό υλικό το οποίο δεν "τραυματίζει" καμία επιφάνεια της συσκευής.

Περιστρέφεται. Τοποθετείται στις γρίλιες του air condition, με τη "δαγκάνα" του στο πίσω μέρος να περιστρέφεται για να ταιριάζει σε όλα τα αυτοκίνητα. Λόγω της περιστροφής μπορούμε να έχουμε το κινητό μας όρθιο, ξαπλωτό ή ακόμα και σε διαγώνια θέση, ενώ μου αρέσει πολύ που μοιάζει σα να είναι μέρος του αυτοκινήτου, γιατί στέκεται πάνω στο ταμπλό και δεν κρέμεται από το τζάμι.


Δεν πέφτει. Η "δαγκάνα" που λέγαμε προηγουμένως είναι μεγάλη υπόθεση γιατί η βάση δεν ξεκολλάει όπως οι υπόλοιπες με τις βεντούζες στο τζάμι. Επίσης μπορείς άφοβα να πειράξεις το κινητό σου, να πληκτρολογήσεις ότι θες, χωρίς το άγχος ότι αν βάλεις λίγη παραπάνω δύναμη, θα βρεθεί η συσκευή σου στο πάτωμα.

Μετατρέπεται σε επιτραπέζια βάση. Τέλος αν τοποθετήσουμε στο πίσω μέρος ένα πλαστικό αντικείμενο όπως μία πιστωτική κάρτα, η βάση μας μετατρέπεται και σε επιτραπέζια! Αξίζει λοιπόν να την παίρνουμε στο σπίτι και το γραφείο, για να ακουμπάμε το κινητό μας.


Κοστίζει κοντά στα δύο ευρώ και ξέρω ότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, απλά πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ χρήσιμο προϊόν που αξίζει το review του.

Σημείωση:
Το μοναδικό ίσως πρόβλημα αυτής της βάσης είναι ότι επειδή μπαίνει στις γρίλιες του air condition, το χειμώνα το κινητό μας ζεσταίνεται από τον αέρα. Αυτό όμως σημαίνει ότι δε χρησιμοποιούμε σωστά τη θέρμανση στο αυτοκίνητό μας, καθότι ως γνωστόν, η ζέστη ανεβαίνει από κάτω προς τα πάνω, οπότε θα πρέπει να την έχουμε ρυθμίσει στα πόδια μας.

Το AutoMate (Google Play)

Το σκεπτικό του Android Auto είναι ότι έχεις μόνιμα μία οθόνη στο αυτοκίνητό σου, στην οποία συνδέεις το κινητό σου και οι εφαρμογές συγχρονίζονται με το αυτοκίνητο. Έχεις λοιπόν μία σύνδεση στο ίντερνετ, μία συσκευή για να αναβαθμίζεις και ένα μόνο σετ εφαρμογών για να εγκαθιστάς. Οι δημιουργοί του AutoMate λοιπόν σκέφτηκαν το αυτονόητο:

Γιατί να αγοράσεις δεύτερη οθόνη για το αυτοκίνητο, ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου που έχει τη δική του;

Δημιούργησαν λοιπόν την εφαρμογή  και έτσι προσφέρουν ακριβώς την ίδια εμπειρία, με μηδενικό κόστος.

Το AutoMate έχει δημιουργηθεί καθ' εικόνα και ομοίωση του Android Auto και είναι "χτισμένο" πάνω σε πέντε βασικούς άξονες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο media center στο αυτοκίνητό μας.

Χάρτες
Με τη δύναμη του Google Maps, μπορούμε να έχουμε οδηγίες κατεύθυνσης από και προς οποιοδήποτε μέρος στην Ελλάδα και όχι μόνο. Εκτός από τις διευθύνσεις μπορούμε να αναζητήσουμε σημεία ενδιαφέροντος, όπως πρατήρια βενζίνης, ξενοδοχεία, καφέ και άλλα, αρκεί να περιλαμβάνονται στους χάρτες της Google.

Μπορούμε επίσης να ορίσουμε δύο μόνιμες διευθύνσεις για γρήγορη πλοήγηση όπως το σπίτι και την εργασία, για τις οποίες γνωρίζουμε φυσικά τη διαδρομή, ενώ τώρα που ενεργοποιήθηκε η εμφάνιση κίνησης στους δρόμους, αξίζει να κάνεις πλοήγηση κάθε μέρα για να φεύγεις πάντα από σωστή διαδρομή.

Στις ρυθμίσεις του θα βρούμε και τα υπόλοιπα είδη χαρτών της Google, επιλογές για να αποφεύγουμε τις εθνικές οδούς και τα διόδια, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τρίτες εφαρμογές χαρτών, αντί του Google Maps, όπως το HERE, το Sygic, το Copilot και το Waze.


Τηλέφωνο
Η ασφαλής επικοινωνία είναι εξίσου σημαντική στο αυτοκίνητο και το AutoMate μας προσφέρει ένα απλό και εύχρηστο μενού, που δεν απασχολεί τα μάτια μας από το δρόμο. Πατώντας λοιπόν το κουμπί του τηλεφώνου βλέπουμε αμέσως τις αγαπημένες μας επαφές, τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε με ένα άγγιγμα. Έχουμε επίσης τη δυνατότητα να προβάλουμε τις τελευταίες κλήσεις ή όλο το βιβλίο των επαφών, ενώ μπορούμε να πάρουμε τηλέφωνο και χειροκίνητα, αν και είναι επικίνδυνο εν κινήσει.

Στις ρυθμίσεις μπορούμε να ενεργοποιήσουμε όλες οι κλήσεις να πηγαίνουν αυτόματα σε ανοιχτή ακρόαση, να μας απαγγέλλει στα ελληνικά τα μηνύματα από οποιαδήποτε εφαρμογή παρακαλώ (SMS, Viber, Hangouts), στα οποία μπορούμε να απαντήσουμε επίσης μιλώντας τα (αυτό δεύτερο δεν το έχω καταφέρει ακόμη)! Για την... αφήγηση θα χρειαστούμε οπωσδήποτε το SVOX, μιας και το TTS της Google δεν περιλαμβάνει ακόμη την ελληνική γλώσσα.

Μουσική
Στο θέμα της ψυχαγωγίας το AutoMate είναι πλήρες, καθώς υποστηρίζει όλες τις γνωστές εφαρμογές μουσικής. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Google Music, το Spotify, αλλά και το TuneIn Radio για να ακούσουμε όποιο ραδιοφωνικό σταθμό θέλουμε καθ' οδόν, αρκεί φυσικά να έχουμε αποθηκεύσει τα κομμάτια στο κινητό μας ή να διαθέτουμε ένα βαρβάτο πακετάκι ίντερνετ.

Όλες οι εφαρμογές δένουν πολύ όμορφα με το μενού του, που μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε το album art από το κομμάτι που ακούμε, αλλά και να αλλάξουμε τραγούδι, σέρνοντας αριστερά ή δεξιά στην οθόνη και όχι ψάχνοντας για κάποιο πλήκτρο. Πάνω από όλα η ασφάλεια.


Συντομεύσεις
Το εικονίδιο με το αστεράκι περιέχει τα αγαπημένα μας και μπορούμε να του προσθέσουμε άλλες εφαρμογές που θέλουμε να χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητο. Διαθέτει επίσης και ένα σετ από διακόπτες για διαχείριση δικτύων, ενώ από εκεί μπορούμε να δούμε και όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές μας.

Home
Για το τέλος αφήσαμε το κεντρικό πλήκτρο, το οποίο είναι στην ουσία ένα μέρος για να βλέπουμε όλα τα παραπάνω μαζεμένα. Εκεί θα βρούμε κάρτες a la Google Now, οι οποίες προβάλουν:

  • την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε, τα χιλιόμετρα που έχουμε διανύσει, καθώς και το χρόνο που έχει διαρκέσει το ταξίδι μας
  • το δρόμο στον οποίο βρισκόμαστε,
  • την τελευταία μας κλήση,
  • τα επερχόμενα ραντεβού μας στο ημερολόγιο,
  • το τραγούδι που παίζει και τέλος
  • τον καιρό στο σημείο που βρισκόμαστε.

Είναι ένα πλήρες και αυτόνομο σύστημα Android Auto, το οποίο μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας σε όλα τα αυτοκίνητα, ενώ αν διαθέτουμε ήδη στο αμάξι μας ένα ηχοσύστημα με Bluetooth, τότε όλοι οι ήχοι μπορούν να μεταφερθούν στα ηχεία του αυτοκινήτου.

Σημείωση:
Το μοναδικό πρόβλημα του AutoMate είναι ότι μερικές φορές σου ανοίγει την εφαρμογή χαρτών ή μουσικής που έχεις επιλέξει. Εκεί θα πρέπει να πάμε ένα βήμα πίσω για να επιστρέψουμε στο AutoMate και να συνεχίσουμε τη διαχείριση από εκεί. Επίσης όταν ξεκινάμε μία νέα πλοήγηση στους χάρτες, δεν μπορούμε να διαλέξουμε εναλλακτική εφαρμογή, κάτι που θα πρέπει να γίνει από την κανονική εφαρμογή των χαρτών.


Το πόρισμα

Είναι μεγάλη η χαρά που αισθάνεσαι όταν νιώθεις πως έχει κοροϊδέψει το κραταιό σύστημα του καταναλωτισμού, βρίσκοντας μία φθηνότερη ισάξια λύση. Αυτό ακριβώς αισθάνθηκα όταν άρχισα να χρησιμοποιώ αυτά τα δύο συνδυαστικά. Έχω το Android Auto στο αυτοκίνητό μου και μάλιστα τσάμπα.

Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια βάση σας βολεύει, ενώ υπάρχουν ένα σωρό άλλες ευκολίες που μπορεί να ενσωματώσει ο καθένας μας, όπως για παράδειγμα ένα αυτοκόλλητο NFC που θα ανοίγει κατ' ευθείαν το AutoMate όταν το τοποθετούμε στη βάση.

Αυτό θα πει lifehack!


Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter