Επιδρομή στην Κίνα s04e03: Το Blackview BV5000 είναι ένα σκληροτράχηλο τηλέφωνο που... σπάει καρύδια!


Οι Κινέζοι μας έχουν αποδείξει φέτος ότι όλοι μπορούν να έχουν ένα smarpthone, δίνοντάς μας από πολύ φθηνές λύσεις έως αξιόπιστες ναυαρχίδες. Μία κατηγορία όμως που δεν είχε αγγιχθεί μέχρι σήμερα ήταν τα super ανθεκτικά τηλέφωνα, όπου η Caterpillar έκανε ότι ήθελε με πανάκριβες και κακής ποιότητας συσκευές κυρίως σε hardware και software. Μέχρι που εμφανίστηκε η Blackview, η οποία ξεφτιλίζει τον ανταγωνισμό με το BV5000 και γίνεται χαλαρά η αγαπημένη μας εταιρία στην κατηγορία αυτή.

Για να καταλάβετε το αίσχος της Caterpillar, η συγκεκριμένη εταιρία πουλάει όλα τα smartphone της με αρχική τιμή άνω των 300€, οι οποίες δεν αναβαθμίζονται ποτέ και μερικές από αυτές φοράνε ακόμη Android 4.4 KitKat (αν έχεις το Θεό σου), ενώ πωλούνται στο κατάστημα! Ευτυχώς με τη νέα σειρά στην οποία πρωταγωνιστεί το Cat S40, η εταιρία... ανακάλυψε το Android 5.1, αλλά μας προτείνει μία απαράδεκτη συσκευή με τον Snapdragon 210, 1GB RAM και 540p οθόνη. Πόσο πωλείται; 460 ολόκληρα ευρώ!!! Έλεος! Εδώ λοιπόν μπαίνει στο κόλπο η Blackview και ως γνήσιος Κινέζος μας φέρνει κάτι καλό σε πολύ χαμηλή τιμή.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Mediatek MT6735P @ 1.0GHz (A53)
  • GPU: Mali T720 MP4
  • Μνήμη: 2GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1280 x 720p (294ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 8.0MP (LED flash) - Μπροστά 2.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, FM radio, microUSB 2.0 (OTG)
  • Μπαταρία: 5.000mAh
  • Διαστάσεις: 150.7 x 78.1 x 12mm - 178g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1 Lollipop

Ας ξεκινήσουμε από τα χαρακτηριστικά του τα οποία αν συγκρίνουμε με τα καθημερινά τηλέφωνα, θα λέγαμε ότι το BV5000 είναι απλά μέτριο. Παρ' όλα αυτά δεν κολλάει πουθενά, με τον τετραπύρηνο Mediatek επεξεργαστή του (20.000 πόντοι στο Antutu), τα 16GB χώρου αποθήκευσης και ιδιαίτερα τα 2GB RAM να είναι οι κύριοι παράγοντες. Έχει μία οθόνη πέντε ιντσών στα 720p η οποία δε θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, καθώς η "φουσκωτή" κατασκευή του είναι ήδη σχετικά άβολη στο χέρι, είναι 4G, διαθέτει ακόμη και ραδιόφωνο και η κάμερά του είναι μία μέτρια επιλογή στα 8.0MP.

Πριν πάμε στην ποιότητα κατασκευής πάρτε μία γεύση από το βίντεο που ετοιμάσαμε, το οποίο είναι απλά άχαστο.


Ποιότητα κατασκευής

Όσοι απολαύσατε το βίντεο, κλείστε το στόμα να μη μπει καμιά μύγα και συνεχίζουμε. Η ποιότητα κατασκευής του BV5000 λοιπόν είναι απλά απίστευτη! Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο και στην έρευνα που κάναμε για αυτό, βρήκαμε πολλά επίσημα βίντεο της εταιρίας, τα οποία δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι είναι πραγματικά. Για αυτό και του κάναμε αυτές τις δοκιμασίες τις οποίες πέρασε με άριστα δέκα. Η οθόνη του όχι απλά είναι άθραυστη αλλά δεν κάνει ούτε μία γρατζουνιά ακόμη και μετά από πτώσεις, κλωτσίδια και φυσικά το κάρφωμα με καρφιά σε ξύλο, που ήταν και το υπέρτατό μας τεστ. Φαντάζομαι όμως ότι αν κάνουμε πιο extreme πράγματα δε θα αντέξει περισσότερο.


Η συσκευή "κολυμπάει" επίσης με άνεση, με τη βαθμολογία της να είναι IP67, πράγμα που σημαίνει ότι αντέχει έως ένα μέτρο κάτω από το νερό και για 30 λεπτά. Δεν ενδείκνυται δηλαδή για κανονικό κολύμπι (άσε που τέτοια που είναι μπορεί να σε πάριε στον πάτο), αλλά αν πέσει σε κανέναν κουβά με υγρό θα σωθεί σίγουρα. Για να έχουμε όμως το κεφάλι μας ήσυχο καλό θα είναι να ελέγχουμε που και που τις βίδες αν είναι καλά σφιγμένες και μη φοβάστε μήπως χαθεί κάποια από αυτές, αφού υπάρχουν άλλες τέσσερις ανταλλακτικές στη συσκευασία. Εντύπωση μας έκανε και το λαστιχένιο κάλυμμα στο εσωτερικό του, το οποίο παίζει μεγάλο ρόλο στην προστασία από την υγρασία. Θα πρέπει λοιπόν και αυτό να το προσέξουμε ιδιαίτερα, καθώς ένα κοψιματάκι ή μία μικρή τρύπα μπορεί να μας κάνουν την ζημιά.


Τέλος η γενική εικόνα της κατασκευής σου δίνει την αίσθηση ότι δεν παθαίνει τίποτα, περιλαμβάνει κυρίως πλαστικά μέρη και όχι μεταλλικά τα οποία μπορεί να στραβώσουν μετά από πτώση και αν και εκ πρώτης όψεως είναι άσχημο και καγκούρικο, πιστεύω ότι το design του αλλά και το χρώμα το κάνει λίγο συμπαθητικό.


Λογισμικό

Όσον αφορά το λογισμικό τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί για τους περισσότερους Κινέζους και αυτή η συσκευή δεν αποτελεί εξαίρεση. Έχουμε λοιπόν AOSP Android 5.1 Lollipop, με προεγκατεστημένες κάποιες βασικές χειρονομίες, με υποστήριξη USB OTG, με το κλασικό πλέον μενού των Κινέζων για τα προφίλ ήχου και λοιπά. Πάνω κάτω όλα τα κινέζικα τη σήμερον ημέρα τα έχουν αυτά.


Όπως κάθε εταιρία που σέβεται τον εαυτό της όμως η Blackview δημιούργησε και τα δικά της εικονίδια και wallpaper τα οποία μου έφεραν εμετό. Το "μεταλλικό" στυλ των εικονιδίων είναι χαλαρά ότι πιο τραγικό έχω δει στη ζωή μου και η εγκατάσταση ενός άλλου launcher κρίνεται επιβεβλημένη. Είναι που είναι το κινητό "περίεργο" σα συσκευή, βλέπεις και αυτά τα εικονίδια και αισθάνεσαι ότι κάνουν επίθεση στα μάτια σου. Αυτό θα πει κινέζικα βασανιστήρια!


Η ROM όμως είναι όπως την περιμέναμε. Απαλή και όμορφη λόγω material design, χωρίς κολλήματα στην καθημερινή χρήση, δηλαδή ακριβώς ότι χρειάζεται ο μέσος χρήστης. Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να πεις για αυτή, ούτε θετικό αλλά ούτε και αρνητικό.

Επιδόσεις & αυτονομία

Ας ξεκινήσουμε από την αυτονομία πρώτα η οποία είναι πολύ καλή. Η μπαταρία των 5.000mAh μπορεί να μας δώσει τρεις και τέσσερις μέρες μέτριας χρήσης, ενώ με βαριά χρήση αν στο τέλος της μέρας ξεχάσουμε να το βάλουμε στην πρίζα, δε χάθηκε και ο κόσμος. Άσχετα αν το BV5000 είναι δίκαρτο και μπορεί να εξυπηρετήσει επαγγελματίες που θέλουν δύο νούμερα, πολλοί θέλουν να έχουν και μία "απλή" συσκευή μαζί τους. Σε αυτή την περίπτωση το Blackview μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλά σαν συσκευή GPS ή ίντερνετ, αλλά και ως powerbank για να φορτίσει το δεύτερό μας τηλέφωνο. Αυτό και αν είναι βολικό!

Όσον αφορά τώρα τις επιδόσεις του, φοράει ακριβώς ότι χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά και χωρίς κολλήματα. Παρακάτω θα δείτε όπως πάντα όλα τα benchmark όπου το κάθε ένα ξεχωριστά μας δείχνει πώς συμπεριφέρεται ανάλογα με τη χρήση που του κάνουμε.



Το πόρισμα

Αυτά είναι τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για το Blackview BV5000 και συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω και βλέποντας τον ανταγωνισμό που έχει στην ιδιαίτερη κατηγορία του, πρόκειται για μία εξαιρετική επιλογή. Συγνώμη που θα το πω έτσι ωμά, αλλά αν γνωρίζεις την ύπαρξη του BV5000, πρέπει να είσαι χαζός για να επιλέξεις ένα από τα τηλέφωνα της Caterpillar. Ξεκάθαρα!

Εννοείται ότι δεν είναι ένα τηλέφωνο που μπαίνει στην τσέπη, ούτε κουβαλιέται εύκολα, καθώς έχει φτιαχτεί για ένα συγκεκριμένο λόγο, να αντέχει. Προφανώς και δεν είναι ένα τηλέφωνο για όλους μας, αλλά όσοι ψάχνουν κάτι τέτοιο το Blackview BV5000 είναι σήμερα η καλύτερη επιλογή σε όλους τους τομείς.

Θα το βρείτε με 120 περίπου ευρώ στο GearBest.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter