Επιδρομή στην Κίνα s04e04: Το Xiaomi Mi4c είναι το καλύτερο value for money κινητό του 2015


Από όλα τα smartphone που είδαμε μέσα στο 2015 και είδαμε πάρα πολλά, είναι μεγάλη τύχη να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε review στο καλύτερο. Όταν λέμε όμως "καλύτερο" εννοούμε πάντα αυτό που διαθέτει τα καλύτερα χαρακτηριστικά αναλογικά με την τιμή του, δηλαδή το value for money. Αυτό λοιπόν για το 2015 ήταν το Xiaomi Mi4c και το τσεκάρουμε στο σημερινό review του Dr. Android.

Το Mi4c είναι ένα από τα λίγα φετινά μοντέλα της κινεζικής Xiaomi (ελληνιστί "Σιαομί" που σημαίνει "Μικρό Μι"), το οποίο είναι στην πραγματικότητα η διόρθωση ενός λάθους! Η Xiaomi θέλοντας να βγάλει μία φθηνότερη έκδοση του Mi4, μας πρότεινε αρχικά το Mi4i το οποίο πήγε άπατο, καθώς δεν ήταν κάτι που άξιζε να αγοράσουμε. Η διόρθωση έγινε με το σαφώς ανώτερο Mi4c το οποίο κυκλοφόρησε στην ίδια περίπου τιμή και αποζημίωσε τους fan της.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Εξαπύρηνος 64-bit Qualcomm Snapdragon 808 @ 1.8GHz (A57) & 1.4GHz (A53)
  • GPU: Adreno 418
  • Μνήμη: 3GB RAM - 32GB αποθήκευση
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1920 x 1080p (441ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (Sony IMX 258, f/2.0, dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP (f/2.0)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi ac, Bluetooth 4.1, IR, GPS (Glonass, Beidou), microUSB 2.0 (Type-C, OTG)
  • Μπαταρία: 3.080mAh (Quick charge 2.0)
  • Διαστάσεις: 138.1 x 69.6 x 7.8mm - 132g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1.1 Lollipop (MIUI 7)


Ξεκινάμε από τον επεξεργαστή τον οποίο φοράνε πολλές από τις καλύτερες συσκευές της χρονιάς. Για παράδειγμα τα LG G4 και V10, το Nexus 5X, το Moto X Style, το Blackberry Priv, ακόμη και το Microsoft Lumia 950 με Windows Phone. Είναι περιττό λοιπόν να πούμε ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό επεξεργαστή, ο οποίος έχει την ιδιαιτερότητα να είναι εξαπύρηνος και σε αντίθεση με τους οκταπύρηνους, όταν δε χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας, αυτή λειτουργεί με δύο πυρήνες και όχι με τέσσερις, εξοικονομώντας μπαταρία. Η RAM και ο αποθηκευτικός του χώρος είναι μια χαρά, με μία μικρή σημείωση για την έλλειψη θύρας κάρτας SD, η οποία θα απογοητεύσει όσους κουβαλάνε πολύ πράμα μαζί τους. Πάντως τα 32GB δεν είναι λίγα και υπάρχουν εξωτερικά στικάκια στο εμπόριο με θύρα microSD που παίζουν τέλεια με τα κινητά μας τηλέφωνα.

Η συνδεσιμότητά του επίσης είναι πολύ καλή καθώς διαθέτει θύρα υπερύθρων αλλά και ραδιόφωνο που λείπει από πολλές γνωστές ναυαρχίδες. Με τις υπέρυθρες μπορούμε να κάνουμε το κινητό μας ένα universal τηλεχειριστήριο για τις συσκευές του σπιτιού όπως την τηλεόραση και το air condition και προσωπικά το θεωρώ μεγάλο feature. Ελλείψεις υπάρχουν αλλά δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές, με το NFC να μη χρησιμοποιείται ευρέως και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων να μην είναι απαραίτητος ακόμη, τουλάχιστον στην Ελλάδα που οι πληρωμές μέσω κινητών δεν έχουν ξεκινήσει. Κλείνουμε με τη θύρα microUSB η οποία είναι Type-C και αυτό σημαίνει ότι μπορείς να βάλεις το καλώδιο της φόρτισης με όποια φορά θέλεις. Το κακό με αυτό είναι ότι δεν μπορείς να δανειστείς ένα καλώδιο από κάποιον φίλο, ενώ αν έχεις ήδη microUSB στικάκι θα πρέπει να το αλλάξεις.


Design & ποιότητα κατασκευής

Σε αυτή την κατηγορία κρύβονται τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του Mi4c τα οποία όμως δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Πρώτα το design που έχει αρχίσει λιγάκι να με ενοχλεί, καθώς η Xiaomi το κρατάει εδώ και πολύ καιρό στις συσκευές της και φαίνονται πλέον όλες ίδιες. Δεν είναι όμως μια άσχημη συσκευή, γιατί το design της είναι "καθαρό" και στο χέρι πολύ ευχάριστο. Το μόνο που θα ήθελα να φύγει επιτέλους είναι τα πλήκτρα στο κάτω μέρος. Δεν ξέρω αν το έχουν πάρει χαμπάρι οι Κινέζοι αλλά το Android έχει εδώ και καιρό software πλήκτρα.


Η ποιότητα κατασκευής μπορεί επίσης να θεωρηθεί μειονέκτημα, καθώς δεν υπάρχει ίχνος μετάλλου στο εξωτερικό μέρος της συσκευής. Το πίσω κάλυμμα που αγκαλιάζει και το πλαϊνό μέρος είναι πολυκαρβονικό και μοιάζει πολύ με αυτό του Nexus 5. Στην τιμή αυτή μπορούμε να βρούμε σίγουρα άλλες συσκευές με μεταλλικό design, οι οποίες όμως δε θα έχουν επεξεργαστή της Qualcomm. Κάποιες θυσίες πρέπει να γίνονται. Τέλος δεν είναι ξεκάθαρο αν η οθόνη έχει κάποια αντιχαρακτική στρώση, σίγουρα όμως δεν έχει Gorilla Glass, οπότε τσιμπήστε και ένα tempered glass άμεσα.


Οθόνη & ηχείο

Η οθόνη του είναι τρομερή και αποτελείται από ένα IPS JDK πάνελ της Sharp που ως γνωστόν είναι πάμφθηνα και για αυτό τα προτιμούν πολλοί Κινέζοι. Έχει εξαιρετική φωτεινότητα και τα χρώματά της είναι πολύ ζωντανά, αλλά το κοντράστ δεν είναι ανάλογο των Amoled οθονών. Παρ' όλα αυτά είναι μία οθόνη πολύ άνω του μετρίου, η οποία σε αφήνει ευχαριστημένο.

Το ηχείο του έχει το κλασικό πρόβλημα όλων των συσκευών της Xiaomi. Είναι ένα και βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής, έτσι ο ήχος είναι μονοφωνικός και δεν έχει το βάθος που θα έπρεπε. Σίγουρα δεν μπορείς να ακούσεις τη μουσική σου με άνεση και ειδικά για εμάς που μας αρέσει η metal, χάνονται πολλά από τα μπάσα στη διαδρομή. Καημό το έχω να δω μια κινέζικη συσκευή με διπλό μπροστινό ηχείο και το περιμένω από εταιρίες σαν τη Xiaomi και τη Meizu.


Κάμερα

Η κάμερα είναι εκπληκτική τηρουμένων των αναλογιών πάντα. Διαθέτει τον φακό IMX258 της Sony, ο οποίος φορέθηκε επίσης και στο OnePlus X φέτος και για όσους είδαν εκείνο το review, θα θυμούνται ότι μας άφησε πολύ καλή εντύπωση. Λατρέψαμε το γρήγορο focus, το οποίο νομίζω ότι είναι ελαφρώς χειρότερο από το OnePlus X, ενώ και η ταχύτητα λήψης της φωτογραφίας είναι επίσης φοβερή.


Οι φωτογραφίες είναι πάρα πολύ ζωντανές και τα χρώματα απεικονίζονται τέλεια, ενώ εντύπωση μας έκανε και η λεπτομέρεια στις φωτογραφίες μέσης απόστασης. Τα φίλτρα είναι πολλά και μπορείς να τα φέρεις εύκολα και γρήγορα στην οθόνη για να τα χρησιμοποιήσεις, ενώ υπάρχουν και χειροκίνητες ρυθμίσεις για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω. Προσωπικά δε θέλω κάτι περισσότερο από τη φωτογραφική μηχανή του κινητού μου και νομίζω πως το Mi4c με κάλυψε απόλυτα.


Με την μπροστινή κάμερα δεν ασχολούμαστε συνήθως και αυτό γιατί δεν έχουμε δει κάτι το ιδιαίτερο ακόμη, αλλά το Mi4c έχει την εξής τσαχπινιά. Εκτός από την αναγνώριση προσώπου, υπολογίζει και την ηλικία μας όταν βγάζουμε σέλφια! Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σου την πέσει κανένας σαλιάρης, πες του να βγάλετε μια φωτογραφία για να τη δεις άμεσα. Η αλήθεια είναι πάντως ότι δυσκολεύεται να την υπολογίσει και μάλιστα μου έμαθε ότι το δεξί προφίλ μου είναι το καλό, καθώς το βγάζει 24 ετών, ενώ το αριστερό στην πραγματική ηλικία των 32.


Τέλος, τρομερό επίσης είναι και το "Edge controls", μία λειτουργία που μας επιτρέπει να βγάζουμε φωτογραφίες, απλά αγγίζοντας το πλαϊνό μέρος της συσκευής! Πολύ έξυπνο χαρακτηριστικό το οποίο αντικαθιστά και το πλήκτρο "Back" της συσκευής, αλλά θα έπρεπε να κάνει περισσότερα πράγματα για να πούμε ότι πραγματικά κάνει τη συσκευή να ξεχωρίζει (θα το δείτε στο βίντεο).

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):



Λειτουργικό σύστημα

Όλες οι συσκευές της Xiaomi ως γνωστόν φοράνε και τη δική της ROM, τη MIUI. Το συγκεκριμένο βρίσκεται στη MIUI 7, η οποία είναι βασισμένη σε Android 5.1.1 Lollipop και περιλαμβάνει άπειρα πράγματα. Είναι από τις λίγες φορές που πραγματικά δε σε ενδιαφέρει αν θα αναβαθμιστείς σε Android 6.0, αν και θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα πάρει και την τελευταία έκδοση.


Η MIUI ήταν πάντα η πιο όμορφη ROM στο Android όμως πλέον έχουν αλλάξει τα πράγματα και αυτό αποτελεί πρόβλημα. Μετά το Android 5.0 και την έλευση του material design από τη Google, όλοι οι προγραμματιστές, αλλάζουν το look των εφαρμογών τους για να ταιριάζουν με το αντίστοιχο look του συστήματος. Αντίθετα η MIUI ακολουθεί το flat design της Apple, που στην αρχή φαίνεται πολύ ωραίο, αλλά όταν εγκαταστήσουμε και άλλες εφαρμογές, θα έχουμε μία τεράστια διαφορά στο design η οποία είναι κακόγουστη. Εδώ κερδίζουν οι υπόλοιποι Κινέζοι που πηγαίνουν απλά και κάνουν ένα compile από τον κώδικα του Android και μας δίνουν "καθαρές" και σταθερές ROM. Επίσης η MIUI έχει και αρκετές εφαρμογές που απευθύνονται στο κινέζικο κοινό. Για εμάς λοιπόν είναι άχρηστο bloatware το οποίο θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε με άλλες εφαρμογές και να γεμίσουμε ακόμη περισσότερο τη συσκευή μας.

Η MIUI όμως είναι μία ROM που όχι μόνο αναβαθμίζεται τακτικά, ενώ διαθέτει και ελληνική έκδοση, η οποία συντηρείται από την αντίστοιχη κοινότητα. Είναι λοιπόν ένα μεγάλο προσόν που δεν παραβλέπεται εύκολα.


Επιδόσεις & αυτονομία

Εδώ έχουμε πολύ ευχάριστα πράγματα, καθώς ο κορυφαίος επεξεργαστής της Qualcomm κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, ενώ εξοικονομεί και ενέργεια όπως προείπαμε. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε μία πολύ δυνατή συσκευή, η οποία με μέτρια χρήση μπορεί να μας δώσει έως και δύο μέρες αυτονομίας, σε αντίθεση με το Redmi Note 2 για παράδειγμα που είναι άθλιο στην αυτονομία.

Διαθέτει επίσης φορτιστή Quick Charge 2.0, ο οποίος για κάποιο περίεργο λόγο λέγεται ότι μπορεί να γεμίσει το 40% της μπαταρίας σε 60 λεπτά. Δεν το βρίσκω ιδιαίτερα γρήγορο, αφού όλα τα τηλέφωνα πάνω κάτω σε δυο ώρες φορτίζουν πλήρως.



Το πόρισμα

Αυτό είναι λοιπόν το Xiaomi Mi4c, το καλύτερο τηλέφωνο της χρονιάς κατά τον Doctor. Το επιλέξαμε στην πρώτη θέση γιατί παρά τις ατέλειές του, όλα τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι όλα πολύ καλά και βάζοντας στο παιχνίδι και την τιμή, είναι απλά ασυναγώνιστο. Είναι η φθηνότερη συσκευή με τον Snapdragon 808 και προσωπικά με ψήνει πολύ, ειδικά τώρα που τα Nexus έχουν υψηλές τιμές. Η κάμερα επίσης είναι ένα χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα λοιπά κινέζικα, ενώ και η αυτονομία του είναι πολύ καλή, αλλά όχι κάτι τρελό.

Θα το βρείτε σήμερα μεταξύ 200€ - 220€ στα γνωστά online καταστήματα και πιστεύω ότι αν έχετε ένα τέτοιο budget για να ξοδέψετε, θα είναι βλακεία να μην το επιλέξετε.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter