AOSParadox Project: Η νέα ROM για το Android που σκοπεύει να υποστηρίξει παλιές συσκευές με Snapdragon επεξεργαστές


Με την τρομερή εξέλιξη που είχε το Android τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, ο λόγος ύπαρξης των custom ROM περιορίζεται πλέον μόνο στην αναβάθμιση στη νέα έκδοση, όταν η εταιρία παραγωγής σταματάει να το υποστηρίζει. Αυτός είναι και ο σκοπός δημιουργίας του AOSParadox Project, το οποίο σκοπεύει να υποστηρίξει μόνο συσκευές με επεξεργαστές της Qualcomm.

Γιατί αυτή η διάκριση; H Qualcomm δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια το Code Aurora Forums (CAF), ένα χώρο όπου πειραματίζεται σε open source λειτουργικά συστήματα, που υποστηρίζουν τα chip της. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται το "Chromium OS for MSM", το "Firefox OS for MSM" και φυσικά το "Android for MSM", τα οποία έχουν σκοπό να βελτιστοποιήσουν τα τρία λειτουργικά συστήματα για τους επεξεργαστές της.

Από τον κώδικα του CAF λοιπόν, οι δημιουργοί του AOSParadox Project ξεκίνησαν τη ROM τους βασισμένη αρχικά στο Android 5.1.1 και τώρα στο Android 6.0. Η ROM αυτή, η οποία είναι ακόμη στα σπάργανα της δημιουργίας της, είναι στην ουσία μία "καθαρή" έκδοση του Android, ειδικά βελτιωμένη για τον επεξεργαστή της συσκευής, είναι δηλαδή κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνει η Apple για το iPhone και το chip του.

Υπάρχουν προς το παρόν τρεις διαθέσιμες ROM:


ενώ είναι ήδη έτοιμος ο κώδικας και για το Moto X Play. Στη σελίδα τους στο GitHub θα βρούμε επίσης ένα repo για τους Snapdragon 400 και ένα για τους Snapdragon 800 επεξεργαστές και έτσι έχουμε ένα δείγμα για το πού κινούνται και τι θα δούμε από την ομάδα αυτή στο μέλλον.

Η αλήθεια είναι ότι ειδικά η ROM για το Android 6.0 δεν είναι εντελώς έτοιμη και έχει τα προβληματάκια της, αλλά αν έχετε συσκευή με Snapdragon επεξεργαστή και ψάχνετε για αναβάθμιση μέσω custom ROM, θα πρέπει να έχετε υπ' όψιν την AOSParadox ROM στο μέλλον.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες