Ποια είναι η διαφορά του Android TV από το Chromecast και ποιο να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας


Ένα από τα καλύτερα gadget που μας βοηθούν να επεκτείνουμε τη χρησιμότητα της συσκευής μας είναι το Chromecast, το οποίο μας επιτρέπει να προβάλουμε περιεχόμενο από το κινητό ή τον υπολογιστή στην τηλεόραση. H Google όμως έχει και το Android TV, μία προσαρμοσμένη έκδοση για τηλεοράσεις που φέρνει επίσης τις εφαρμογές μας στη μεγάλη οθόνη. Αν λοιπόν αποφασίσω να αγοράσω, ποιο θα πρέπει να επιλέξω;

Το Android TV και το Chromecast συγγενεύουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε και στην πραγματικότητα οι διαφορές μεταξύ τους δεν είναι μεγάλες. Και τα δύο διαθέτουν ένα ειδικό πρωτόκολλο επικοινωνίας μέσω WiFi που ονομάζεται Google cast, το οποίο είναι αυτό που μας επιτρέπει να στέλνουμε ασύρματα εικόνα και ήχο από το κινητό στην τηλεόραση. Το Chromecast είναι αποκλειστικά μία συσκευή Google cast, ενώ το Android TV έχει και κάποιες υπηρεσίες παραπάνω, που το κάνουν να διαφέρει.


Τι είναι το Android TV;

Για να το πούμε απλά, το Android TV είναι μία συσκευή σαν το κινητό μας. Τρέχει εφαρμογές και παιχνίδια, διαθέτει Play Store, απλά η διαφορά είναι ότι έχει φτιαχτεί για την τηλεόραση και έχει έναν ειδικά διαμορφωμένο launcher για μεγάλες οθόνες. Εκτός από αυτό όμως, το Android TV περιλαμβάνει και το Google cast, μπορούμε δηλαδή μέσω μιας άλλης συσκευής να στείλουμε περιεχόμενο στην τηλεόραση. Στην ουσία λοιπόν το Android TV είναι και Chromecast ή θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα Chromecast που τρέχει και εφαρμογές. Θα το βρούμε σε δύο εκδοχές:

  • Η πρώτη είναι σε set-top box σαν το Nexus Player ή το Nvidia Shield και μπαίνει στη θύρα HDMI της τηλεόρασης
  • και η δεύτερη είναι ενσωματωμένο στην τηλεόρασή μας όπως στα τελευταία Bravia μοντέλα της Sony.


Το καλό γενικά με το Android TV είναι ότι είναι αυτόνομο και δε χρειάζεται να έχουμε άλλη Android συσκευή στο σπίτι για να το χρησιμοποιήσουμε. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε και να τρέξουμε όποια εφαρμογή θέλουμε, να το μετατρέψουμε σε media center ή gaming κονσόλα. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, μιας και απεριόριστες είναι επίσης οι εφαρμογές στο Google Play Store.

Το κακό όμως είναι ότι όσο προχωράει η τεχνολογία και τα παιχνίδια γίνονται όλο και πιο βαριά, ο ενσωματωμένος επεξεργαστής του ενδέχεται να μην μπορεί να τα σηκώσει, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα κινητά μας. Τότε θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε με άλλο μοντέλο, αλλά στην περίπτωση που είναι ενσωματωμένο σε τηλεόραση, θα πρέπει να την αντικαταστήσουμε ολόκληρη και καταλαβαίνουμε όλοι ότι το κόστος αυτό είναι τεράστιο.

Η περίπτωση του Chromecast

Το Chromecast από την άλλη το έχουμε δει στα δύο review (πρώτο, δεύτερο) αλλά για να το πούμε ξανά όσο πιο απλά γίνεται, πρόκειται στην ουσία για μία συσκευή Google cast, η οποία συνδέει ασύρματα την τηλεόρασή μας με το κινητό. Το Chromecast δεν τρέχει δικές του εφαρμογές, αλλά μπορεί να μεταφέρει εφαρμογές του κινητού μας στη μεγάλη οθόνη, είτε αυτές είναι εφαρμογές, είτε παιχνίδια. Μπορούμε δηλαδή να κάνουμε μία παρουσίαση Power Point με το Google Slides ή να παίξουμε ένα παιχνίδι σαν το Angry Birds Friends, αρκεί οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιήσουμε να υποστηρίζουν το Chromecast.


Το θετικό με αυτό είναι ότι είναι φθηνότερο από τις συσκευές Android TV που κυκλοφορούν, ενώ πάρα πολλές εφαρμογές πλέον το υποστηρίζουν και έρχονται ακόμη περισσότερες. Στην ίδια τιμή μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να συνδέσουμε ασύρματα και τον υπολογιστή μας με την τηλεόραση αρκεί να χρησιμοποιούμε τον Chrome browser, ενώ μπορούμε να μεταδώσουμε ολόκληρη την εικόνα του Android κινητού μας, επιλέγοντας το πλήκτρο "Μετάδοση οθόνης" που είναι ενσωματωμένο από το Android 5.0 και μετά. Μετατρέπεται δηλαδή και σε Android TV κατά κάποιο τρόπο αν το θέλουμε. Με το Chromecast επίσης αν οι συσκευές μας (κινητό, υπολογιστής και router) υποστηρίζουν WiFi ac, τότε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση κατά τη μετάδοση δεδομένων, πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα νεύρα μας.

Το αρνητικό του Chromecast είναι ότι υποστηρίζει μόνο συμβατές εφαρμογές, ενώ αν και είναι αρκετές αυτές που κυκλοφορούν και μας λύνουν μεγάλο ποσοστό των προβλημάτων, δεν είναι και τόσο πολλές. Επίσης το κομμάτι του gaming που είναι πολύ ενδιαφέρον, είναι ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο και έτσι δε θα το απολαύσουμε αν το αποκτήσουμε σήμερα.


Τι να επιλέξω λοιπόν;

Τα είπαμε πολύ επιγραμματικά και χωρίς τεχνικές λεπτομέρειες, για να μπορέσει να καταλάβει ο καθένας τι ακριβώς κάνουν οι δύο συσκευές πριν επιλέξει. Αν έχεις λοιπόν ήδη ένα δυνατό τηλέφωνο, tablet ή laptop στο σπίτι, μπορείς να μεταφέρεις σχεδόν τα πάντα στο Chromecast, το οποίο είναι φθηνότερο από τα υπάρχοντα Android TV box και κάνει σχεδόν όλα όσα χρειάζεσαι για να βλέπεις με άνεση τα βίντεο, τη μουσική και να παίζεις παιχνίδια.

Τα Android TV box από την άλλη είναι πιο ολοκληρωμένα, καθώς δε χρειάζεται να έχεις άλλο smartphone ή tablet για να τα δουλέψεις, ενώ τρέχουν αυτόνομα δικές τους εφαρμογές. Σε αντίθεση όμως με το Chromecast, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να το αντικαταστήσεις για να πάρεις ένα με καλύτερο επεξεργαστή.

Όσον αφορά τις τηλεοράσεις τέλος με Android TV, εννοείται ότι δεν αγοράζεις μια καινούρια κάθε χρόνο, αλλά αν έρθει η ώρα να την αλλάξεις η καλύτερη επιλογή είναι αυτή, λόγω της μεγάλης γκάμας εφαρμογών που διαθέτει το Android. Ακόμη και αν ο επεξεργαστής της δε σηκώνει και πολλά πολλά μετά από μερικά χρόνια, μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε απλά ως Chromecast, αν φυσικά διαθέτουμε smartphone.

Εννοείται ότι πάντα επιλέγουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, αλλά δεδομένου ότι όλοι έχουμε ένα smartphone και λίγα λεφτά για να ξοδέψουμε, το Chromecast φαντάζει ως η καλύτερη επιλογή προς το παρόν.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter