Android Basics: Τι είναι τα benchmark και πώς μας βοηθούν να αγοράσουμε μια καλή συσκευή


Όταν ψάχνουμε για να αγοράσουμε το επόμενό μας τηλέφωνο, το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάμε σε ένα κατάστημα για να το δούμε από κοντά. Έτσι όμως ελέγχουμε μόνο την ποιότητα κατασκευής και όχι τα χαρακτηριστικά του, που είναι στο κάτω κάτω το πιο σημαντικό από όλα. Υπάρχει επίσης η περίπτωση μία συσκευή να πωλείται μόνο online (κινέζικα), πώς λοιπόν μπορούμε να ελέγξουμε τις δυνατότητές της; Για αυτό το σκοπό έχουν δημιουργηθεί τα benchmark τα οποία αν και δε λένε πάντα την αλήθεια, μπορούμε να βγάλουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τις συσκευές μας.

Το benchmark είναι ένα εργαλείο που εκτελεί stress test σε συγκεκριμένα στοιχεία της συσκευής, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να καταλάβουμε τα όριά της. Για παράδειγμα υπάρχουν benchmark που τσεκάρουν το μέγιστο φορτίο του επεξεργαστή, τις δυνατότητες του chip γραφικών, την ταχύτητα εγγραφής της εσωτερικής μνήμης και άλλα πολλά τα οποία συνθέτουν αυτό που λέμε "τεχνικά χαρακτηριστικά". Επειδή τα αποτελέσματά τους βγαίνουν σε διάφορες μονάδες μέτρησης που πολύς κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει (GHz, Mflops, MB/s), στις περισσότερες περιπτώσεις έχει υιοθετηθεί το αριθμητικό μοντέλο. Βλέπουμε δηλαδή ένα νούμερο που μπορούμε να κατανοήσουμε και να συγκρίνουμε ευκολότερα με άλλες συσκευές, για να έχουμε μία καλύτερη τελική άποψη.


Οι προϋποθέσεις

Για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα από τα benchmark, πρέπει να τα τρέξουμε στις κατάλληλες συνθήκες, επειδή όμως σίγουρα θα θέλουμε να συγκρίνουμε τη συσκευή μας με κάποια άλλη, οι συνθήκες πρέπει να είναι και ίδιες ανά συσκευή. Η κάθε συσκευή λοιπόν πρέπει να έχει περίπου τον ίδιο αριθμό εφαρμογών και διεργασιών που τρέχουν στο παρασκήνιο, να είναι συνδεδεμένη στο ίδιο WiFi, να τεστάρουμε τον ίδιο browser και λοιπά. Ακόμη και η έκδοση του Android και του kernel επηρεάζει ένα benchmark κι έτσι τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά αν αλλάξουμε ROM, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι αν εκτελέσουμε πολλές φορές το ίδιο benchmark με τις ίδιες συνθήκες, αυτό δε θα μας δώσει ποτέ το ίδιο αποτέλεσμα στη συσκευή. Η απόκλιση συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλη και έτσι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας με σιγουριά.

Στο Dr. Android για παράδειγμα έχουμε αποφασίσει να τρέχουμε όλα τα benchmark αμέσως μόλις ενεργοποιούμε για πρώτη φορά την κάθε συσκευή. Δεν κατεβάζουμε επιπλέον εφαρμογές από τις προεγκατεστημένες, τις συνδέσουμε στο ίδιο WiFi και δεν προσθέτουμε λογαριασμούς Google και κάρτες SIM. Τέλος τρέχουμε τα benchmark τρεις φορές και κρατάμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι απαραίτητα ο σωστός τρόπος, αλλά είναι ο ίδιος για όλες τις συσκευές που κάνουμε review και αυτό είναι το σημαντικότερο αν θέλουμε να τις συγκρίνουμε στη συνέχεια.

Ποιο benchmark να επιλέξω;

Τα benchmark είναι πολλά και υπάρχουν για όλα τα λειτουργικά συστήματα, εμείς στο Dr. Android όμως έχουμε επιλέξει τέσσερα για διάφορους λόγους, που θα εξηγήσουμε ευθύς αμέσως.

Antutu

Πρώτο από όλα είναι φυσικά το Antutu που είναι το πιο γνωστό και μας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τη συσκευή μας με οποιαδήποτε κυκλοφορεί στον κόσμο. Το Antutu στην έκτη έκδοσή του τεστάρει τέσσερις τομείς:

  • 3D - τη δυνατότητα της συσκευής να τρέχει παιχνίδια με υψηλής ποιότητας γραφικά
  • CPU - το μέγιστο φορτίο που μπορεί να αντέξει ο επεξεργαστής
  • RAM - το χώρο αποθήκευσης της RAM
  • UX - τις καθημερινές εργασίες που μπορεί να κάνουμε με τη συσκευή μας

Το Antutu παίρνει όλα τα επιμέρους σκορ και τα προσθέτει σε ένα, κάτι που είναι ιδιαίτερα βολικό για την άμεση σύγκριση της συσκευής με άλλες, αλλά δε μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε πώς τα καταφέρνει σε κάθε μία κατηγορία ξεχωριστά. Μπορεί δηλαδή δύο συσκευές να έχουν 50.000 συνολικούς πόντους, αλλά στο 3D για παράδειγμα η μία να είναι χειρότερη από την άλλη, συμπληρώνοντας τους πόντους από κάποια άλλη κατηγορία. Έτσι λοιπόν η πρώτη δε θα τρέχει το ίδιο καλά ένα βαρύ παιχνίδι.

Τα επιμέρους σκορ είναι φυσικά στη διάθεσή μας, αλλά δεν υπάρχει κάποια κατάταξη για να τα συγκρίνουμε με άλλες συσκευές.


Vellamo

Ερχόμαστε λοιπόν στο δεύτερο benchmark που μας προσφέρει αυτό που λείπει από το Antutu. Το Vellamo τρέχει ένα σετ εργαλείων τα οποία μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τρεις κατηγορίες, που δείχνουν τη συμπεριφορά του σε καθημερινή χρήση:

  • Browser - στην ταχύτητά της συσκευής κατά την περιήγηση στο ίντερνετ
  • Metal - στις δυνατότητες του επεξεργαστή όταν τρέχει μία διεργασία, σε έναν μόνο πυρήνα
  • Multicore - στην ταχύτητα του επεξεργαστή γενικότερα

Πέρα από το Metal και το Multicore που επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα του Antutu, το πιο σημαντικό είναι το Browser με το οποίο μπορούμε όχι μόνο να δούμε αν η συσκευή μας είναι καλή στην περιήγηση στο ίντερνετ, αλλά να τσεκάρουμε ποιος browser τρέχει καλύτερα.

Σημείωση:
Στα benchmark των review, τρέχουμε πάντα το Vellamo με τον Chrome, για να έχουμε ένα ασφαλές αποτέλεσμα και να μπορούμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα με άλλες συσκευές.


Geekbench 3

Μετά το Vellamo και αφού πήραμε μια ιδέα για τις δυνατότητες του επεξεργαστή, τρέχουμε το Geekbench, το οποίο είναι το καλύτερο σε αυτό τον τομέα και έρχεται να επιβεβαιώσει τα ως άνω αποτελέσματα. Το Geekbench λοιπόν τεστάρει κυρίως τρία πράγματα:

  • Single core - την ταχύτητα μόνο ενός πυρήνα του επεξεργαστή
  • Multi core - το φορτίο που μπορούν να αντέξουν όλοι οι πυρήνες
  • Battery - την αυτονομία της συσκευής

Το Geekbench είναι από τα πιο διαδεδομένα και όπως το Antutu, μας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τη συσκευή μας με πάρα πολλές από αυτές που ήδη κυκλοφορούν. Τα αποτελέσματα που αφορούν τον επεξεργαστή είναι ξεκάθαρα, αλλά πιο σημαντικό είναι το test της αυτονομίας, το οποίο μπορεί να μας πει πόσο διαρκεί η μπαταρία σε μία πλήρη αποφόρτιση.

Το μόνο κακό με αυτό είναι ότι το ενσωματωμένο συγκριτικό του δεν περιλαμβάνει μία τόσο μεγάλη γκάμα συσκευών και έτσι είναι κατά κάποιο τρόπο άχρηστο, αλλά μπορούμε να δούμε την πλήρη λίστα αποτελεσμάτων που υπάρχει στην επίσημη σελίδα του. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να αναζητήσουμε εκεί μία συσκευή πριν καν την αγοράσουμε.


3D Mark

Για το τέλος αφήσαμε αυτό που κάνει τη διαφορά σε μία συσκευή και δείχνει πραγματικά αν είναι δυνατή ή όχι. Πρόκειται για το 3D Mark το οποίο είναι το απόλυτο εργαλείο που σου δείχνει τι μπορεί να κάνει η συσκευή σου στο χειρότερο δυνατό σενάριο, τα βαριά παιχνίδια.

Το 3D Mark θα λέγαμε ότι ξεχωρίζει τους άντρες από τα γατάκια (ή τις γυναίκες από τις ψιψίνες) και το κάνει τεστάροντας πώς συμπεριφέρεται η συσκευή, όταν τρέχουμε παιχνίδια στην καλύτερη δυνατή έκδοση του OpenGL. Το συγκεκριμένο benchmark λαμβάνει υπ' όψιν και την ανάλυση της οθόνης της συσκευής μας, ενώ πριν καν ξεκινήσουμε, μας προτείνει ποιο είναι το καλύτερο benchmark και ποια είναι πολύ ελαφριά για τη συσκευή μας.

Το καλύτερο αυτή τη στιγμή είναι το Sling Shot, αλλά επειδή δεν υποστηρίζεται ακόμη από όλες τις συσκευές ή πολλές από αυτές απλά δεν μπορούν να το τρέξουν, στο Dr. Android τρέχουμε και το Ice Storm Unlimited, για να έχουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα.

Σημείωση:
Εξίσου καλό εργαλείο, το οποίο δε χρησιμοποιούμε γιατί όλη τη μέρα θα έπρεπε να κάνουμε benchmark, είναι το PC Mark το οποίο μας δίνει χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά την μπαταρία και τις επιδόσεις σε καθημερινή χρήση.


Το πόρισμα

Τα benchmark δεν πρέπει να τα διαβάζουμε σαν ευαγγέλιο, αλλά είναι καλό να τα λαμβάνουμε υπ' όψιν πριν αγοράσουμε μία συσκευή. Έχει τύχει για παράδειγμα να δούμε στα review του Dr. Android συσκευές με 20.000 πόντους στο Antutu, οι οποίες ήταν καλύτερες στο ίντερνετ από άλλες δυνατότερες, σύμφωνα με το Vellamo.

Αν δε βρίσκουμε επίσης συγκεκριμένα benchmark για τη συσκευή που ενδιαφερόμαστε, μπορούμε να ψάξουμε για τα αποτελέσματα μίας άλλης με ίδιο επεξεργαστή και όσο το δυνατόν πιο κοντινά χαρακτηριστικά. Έτσι θα έχουμε μία ιδέα για τις δυνατότητές της πριν βάλουμε το χέρι στην τσέπη.

Σε όλα τα review και τις παρουσιάσεις συσκευών στο Dr. Android, προσπαθούμε να αναφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές με τον ίδιο επεξεργαστή και την ίδια κάμερα, για την οποία παρεμπιπτόντως δεν υπάρχουν benchmark, για να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να συγκρίνουν πριν αγοράσουν και κατ' επέκταση να κάνουν την καλύτερη επιλογή. Σκορ του Antutu μπορούμε επίσης να βρούμε για τις περισσότερες κινέζικες συσκευές και στη σελίδα του Kimovil.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter