Ενεργοποίησε το ''Ξεκλείδωμα OEM'' και τον ''Εντοπισμό σφαλμάτων USB'' αμέσως μόλις αγοράσεις τη συσκευή σου


Η μέρα που αγοράζουμε το νέο μας smartphone είναι από τις πιο ευτυχισμένες. Και πώς να μην είναι δηλαδή αφού οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μαζέψει λεφτά και έχουμε κάνει υπομονή αρκετό καιρό για να την αποκτήσουμε. Λογικό είναι λοιπόν να την περιεργαστούμε, να κατεβάσουμε εφαρμογές και να βάλουμε τις δικές μας ρυθμίσεις, κανένας από εμάς όμως δε σκέφτεται να ενεργοποιήσει δύο βασικά πράγματα, που θα μας σώσουν αν κάτι πάει στραβά στο μέλλον.

Ο λόγος φυσικά για το "Ξεκλείδωμα OEM" και τον "Εντοπισμό σφαλμάτων USB", δύο επιλογές για τις οποίες έχουμε μιλήσει πολύ στο Dr. Android και έχουν αποδειχτεί σωτήριες σε πολλές περιπτώσεις. Πιθανότατα δε θα τις χρειαστούμε ποτέ και δεν εξυπηρετούν σε τίποτα την καθημερινή μας χρήση, αν όμως κάτι στραβώσει σε ένα update ή διαγράψουμε κάτι από τη συσκευή που δεν πρέπει, αυτές οι δύο επιλογές μπορούν να σώσουν το κινητό μας από την κατάληξη στα σκουπίδια.


Για να μιλήσουμε λίγο πιο συγκεκριμένα, ο εντοπισμός σφαλμάτων είναι μία επιλογή η οποία μας χρησιμεύει στην περίπτωση που θέλουμε να επέμβουμε στο Android από τον υπολογιστή μας. Ενεργοποιώντας αυτή την επιλογή μπορούμε με το ADB και τις εντολές του να αφαιρέσουμε ή να προσθέσουμε κάτι στη συσκευή μας, το οποίο δημιουργεί πρόβλημα.

Για παράδειγμα κάποτε ήθελα να πετάξω όλα τα προεγκατεστημένα προγράμματα από τη συσκευή μου, για να την κάνω πιο ελαφριά. Μεταξύ αυτών ήταν και ο launcher, τον οποίο θα αντικαθιστούσα με έναν άλλο από το Play Store. Κατέβασα λοιπόν τον launcher και αφαίρεσα τον πρώτο, αλλά κάποια στιγμή χρειάστηκε να κάνω επαναφορά εργοστασιακών δεδομένων. Τότε διαγράφηκε και ο δεύτερος launcher με αποτέλεσμα να βλέπω μία μαύρη οθόνη στη συσκευή μου χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτα. Ευτυχώς όμως είχα ενεργοποιήσει τον εντοπισμό σφαλμάτων και κατάφερα να εγκαταστήσω έναν launcher από τον υπολογιστή μου, περίπου όπως κάναμε σε αυτή την περίπτωση.


Στην περίπτωση τώρα του "Ξεκλείδωμα OEM" τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Η επιλογή αυτή είναι το λεγόμενο "kill switch" και δημιουργήθηκε για να καθίστανται άχρηστες οι συσκευές που κλέβονται. Όταν δεν το έχεις ενεργοποιημένο, ένας κλέφτης που γνωρίζει από Android, δεν μπορεί να ξεκλειδώσει τον bootloader και να αλλάξει τη ROM διαγράφοντας τα δεδομένα σου, άρα δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένα επίσημο update δεν εγκαθίσταται σωστά και βάζει τη συσκευή μας σε bootloop;

Για παράδειγμα ένας φίλος είχε μία Nexus συσκευή σε bootloop και προσφέρθηκα να του τη φτιάξω, μιας και έχω κάνει άπειρες φορές τη διαδικασία. Όταν πήγα να ξεκλειδώσω τον bootloader για να εγκαταστήσω το επίσημο firmware με το γνωστό τρόπο, μου έβγαζε σφάλμα. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σώσεις αυτή τη συσκευή, πράγμα το οποίο είναι εντελώς ηλίθιο μιας και δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος για να επιδιορθωθεί είναι η αποστολή στην αντιπροσωπεία, όπου φαντάζομαι πως έχουν περισσότερα εργαλεία από εμάς για να το φτιάξουν.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Η περίπτωση του εντοπισμού σφαλμάτων είναι ξεκάθαρη, αφού δεν υπάρχει κάποιο αντίκτυπο στη συσκευή μας, για το ξεκλείδωμα OEM όμως πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά την περίπτωση της κλοπής. Προσωπικά δεν έχω χάσει ποτέ συσκευή από κλοπή, θεωρώ λοιπόν πολύ πιο σημαντικό να μπορέσω να τη σώσω αν πάθει κάτι στα χέρια μου. Θέλω αν χαλάσει να έχω την επιλογή να την επισκευάσω, καθώς δόξα τω Θεώ υπάρχουν ένα σωρό οδηγοί στο ίντερνετ για να ακολουθήσω.

Αν από την άλλη μου την κλέψουν και δεν μπορέσω να την εντοπίσω την πρώτη μέρα, είναι ούτως ή άλλως δύσκολο να τη βρω, οπότε ενεργοποιώ και το ξεκλείδωμα OEM. Υπάρχει βέβαια πάντα το ενδεχόμενο να είναι άσχετος ο άνθρωπος και μην καταφέρει να αλλάξει ROM, οπότε δε χρειάζεται να έχω απενεργοποιήσει το ξεκλείδωμα OEM για να αυξήσω τις πιθανότητες να τη βρω.

Οδηγίες για να ενεργοποιήσετε τις δύο επιλογές, έχουμε εδώ και εδώ.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter