Doze: Η εφαρμογή που μιμείται το χαρακτηριστικό του Android 6.0 και υπόσχεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας


Ως γνωστόν τα smartphone πάσχουν από έλλειψη καλής αυτονομίας και οι εταιρίες κάνουν ότι μπορούν για να κερδίσουν ότι περισσότερο μπορούν από την μπαταρία της κάθε συσκευής. Με την έλευση του Android 6.0, το Doze βοήθησε αρκετά την κατάσταση αλλά για όσους παραμένουν σε παλιότερη έκδοση δεν μπορούν να το εκμεταλλευτούν. Για αυτούς λοιπόν δημιουργήθηκε η εφαρμογή Doze η οποία μιμείται το χαρακτηριστικό του Marshmalow.

Το κόλπο είναι απλό και το έχουμε ξαναπεί. Πρέπει να ανοίγουμε τα δίκτυα της συσκευής μας (WiFi, Bluetooth, GPS, δεδομένα κινητής) μόνο όταν τα χρειαζόμαστε και να τα κλείνουμε αμέσως μόλις τελειώσουμε τη δουλειά μας. Με αυτό τον τρόπο όμως, εκτός από το γεγονός ότι πρέπει να έχουμε συνεχώς το νου μας να τσεκάρουμε τη συσκευή, χάνεται το νόημα του "always connected" αφού ούτε ένα απλό chat δεν μπορείς να κάνεις έτσι. To Doze όμως δεν είναι κάτι καινούριο στον κόσμο του Android, αφού στην ουσία είναι το Greenify ενσωματωμένο στην εργοστασιακή ROM. Για όσους λοιπόν δεν έχουν Android 6.0 στη συσκευή τους και δε θέλουν να κάνουν root για να εγκαταστήσουν το Greenify, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα εφαρμογή Doze.

Το Doze αποτρέπει τις εφαρμογές να συνδέονται τόσο συχνά στο ίντερνετ όταν κλείνουμε την οθόνη της συσκευής, χωρίς όμως να απενεργοποιεί το WiFi ή τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Η διαφορά του από το πραγματικό Doze είναι ότι ενεργοποιείται άμεσα με το που θα κλείσουμε την οθόνη (ενώ το πρώτο ενεργοποιείται μετά από 30 λεπτά) και μπορούμε να το απενεργοποιήσουμε όποτε θέλουμε. Για τις εφαρμογές που δε θέλουμε να επηρεάζονται υπάρχει λίστα εξαιρέσεων, ενώ όλη η ιστορία γίνεται με ένα τοπικό VPN δίκτυο όπως αυτό που χρησιμοποιεί το NetGuard, για να κόβεται η σύνδεση από την εκάστοτε εφαρμογή.

Δεν είναι λοιπόν ακριβώς ίδιο με το Doze, λειτουργεί σε συσκευές με Android 4.1+ και δε χάνετε τίποτα αν το δοκιμάσετε αφού κυκλοφορεί δωρεάν στο Play Store. Δείτε όλες τις προτάσεις και τις συμβουλές που έχουμε κάνει κατά καιρούς στην κατηγορία Μπαταρία.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες