Θέρισε και φέτος η LG με το εξαιρετικό G5 και τα παρελκόμενά του!


Αν έπρεπε να ανακηρύξουμε την πιο καινοτόμα εταιρία των τελευταίων τριών ετών στο Android, αυτή θα ήταν σίγουρα η LG. Από πού να ξεκινήσεις; Από το G2 και τα πλήκτρα στο πίσω μέρος; Από το G3 με τρομερή αναλογία οθόνης / όψης και laser autofocus στην κάμερα; Από το G4 με την επανάσταση που έφερε στις κάμερες για κινητά γενικότερα; Ο Κορεάτης όμως δεν έχει σταματημό και μας παρουσίασε χθες το G5, το οποίο φέρνει ακόμη πιο προχωρημένα πράγματα που δεν είχαμε ξαναδεί στο χώρο.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος 64-bit Qualcomm Snapdragon 820 @ 2.2GHz
  • GPU: Adreno 530
  • Μνήμη: 4GB RAM - 32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS Quantum Display 5.3" @ 2560 x 1440p (554ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 16MP (f/1.8, laser autofocus, OIS, dual-LED flash) & 8.0MP (f/2.4) - Μπροστά 8.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, BDS), NFC, IR, fingerprint, microUSB 3.0 (Type-C)
  • Μπαταρία: 2.800mAh (Quick Charge 3.0)
  • Διαστάσεις: 149.4 x 73.9 x 7.7mm - 159g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0.1 Marshmallow (LG UX 5.0)

Ξεκινάμε από τα χαρακτηριστικά τα οποία είναι η λιγότερο ενδιαφέρουσα είδηση μιας και αυτά περιμέναμε να έχει το G5. Snapdragon 820 επεξεργαστής, πιθανότατα ο κορυφαίος της αγοράς (ελπίζω να μη ζεσταίνεται) και μία μοναδική έκδοση με 4GB RAM και 32GB αποθηκευτικού χώρου. Τέλος οι εκδόσεις στα 16GB και καμία πρόταση με περισσότερο χώρο, αλλά ευτυχώς έχουμε την επιλογή της θύρας microSD.

Η οθόνη του είναι η ίδια Quantum Display στα 1440p που φοράει το G4, η οποία ήταν εξαιρετική και δε χρίζει βελτίωσης. Είναι ελαφρώς μικρότερη σε μέγεθος και διαθέτει δυνατότητα "Always-on", με την οποία μπορούμε να βλέπουμε συνεχώς την ώρα και κάποιες ειδοποιήσεις ξοδεύοντας μόλις 0.8% της μπαταρίας μας ανά ώρα. Δεν το λες και άσχημα για IPS οθόνη!

Τελειώνοντας με τα βασικά του χαρακτηριστικά να πούμε ότι έχει και θύρα επέκτασης για microSD κάρτα, η οποία όμως δεν "ενώνεται" με την εσωτερική μας μνήμη του τηλεφώνου. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που μας έφερε το Android στην έκδοση Marshmallow, αλλά η G το αγνόησε επιδεικτικά.


Όσον αφορά την κάμερα, περιμέναμε ότι η LG είχε τερματίσει το κοντέρ με το G4 και ότι θα είχαμε απλά μία αύξηση σε Megapixel, έχουμε όμως και πάλι καινούρια πράγματα. Το G5 λοιπόν φοράει δύο κάμερες στο πίσω μέρος, η μία στα 16MP και η άλλη στα 8.0MP και κάθε φορά που βγάζουμε μία φωτογραφία, αποδίδουν μία εικόνα με γωνία 75 μοιρών και άλλη μία πιο ευρυγώνια στις 135 μοίρες! Μας δίνει λοιπόν και μία μικρή πανοραμική φωτογραφία, την οποία μπορούσες απλά να βγάλεις με ένα φακό και το Google Camera. Δεν ξέρω δηλαδή κατά πόσο θα πιάσει τόπο αυτή η αλλαγή.

Στα λοιπά της κάμερας, έχουμε τα κλασικά πλέον OIS, laser autofocus και φυσικά το manual mode για να βγάζουμε τις φωτογραφίες μας όπως ακριβώς τις θέλουμε.



Πάμε παρακάτω στο άρθρο αλλά και στην όψη του τηλεφώνου, όπου έχουμε το εξής πρωτοποριακό στοιχείο. Το G5 δεν ανοίγει από πίσω για να αφαιρέσεις την μπαταρία του, αλλά από κάτω, βγάζοντας ολόκληρη τη βάση του! Εκεί θα βρούμε την μπαταρία του η οποία είναι μάλλον μικρή για αυτή τη συσκευή, αλλά φορτίζει σε 35 λεπτά το 80% του φορτίου της, χάρη στην τεχνολογία Quick Charge 3.0 της Qualcomm.



Η καινοτομία της όλης υπόθεσης είναι ότι η LG μας παρουσίασε και δύο ανταλλακτικά module, το LG Cam Plus το οποίο προσθέτει 1.100mAh μπαταρία και ειδικά πλήκτρα για την κάμερα και το LG Hi-Fi Plus το οποίο έχει κατασκευαστεί από την Bang & Olufsen (κορυφαία εταιρία ηχείων) και προσφέρει καλύτερο ήχο αλλά μόνο από ακουστικά. Δεν είναι δηλαδή ηχείο.

Παρελκόμενα

Μαζί με το G5 είδαμε και τα "φιλαράκια" του, μερικά ωραία παρελκόμενα δηλαδή, που επικοινωνούν με το τηλέφωνο και μας αποδεικνύουν ότι έφτασε επίσης και η εποχή του "Internet of Things". Εδώ είδαμε:


  • Το LG VR Headset, το οποίο διαφέρει από τον ανταγωνισμό στο γεγονός ότι δε βάζεις μέσα του το τηλέφωνο αλλά διαθέτει δύο μικρές οθόνες 1,88 ιντσών στα 970x720p. Η εικόνα έρχεται από το smartphone, το οποίο συνδέεται μέσω USB Type-C και γενικά μας δίνει μία πιο ελαφριά, ξεκούραστη εμπειρία, που με το μικρό της μέγεθος μπορείς να την πάρεις μαζί σου παντού. Για όσους αναρωτιούνται, είναι συμβατό με τις υπάρχουσες εφαρμογές του Cardboard.
  • To LG Rolling Bot, το οποίο είναι μία WiFi μπάλα με 8.0MP κάμερα, που κυλάει μέσα στο σπίτι μας και μας stream-άρει εικόνα ζωντανά. Είναι δηλαδή μία έξυπνη κάμερα ασφαλείας η οποία μπορεί να μας πει αν όλα στο σπίτι μας είναι εντάξει και μπορεί να κρυφτεί κάτω από τραπέζια, καναπέδες και (χτύπα ξύλο) να παρακολουθεί τους κλέφτες χωρίς να το πάρουν χαμπάρι.
  • Την LG 360 Cam, η οποία φέρνει για πρώτη φορά σε λαϊκή κατανάλωση τα 360 video. Διαθέτει δύο κάμερες των 13MP, οι οποίες είναι τοποθετημένες πλάτη με πλάτη και τραβάνε βίντεο με γωνία 200 μοιρών και ήχο surround 5.1. Παίρνει κάρτα SD, συνδέεται μέσω WiFi και μπορεί να δημοσιεύσει τα πολυμέσα μας σε Street View, Google Earth και YouTube
  • Το LG Smart Controller, το οποίο είναι απλά ένα χειριστήριο για drone. Αυτό.

Για όλα τα παραπάνω δεν έχουν ανακοινωθεί τιμές, αλλά υπολογίζουμε το G5 τουλάχιστον στα 650€ με 700€.

Η άποψη του Doctor

Δεν τίθεται αμφιβολία ότι η LG είναι πρωτοπόρος στο Android και ειδικά τα τελευταία χρόνια τραβάει τους υπόλοιπους από το χεράκι με τις έξυπνες ιδέες της.

Όσον αφορά το G5, το οποίο είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό, νομίζω ότι τα ξεχωριστά του χαρακτηριστικά είναι μάλλον κίνηση εντυπωσιασμού και δε θα ωφελήσουν τον καταναλωτή στην πράξη. Πέρα από το module με την έξτρα μπαταρία και το Rolling Bot, όλα τα υπόλοιπα είναι λίγο έως πολύ τραβηγμένα από τα μαλλιά.

Επίσης έχω ενστάσεις για την μπαταρία και το κατά πόσον μπορεί να αντέξει το "Always-on" και την υψηλή ανάλυση της οθόνης. Αν θέλησαν να κάνουν όλες αυτές τις εντυπωσιακές αλλαγές και μίκρυναν την μπαταρία επειδή απλά δε χωρούσε αυτή που ήθελαν να βάλουν αρχικά, είναι μεγάλο φάουλ.

Τέλος δε βλέπω ιδιαίτερη χρήση και στη διπλή κάμερα, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με αυτή του HTC One (M8). Γιατί να έχω δύο κάμερες όταν μπορώ να βγάλω πανοραμικές φωτογραφίες μέσω software; Ελπίζω τουλάχιστον να είναι εξαιρετικής ανάλυσης.

Συνολικά λοιπόν και πάντα κατά τη γνώμη μου, το G5 είναι ένα πολύ εντυπωσιακό τηλέφωνο που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί. Η επιτυχία του θα κριθεί στο κατά πόσον μας βρει η LG κι άλλους τρόπους για να το χρησιμοποιήσουμε, αλλά αν η τιμή του κινηθεί στα επίπεδα που περιμένουμε, θα είναι μία από τις καλύτερες ή ίσως η καλύτερη επιλογή για φέτος.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter