Αναβαθμίσεις για δύο χρόνια και ενημερώσεις ασφαλείας κάθε μήνα αποφάσισε η Google για τις Nexus συσκευές!


Το Android έχει κάνει τρομερά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια όμως ο τομέας των αναβαθμίσεων αποτελούσε πάντα ένα θολό τοπίο ακόμη και για τις Nexus συσκευές. Σήμερα η Google αποφάσισε να αλλάξει σελίδα και να μας προσφέρει αυτό που έπρεπε να θεωρείται ως δεδομένο εδώ και πολύ καιρό, δηλαδή αναβαθμίσεις συστήματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας για όλες τις Nexus συσκευές.

Αφορμή αποτέλεσε η ανακάλυψη μίας ακόμη τρύπας στην ασφάλεια, η οποία επιτρέπει σε κάποιον τρίτο να εισβάλει στα προσωπικά μας δεδομένα μέσω ενός απλού MMS! Έτσι η Google αφού μας υπενθυμίζει μέσω του επίσημου Android blog όλα τα μέτρα που έχει λάβει για την προστασία του λειτουργικού συστήματος, ανακοίνωσε ότι όλες οι Nexus συσκευές θα αναβαθμίζονται από εδώ και στο εξής για δύο χρόνια από την ημέρα κυκλοφορίας τους στην τελευταία έκδοση του Android. Επιπλέον και άσχετα με τις αναβαθμίσεις του συστήματος, η Google υπόσχεται μηνιαίες ενημερώσεις ασφαλείας, με τις οποίες θα κλείνει όποιες τρύπες έχουν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα στον κώδικα του Android και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι αυτές οι ενημερώσεις θα διαρκέσουν έως τρία χρόνια από την ημέρα κυκλοφορίας της συσκευής ή 18 μήνες από την τελευταία πώληση μέσω του Google Store.

Οι ενημερώσεις ασφαλείας ξεκίνησαν από σήμερα με τα Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7, Nexus 9, Nexus 10 και Nexus Player να δέχονται ένα patch με όλα τα προβλήματα που βρέθηκαν τον Ιούλιο, ενώ ο κώδικας θα ανέβει άμεσα και στη σελίδα του AOSP για να μπορέσουν οι δημιουργοί custom ROM αλλά και οι κατασκευαστές συσκευών να τον χρησιμοποιήσουν.

Η Google λοιπόν δείχνει ότι αν μη τι άλλο παίρνει στα σοβαρά την ασφάλεια του Android, αυξάνοντας παράλληλα τη διάρκεια ζωής των Nexus συσκευών σε τρία χρόνια. Είναι σίγουρα και ένα ακόμη χτύπημα στις custom ROM οι οποίες διέθεταν εδώ και καιρό εβδομαδιαίο και μηνιαίο σύστημα αναβαθμίσεων, αλλά όπως πάντα ο ανταγωνισμός μόνο καλό μπορεί να φέρει στον τελικό καταναλωτή.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter